Δήμος Περιστερίου: Κάτοικοι διαμαρτύρονται για έλλειψη κάδων απορριμμάτων – Το λέει η αρμόδια αντιδήμαρχος κα Μαίρη Τσιώτα;

Περιστέρι
Μοιραστείτε το:

Ευρωπαϊκή Εβδομάδα μείωσης των Βιοαποβλήτων αυτή που διανύουμε και όλοι σχεδόν οι Δήμοι κάνουν ενημερωτικές εκδηλώσεις για τους δημότες τους. Όπως έχει γίνει γνωστό, η ΕΕ διεξάγει εκστρατεία για την μείωση των οργανικών απορριμμάτων ή αλλιώς βιοαποβλήτων που καταλήγουν στους κάδους συλλογής των Δήμων, όπως επίσης χρηματοδοτεί και κάθε προσπάθεια εμπέδωσης της συνήθειας της ανακύκλωσης, με στόχο τον διαχωρισμό των υλικών σε ανακυκλούμενα  και μη στην πηγή, δηλαδή από τους ίδιους τους καταναλωτές, όταν αυτοί απορρίπτουν τα οικιακά και όχι μόνο απόβλητα της καθημερινότητας στο σύστημα συλλογής των πόλεων στις οποίες εγκαταβιούν.

Μάι πολύ καλή αρχή σ’ αυτό τον τομέα είναι η τοποθέτηση και χρήση των περίφημων μπλε κάδων απορριμμάτων, όπως επίσης και τα «πράσινα σημεία» που έχουν εξαγγελθεί ως το μέλλον  για τα απόβλητα των κατοίκων.

Βασικό, όμως, πρόβλημα ήταν και είναι τα βιοαπόβλητα ή αλλιώς τα οργανικά οικιακά απορρίμματα που μέχρι τώρα ελληνική πρακτική «θάβονται» στις επίσημες ή παράνομες χωματερές, όπως π.χ. στον ΧΥΤΑ Φυλής, ενώ οι ειδικοί λένε ότι θα πρέπει να καταλήγουν σε συστήματα κομποστοποίησης.

Το βασικότερο, όμως, όλων είναι η «εκπαίδευση» των δημοτών στο να ελαχιστοποιήσουν  ή τουλάχιστον να μειώσουν την «παραγωγή» οικιακών αποβλήτων στην καθημερινότητά τους.

Σύμφωνα με τις μέχρι τώρα ενδείξεις, αλλά και τα στοιχεία του ΕΣΔΝΑ, του διαδημοτικού φορέα που διαχειρίζεται τον ΧΥΤΑ Φυλής, φαίνεται ότι η προσπάθεια προς αυτή την κατεύθυνση, αρχίζει να αποδίδει. Εκτός ίσως από ένα μικρό τμήμα δρόμου 40 περίπου μέτρων στην νέα ζωή στο οποίο οι κάτοικοι του διαμαρτύρονται ότι οι κάδοι απορριμμάτων του δήμου δεν επαρκούν και βρίσκονται υπό εξαφάνιση…

Η στήλη δέχθηκε πάρα πολλές καταγγελίες για μη επάρκεια κάδων συλλογής οικιακών απορριμμάτων στο συγκεκριμένο τμήμα δρόμου του Περιστερίου και ερευνώντας το θέμα διαπίστωσε τα εξής:

α) Το συγκεκριμένο τμήμα του δρόμου δεν ξεπερνά σε μήκος τα 40 μέτρα περίπου, ενώ σ’ αυτό υπάρχουν τρεις κατοικίες με 5 νοικοκυριά και ένα φαρμακείο.

β) Στα δύο άκρα αυτού του τμήματος δρόμου υπάρχουν δύο κάδοι συλλογής βιοαποβλήτων στο ένα, δύο ακόμη ίδιας χρήσης στο άλλο άκρο που ενίοτε γίνονται και τρεις μυστηριωδώς και ένας μπλε κάδος για ανακυκλώσιμα υλικά απόβλητα.

γ) Οι κάτοικοι του δρόμου, διαμαρτύρονται ότι αυτοί οι 5 και ενίοτε 6 κάδοι συλλογής απορριμμάτων, δεν επαρκούν για τις ανάγκες τους με αποτέλεσμα πολλές φορές τα απορρίμματα να συσσωρεύονται έξω απ’ αυτούς παρά το καθημερινό σχεδόν άδεισμά τους από την υπηρεσία καθαριότητας του Δήμου.

δ) Επίσης οι κάτοικοι αυτού του μικρού τμήματος δρόμου της Νέας Ζωής, διαμαρτύρονται γιατί παρά τις συνεχείς εκκλήσεις τους προς προσωπικό του τμήματος καθαριότητας του δήμου, να προσθέσει στα δύο άκρα του δρόμου άλλους 5 τουλάχιστον κάδους, για να μην δημιουργείται κανένα πρόβλημα, οι αρμόδιοι του Δήμου δεν ανταποκρίνονται.

ε) Τέλος οι διαμαρτυρόμενοι αυτοί δημότες ανέφεραν στην στήλη, ότι το καθημερινό σχεδόν πλύσιμο των κάδων και η απολύμανσή τους, από το συνεργείο του δήμου, τους έχει στερήσει την χαρά να εξητάρωνται οι αισθήσεις τους, από την πολύ οικεία και χαρακτηριστική μυρωδιά που αναδύουν ότι υπάρχουν μέσα σ’ αυτούς οργανικά υπολλείμματα που βρίσκονται σε σήψη.

Μυστήρια πράγματα… που μόνο οι κοινωνιολόγοι μπορούν να δώσουν κάποιες εξηγήσεις ή η πολύ δραστήρια αντιδήμαρχος Καθαριότητας του Δήμου κα Μαίρη Τσιώτα-Μάρκου…

Σε αναμονή λοιπόν…

«Φιλαύτης»….

Μοιραστείτε το:
Tagged