Ο ΥΠΟΙΚ Χ. Σταϊκούρας εκπροσώπησε την Κυβέρνηση στον Πανελλήνιο Εορτασμό της Εθνικής Αντίστασης

Κοινωνία
Μοιραστείτε το:

Ο ΥΠΟΙΚ Χ. Σταϊκούρας εκπροσώπησε την Κυβέρνηση στον Πανελλήνιο Εορτασμό της Εθνικής Αντίστασης, στην τελετή μνήμης στη Γέφυρα Γοργοποτάμου. απευθύνοντας και στον σχετικό χαιρετισμό. 

——————-

Σεβασμιότατε,

Κυρίες και Κύριοι εκπρόσωποι της ελληνικής πολιτείας,

Κυρίες και κύριοι,

Μεταφέρω το βαθύτατο σεβασμό, την τιμή και την απεριόριστη ευγνωμοσύνη του Πρωθυπουργού και της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας προς τις αγωνίστριες και τους αγωνιστές της ενωμένης εθνικής αντίστασης εναντίον των ναζιστικών και φασιστικών δυνάμεων.

Μεταφέρω την αναγνώριση και την τιμή τους για την κορυφαία πράξη τους, την ανατίναξη της γέφυρας του Γοργοποτάμου.

Μετέχουμε σήμερα όλοι εδώ, σε μία ξεχωριστή τελετή μνήμης και περισυλλογής.

Με την Επέτειο της ανατίναξης της γέφυρας του Γοργοποτάμου τιμούμε μία ένδοξη περίοδο της Ελληνικής ιστορίας.

Αποτίουμε φόρο τιμής στις Αγωνίστριες και στους Αγωνιστές της Ενωμένης Εθνικής Αντίστασης που με την αυτοθυσία τους για τα ιδανικά της ελευθερίας, της δημοκρατίας και της πατρίδας, αποτελούν μέχρι και σήμερα οδηγό για μία υπερήφανη εθνική πορεία.

H ανατίναξη της σιδηροδρομικής γέφυρας του Γοργοποτάμου, στους πρόποδες της Οίτης, έχει αναγνωριστεί ως μία από τις σημαντικότερες αντιστασιακές επιχειρήσεις κατά τη διάρκεια του 2ου Παγκοσμίου Πολέμου.

Θεωρείται, και δικαίως, η κορυφαία πράξη της Ενωμένης Εθνικής Αντίστασης απέναντι στις δυνάμεις του Άξονα.

Η πολυδιάστατη θετική επίδραση και η συμβολή της στην εξέλιξη και τελικά στη θριαμβευτική έκβαση του μακροχρόνιου αγώνα των δυνάμεων της Ελευθερίας και της Δημοκρατίας εναντίον των δυνάμεων του ναζισμού και του φασισμού, είναι ιστορικά βεβαιωμένη.

Αυτό δεν πρέπει να ξεχνιέται από κανέναν στην Ευρώπη και στον κόσμο.

Για εμάς τους Έλληνες όμως, η ηρωική πράξη της 25ης  Νοεμβρίου του 1942, με την

ανατίναξη της Γέφυρας του Γοργοποτάμου, έχει και έναν ιδιαίτερο συμβολικό χαρακτήρα.

«Γεφύρωσε» τις διαχωριστικές γραμμές και, για το λόγο αυτό, συνιστά, φωτεινό σύμβολο ενότητας, ομοψυχίας και πατριωτισμού.

Απέδειξε πως οι διχαστικές αντιθέσεις, που τόσα δεινά έχουν επιφέρει στην πατρίδα μας, πρέπει να παραμερίζονται όταν το εθνικό συμφέρον το απαιτεί.

Πως τα πάθη και οι φανατισμοί πρέπει να εγκαταλείπονται όταν διακυβεύονται η ελευθερία και τα ύψιστα συμφέροντα της πατρίδας.

Αποτελεί υποθήκη για το παρόν και μέλλον, καθώς μεταλαμπαδεύει διαχρονικές αξίες και αρχές στις παρούσες και τις μελλοντικές γενεές.

Αποτελεί παράδειγμα προς μίμηση για το τι μπορούμε να πετύχουμε όταν παραμερίζουμε τις αντιθέσεις, προσπερνάμε τα μικρά και συγκεντρώνουμε την εθνική μας ενέργεια στα μεγάλα.

Έχουμε χρέος να αποδειχθούμε αντάξιοι του μηνύματος του Γοργοποτάμου.

Η κληρονομιά είναι μεγάλη.

Καλούμαστε όλοι μας να παραδειγματιστούμε και να αξιοποιήσουμε, στην πράξη, το διαχρονικό δίδαγμα της συνεργασίας, της φιλοπατρίας, της εθνικής ομοψυχίας.

Οφείλουμε, όλοι μας, να εργασθούμε για να «γεφυρώσουμε» τις όποιες διαφορές μας.

Να συμπορευθούμε ώστε να βγάλουμε τη χώρα οριστικά από τη μακρόχρονη περιπέτεια της και να την επαναφέρουμε στη θέση που της επιβάλλει η μακραίωνη και διακριτή ιστορία της.

Ο στόχος για την ολόπλευρη ισχυροποίηση της χώρας επιβάλει κοινωνικές και πολιτικές συγκλίσεις, δημιουργικές συνθέσεις.

Επιτάσσει πατριωτική συνείδηση, σύνεση, συναίνεση και ρεαλισμό.

Σε αυτή την προσπάθεια πρέπει να είμαστε όλοι μαζί.

Μόνον αν έτσι λειτουργούμε, θα αποδείξουμε ότι αξιοποιούμε την παρακαταθήκη που μας παρέδωσαν οι Αγωνιστές της Ενωμένης Εθνικής Αντίστασης.

Αγωνιστές στους οποίους ανήκει τιμή και δόξα για τις θυσίες τους.

Μοιραστείτε το:
Tagged