Πυροσβέστης «μαϊμού» έβαλε εκατοντάδες φωτιές και ζήτησε και τα «ρέστα»

Δικαιοσύνη Πολιτισμοί
Μοιραστείτε το:

Η απίστευτη ιστορία ενός πυρομανή… μαϊμού πυροσβέστη – Ασύλληπτη η δράση του. Kαταδικάσθηκε για δεκάδες δασικές πυρκαγιές

Μια απίστευτη υπόθεση με «πρωταγωνιστή» έναν… μαϊμού πυροσβέστη που αρέσκονταν, όπως αποδείχθηκε, να βάζει φωτιά σε δασικές εκτάσεις της ηπειρωτικής Ελλάδας και κυρίως του νομού Ιωαννίνων και μετά να ειδοποιεί τις αρχές απασχόλησε τον Άρειο Πάγο.

Ο κατά… φαντασίαν – και με τη «βούλα» του Αρείου Πάγου – πυροσβέστης είχε καταδικασθεί για «εμπρησμό ιδιαίτερα μεγάλης έκτασης από κακοβουλία κατ’ εξακολούθηση» σε κάθειρξη δέκα ετών και στέρηση πολιτικών δικαιωμάτων για τρία έτη. Επιδιώκοντας, ωστόσο, να ανατρέψει την βαριά καταδίκη του, προσέφυγε στον Ανώτατο Ποινικό Δικαστήριο της χώρας, ζητώντας την αναίρεση της απόφασης, αλλά έχασε οριστικά τη δικαστική μάχη, καθώς οι αρεοπαγίτες απέρριψαν κάθε ισχυρισμό που προέβαλλε και επικύρωσαν την καταδίκη του.

Από την απόφαση του Αρείου Πάγου, την οποία παρουσιάζει το «L&O» έρχεται στο φως η ασύλληπτη δράση του καταδικασθέντα, η οποία παραπέμπει κυριολεκτικά σε σενάριο αστυνομικής ταινίας.

Συγκεκριμένα και όπως προκύπτει από την πολυσέλιδη απόφαση (210/2019) του Ε’ Ποινικού Τμήματος του Ανωτάτου Δικαστηρίου, κατά το καλοκαιρινούς μήνες του 2011, είχαν εκδηλωθεί πολλές και ασυνήθιστες πυρκαγιές σε δασικές και χορτολιβαδικές εκτάσεις στην ευρύτερη περιοχή των Ιωαννίνων. Τα απανωτά συμβάντα και κυρίως το γεγονός ότι οι περισσότερες πυρκαγιές είχαν ξεκινήσει με τον ίδιο τρόπο, δημιούργησαν στους αξιωματικούς του Πυροσβεστικού Σώματος υποψίες για εμπρησμούς.

Οι έμπειροι πυροσβέστες διαπίστωσαν ότι οι πυρκαγιές ξεκινούσαν δίπλα από δρόμους, χωρίς όμως στα σημεία αυτά να εντοπίζονται ίχνη εμπρηστικών μηχανισμών. Για αυτό το λόγο συμπέραναν ότι οι φωτιές είχαν προκληθεί «είτε με την εκτόξευση φλεγόμενου αντικειμένου (στουπί-χαρτί) στα ξερά χόρτα του πρανούς του δρόμου είτε με τη χρήση γυμνής φλόγας απευθείας στην υπεδάφια βλάστηση μετά από διαβροχή αυτής με εύφλεκτο υλικό».

Η σύλληψη

Το Αύγουστο της ίδιας χρονιάς οι αστυνομικοί συνέλαβαν τον καταδικασθέντα και στο αυτοκίνητό του βρήκαν έναν ασύρματο, ο οποίος ήταν συντονισμένος στη συχνότητα της Αστυνομίας και της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, μία στολή πυροσβέστη και τρία κινητά τηλέφωνα. Αμέσως για τη σύλληψη του συγκεκριμένου άνδρα αλλά και για τα ευρήματα στο όχημα του, ενημερώθηκε η Πυροσβεστική Υπηρεσία της περιοχής, η οποία διαπίστωσε ότι είχε μπροστά της ένας παλιό ….γνώριμο σε εκείνη πρόσωπο.

Και αυτό καθώς, κατά το το παρελθόν, ο συλληφθείς τηλεφωνούσε συχνά στο τηλεφωνικό κέντρο της Πυροσβεστικής για αναφέρει πυρκαγιές, τις οποίες, όμως, όπως δήλωνε, είχε κατασβέσει ο ίδιος. Ανέφερε, επίσης ότι συμμετείχε στην κατάσβεση πυρκαγιών με πυροσβέστες και ότι είχε στην κατοχή του βυτιοφόρο της Πολιτικής Προστασίας. Μάλιστα, οι πυροσβέστες πολλές φορές τον έβρισκαν στο σημείο όπου είχε εκδηλωθεί η πυρκαγιά, πριν ακόμη επέμβει η Πυροσβεστική και τον ρωτούσαν σχετικά δήλωνε δήλωνε ψευδώς ότι είναι εθελοντής της Πολιτικής Προστασίας!

Μάλιστα, το 2010 ο ίδιος είχε εντοπισθεί κοντά σε σημείο που είχε ξεσπάσει πυρκαγιά και θεωρήθηκε ύποπτος. Τότε, οι πυροσβέστες ερεύνησαν το αυτοκίνητό του και σε αυτό βρέθηκε ένας αποσπώμενος φάρος σήμανσης υπηρεσιακών οχημάτων, ένα ζευγάρι χειροπέδες, ένα μπλουζάκι της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, ένα πορτοφόλι με μεταλλικό σήμα της ΕΛ.ΑΣ., μία ταυτότητα εθελοντή Πολιτικής Προστασίας στο όνομά του και ένας φορητός ασύρματος πομποδέκτης, συντονισμένος στις συχνότητες της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας και της Αστυνομίας!

Μετά από έρευνα οι αστυνομικοί διαπίστωσαν ότι ο καταδικασθείς προσποιούμενος άλλοτε τον αστυνομικό και άλλοτε τον πυροσβέστη, εξαπατούσε επιχειρηματίες προς όφελός του, προκειμένου να λαμβάνει χωρίς να πληρώνει φαγητό, και καύσιμα για το αυτοκίνητό του. Διαπιστώθηκε, επίσης, ότι λίγες ημέρες πριν, είχε συμμετάσχει σε συλλήψεις τριών Ρουμάνων και στους δύο εξ’ αυτών είχε βάλει και χειροπέδες, ενώ σε προγενέστερο χρόνο είχε λάβει μέρος σε επιχείρηση κατεδάφισης καταυλισμού μεταναστών προβαίνοντας μάλιστα στη σύλληψη δύο Αφγανών, οι οποίοι είχαν βάλει φωτιά κατά τη διάρκεια της επιχείρησης! Για την υπόθεση αυτή σχηματίστηκε ξεχωριστή δικογραφία από τις αρχές, η οποία και διαβιβάστηκε στη ποινική δικαιοσύνη για τα περαιτέρω.

Με 11 κινητά τηλέφωνα

Σε ό,τι αφορά στο επίδικο διάστημα, δηλαδή το καλοκαίρι του 2011 που ξέσπαγαν οι φωτιές, διαπιστώθηκε από τις έρευνες ότι ο καταδικασθείς χρησιμοποιούσε 11 διαφορετικές συσκευές κινητής τηλεφωνίας, με τις οποίες είχαν ενεργοποιηθεί 58 διαφορετικοί αριθμοί κινητών συνδέσεων, εκ των οποίων οι 6 ήταν στο όνομά του.

Από τις εναλλαγές των κεραιών κινητής τηλεφωνίας προέκυψε ότι εκείνο το καλοκαίρι ο δράστης κινούνταν με ιδιαίτερη συχνότητα σε περιοχές στις οποίες είχε σημειωθεί κατακόρυφη αύξηση αγροτοδασικών πυρκαγιών. Είναι δε αξιοσημείωτο ότι ορισμένες από τις μετακινήσεις του γίνονταν καθ’ όλη τη διάρκεια της νύκτας και μέχρι το πρωί στον ίδιο άξονα της Δυτικής Ελλάδος.

«Τις πυρκαγιές δε αυτές προξένησε κατ’ εξακολούθηση, με πρόθεση και από κακοβουλία ο κατηγορούμενος», αναφέρεται στην απόφαση του Αρείου Πάγου και τονίζεται ότι ο καταδικασθείς βρισκόταν πάντα σε όλες τις πυρκαγιές είτε πριν είτε μετά την εκδήλωση τους.

Μάλιστα, όπως κατέθεσαν Πυροσβέστες στη Δικαιοσύνη την επόμενη χρονιά μετά τη σύλληψη του καταδικασθέντα συνεχίστηκαν μεν οι δασικές πυρκαγιές στις περιοχές του νομού Ιωαννίνων, όχι όμως με την ίδια συχνότητα, όπως το θέρος του 2011.

Κατερίνα Μάνθου

Πηγή: lawandorder.gr

Μοιραστείτε το:
Tagged