Η Ελλάδα χωρισμένη στα δύο, για το ποδόσφαιρο. Και ο πόλεμος μόλις ξεκίνησε…

Αθλητισμός Κοινωνία
Μοιραστείτε το:

«Πόλεμος» Βορρά-Νότου για το ποδόσφαιρο -Θρίλερ με ΠΑΟΚ και Ολυμπιακό, και στη μέση η κυβέρνηση

Σε ποδοσφαιρικό πόλεμο ανάμεσα στον ελληνικό Βορρά και στον ελληνικό Νότο, με ανεξέλεγκτες και απρόβλεπτες διαστάσεις και συνέπειες, εξελίσσεται η υπόθεση «ΠΑΟΚ-Ξάνθη».

Η χθεσινή εισήγηση της Επιτροπής Επαγγελματικού Αθλητισμού (ΕΕΑ) για υποβιβασμό τόσο του ΠΑΟΚ όσο και της Ξάνθης (με πλειοψηφία 3-2) προκάλεσε αλυσιδωτές αντιδράσεις, που επεκτάθηκαν πέραν του αμιγώς αθλητικού χώρου. Η ΕΕΑ έκρινε χθες, 27 Ιανουαρίου 2020, ως βάσιμες τις καταγγελίες που είχε κάνει ο Ολυμπιακός εναντίον της ΠΑΕ ΠΑΟΚ (πολυϊδιοκτησία μέσω της εμπλοκής του Ιβάν Σαββίδη στην ΠΑΕ Ξάνθη) και της Ξάνθης (μετοχική σύνθεση), χαρακτηρίζοντας μάλιστα «βαρείες» τις παραβάσεις εκ μέρους των δύο ΠΑΕ.

Και ενώ όλα έδειχναν ότι η υπόθεση θα παραπεμφθεί στον αθλητικό δικαστή της Super League για την επιβολή ποινών (σ.σ.: ο αθλητικός δικαστής θα μπορούσε να επιβάλει άλλες ποινές από αυτές που πρότεινε η ΕΕΑ, όπως αφαίρεση βαθμών -που πλέον είναι και το πιθανότερο σενάριο- ή πρόστιμο), σήμερα, 28 Ιανουαρίου, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, ανέφερε ότι «με απόφαση του πρωθυπουργού, αναλαμβάνεται άμεσα νομοθετική πρωτοβουλία προκειμένου να μην επιβάλλονται εξοντωτικές κυρώσεις για θέματα όπως αυτά για τα οποία γνωμοδότησε η Επιτροπή Επαγγελματικού Αθλητισμού». Κάτι που σημαίνει, επί της ουσίας, ότι δεν πρόκειται να επιβληθεί η ποινή του υποβιβασμού ούτε για τον ΠΑΟΚ, αλλά ούτε και για την Ξάνθη. Σύμφωνα, δε, με πληροφορίες, οι ποινές θα είναι αφαίρεση βαθμών (από -3 έως -10) και πρόστιμο.

«Πόλεμος» μετά τη δημοσιοποίηση της εισήγησης της ΕΕΑ για ΠΑΟΚ και Ξάνθη

Η χθεσινή δημοσιοποίηση της εισήγησης της Επιτροπής Επαγγελματικού Αθλητισμού για υποβιβασμό του ΠΑΟΚ και της Ξάνθης προκάλεσε σωρεία αντιδράσεων, ανακοινώσεων και εκατέρωθεν βολών. Κατ’ αρχάς στην Τούμπα, με τους οπαδούς του ΠΑΟΚ να αναρτούν πανό κατά τη διάρκεια του αγώνα με τον Βόλο (η εισήγηση έγινε γνωστή λίγο πριν από τη σέντρα του ματς) και να φωνάζουν συνθήματα εναντίον του υφυπουργού Αθλητισμού και της κυβέρνησης εν γένει.

Σε πολιτικό επίπεδο, πρώτος αντέδρασε ο υφυπουργός Αθλητισμού, Λευτέρης Αυγενάκης, ο οποίος με ανάρτησή του στο Twitter ανέφερε: «Η κυβέρνηση σέβεται το αυτοδιοίκητο του ελληνικού ποδοσφαίρου και την κρίση της επιτροπής επαγγελματικού αθλητισμού. Σε κάθε περίπτωση πάντως δεν είναι δυνατόν να επιβάλλεται η πλέον επαχθής ποινή του υποβιβασμού σε ιστορικές ομάδες χωρίς να υπάρχει απόλυτη τεκμηρίωση».

Από την πλευρά του, ο επίσημος ΠΑΟΚ εξαπέλυσε δριμεία επίθεση κατά του Λευτέρη Αυγενάκη, χαρακτηρίζοντάς τον εντολοδόχο του Ολυμπιακού και ζητώντας από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη την απομάκρυνσή του από τη θέση του υφυπουργού Αθλητισμού. Ο δε Ερασιτέχνης ΠΑΟΚ απείλησε με απόσυρση όλων των τμημάτων και των αθλητών του από τα εγχώρια πρωταθλήματα, ενώ και ο ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας -άλλοτε αρχηγός και πρόεδρος του ΠΑΟΚ και παίκτης της Εθνικής Ελλάδας- Θοδωρής Ζαγοράκης ανακοίνωσε πως αν ο «Δικέφαλος του Βορρά» δεν δικαιωθεί, τότε ο ίδιος θα αποχωρήσει από το κόμμα. Επίσης, ξεκάθαρη θέση υπέρ του ΠΑΟΚ πήραν τόσο ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Ζέρβας όσο και ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας.

Ολυμπιακός: «Ο Σαββίδης έφερε σε τραγική θέση τον ΠΑΟΚ»

Ο Ολυμπιακός απάντησε με ανακοίνωση, τονίζοντας πως ο μόνος υπαίτιος για τα όσα συμβαίνουν γύρω από αυτή την απόφαση είναι ο Ιβάν Σαββίδης. «Αυτός που κηλιδώνει την ιστορία του ΠΑΟΚ και τον έχει φέρει σε αυτή την τραγική θέση λέγεται Ιβάν Σαββίδης.

Ο πραγματικός ιδιοκτήτης του ΠΑΟΚ δεν έχει αντιληφθεί ότι οι πρακτικές που ακολούθησε και ακολουθεί στην επιχειρηματική του διαδρομή, γνωστές σε όλους, δεν είναι δυνατό να εφαρμοστούν στην Ελλάδα μόνο και μόνο γιατί έγινε ιδιοκτήτης του ιστορικού ΠΑΟΚ.

Ο κ. Σαββίδης πιστεύει ότι με χρήματα μπορεί να αγοράζει ΠΑΕ της Super League και με αυτό τον τρόπο να κερδίζει το πρωτάθλημα, παίζοντας φιλικά παιχνίδια μαζί τους… (όπως γίνεται με την Ξάνθη) και απαιτεί ενώ αυτό τιμωρείται για τους άλλους ιδιοκτήτες με υποβιβασμό, αυτός να παραμένει ατιμώρητος», ανέφερε η ανακοίνωση του Ολυμπιακού.

Και συνέχιζε: «Εκφράζουμε τη λύπη μας γιατί ο Υφυπουργός Αθλητισμού, κ. Αυγενάκης για λογαριασμό της κυβέρνησης, φοβούμενος το δήθεν πολιτικό κόστος από τις αστείες απειλές και εκβιασμούς των μέσων και των ανθρώπων του Ιβάν Σαββίδη, ζήτησε ουσιαστικά από τους Έλληνες δικαστές να μην εφαρμόσουν το νόμο, μεταβαλλόμενος ο ίδιος σε δικαστή, επιχειρώντας να ακυρώσει τη συντριπτική πλειοψηφία των μελών της αρμόδιας Επιτροπής (4-1), χωρίς να γνωρίζει τα στοιχεία που αποδεικνύουν με απόλυτο τρόπο την ενοχή του ΠΑΟΚ και της Ξάνθης.

Ελπίζουμε η Κυβέρνηση και οι αρμόδιοι φορείς να αφήσουν τη δικαιοσύνη να κάνει με νηφαλιότητα τη δουλειά της, χωρίς παρεμβάσεις στο έργο της και λαμβάνοντας υπόψη της όλα τα στοιχεία που αποδεικνύουν την πολυϊδιοκτησία και την παράνομη συμπεριφορά του Ιβάν Σαββίδη και των συνενόχων του».

Το χρονικό της υπόθεσης «ΠΑΟΚ-Ξάνθη»

Όλα ξεκίνησαν πριν από περίπου έναν μήνα, μετά από καταγγελία του Ολυμπιακού για την αγορά των προπονητικών εγκαταστάσεων της Ξάνθης από εταιρεία που εκπροσωπεί πρόσωπο ονόματι Ιωάννης Καλπαζίδης. Σύμφωνα με την καταγγελία, αυτό το πρόσωπο είναι ανιψιός (γιος της αδελφής) του Ιβάν Σαββίδη. Μάλιστα, φέρεται να έχει δώσει 10 εκατομμύρια για την αγορά, ενώ μέχρι πρόσφατα φερόταν να εργάζεται ως σερβιτόρος.

Στην καταγγελία υποστηριζόταν επίσης πως στελέχη του ΔΣ της ΠΑΕ Ξάνθη είναι στο ΔΣ και της εταιρείας που έχει τις προπονητικές εγκαταστάσεις, οι οποίες πλέον ανήκουν στον ανιψιό του Ιβάν Σαββίδη.

Η εξέταση της υπόθεσης στην ΕΕΑ πραγματοποιήθηκε πριν από περίπου δέκα ημέρες, και αφορούσε την καταγγελία του Ολυμπιακού για το μετοχικό καθεστώς της ΠΑΕ Ξάνθη αλλά και για τις ενδεχόμενες σχέσεις της με την ΠΑΕ ΠΑΟΚ και τον Ιβάν Σαββίδη. Μετά την εξέταση της υπόθεσης, ο Ολυμπιακός υποστήριζε ότι ο ΠΑΟΚ είχε βρεθεί σε δύσκολη θέση, ενώ από την πλευρά του «Δικεφάλου του Βορρά» λεγόταν ότι «κατέρρευσε η σκευωρία».

Η διαγραφή Ζαγοράκη και οι αντιδράσεις των οπαδών Ολυμπιακού και ΠΑΟΚ

Πλέον, μετά την παρέμβαση της κυβέρνησης, αρχικά με τη διαγραφή του Θοδωρή Ζαγοράκη από ευρωβουλευτή και κατόπιν με την προαναγγελία ανάληψης νομοθετικής πρωτοβουλίας για να μην εφαρμόζονται εξοντωτικές ποινές σε τέτοιες περιπτώσεις, ουδείς γνωρίζει πώς θα εξελιχθεί η υπόθεση.

Ειδικά από τη στιγμή που στον «πόλεμο» εμπλέκονται και οι οπαδοί των δύο ομάδων. Η Θύρα 7, ο οργανωμένος σύνδεσμος οπαδών του Ολυμπιακού, προειδοποίησε την κυβέρνηση να μην τολμήσει να παρέμβει στο έργο της Δικαιοσύνης και να αθωώσει ΠΑΟΚ και Ξάνθη, απειλώντας με σφοδρές αντιδράσεις, ενώ ο αντίστοιχος σύνδεσμος των οπαδών του ΠΑΟΚ, η Θύρα 4, ανέφερε (σ.σ.: πριν από την παρέμβαση της κυβέρνησης) ότι «δεν περιμένουμε καμία αντίδραση από κανέναν πολιτικό και κανέναν φορέα στον Βορρά, ευκαιρίες υπήρξαν άπειρες αλλά προτιμήθηκε η δουλοπρέπεια. Πλέον, μιλάει ο λαός. ΠΑΟΚτσή, είσαι σε πόλεμο».

Η Ελλάδα χωρισμένη στα δύο, για το ποδόσφαιρο. Και ο πόλεμος μόλις ξεκίνησε…

Πηγή: iefimerida.gr

Μοιραστείτε το:
Tagged