Ο μυστηριώδης «πράκτορας», ο Φρουτζής, η Νοβάρτις και η Εισαγγελία Διαφθοράς

Δικαιοσύνη
Μοιραστείτε το:

Αναζητώντας τον άγνωστο «πράκτορα» του FBI

Διαστάσεις ευρύτερου σκανδάλου, με πρακτικές πέραν κάθε νομιμότητoς, προσλαμβάνει η διερεύνηση της υπόθεσης Novartis, από την κατάθεση ήδη του πρώτου μάρτυρα στην προανακριτική επιτροπή της Βουλής, καθώς ο Κωνσταντίνος Φρουζής αποκαλύπτει στην κατάθεσή του πως δέχθηκε τηλεφώνημα από άγνωστο πρόσωπο, που ισχυριζόταν ότι είναι από το FBI, για να καταθέσει στη Βιέννη (!) προκαλώντας τεράστια ερωτήματα για το πώς οργανώθηκαν στη χώρα μας οι έρευνες για τη Novartis, σύμφωνα με την «Καθημερινή» που δημοσιεύει όσα ειπώθηκαν στο πλαίσιο της εξέτασης του κ. Φρουζή από την προανακριτική επιτροπή της Βουλής.

Από την κατάθεση του Κων. Φρουζή, την οποία θα ζητήσει και θα λάβει ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ευάγγελος Ζαχαρής για να την αξιολογήσει, με σοβαρό ενδεχόμενο να καλέσει τον ίδιο τον Φρουζή σε κατάθεση στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου, προκύπτει ότι ο άλλοτε ισχυρός άνδρας της Novartis αποκάλυψε στη Βουλή ότι δέχθηκε τηλεφωνικά πρόταση από άγνωστο να πάει στη Βιέννη, για να εξεταστεί από το FBI.

Οπως ανέφερε ο Φρουζής, απαντώντας σε βροχή ερωτήσεων για την αποκάλυψή του αυτή, ο άγνωστος που εμφανίστηκε ως εκπροσωπών το FBI, δεν επανήλθε, όταν ο ίδιος ο Φρουζής απευθύνθηκε στους δικηγόρους του και εκείνοι ανέλαβαν τη διαπραγμάτευση, αντιπροτείνοντας να γίνει η κατάθεση Φρουζή στην Αθήνα και όχι στη Βιέννη, με την τήρηση κάθε μυστικότητας.

Μέλη της προανακριτικής επιτροπής με έκπληξη, όπως προκύπτει και από τους διαλόγους που ακολούθησαν, υπέβαλαν σειρά ερωτήσεων, για να καταδείξουν ότι η εμπλοκή του FBI στις έρευνες για το ελληνικό σκέλος της Novartis, δεν έγινε με πρωτοβουλία των αμερικανικών αρχών, αλλά με πρωτοβουλία –που ελέγχεται– δικών μας παραγόντων, προκειμένου να προσδοθεί κύρος «εξωτερικού» στις εδώ έρευνες για τον χρηματισμό των πολιτικών.

Οι ερωτήσεις μελών της επιτροπής της Βουλής και οι απαντήσεις που δόθηκαν από τον Κωνσταντίνο Φρουζή, είναι αποκαλυπτικές και προκαλούν τουλάχιστον αίσθηση.

Νικόλαος Καραθανασόπουλος: Σε σχέση με τις Ηνωμένες Πολιτείες, είπατε ότι έχει γίνει μια κρούση άτυπα ή επίσημα για να σας εξετάσουν; Από το FBI είπατε.

Κωνσταντίνος Φρουζής: Με πήραν τηλέφωνο.

Ν.Κ.: Σας πήραν τηλέφωνο. Δηλαδή εμφανίστηκε κάποιος στο τηλέφωνο και σας είπε ότι είμαι από το FBI;

Κ.ΦΡ.: Ναι.

Ν.Κ.: Ετσι γίνονται αυτές οι δουλειές; Μου κάνει εντύπωση. Δηλαδή παίρνω εγώ τηλέφωνο και λέω ότι είμαι από το FBI;

Ιωάννης Μπουγάς (Πρόεδρος της Επιτροπής): Με άλλο τρόπο σας όχλησαν;

Κ.ΦΡ.: Με τηλέφωνο.

Ν.Κ.: Το FBI;

Ι.ΜΠ.: Το FBI –και καλώς ρωτάει– δικαιούται να ζητήσει, όπως και η Ελλάς, δικαστική συνδρομή. Με αυτόν τον τρόπο εσείς κληθήκατε ποτέ;

Κ.ΦΡ.: Οχι, όχι. Ποτέ.

Ν.Κ.: Δηλαδή, σας πήρε κάποιος τηλέφωνο και λέει: «Είμαι το FBI και θέλω να συναντηθούμε κάπου»; Και γίνεται πιστευτό κάτι τέτοιο; Με συγχωρείτε πάρα πολύ.

Κ.ΦΡ.: Στην αρχή νόμιζα ότι ήταν κάποιος φίλος μου που μιλούσε αγγλικά. Δηλαδή, ήταν λίγο ταινία, ξέρετε. Μετά, όταν κατάλαβα ότι πολλά πράγματα δεν τα καταλάβαινα, ότι ήταν πράγματι Αμερικανός, του είπα να ξαναμιλήσουμε από σταθερά τηλέφωνα, κ.λπ., μπας και το σταθερό κάνει κάποιον να είναι πιο καχύποπτος και πάνω στην κουβέντα, όταν άρχισε να μου λέει να ιδωθούμε στο εξωτερικό, στη Βιέννη συγκεκριμένα, μου έκανε εντύπωση γιατί τότε δεν ήμουν υποψιασμένος. Αποδείχθηκε στην πορεία ότι μπορεί να ήταν κιόλας, αλλά «για να πιάσω λίγο τοίχο», όπως λέμε στα ελληνικά, λέω ας μιλήσει και με τον δικηγόρο μου και ας δουν τα διαδικαστικά για την επαφή.

Ο δικηγόρος μου συνέχισε την κουβέντα, λέγοντας ότι είμαστε ανοιχτοί να μιλήσουμε μαζί σας. Ελάτε στην Ελλάδα, διαφανώς, σε έναν χώρο που θα επιλέξετε εσείς ή στην αμερικανική πρεσβεία, ή όπου θέλετε. Θα είμαστε με μεταφραστές, για να είμαστε ακριβείς, κ.λπ. Εγιναν ένα ή δύο τηλέφωνα μεταξύ τους και μετά, ξαφνικά, δεν επανήλθαν από το FBI.

Ν.Κ.: Ηταν από το FBI ή εικάζετε;

Κ.ΦΡ.: Τι να σας πω; Εδώ είναι Κλουζό.

Ι.ΜΠ.: Πάντως, από το FBI στο πλαίσιο έρευνας δεν έχετε κληθεί…

Κ.ΦΡ.: Οχι, όχι.

Οι έρευνες των Αμερικανών

Kαι ενώ ο εμφανισθείς ως εκπρόσωπος του FBI δεν επανήλθε, ούτε ποτέ το FBΙ απευθύνθηκε και ανέκρινε τον Φρουζή, αφήνοντας ανοικτό και προς διερεύνηση τι ακριβώς συνέβη και ποιος μπορεί να ήταν αυτός που εμφανίστηκε ως εκπρόσωπος του FBI, από την κατάθεση του Κωνσταντίνου Φρουζή προκύπτει σωρεία ερωτημάτων για το εύρος των αμερικανικών ερευνών σε σχέση με τη χώρα μας, αν δηλαδή οι έρευνες των Αμερικανών έγιναν με δική τους πρωτοβουλία, ή αν οργανώθηκαν από εδώ για να προσδώσουν κύρος στις έρευνες για τους πολιτικούς και να καλύψουν τα κενά που άφηναν με τις ομιχλώδεις και αμφισβητούμενες μαρτυρίες τους οι προστατευόμενοι μάρτυρες.

Ο Κων. Φρουζής, ερωτηθείς από μέλη της προανακριτικής επιτροπής τι ερευνούσαν και πότε οι Αμερικανοί σε σχέση με την Ελλάδα, υποστήριξε επί της ουσίας ότι οι αμερικανικές έρευνες δεν έγιναν με πρωτοβουλία των Αμερικανών, αλλά παράγοντες από τη χώρα μας πήγαν τους μάρτυρες στις ΗΠΑ για να καταθέσουν.

Ο Κωνσταντίνος Φρουζής αποκαλύπτει στην κατάθεσή του πως δέχθηκε τηλεφώνημα από άγνωστο πρόσωπο, που ισχυριζόταν ότι είναι από το FBI, για να καταθέσει στη Βιέννη…

Η κατάθεση Φρουζή περιπλέκει περισσότερο τα πράγματα και επαυξάνει με ένα τρόπο τα ερωτήματα που έχουν ήδη δημιουργηθεί από το εμπιστευτικό έγγραφο της εισαγγελέως Διαφθοράς Ελένης Τουλουπάκη προς τον Αρειο Πάγο (το είχε φέρει στη δημοσιότητα η «Κ»), όπου ανέφερε ότι δύο από τους τρεις προστατευόμενους μάρτυρες είχαν ήδη εξεταστεί και στις ΗΠΑ.

Νικόλαος Καραθανασόπουλος: Το να εμπλέκεται μόνο η Ελλάδα, οι ελληνικές υπηρεσίες και όλα αυτά μπορεί να είναι σε έναν βαθμό πιστευτό. Αλλά αυτή τη στιγμή να εμπλέκεται και το FBI ξεκινώντας μία έρευνα για τη Novartis και ιδιαίτερα στην Ελλάδα –όχι προσωπικά για εσάς, για τη Novartis συνολικά ως εταιρεία– δεν είναι λίγο περίεργο; Γιατί επέλεξε την Ελλάδα; Επειδή η Ελλάδα απλώς είναι μόνο χώρα αναφοράς για την τιμολόγηση των φαρμάκων σε άλλες πενήντα, εξήντα χώρες και διεξάγει ξεχωριστή έρευνα; Πώς του ήρθε;

Κωνσταντίνος Φρουζής: Φανταζόμαστε όλοι ότι πήγαν άνθρωποι από την Ελλάδα με έναν δικηγόρο, τον κ. Σαράκη…

Ν.Κ.: Το 2013, δηλαδή.

Κ.ΦΡ.: Το 2016, άκουσα μετά. Ανάλογα με τη φορά αλλάζει η ημερομηνία.

Ν.Κ.: Δεν έχει νόημα. Ακούστηκε το 2013 εδώ.

Ιωάννης Μπουγάς: Ανασκευάστηκε από τον κ. Λάππα και είπε μετά ότι ο χρόνος του αρχικού ελέγχου μετατίθεται χρονικά τρία χρόνια αργότερα, δηλαδή περίπου 2015-2016. Και εδώ έχει σημασία αυτό που είπατε τώρα, πώς προκλήθηκε ο έλεγχος του FBI. Δηλαδή, γινόταν μία γενικότερη έρευνα ή κάποιοι την προκάλεσαν από την Ελλάδα; Αυτό σας ρωτώ. Και αυτό σας ρωτάει και ο κ. Καραθανασόπουλος.

Κ.ΦΡ.: Νομίζω ότι οι τρεις μάρτυρες του λεγόμενου FBI μαζί με τον δικηγόρο Σαράκη πήγαν έξω να δηλώσουν όλες αυτές τις παρατυπίες κ.λπ. Αρα το FBI τι θα κάνει; Θα πει «ευχαριστούμε που ήρθατε, ελάτε να μας πείτε πράγματα και αρχίζω να ψάχνω».

Ι.ΜΠ.: Γινόταν ήδη έρευνα για την Ελλάδα τότε; Το ξέρετε; Εννοώ όταν πρωτοπήγαν οι μάρτυρες με τον δικηγόρο τους, αν υπήρχε ήδη έρευνα που είχε ξεκινήσει…

Κ.ΦΡ.: Νομίζω πως όχι, αλλά δεν το ξέρω.

Ι.ΜΠ.: Ή αν με την ευκαιρία αυτών των καταθέσεων ξεκίνησε η έρευνα.

Κ.ΦΡ.: Νομίζω, με την ευκαιρία.

Ι.ΜΠ.: Γιατί αυτό αντιλαμβάνεσθε ότι είναι ουσιαστικότατο. Αν υπήρχε έρευνα, αλλάζει το θέμα. Αν ξεκίνησε από τις καταθέσεις των μαρτύρων…

Ν.Κ.: Αρα, το διεθνές σκάνδαλο της Novartis δεν υπάρχει, δηλαδή;

Κ.ΦΡ.: Τι θα πει διεθνές σκάνδαλο;

Ν.Κ.: Που ερευνά το FBI και έχει βάλει συμφιλιωτικά πρόστιμα στη Novartis. Δεν υπάρχει;

Κ.ΦΡ.: Η λέξη «διεθνές σκάνδαλο» που την ακούτε και στην τηλεόραση λέγεται ωραία, αλλά θα πρέπει να καταλήξει σε πράξη. Σημαίνει τι; Ανά χώρα η κάθε εταιρεία έχει τη δική της προσωπικότητα είτε λέγεται Novartis είτε άλλη εταιρεία.

Δεν υπάρχει ένα ομοιόμορφο παγκόσμιο σκάνδαλο της Novartis ή της κάθε Novartis. Aλλο είδος έχει το παράπτωμα που μπορεί να κάνει η λεγόμενη Novartis στην Ινδία, άλλο μπορεί να κάνει στην Ιαπωνία, άλλο μπορεί να κάνει η εταιρεία αυτοκινήτων, και τα λοιπά. Δεν υπάρχει μια ομοιομορφία, παγκόσμιο σκάνδαλο Novartis. Δεν γίνεται στην πράξη αυτό.

Aρα, γυρίζω πίσω. Για πολιτικούς δεν έχω πολύ δει σκάνδαλα σε άλλες χώρες στη Novartis και σας λέω ότι δεν ασχολούμαι καθημερινά, για να βλέπω μέσα, αλλά αυτά είναι διαφανή. Δηλαδή, αν μπείτε μέσα, θα τα δείτε.

Eχω την αίσθηση ότι οι φαρμακευτικές εταιρείες –και δεν είναι μόνο η Novartis– έχουν περισσότερα θέματα με πρόσβαση στους γιατρούς. Στην Ευρώπη, η ελευθεριότητα πρόσβασης στους γιατρούς είναι πιο μεγάλη από ό,τι είναι στην Αμερική. Ξεκάθαρα! Και αυτό ενοχλεί τους Αμερικανούς.

Οι δύο προστατευόμενοι μάρτυρες και οι έρευνες-πακέτο για τη Νovartis

Από την κατάθεση Φρουζή, είναι βέβαιον ότι οι έρευνες της Εισαγγελίας του Αρείου Πάγου αλλά και της Προανακριτικής προσλαμβάνουν πλέον νέες διαστάσεις, ενώ με την επανέναρξη των εργασιών της επιτροπής στο τέλος του μηνός, με εξαιρετικό ενδιαφέρον αναμένονται οι καταθέσεις των μαρτύρων που κατονόμασε ο κ. Φρουζής ως πρώην συνεργάτες του, υπονοώντας σαφώς πως ένας από τους δύο προστατευόμενους μάρτυρες με την κωδική ονομασία «Αικατερίνη Κελέση» ήταν η γραμματέας του Μαρία Μαραγγέλη, με την οποία είχε προ της υποθέσεως Novartis ανοικτές δικαστικές εκκρεμότητες διότι, όπως είπε, «τον έκλεβε».

Σε κάθε περίπτωση, η κ. Μαραγγέλη που έχει εξεταστεί από την Εισαγγελία Διαφθοράς χωρίς το καθεστώς της προστασίας του μάρτυρα, θα κληθεί από την Προανακριτική, αφού την ανέφερε ήδη ο κ. Φρουζής ως πρόσωπο που ήταν κοντά του, ανεξάρτητα αν πράγματι είναι ένας από τους δύο προστατευόμενους μάρτυρες – ο άλλος φέρει την κωδική ονομασία «Μάξιμος Σαράφης».

 «Δεν υπάρχει ένα ομοιόμορφο παγκόσμιο σκάνδαλο της Novartis ή της κάθε Novartis», υποστήριξε ο κ. Φρουζής.

Οι καταθέσεις αυτών των μαρτύρων και πρωτίστως των προστατευομένων –θα φανεί αν είναι τα ίδια πρόσωπα ή όχι– είναι κομβικής σημασίας, καθώς στις προηγούμενες καταθέσεις τους βασίστηκαν οι κατηγορίες για τους πολιτικούς, οι οποίες δεν αποδείχθηκαν από άλλα στοιχεία, μάρτυρες, έγγραφα, λογαριασμούς και λοιπά.

Παράλληλα, η σύγκληση της Ολομέλειας των Εφετών για να οριστούν εισαγγελείς και εφέτες που θα αναλάβουν το σύνολο της έρευνας για τη Novartis (πολιτικούς, γιατρούς, στελέχη της φαρμακοβιομηχανίας, Κωνσταντίνο Φρουζή, διαφημιστές, υπόθεση Ανδρέα Λοβέρδου) προσδίδει στις έρευνες άλλη τροπή.

Ενδεδειγμένη πρωτοβουλία

Η πρωτοβουλία του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Βασιλείου Πλιώτα να ζητήσει τη σύγκληση της Ολομέλειας κρίνεται ως απολύτως ενδεδειγμένη, προκειμένου να εκκαθαριστεί η υπόθεση και να φωτιστούν σκοτεινές πτυχές που αγγίζουν μείζονος σημασίας θέματα, όπως η διάκριση των εξουσιών και η ανεξάρτητη λειτουργία της Δικαιοσύνης.

Ο ορισμός των εισαγγελέων και των εφετών που θα αναλάβουν την έρευνα για τη Novartis, θα θέσει εκτός ερευνών την Εισαγγελία Διαφθοράς που ελέγχεται για τους χειρισμούς της, και ενδέχεται να γίνει στις 21 Νοεμβρίου, οπότε και είχε προσδιοριστεί η σύγκληση της Ολομέλειας, αλλιώς το αργότερο έως το τέλος του μηνός.

Ιωάννα Μάνδρου

Πηγή: kathimerini.gr

Μοιραστείτε το:
Tagged