Βιβλιοπαρουσίαση: “Η κραυγή της σιωπής” του Σπύρου Τζόκα

Βιβλιογραφικά
Μοιραστείτε το:

«Βούλιαξε» το ΔΗΜΑΡΧΕΙΟ  της Καισαριανής»

Στην κατάμεστη αίθουσα του Δημαρχείου Καισαριανής πραγματοποιήθηκε στις 18 Δεκεμβρίου η παρουσίαση του νέου ιστορικού μυθιστορήματος του Πανεπιστημιακού και Συγγραφέα  Σπύρου Τζόκα «Η ΚΡΑΥΓΗ ΤΗΣ ΣΙΩΠΗΣ»  που μόλις κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις ΘΕΜΕΛΙΟ.

  Οι 300 περίπου καρέκλες που διαθέτει η αίθουσα ώστε να εξυπηρετηθούν οι θεατές της δραματοποιημένης παρουσίασης αποδείχτηκαν εξαιρετικά λίγες. Άνθρωποι όλων των ηλικιών, από μικρά παιδιά έως παππούδες, βρέθηκαν στην αίθουσα για να παρακολουθήσουν έστω και όρθιοι  για περίπου μιάμιση ώρα την παρουσίαση.

  Κάπως το ενδιαφέρον για το βιβλίο, κάπως η αγάπη του κόσμου στον συντοπίτη τους και πρώην Δήμαρχο Σπύρο Τζόκα δημιούργησαν μια κατανυχτική ατμόσφαιρα στην ιστορική αυτή συνοικία.

  Περίσσεψε η συγκίνηση στην διάρκεια της εκδήλωσης για την  διαχρονική κραυγή της μικρασιάτισσας μάνας, που κυνηγημένη διαφύλαξε τα παιδιά της στον κατατρεγμό και της τα πήραν λίγα χρόνια αργότερα οι κατακτητές Γερμανοί και οι δοσίλογοι Έλληνες. Η συγκινησιακή φόρτιση που υπήρχε στην εκδήλωση κορυφώθηκε όταν ο συγγραφέας Σπύρος Τζόκας αναφέρθηκε στον ανιψιό του ήρωα Σπύρου Κοντούλη, ο οποίος έλαβε το όνομά του από τον θείο του και έδωσε το «παρών» στην εκδήλωση μαζί με την οικογένεια του. Τα θερμά του λόγια για την οικογένεια του και την Ιστορία της ολοκλήρωσαν την εκδήλωση.

  “Η ΚΡΑΥΓΗ ΤΗΣ ΣΙΩΠΗΣ” είναι ένα ιστορικό μυθιστόρημα μνήμης. Είναι η τραγική ιστορία της οικογένειας του Σπύρου Κοντούλη, μεγάλου ποδοσφαιριστή της εποχής του Μεσοπολέμου, που αγωνιζόταν στην ΑΕΚ και την Εθνική Ελλάδος. Μέσα από τη σύντομη διαδρομή της ζωής του αποτυπώνεται καρέ-καρέ η συγκλονιστική ιστορία της Ελλάδας του πρώτου μισού του 20ού αιώνα. Εξιστορούνται τα πάθη, τα όνειρα και οι ταλαιπωρίες της γερακίνας, της μητέρας του Σπύρου, και της οικογένειάς της στη Μικρασία και στην Ελλάδα.

   Η οικογένεια  του Μιχάλη και της Όλγας Κοντούλη βίωσε τις δραματικές περιόδους της πατρίδας μας με επώδυνο τρόπο. Ο πόλεμος του 1897, η ανασφάλεια του μικρασιατικού ελληνισμού, η εξαθλίωση στα Αμελέ Ταμπούρια, ο πρώτος παγκόσμιος πόλεμος και οι εκτοπισμοί. Και ύστερα οι ελπίδες, οι προσδοκίες: «Η Ελλάδα των δύο ηπείρων και των πέντε θαλασσών». Θα ακολουθήσει η τραγωδία στην προκυμαία της Σμύρνης και μετά το σκοτάδι και η απώλεια. Και η πορεία στο λασπωμένο δρόμο που δεν είχε τελειωμό. Πρόσφυγες σττην Κοκκινιά, προσπαθούν να στεριώσουν στην Ελλάδα του Μεσοπολέμου. Και στα αποκαΐδια του προηγούμενου πολέμου φουντώνει ο νέος. Κατοχή και Εθνική Αντίσταση, φυλακίσεις, εξορίες και εκτελέσεις…

  Με φόντο τη ζωή του ανθρώπου – ήρωα κινείται το ιστορικό μυθιστόρημα του Σπύρου Τζόκα. Όταν στο ιστορικό μυθιστόρημα ο συγγραφέας αναμετράται με μια θυσία, τότε τα πράγματα δυσκολεύουν. Η θυσία ενός ανθρώπου για ένα ιδανικό, ή για την πατρίδα αποκλείει εξ αρχής κάθε προσπάθεια μείωσης του κεντρικού ήρωα. Αυτό κάνει το έργο του συγγραφέα ακόμη πιο δύσκολο – όσο κι αν σε πρώτη ματιά φαίνεται το αντίθετο- διότι, τότε, από τη μία πρέπει να βγάλει τον ήρωα από την ατσάλινη προθήκη στην οποία βρίσκεται ήδη και, αφού τον κάνει ανθρώπινο, ύστερα να τον ξαναφέρει στην θέση που η Ιστορία και η Κοινή Συνείδηση τον έχει τοποθετήσει.

   Με όλα τούτα αναμετριέται ο συγγραφέας Σπύρος Τζόκας, παρακολουθώντας και αναπλάθοντας μυθιστορηματικά την ζωή ενός ήρωα και την μεγαλειώδη θυσία του. Ο ήρωας είναι κομμάτι της συλλογικής μας  μνήμης, είναι στην πρώτη γραμμή των ανθρώπων που θυσιάστηκαν όχι μόνο για τις ιδεολογικές τους αρχές αλλά και για αρχές που, επιπλέον, ξεπερνούν τις ταυτότητες ή δίνουν σ’ αυτές την αξία με την οποία θα ήθελαν να αντιπροσωπεύονται στη ζωή.

  Το μυθιστόρημα παρουσιάστηκε σε δραματοποιημένη μορφή από την ομάδα «πείρα(γ)μα».

  Αποσπάσματα από το βιβλίο διάβασαν ο ηθοποιός ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΑΡΟΥΝΗΣ και η σκηνοθέτης ΑΓΓΕΛΙΚΗ ΚΑΣΟΛΑ. Στο τραγούδι η ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΚΑΤΣΙΓΙΑΝΝΗ και στα βιολιά ο δάσκαλος ΑΧΙΛΛΕΑΣ ΤΡΕΜΠΙΤΣΚΑΣ με τον μαθητή του ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟ ΤΖΟΚΑ. Στην κιθάρα ο ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΥΓΑΣ.  Συμμετείχε το χορευτικό του Μικρασιατικού συλλόγου Καισαριανής. Την  σκηνοθετική επιμέλεια παρουσίασης είχε η ΑΓΓΕΛΙΚΗ ΚΑΣΟΛΑ.

Παρενέβησαν  με σχόλια για το μυθιστόρημα οι φίλοι από την Καισαριανή:

  • ΓΙΑΝΝΗΣ ΓΕΩΡΓΑΡΑΣ, παλαίμαχος ποδοσφαιριστής και προπονητής,
  • ΜΗΤΣΟΣ ΚΑΣΟΛΑΣ, βραβευμένος συγγραφέας,
  • ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΟΣΧΟΝΑΣ, εκπαιδευτικός, 1ο Λύκειο Καισαριανής,
  • ΜΙΜΗΣ ΧΡΙΣΤΟΦΙΛΑΚΗΣ, ιστορικός ερευνητής.
Μοιραστείτε το:
Tagged