Τα πετρέλαια της Λιβύης, οι Αδελφοί Μουσουλμάνοι και ο «ειρηνοποιός» Ερντογάν

Οικονομικά
Μοιραστείτε το:

Αρχηγός των Αδελφών Μουσουλμάνων ο Ερντογάν;

Ο Salih Kallab πρώην υπουργός της Ιορδανίας σε άρθρο του στην εφημερίδα Sarkul Avsat ισχυρίζεται ότι ¨ο Ερντογάν που θέλει να αναβιώσει την οθωμανική αυτοκρατορία εξελέγη αρχηγός της τρομοκρατικής οργάνωσης των Μουσουλμάνων Αδελφών που δρουν σε πολλές αραβικές  χώρες.

Σκοπός του Ερντογάν δεν είναι η αναβίωση του Χαλιφάτου, όπως αρχικά υποστήριζε μαζί με τους Αδελφούς Μουσουλμάνους, αλλά η κατάκτηση της Ανατολικής Μεσογείου, η προέλαση μέχρι τις όχθες της Βορείου Αφρικής και ο έλεγχος της Λιβύης, γιατί η χώρα αυτή θεωρείται αποθήκη πετρελαίου, γίγαντας φυσικού αερίου και μεταλλείων χρυσού. Για αυτόν ακριβώς τον λόγο τρέχουν τα σάλια του Προέδρου της τουρκικής Δημοκρατίας και μαζί με αυτών της οργάνωσης των “Αδελφών Μουσουλμάνων”.

Μέχρι σήμερα γνωρίζαμε ότι μόνον οι λεγόμενες μεγάλες δυνάμεις  προκαλούν εμφυλίους, επεμβαίνουν στα εσωτερικά χωρών, καλλιεργούν έριδες και πολεμικές συρράξεις για να αρπάξουν τον πλούτο των λαών. Φυσικά όσο πιο αμόρφωτος, απαίδευτος είναι ένας λαός χειραγωγείται ευκολότερα. Εάν κατά τύχη ένας τέτοιος λαός  έχει και πλουτοπαραγωγικές πηγές γίνεται ευκολότερα   στόχος της λαφυραγωγίας. Την δόξα αυτή ζήλεψε και ο μεγαλομανής γείτονας και θέλει με τσαμπουκάδες, με πειρατείες, με κάθε νόμιμο και παράνομο τρόπο να μπει στο χορό της λεηλασίας.

Η περίπτωση του Ιράκ αποτελεί ενδεικτικό παράδειγμα σφετερισμού κι εκμετάλλευσης ενός λαού που πρέπει να μας προβληματίσει.

Ο αείμνηστος Ρήγκαν πλησίασε τον Σαντάμ και καλλιέργησε την ιδεοληψία του εναντίον του Ιράν. Του πρόσφερε πολλά χρήματα, τα οποία φυσικά και εισέπραξε με την πώληση όπλων.

Όλα τα τραγικά γεγονότα που ακολούθησαν είχαν σαν αποτέλεσμα να ορμήσουν οι πετρελαϊκοί κολοσσοί των ΗΠΑ, της Αγγλίας, της Γαλλίας, της Κίνας, του Καναδά, της Νορβηγίας, της Ιαπωνίας, της Ρωσίας, της Ιταλίας στο Ιράκ και να “κλέβουν” 4 εκατ. βαρέλια πετρελαίου.

Ο ιρακινός λαός υποδέχθηκε τους Αμερικανούς εισβολείς (20/3/2003) με χαρά ως σωτήρες.   Οι ΗΠΑ παρέδωσαν την ασφάλεια του Ιράκ στους ιρακινούς στις 15/11/2011. Έκτοτε παραμένουν αμερικανικές στρατιωτικές δυνάμεις στην χώρα.

Μετά την αμερικανική κατοχή του 2003 το Ιράκ προσπαθεί να ανασυγκροτηθεί , να φτιάξει τις κατεστραμμένες υποδομές του και να ανοικοδομήσει τη χώρα του.

Με εξαγωγές 4,5 εκατ. βαρελιών πετρελαίου ημερησίως είναι η δεύτερη μεγαλύτερη εξαγωγική χώρα του OPEC. Το 90% των εσόδων από το πετρέλαιο ήταν 112δις% το 2019.

Παρ’ όλο ότι είναι μια πλούσια χώρα δεν μπορεί να αξιοποιήσει τα έσοδα της, γιατί η διεθνής συμμαχία υπό την αιγίδα των ΗΠΑ , την επομένη της κατοχής  φρόντισε τα χρήματα αυτά να κατατίθενται στην FED (Κεντρική Τράπεζα των ΗΠΑ). Όλα αυτά έγιναν νόμιμα με την υπ΄ άριθμ  1483 απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας των ΗΕ με την οποία έγινε άρση του εμπάργκο που εφαρμοζόταν στο Ιράκ.

Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες στον λογαριασμό αυτό υπάρχουν σήμερα 35 δις.

Η Βαγδάτη για να αντιμετωπίσει την κατάσταση θέλει να συνεργαστεί με την Κίνα για την  αποκατάσταση των υποδομών της. Ο πρωθυπουργός του Ιράκ  Αμπντουλμεχντί  ήταν προηγουμένως υπουργός πετρελαίου και είχε υπογράψει με την Κίνα την συμφωνία Belt and Road Initiative.

Ο πρωθυπουργός επισκέφθηκε στις 19/9/2019 την Κίνα και υπέγραψε οκτώ σημαντικές συμφωνίες για συνεργασία στον οικονομικό, τεχνολογικό, πολιτιστικό, εμπορικό και ενεργειακό τομέα. Παράλληλα πραγματοποιήθηκε και το Φόρουμ συνεργασίας Κίνας-Ιράκ με τη συμμετοχή Κινέζων επενδυτών, όπου αποφασίστηκε  η αύξηση του ορίου εμπορικών συναλλαγών στα 500 δις εντός δεκαετίας.

Οι συμφωνίες ενόχλησαν τις ΗΠΑ.  Ο Λευκός Οίκος ζήτησε την ακύρωση των συμφωνιών απειλώντας μάλιστα τον Αμπντουλμεχντί ότι θα είναι υπεύθυνος για αυτά που θα συμβούν.

Μια εβδομάδα μετά την επιστροφή του πρωθυπουργού από την Κίνα άρχισαν οι διαδηλώσεις διαμαρτυρίας για την ανεργία, τη φτώχεια , την ανεπάρκεια του δημοσίου τομέα. Μέσα σε δυο μήνες Νοέμβρη-Δεκέμβρη σκοτώθηκαν 460 άτομα και τραυματίστηκαν 17.400.

Ο Αμπντουλμεχτί που θεωρήθηκε υπεύθυνος     από τις ΗΠΑ, υπέβαλε την παραίτηση του στη Βουλή στις 30 /11/2019. Σύμφωνα με το άρθρο 76 του Συντάγματος ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας πρέπει να ζητήσει από το πρώτο κόμμα να ορίσει νέο πρωθυπουργό.  Λόγων διαφωνιών των κομμάτων που μετέχουν στον κυβερνητικό συνασπισμό δεν ορίστηκε διάδοχος και έτσι παραμένει ακόμα πρωθυπουργός ο Αμπντουλμεχντί.

Μετά τη δολοφονία του Σουλεϊμανί, η οποία ενδέχεται να σχετίζεται και με τις σχέσεις Ιράκ-Κίνας, η Βουλή ζήτησε την απομάκρυνση όλων των ξένων δυνάμεων από τα εδάφη της.

Οι ΗΠΑ βέβαια αρνήθηκε να αποχωρήσει και απείλησε, όπως γράφει η Wall Street Journal, ότι σε περίπτωση που το Ιράκ επιμείνει θα δεσμεύσουν τα 35 δις% που βρίσκονται στη FED.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Reuters το συμβόλαιο που είχε συνάψει η ΒΡ με το Ιράκ  το 2013, για τα κοιτάσματα που εκμεταλλεύεται στο Βόρειο Ιράκ, στην περιοχή  Κιρκούκ έληξε το 2019. Η εταιρία ζήτησε την διεύρυνση της συμφωνίας για έρευνες στην περιοχή, με την απειλή ότι αν δεν της δοθεί θα αποχωρήσει. Η ΝΟC (Πετρελαϊκή Εταιρία Β.Ιράκ) επιβεβαίωσε την απομάκρυνση των εργαζομένων της ΒΡ από τις εγκαταστάσεις του Κιρκούκ. Συνεπώς η συμφωνία δεν επιτεύχθηκε.

Η περίπτωση του Ιράκ απεικονίζει ανάγλυφα τη εικόνα της Μέσης Ανατολής.  Στις επιχειρήσεις σφετερισμού, κλοπής, λεηλασίας σημαντικά εργαλεία είναι η θρησκεία, η πατριδοκαπηλία, η σπορά ζιζανίων στο εσωτερικό επίμαχων περιοχών.

Τα ίδια εργαλεία χρησιμοποιούνται εδώ και αιώνες, σχεδόν από τους ίδιους πρωταγωνιστές. Μόνο με την αφύπνιση των μαζών θα μπορέσει να αλλάξει η εικόνα όχι μόνο της Μέσης Ανατολής αλλά όλου του πλανήτη. Κατά τα άλλα οι συμμαχίες, οι φιλίες, οι υποσχέσεις, η επίκληση της ειρήνης και της αδελφοσύνης είναι λόγια κενού περιεχομένου.  Παραφράζοντας λίγο τον Σαίξπηρ μπορεί να πει κανείς με τόσο χρυσάφι ο άσχημος γίνεται ωραίος, ο άτιμος, έντιμος, ο προδότης πατριώτης, ο κλέφτης κύριος, ο παράνομος νόμιμος και ο αγράμματος σοφός…..

Λιάννα Μυστακίδου

Πηγή: militaire.gr

Μοιραστείτε το:
Tagged