Παράδοξα σημάδια ότι σας λείπει σίδηρος

Διατροφή Υγεία
Μοιραστείτε το:

Έξι παράδοξα σημάδια ότι σας λείπει σίδηρος

Αν νιώθετε ότι οι… μπαταρίες σας αδειάζουν ή αγκομαχάτε κάθε φορά που πρέπει να ανεβείτε μια σκάλα, είναι πιθανό να πάσχετε από έλλειψη σιδήρου, ένα πρόβλημα που ταλαιπωρεί περισσότερο τις γυναίκες λόγω και της εμμήνου ρύσεως.

Όταν ο οργανισμός δεν έχει αρκετό σίδηρο για να συνθέσει την απαραίτητη ποσότητα αιμοσφαιρίνης, τα ερυθρά αιμοσφαίρια μειώνονται, γεγονός που δυσχεραίνει τη μεταφορά οξυγόνου στους ιστούς, με αποτέλεσμα να προκαλείται κόπωση και δύσπνοια.

Η κατανάλωση τροφών με υψηλή περιεκτικότητα σε σίδηρο μπορεί να συμβάλλει στην αντιμετώπιση της αναιμίας, ωστόσο οι πιθανότητες η έλλειψη σιδήρου να οφείλεται στη διατροφή είναι λίγες.

Το πιθανότερο είναι η αναιμία να οφείλεται στην αδυναμία του οργανισμού να απορροφήσει τον σίδηρο, σε παρενέργειες φαρμάκων ή σε απώλεια αίματος.

Εκτός από την κόπωση και τη δύσπνοια, άλλα συμπτώματα που σχετίζονται με έλλειψη σιδήρου είναι τα εξής:

  • Αλλοτριοφαγία

Η αλλοτριοφαγία (το να τρώει κανείς «αλλότρια»), είναι η ακατάσχετη επιθυμία για κατανάλωση αντικειμένων που δεν είναι βρώσιμα ή τροφών χωρίς θρεπτική αξία. Για κάποιο λόγο που οι ερευνητές δεν είναι ακόμη σε θέση να αποδείξουν, άτομα με σοβαρή έλλειψη σιδήρου συχνά έχουν επιθυμία να φάνε κάτι βρώμικο που όμως δεν είναι τροφή, όπως χώμα, πηλό, χρώματα, χαρτόνι και είδη καθαρισμού. Πρόκειται φυσικά για μια εξαιρετικά επικίνδυνη κατάσταση που μπορεί να αποβεί μοιραία για το άτομο λόγω δηλητηρίασης από τοξικά υλικά, εντερικής απόφραξης, δηλητηρίασης από υδράργυρο κλπ.

  • Κοιλονυχία

Κοιλονυχία ονομάζεται η διαταραχή της ονυχαίας πλάκας κατά την οποία τα πλάγια και το ελεύθερο άκρο της είναι ελαφρά υπερυψωμένο, με συνέπεια να μοιάζει με κουτάλι. Οφείλεται σε ποικίλα αίτια, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνονται η υπόχρωμος αναιμία, παθήσεις του θυρεοειδούς, γυροειδής αλωπεκία, ομαλός λειχήνας και αποβιταμίνωση C.

  • Σκασμένα χείλη

Υπολογίζεται ότι το ένα τρίτο των ατόμων που πάσχουν από έλλειψη σιδήρου έχουν γωνιακή χειλίτιδα (ή γωνιακή στοματίτιδα ή συγχειλίτιδα). Πρόκειται για φλεγμονώδη αντίδραση που εμφανίζεται στις γωνίες των χειλιών, συχνά και στις δύο πλευρές. Μελέτη που έγινε σε άτομα με γωνιακή χειλίτιδα, έδειξε ότι το 35% των ασθενών είχαν ανεπάρκεια σιδήρου. Η θεραπεία της γωνιακής χειλιτίδας που οφείλεται στην ανεπάρκεια σιδήρου προϋποθέτει την επαναφορά σε φυσιολογικά επίπεδα του σιδήρου στο αίμα.

  • Γλωσσίτιδα

Η γλωσσίτιδα σχετίζεται συνήθως με την τοξική επίδραση της γλουτένης στο λεπτό έντερο, που έχει ως αποτέλεσμα να μειώνεται η απορροφητική επιφάνειά του και να προκαλείται δυσαπορρόφηση όλων των θρεπτικών συστατικών, μεταξύ των οποίων και ο σίδηρος. Ο ασθενής χάνει στο έντερο μέσω διάρροιας τα θρεπτικά συστατικά με αποτέλεσμα να εμφανίζει στην πλήρως εγκατεστημένη νόσο αναιμία από έλλειψη σιδήρου και βιταμινών και γλωσσίτιδα.

  • Επιθυμία για πάγο

Η λαχτάρα για κατανάλωση πάγου αποτελεί ένα από τα πιο κοινά συμπτώματα της σοβαρής ανεπάρκειας σιδήρου. Οι επιστήμονες δεν καταλαβαίνουν πως συσχετίζονται τα παγάκια με την αναιμία, αλλά μερικοί εικάζουν ότι η παρορμητική κατανάλωση πάγου, γνωστή ως παγοφαγία, καταπραΰνει τη φλεγμονή στο στόμα, η οποία προκαλείται από την ανεπάρκεια του σιδήρου.

  • Σύνδρομο ανήσυχων ποδιών

Το κύριο χαρακτηριστικό του συνδρόμου ανήσυχων ποδιών (ΣΑΠ) είναι μια έντονη επιθυμία να κινήσει κανείς τα πόδια του, η οποία συνήθως συνοδεύεται από ένα δυσάρεστο σύμπτωμα στα πόδια που κάθε άνθρωπος περιγράφει και διαφορετικά. Οι ειδικοί έχουν εντοπίσει συσχέτιση μεταξύ των συμπτωμάτων του ΣΑΠ και της έλλειψης σιδήρου στον οργανισμό. Στις περιπτώσεις αυτές έχει αποδειχθεί ευεργετική η χορήγηση σιδήρου.

Πηγή: onmed.gr

Μοιραστείτε το:
Tagged