Διάσκεψη Βερολίνου για Λιβύη: Όχι στη στρατιωτική λύση – Αποχώρηση ξενων στρατιωτικών & Εκεχειρία

Διεθνείς Σχέσεις
Μοιραστείτε το:

Αποχώρησε από τη Διάσκεψη ο Ερντογάν – Του βάζουν φρένο Μακρόν και ΟΗΕ

Ολοκληρώθηκε στο Βερολίνο η Διάσκεψη για την Λιβύη, από οποία, σύμφωνα με τον ανταποκριτή της Wall Streer Journal, Bojan Pancevski, αποχώρησε ο Ερντογάν. Μέχρι στιγμής δεν έγιναν γνωστοί οι λόγοι της αποχώρησης του Τούρκου προέδρου, ο οποίος βρέθηκε στο στόχαστρο του Μακρόν. Εικάζεται πάντως ότι μπορεί να έχει να κάνει με τους όρους της συμφωνίας, η οποία περιλαμβάνει την ανάπτυξη διεθνούς δύναμης υπό τον ΟΗΕ στη Λιβύη. Προφανώς οι όροι θα κρίθηκαν ασύμφοροι από τον Ερντογάν.

Στη συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε έκαναν δηλώσεις η Άγκελα Μέρκελ, ο Γ.Γ. του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ για τη Λιβύη, Γασάν Σαλάμε, και ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Χάικο Μάας. Οι ομιλητές παρουσίασαν τις λεπτομέρειες της συμφωνίας για τη Λιβύη που επιτεύχθηκε στη Διάσκεψη.

Οι παγκόσμιοι ηγέτες συμφώνησαν στο τελικό ανακοινωθέν, αφού προηγουμένως η Γερμανία και τα Ηνωμένα Έθνη έδωσαν μάχη να επαναφέρουν τον στρατιωτικό διοικητή Χαλίφα Χαφτάρ, αφότου ο στρατάρχης εγκατέλειψε τις συνομιλίες και περισσότερο από το ήμισυ της παραγωγής πετρελαίου έχει σταματήσει στις περιοχές που ελέγχει. Σύμφωνα με την Μέρκελ, οι αντίπαλες πλευρές της σύγκρουσης στη Λιβύη και οι διεθνείς υποστηρικτές τους συμφώνησαν, ότι το εμπάργκο όπλων πρέπει να τηρηθεί και να ενισχυθεί, ώστε να επιτευχθεί διαρκής κατάπαυση του πυρός επί του εδάφους.

Παραλλήλως, όπως ανακοίνωσε ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, αποφασίστηκε να συνεχιστεί ο διάλογος για την επίλυση της κρίσης. «Αποφασίστηκε εκεχειρία, ώστε να υπάρξει παύση στρατιωτών επιχειρήσεων» είπε και πρόσθεσε ότι τις επόμενες ημέρες «θα οργανωθεί στη Γενεύη μια συνάντηση της στρατιωτικής επιτροπής της Λιβύης». Τέλος, σύμφωνα με τον υπουργό Εξωτερικών της Γερμανίας, συμφωνήθηκε να ξεκινήσει διάλογος υπό την αιγίδα του ΟΗΕ για λύση στο θέμα της Λιβύης. Μάλιστα ο Μάας τόνισε ότι σε αυτόν τον διάλογο «θα κληθούν να συμμετέχουν και κράτη που δεν εκπροσωπήθηκαν εδώ σήμερα».

————————

«Λευκός καπνός» στη Διάσκεψη του Βερολίνου – Τι αναφέρει το ανακοινωθέν

Στις δηλώσεις τους μετά το πέρας της Διάσκεψης του Βερολίνου για τη Λιβύη τόσο η καγκελάριος της Γερμανίας, Ανγκελα Μέρκελ, όσο και ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, τόνισαν ότι δεν υπάρχει πλέον στο τραπέζι στρατιωτική λύση και ότι το εμπάργκο όπλων θα πρέπει να γίνει απόλυτα σεβασμό από όλους

Με κατ’ αρχήν συμφωνία των χωρών που πήραν μέρος (αλλά και του ΟΗΕ) για εκεχειρία στη Λιβύη μετά από εννιά χρόνια εχθροπραξιών, καθώς και πλήρη εφαρμογή του εμπάργκο όπλων, έληξε η Διάσκεψη του Βερολίνου.

Οι ηγέτες που συμμετείχαν στη Διάσκεψη του Βερολίνου δεσμεύτηκαν να συμμορφωθούν με το εμπάργκο όπλων και δεσμεύτηκαν να τερματίσουν τη στρατιωτική στήριξη στις πλευρές εμφύλιου πολέμου. «Πιστεύουμε σε πολιτική λύση και όχι σε στρατιωτικές συγκρούσεις» ανέφερε η γερμανίδα καγκελάριος, Άνγκελα Μέρκελ, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου.

Σύμφωνα με την Άνγκελα Μέρκελ, οι συμμετέχουσες χώρες κατέληξαν σε σχέδιο επίλυσης της διαμάχης για τη Λιβύη, το οποίο αφενός πρέπει να εγκριθεί από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, αφετέρου να καταστεί τμήμα της πολιτικής διευθέτησης του ζητήματος.

Η γερμανίδα καγκελάριος, παράλληλα, γνωστοποίησε ότι θα σχηματιστεί μία 10μελής στρατιωτική επιτροπή, με τη συμμετοχή των αντιπροσώπων των αντιμαχόμενων πλευρών στον λιβυκό εμφύλιο πόλεμο, ενώ ανακοίνωσε ότι οι χώρες – μέλη της Διάσκεψης συμφώνησαν να σταματήσουν την παροχή στρατιωτικής βοήθειας στα εμπλεκόμενα μέρη.

Η Μέρκελ τόνισε ότι η συζήτηση που έγινε στο Βερολίνο «δεν θα επιλύσει όλα τα προβλήματα στη Λιβύη, όμως» -συνέχισε- «οι συνομιλίες είχαν ως σκοπό να δώσουν νέα ώθηση στην ειρηνευτική διαδικασία».

«Όλες οι πλευρές της Διάσκεψης εργάστηκαν εποικοδομητικά. Είναι ζωτικής σημασίας να διατηρηθεί το εμπάργκο όπλων ώστε να κρατηθεί η εκεχειρία. Γνωρίζουμε ότι δεν θα λυθούν όλα τα προβλήματα της Λιβύης» πρόσθεσε.

Συνεδριάζει η 10μελής επιτροπή

Από την πλευρά του, ο γ.γ. του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, απηύθυνε έκκληση να ξεκινήσει άμεσα πολιτικός διάλογος για την ειρήνευση και την κατάπαυση πυρός στη Λιβύη. «Yπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών θα διεξαχθεί διάλογος για λύση στο θέμα της Λιβύης. Αποφασίστηκε μια εκεχειρία, ώστε να υπάρξει παύση στρατιωτικών επιχειρήσεων» είπε χαρακτηριστικά.

Υποστήριξε δε, ότι η 10μελής στρατιωτική επιτροπή αναμένεται να συνεδριάσει τις αμέσως επόμενες ημέρες, στην έδρα του Οργανισμού, στη Γενεύη.

Παράλληλα, δεν παρέλειψε να εκφράσει την ανησυχία της διεθνούς κοινότητας για το κλείσιμο των τερματικών πετρελαϊκών σταθμών στη Λιβύη, κατόπιν πρωτοβουλίας αρχηγών φυλών που στηρίζουν τον Λιβυκό Εθνικό Στρατό (LNA).

Μάας: Θα συμμετάσχουν και άλλοι που δεν ήταν παρόντες στη Διάσκεψη

Από την πλευρά του, ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας, Χάικο Μάας, υποστήριξε πως «γνωρίζουμε ότι το θέμα δεν λήγει σήμερα, γι’αυτό δημιουργήσαμε επιτροπές. Θα κληθούν να συμμετάσχουν και κράτη που δεν εκπροσωπήθηκαν εδώ σήμερα. Εχουμε δύσκολο δρόμο μπροστά μας».

«Σημαντικό σήμερα ήταν να φτάσουμε σε μια συμφωνία. Ξεπεράσαμε όσα ζήσαμε στο παρελθόν και πρέπει να φέρουμε σε διάλογο τις δυο αντιμαχόμενες πλευρές της Λιβύης» πρόσθεσε.

Πηγή: defence-point.gr, in.gr

Μοιραστείτε το:
Tagged