Ο Ολυμπιακός δεν είναι υπερομάδα, αλλά… μπορεί να γίνει Ομάδα

Αθλητισμός
Μοιραστείτε το:

Με μια νίκη δεν ξόρκισε τα φαντάσματα, αλλά ο Ολυμπιακός κόντρα στη Ζαλγκίρις έδειξε το πρόσωπο που οφείλει να δείχνει σε κάθε του εμφάνιση.

Όταν ανοίγουν οι ουρανοί και δεν έχεις αλεξιβρόχιο, απλά κάθεσαι και βρέχεσαι, μέχρι να το συνηθίσεις, καθώς ο βρεγμένος τη βροχή δεν τη φοβάται. Ο Ολυμπιακός έγινε μούσκεμα και παρότι οι πέριξ της ομάδας έβλεπαν ότι η εικόνα στις προπονήσεις ήταν διαφορετική και βελτιωμένη προς το καλύτερο, δεν μπορούσαν ούτε καν να το πουν. Όπως έγραφε κι ο Διονύσης Σαββόπουλος «τα όνειρά σου μην τα λες, γιατί μια νύχτα κρύα, μπορεί και οι φροϋδιστές να ‘ρθουν στην εξουσία».

Όχι, δεν ήταν… ονειρική εμφάνιση, γιατί αυτή η ομάδα δεν έχει το ταλέντο να κάνει ονειρικές εμφανίσεις. Ήταν όμως Ολυμπιακός κι όχι φάντασμα του εαυτού του. Είχε αρχές, ξεκινώντας από την άμυνα κι εδώ πρέπει να πιστώσουμε στον Κεμζούρα την επιλογή του Μπάλντγουιν. Ήταν άτολμος επιθετικά ο Αμερικανός (και πώς να μην είναι, με τέτοια απραξία), αλλά στην άμυνα πρόσφερε σημαντικές βοήθειες.

Ο κόουτς της ομάδας του λιμανιού προσπάθησε να κρύψει τον Ρότσεστι, δεν μπορώ να πω ότι τα κατάφερε, αλλά πήρε από αυτόν λύσεις στην επίθεση και ηρεμία στην οργάνωση. Έκανε εξαιρετική διαχείριση, μοιράζοντας χρόνο και ανάσες, είχε τους παίκτες του φρέσκους ως το τέλος. Κι όσο περνούσε η ώρα, τόσο καλύτερα πατούσαν οι «κόκκινοι» πάνω στο παρκέ του ΣΕΦ, τόσο έχανε έδαφος η Ζαλγκίρις.

Αίφνης το ρόστερ γέμισε. Ο Ριντ ήταν κρυφός MVP, όχι μόνο για τα πεπραγμένα του, αλλά επειδή έδωσε ανάσες στον Μιλουτίνοφ, τη δυνατότητα να ξεκουραστεί, αλλά κυρίως να βρει αποκαμωμένους τους αντιπάλους του. Έφαγε κι έριξε ξύλο ο Αμερικανός, που για πρώτη φορά δικαιολόγησε την επιλογή του. Το γράψαμε και παλιότερα, τόσο αυτός όσο κι ο Ρότσεστι χρειάζονται χρόνο. Και μπορεί ο Ολυμπιακός να μην έχει αυτή την πολυτέλεια, όμως δεν υπάρχει διαδικασία αυτόματης ενεργοποίησης. Όχι ακόμα, στο μέλλον ποιος ξέρει…

Ο Πολ ενδύεται πλέον τον μανδύα του ηγέτη, ο Σπανούλης έκανε εξαιρετικά ώριμο και παραγωγικό παιχνίδι, ο Πρίντεζης πρόσφερε ποιότητα, ο Παπανικολάου έβγαλε ενέργεια, ο Κόνιαρης όσο πιέζει σαν… παλαβός στην μπάλα θα έχει ρόλο και θέση στο ρόστερ κι όσο ξεθαρρεύει στην επίθεση, τόσο θα κερδίζει χρόνο στο παρκέ.

Αν η εμφάνιση και η νίκη επί της ΤΣΣΚΑ ήταν… φωτοβολίδα, στο ΣΕΦ κόντρα στη Ζαλγκίρις ο Ολυμπιακός έδειξε ότι μπορεί να παλέψει για να μπει στα πλέι οφ. Χρειάζεται ηρεμία, χρειάζεται χρόνο (έχει, δεν έχει) και θεωρώ ότι τον Ιανουάριο, που οι άλλες ομάδες θα βγάζουν στοιχεία κόπωσης, θα έχει (λόγω αποχής από τις εγχώριες διοργανώσεις) μεγαλύτερη φρεσκάδα. Για το αν θα έχει χάσει το τρένο, δεν μπορώ να το πω με σιγουριά, αν πάντως αυτή η εμφάνιση αποτελέσει σημείο αναφοράς για τη συνέχεια, αν συνδυαστεί με αποτέλεσμα στη Γερμανία, πολλά μπορεί να αλλάξουν προς το καλύτερο.

Αντί επιλόγου: Η νίκη είναι αυτοσκοπός, όσον αφορά την επίτευξη στόχων. Αν δεν μπορείς να κερδίσεις, πρέπει ακόμα κι αν χάσεις να μην ηττηθείς. Γιώργος Κογκαλίδης

Κεμζούρα: «Περήφανοι για Σπανούλη και Πρίντεζη, βοήθησε και μένει ο Μπάλντγουιν»

Ο Κεστούτις Κεμζούρα μίλησε για τους δύο ηγέτες του Ολυμπιακού, αλλά και για τον κόσμο.

Στους Βασίλη Σπανούλη, Γιώργο Πρίντεζη, αλλά και στον κόσμο που μπήκε στην εξίσωση, στάθηκε ο Κεστούτις Κεμζούρα στη συνέντευξη Τύπου μετά τη νίκη επί της Ζαλγκίρις.

 «Θέλω να ξεκινήσω με ένα ευχαριστώ στον κόσμο. Μας έδωσαν ενέργεια, έδειξαν πίστη στην ομάδα. Επίσης, θέλω να πω ότι είμαι πολύ περήφανος που έχουμε τον Βασίλη Σπανούλη και τον Γιώργο Πρίντεζη, δύο από τους καλύτερους σκόρερ στην ιστορία της Euroleague. Τους ευχόμαστε τα καλύτερα για πολλά χρόνια ακόμα», ανέφερε αρχικά ο τεχνικός του Ολυμπιακού στη συνέντευξη Τύπου και πρόσθεσε:

 «Επιπρόσθετα, θέλω να δώσω συγχαρητήρια σε όλους τους παίκτες μου. Δεν ήταν εύκολα μετά τις δύο βαριές ήττες που είχαμε. Όλοι έδειξαν το σωστό πνεύμα και τον κατάλληλο χαρακτήρα. Αξίζαμε να κερδίσουμε, παίξαμε ως ομάδα. Στο πρώτο ημίχρονο κάναμε κάποια λάθη, μας «πόνεσαν» κάποια ριμπάουντ της Ζαλγκίρις, αλλά στο τέλος επικρατήσαμε και εκεί για ένα ριμπάουντ. Επίσης, ήμασταν επιθετικοί και σκληροί στο δεύτερο ημίχρονο. Ευστοχήσαμε σε μεγάλα τρίποντα και ελέγξαμε τον ρυθμό. Μας βοήθησαν τα παιδιά που ήρθαν από τον πάγκο, όπως ο Ριντ, ο Ρότσεστι».

Σχετικά με την ενεργοποίηση του Ουέιντ Μπόλντγουιν, ανέφερε: «Κάναμε μία σοβαρή κουβέντα με τον Ουέιντ. Ποτέ δεν αμφισβητήσαμε αυτά που μπορεί να κάνει στο γήπεδο. Σήμερα δεν σκόραρε, αλλά μας βοήθησε με πολλούς τρόπους».

Για το γεγονός ότι ο Ολυμπιακός ξεκίνησε με 4 Έλληνες στην βασική πεντάδα: «Ξεκινήσαμε έτσι για πολλούς λόγους. Ταίριαζε καλύτερα ο Παπανικολάου απέναντι στον Ουλανόβας. Οι Πρίντεζης – Μιλουτίνοφ «κουμπώνουν» καλύτερα, το ίδιο και ο Κόνιαρης δίπλα στον Σπανούλη. Ήταν απλά θέμα τακτικής, αυτό μπορεί να αλλάξει σε άλλα παιχνίδια».

Για το φινάλε και την προσπάθεια ανατροπής από πλευράς Ζαλγκίρις, σημείωσε: «Οι αριθμοί δεν λένε ψέμματα. Η Ζαλγκίρις παλεύει για 40 λεπτά, αυτό φάνηκε και στο ματς με την Φενέρμπαχτσε. Παίζει καλύτερα στην τέταρτη περίοδο. Δεν τα παρατάει ποτέ. Το είχαμε συζητήσει αρκετά αυτό. Δεν μπορείς να είσαι στο 100% σε όλο το ματς. Ανοίξαμε το rotation για να είμαστε πιο δυνατοί στο τέλος».

Γιασικεβίτσιους: «Αν δεν παίξεις σκληρά εδώ, δεν κερδίζεις»

Με τους παίκτες του τα έβαλε ο Γιασικεβίτσιους για τον τρόπο που έπαιξαν κόντρα στον Ολυμπιακό.

Εκνευρισμένος και απογοητευμένος από τον τρόπο που αγωνίστηκαν οι παίκτες του στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας εμφανίστηκε ο Σαρούνας Γιασικεβίτσιους. Ο τεχνικός της Ζαλγκίρις είχε παράπονα από την αγωνιστικότητα, το παθος και τη συγκέντρωση των παικτών του στο παιχνίδι με τον Ολυμπιακό. και δεν το έκρυψε.

Ξεκινώντας την τοποθέτησή του, τόνισε: «Συγχαρητήρια στον Ολυμπιακό. Πιστεύω πως δεν παίξαμε όσο δυνατά είχαμε πει. Ο Ολυμπιακός ήταν υπό πίεση και περίμενα ότι οι μεγάλοι παίκτες θα βγουν μπροστά και αυτό ακριβώς συνέβη. Έχω παράπονο από την επιθετικότητά μας, σε αυτή την έδρα μόνο έτσι μπορείς να νικήσεις. Στο πρώτο δεκάλεπτο κάναμε μόλις τρία φάουλ και δεχτήκαμε 15 πόντους πριν το μπόνους των βολών. Επιβιώσαμε στο πρώτο ημίχρονο επειδή μόνο ο Ολυμπιακός δεν είχε ευστοχία από μακριά και στο δεύτερο ημίχρονο μάς νίκησαν με αυτόν ακριβώς τον τρόπο, βάζοντας τα σουτ».

Για τα απρόσμενα αποτελέσματα στην φετινή Ευρωλίγκα, σημείωσε: «Δεν πιστεύω πως υπάρχουν εκπλήξεις. Δεν ξέρω τι είναι έκπληξη στην Ευρωλίγκα. Για μένα δεν είναι έκπληξη να κερδίσει κάποια ομάδα οποιαδήποτε άλλη. Οι ομάδες που έχουν περισσότερο ταλέντο έχουν περισσότερες πιθανότητες να βελτιωθούν στην συνέχεια. Δεν με εκπλήσσει τίποτα πλέον, μιλάμε για την πιο σκληρή λίγκα στον κόσμο».

Σπανούλης: «Βγήκε η δουλειά των ημερών»

Ο Βασίλης Σπανούλης τόνισε πως η δουλειά των τελευταίων ημερών βγήκε στο παρκέ, αλλά τόνισε πως χρειάζεται ακόμα περισσότερη.

Ο Ολυμπιακός κέρδισε με 83-74 την Ζαλγκίρις Κάουνας στο ΣΕΦ και επέστρεψε στις επιτυχίες στην Euroleague. Ο Βασίλης Σπανούλης με 16 πόντους ήταν από τους καλύτερους των Πειραιωτών, και μάλιστα έλαβε τα εύσημα του Κεμζούρα στη συνέντευξη Τύπο.

Ο Σπανούλης επισήμανε πως η νίκη ήρθε χάρη στη δουλειά που έκαναν οι «ερυθρόλευκοι» τις τελευταίες ημέρες, αλλά τόνισε πως χρειάζεται ακόμα περισσότερη δουλειά και πιο σκληρή.

 «Θεωρώ ότι δουλέψαμε πολύ τις τελευταίες μέρες. Κάποια από τη δουλειά μας βγήκε στο παρκέ. Έχουμε περισσότερη δουλειά να κάνουμε.

Πρέπει να παίξουμε πιο σκληρά και να παίζουμε πιο έξυπνα. Διεκδικήσαμε πολλές μπάλες. Δουλέψαμε σκληρά και πήραμε τη νίκη», σχολίασε ο αρχηγός του Ολυμπιακού.

Πρίντεζης: «Ανταλλάζω τους 3.000 πόντους με μια καλή χρονιά»

Ο Γιώργος Πρίντεζης δεν στάθηκε στο ιστορικό ρεκόρ του, αλλά παραδέχθηκε ότι ο Ολυμπιακός πρέπει και μπορεί να πάει καλά φέτος.

Είναι το απόλυτο ίνδαλμα του Ολυμπιακού. Ενας παίκτης συνυφασμένος με τον σύλλογο. Ενας ταγμένος στρατιώτης. Και από σήμερα, και τυπικά, ένας θρύλος του ευρωπαϊκού μπάσκετ. Αυτός είναι ο Γιώργος Πρίντεζης. Ο κορυφαίος πάουερ φόργουορντ που έχουν γνωρίσει τα ευρωπαϊκά γήπεδα τουλάχιστον την τελευταία 10ετία. Και από το βράδυ της Παρασκευής, ο 3ος σκόρερ στην ιστορία της Ευρωλίγκας. Πίσω από Ναβάρο και… Σπανούλη.

Ο «Πριντ», όμως, δεν θέλησε να σταθεί σε αυτό μεγαλειώδες ρεκόρ. Αντίθετα, παραδέχθηκε ότι θα το αντάλλαζε με μια καλαή χρονιά… Ολυμπιακού. Με ό,τι αυτό συνεπάγεται για το πού μπορεί να φτάσει ο Ολυμπιακός.

«Ήταν μια απλά μια νίκη και το χρειαζόμασταν πάρα πολύ. Επανήλθε λιγάκι ο ενθουσιασμός στην ομάδα. Είχαμε διάρκεια, βοήθησαν όσοι έπαιξαν, είχαμε δώδεκα παίκτες που έδωσαν το 100%, ο ρυθμός μας δεν σταμάτησε καθόλου και βελτιωθήκαμε στο δεύτερο ημίχρονο και στα ριμπάουντ και στην άμυνα. Φάνηκε ότι ο Ρότσεστι και ο Ριντ ήταν πολύ καλύτεροι και έχουν να δώσουν περισσότερα.

Κάναμε μια καλή εβδομάδα προπονήσεων και είχαμε ένα φιλικό. Μόνο καλύτεροι μπορούμε να γινόμαστε. Δεν έχουμε δικαίωμα να μείνουμε σε αυτή τη νίκη, έχουμε κάνει άσχημες ήττες και αυτή η νίκη πρέπει να αποτελέσει οδηγό, τίποτε άλλο», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ερωτώμενος, δε, για το γεγονός ότι έφτασε τους 3.000 πόντους στην Ευρωλίγκα, απέφυγε να το σχολιάσει, τονίζοντας ότι προτεραιότητα έχουν οι επιδόσεις της ομάδας:

«Ξέρετε πως δεν θέλω να μιλάω γι’ αυτά. Το ήξερα… Να μας έχει ο Θεός καλά, μακάρι να είμαστε εδώ υγιείς και να παίζουμε όσο μπορούμε. Κι όταν δεν μπορούμε πια, να πάμε στην ευχή του Θεού και της Παναγίας. Αν μου έλεγαν πως θα είμαι πίσω από δύο θρύλους στο σκοράρισμα, θα τους έλεγα τρελούς. Όμως θα το αντάλλαζα για να κάνουμε μια καλή χρονιά».

Γουίλι Ριντ: Ο ψηλός που χρόνια έψαχνε ο Ολυμπιακός

Ο Γουίλι Ριντ δεν ήταν ο κορυφαίος του Ολυμπιακού κόντρα στην Ζαλγκίρις. Αλλά η δική του εμφάνιση δίνει ελπίδα για κάτι πραγματικά διαφορετικό.

Η νίκη επί της Ζάλγκιρις από μόνη της δεν πρέπει να λέει πολλά από τον Ολυμπιακό. Χρειαζόταν όσο τίποτα άλλο για να αλλάξει η ψυχολογία, να σκάσει χαμόγελο η ομάδα και ο κόσμος, να ξορκιστεί και ο δαίμονας που έγραψαν και οι περισσότεροι.

Αυτό που πραγματικά πρέπει να κάνει χαρούμενους τους ερυθρόλευκους είναι ότι η εμφάνιση και η παρουσία κάποιων παικτών στο ματς με την Ζαλγκίρις, επιτρέπει αισιοδοξία για το μέλλον. Δίνει ελπίδα ότι τέτοιες εμφανίσεις δεν θα είναι συγκυριακές, δεν θα είναι η εξαίρεση, αλλά θα γίνονται με μεγαλύτερη συχνότητα.

Ενας από τους βασικούς λόγους αισιοδοξίας εν όψει της συνέχειας, είναι ότι ο Ολυμπιακός βρήκε μετά από πολλά χρόνια κανονικό δεύτερο σέντερ. Οχι 4-5αρι, όχι 4αρι που βαφτίζεται 5αρι στο σύγχρονο μπάσκετ, αλλά κανονικό αθλητικό σέντερ.

Ο Γουίλι Ριντ βρίσκεται δύο εβδομάδες πλέον στην Ελλάδα και είναι ξεκάθαρο πως αρχίζει να προσαρμόζεται και να δείχνει τι μπορεί να κάνει στο παρκέ. Με την Μακάμπι και την Εφές δεν ήταν έτοιμος, ήταν εντελώς έξω από τα νερά του, αλλά κόντρα στην Ζαλγκίρις ήταν αυτό που πραγματικά ήθελε ο Κεμζούρα από τον πάγκο. Και δεν είναι καθόλου τυχαίο, ότι παρότι ο συνολικός χρόνος του Νίκολα Μιλουτίνοβ μειώθηκε κατά 5 λεπτά σε σχέση με το μέσο όρο του, οι αριθμοί του και η ουσιαστικά προσφορά του δεν έπεσαν καθόλου. Ο Σέρβος είχε 14 πόντους, πήρε 8 ριμπάουντ, έκανε 2 τάπες και 2 ασίστ και είχε 27 στην αξιολόγηση. Με βάση τα νούμερα ήταν ο κορυφαίος του Ολυμπιακού, συν τους άλλους δεν κινδύνεψε ποτέ από τα φάουλ. Και έμεινε φρέσκος στην τελευταία περίοδο, που οι ερυθρόλευκοι πάτησαν το γκάζι και διασφάλισαν τη νίκη…

Όμως για να έχει δυνάμεις ο Μιλουτίνοβ στο τέλος, χρειάστηκε να μην αφήνει να φανεί το κενό του ο Γουίλι Ριντ. Αλλωστε στα προηγούμενα παιχνίδια το μεγάλο πρόβλημα παρουσιαζόταν κάθε φορά που άρχιζαν οι αλλαγές και έμπαιναν στο παρκέ οι παίκτες του πάγκου. Στην προκειμένη περίπτωση, τα… δεύτερα όχι μόνο δεν προκάλεσαν ζημιά, ίσως και να έπαιξαν καλύτερα. Και ο Αμερικανός σέντερ είναι ένας από τους βασικούς λόγους.

Τα σκριν που έκανε τα ένιωσε η άμυνα, ο τρόπος που έκοβε προς το καλάθι και τελείωνε τις φάσεις βοηθούσε στην ομαδική λειτουργία. Στη δε άμυνα, οι δύο τάπες που έριξε ψηλά, φανέρωσαν την ικανότητά του να προστατεύει το καλάθι της ομάδας του. Κάτι που έλειπε από τον Ολυμπιακό εδώ και χρόνια, από τότε δηλαδή που έφυγε και ο τελευταίος αθλητικός σέντερ, ο Κεμ Μπιρτς.

Οι 10 πόντοι, τα 2 ριμπάουντ, οι 2 τάπες και το +14 στην αξιολόγηση ήρθαν στην πιο κατάλληλη στιγμή για τον Ολυμπιακό και μαζί με τον Ρότσεστι και τον Πολ, ήταν οι παίκτες του πάγκου που πραγματικά έκαναν σπουδαία δουλειά. Όλοι μαζί είχαν 32 πόντους κι αν για τον Πολ είναι δεδομένο πλέον ότι αποτελεί βασικό γρανάζι και σταθερή λύση από την περιφέρεια, οι δύο νέες προσθήκες δεν είχαν δείξει κάτι ανάλογο. Και κόντρα στην Ζαλγκίρις το έπραξαν, ειδικά ο Ριντ. Σπύρος Καβαλιεράτος.

ΕΓΙΝΕ ΠΑΛΙ ΟΜΑΔΑ

Κάπως έτσι ο Ολυμπιακός έγινε πάλι ομάδα. Ο Σπανούλης και ο Πρίντεζης έδειξαν το δρόμο και ο Γιασικεβίτσιους δεν βρήκε ποτέ τον τρόπο να τους σταματήσει. Ο Λιθουανός προσπάθησε να τους κουράσει και να τους εκθέσει στην άμυνα, αλλά έκανε μια τρύπα στο νερό. Ο συμπατριώτης του Κεστούτις Κεμζούρα ξέρει καλά τη Ζαλγκίρις και έκανε την δήθεν αδυναμία του, όπλο για τον Ολυμπιακό.

Ο  Γουόκαπ  υποτίθεται θα κτυπούσε τους ερυθρόλευκους επειδή θα τον μάρκαρε ο Σπανούλης, αλλά ο Κεζμούρα ήξερε πως δεν πρόκειται να χάσει από τον Αμερικανό στο ΣΕΦ. Τον άφησε, λοιπόν, να σουτάρει και σταμάτησε όλους τους άλλους. Ο Γουόκαπ  είχε 2/12 σουτ εντός παιδιάς (2/9 δίποντα, 0/3 τρίποντα), έκανε 3 λάθη και μαζί αποσυντονίστηκε όλη η Ζαλγκίρις. Οι Λιθουανοί είχαν 4/19 τρίποντα και δεν μπόρεσαν να διεκδικήσουν το ματς στο δεύτερο ημίχρονο.

Οσο για τον Σπανούλη; Είχε 16 πόντους και 7 ασίστ. ενώ ο Πρίντεζης πρόσθεσε άλλους 10 πόντους… Οι παλιοσειρές το πήραν πάνω τους και ο Σάρας ακόμα κράζει τους παίκτες του. Ευτυχώς όχι σαν τον Ζέλιμιρ Ομπράντοβιτς, που στην Μόσχα ξέφυγε περισσότερο από κάθε άλλη φορά και όσο σεβασμός κι αν υπάρχει για την αξία και το έργο του στο ευρωπαϊκό μπάσκετ, το ξέσπασμά του αποτελεί μαύρη μέρα για το άθλημα. Διότι ξεπεράστηκαν τα όρια στο τάιμ άουτ, όταν γνώριζε καλά πως υπήρχαν κάμερες και μικρόφωνα δίπλα…

Ολυμπιακός – Ζαλγκίρις Κάουνας 83-74 : Αυτός, ναι, ήταν Ολυμπιακός…

Ο Ολυμπιακός είναι εδώ. Και δείχνει σημάδια ζωής. Νίκησε τον «κακό του δαίμονα», Ζαλγκίρις, είδε τα αστέρια του (Σπανούλης, Πρίντεζης, Μιλουτίνοφ, Πολ) και τους «νέους» (Ρότσεστι, Ριντ) να παίζουν καλά και έστειλε μήνυμα ότι μπορεί. -Τόλης Λεούσης

Ολυμπιακός – Ζαλγκίρις Κάουνας 83-74: Αυτός, ναι, ήταν Ολυμπιακός

Ο Ολυμπιακός αλλάζει. Και επιστρέφει στην… κανονικότητα. Ο Ολυμπιακός του Σπανούλη, του ρέκορντμαν Πρίντεζη και του φοβερού και τρομερού Μπράντον Πολ, εμφανίστηκε αποφασισμένος να μην αφήσει κανένα περιθώριο στη Ζαλγκίρις. Και το έκανε με το πιο εμφατικό παιχνίδι του τη φετινή σεζόν. Ενα ματς που ανάβλυζε Ολυμπιακό. Παλιό, καλό μπάσκετ με τη σφραγίδα των Πειραιωτών. Με τη σφραγίδα των αρχηγών, του νέου «αρχηγού» (Πολ), τον Μιλουτίνοφ να παίζει ως… Μιλουτίνοφ, αλλά και τους «νέους» Ρότσεστι και Ριντ, να επιβεβαιώνουν ότι ήρθαν για να μείνουν. Και να προσφέρουν λύσεις υψηλού επιπέδου. Το τελικό 83-74, πιθανότατα αδικεί την προσπάθεια και την εικόνα των παικτών του Κεμζούρα, αλλά στο σημείο που βρίσκεται τώρα ο σύλλογος, αυτό που μετράει είναι οι νίκες.

Η ΕΞΕΛΙΚΗ ΤΟΥ ΑΓΩΝΑ

Αυτός ο Ολυμπιακός Πολ-ύ αρέσει! Σε ένα ματς που οι Ερυθρόλευκοι είχαν σε εξαιρετική ημέρα και πάλι τον Αμερικανό γκαρντ/φόργουορντ, επικράτησαν της Ζαλγκίρις Κάουνας με σκορ 83-74 και έδωσαν τέλος στο αρνητικό τους σερί στο ΣΕΦ, φτάνοντας στο 3-5 στην Ευρωλίγκα. Η άμυνα έφερε την απαραίτητη ώθηση στην επίθεση, ο Κεμζούρα έψαξε τον πάγκο του μέχρι την άκρη, είχε τον Μιλουτίνοφ κυρίαρχο στις δύο ρακέτες και το δίδυμο Σπανούλη (16π.)-Πολ (14π.) σε καλή βραδιά.

Οι Ερυθρόλευκοι ήταν σαφώς βελτιωμένοι στο 5ο τους παιχνίδι στο φαληρικό για την αγωνιστική περίοδο που διανύουμε. Μυαλωμένο μπάσκετ, με πίστη στο πλάνο τους και απέναντι σε έναν αντίπαλο που ξέρει να διαχειρίζεται την πίεση τέτοιων προκλήσεων, ο Ολυμπιακός άφησε στην άκρη το γεγονός πως έμεινε πίσω στο ημίχρονο και βρήκε λύσεις στην επίθεση.

Ο Πολ ήταν ο κινητήριος μοχλός πόντων για τους Πειραιώτες, οι Ρότσεστι και Ριντ πρόσφεραν πραγματικές βοήθειες και οι γηπεδούχοι μετά από καιρό έδειξαν εικόνα αισιοδοξίας για την συνέχειά τους στην Ευρωλίγκα.

Στο ροτέισον εισήλθε και ο Μπόλγντγουιν από τον Κεμζούρα (εκτός ο Τσέρι), ο Σπανούλης ήταν και πάλι ουσιαστικός και ο Ολυμπιακός επέστρεψε στις επιτυχίες μετά από δύο συνεχόμενα χαμένα ματς στο Φάληρο.

«ΧΤΥΠΗΣΕ» ΣΤΟ ΠΟΣΤ Η ΖΑΛΓΚΙΡΙΣ

Ο Ολυμπιακός πέρασε στο ματς με τους Κόνιαρη, Σπανούλη, Παπανικολάου, Πρίντεζη και Μιλουτίνοφ, με του Λιθουανούς πάντως να «χτυπούν» στο ποστ και με τους Λαντέιλ και Γκέμπεν να διαμορφώνουν το 3-7. Ο Σπανούλης μείωσε στους δύο, με τον Παπανικολάου στο 7-7 να χρεώνεται το δεύτερο προσωπικό του φάουλ και να περνάει στον πάγκο.

Η είσοδος του Ριντ διόρθωσε την κατάσταση, Πρίντεζης και Σπανούλης πρόσφεραν με δύο ντράιβ το 13-12, η Ζαλγκίρις αναθάρρησε, συνέχισε να είναι αποτελεσματική στο «ζωγραφιστό» και πέρασε με τρεις πόντους.

Ο Πόλ ήταν ο παίκτης κλειδί του Κεμζούρα, έβγαλε ενέργεια, σκόραρε πόντους και μάζεψε ριμπάουντ, για να τελειώσουν ο Ερυθρόλευκοι το δεκάλεπτο στο υπέρ τους 19-18.

Επιστρέφοντας στο ματς ο Ολυμπιακός είχε μεν πρόβλημα στο αμυντικό κομμάτι, ο Μπόλντγουιν ήταν θετικός στο πρώτο του πέρασμα και ο Μιλουτίνοφ ο λόγος για το 23-23.

Οι Λιθουανοί παρέμειναν πιστοί στο πλάνο τους, τροφοδότησαν τους ψηλούς τους, Λαντέιλ και Χέιζ σκόραραν και το 25-31 ήταν λογικό επόμενο στο φαληρικό κλειστό, με 4:16 για το τέλος του ημιχρόνου, όπως και το εσπευσμένο τάιμ άουτ του Κεμζούρα.

Ένα τρίποντο του Σπανούλη και το ποστάρισμα του Μιλουτίνοφ ήταν ο λόγος για το ροκάνισμα της διαφοράς και το γκολ φάουλ Πρίντεζη της ισοφάρισης.

Και πάλι η Ζαλγκίρις προσπέρασε με 4 σερί καλάθια στο ποστ (Λαντέιλ), ο Βεζένκοφ με βολές πραγματοποίησε το 37-37, για να κλείσει το ημίχρονο με καλάθι του Γιανκούνας στο 37-39.

Η ΑΜΥΝΑ ΕΦΕΡΕ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΝΙΚΗ

Οι Ερυθρόλευκοι πέρασαν πεισμωμένοι στο να διορθώσουν τα λάθη τους και τα κακώς κείμενα του πρώτου μισού. Με δύο τρίποντα των Πρίντεζη και Κόνιαρη πήρε διαφορά 4 πόντων, με τον Μίλου να «σκεπάζει» τα καλάθια για το 45-39.  Η Ζαλγκίρις πλησίασε ξανά, ο Σπανούλης όμως της έκοψε τον αέρα και με ένα τρίποντο πραγματοποίησε το 48-43, σε ένα παιχνίδι που οι άμυνες είχαν τον πρώτο λόγο. Με 4:38 για το τέλος της περιόδου, ο Λαντέιλ μείωσε στους τρεις, ο Ρότσεστι σε μία… σκοτωμένη επίθεση σκόραρε για το 51-45 και μία ακόμα θετική άμυνα, ξεσήκωσε το κοινό του ΣΕΦ.

Ο Πολ για ένα ακόμα ματς ήταν ο παίκτης που σήκωσε το βάρος της επίθεση των Πειραιωτών, ξεμαρκαρίστηκε και «εκτέλεσε» για το 55-49.

Μετά από το αναγκαίο τάιμ άουτ του Γιασικεβίτσιους, ο Ριντ πέτυχε έμμεσο τρίποντο και από τις βολές των Ρούμπιτ και Ουόλκαπ έκλεισε η τρίτης περίοδος στο 60-55.

Οι ομάδες πάλευαν με κάθε ικμάδα ενέργειάς τους για τη νίκη. Ο Ολυμπιακός έδειχνε πως ελέγχει την κατάσταση, το μυαλωμένο παιχνίδι στην επίθεση συνεχίστηκε από τους γηπεδούχους και ο Μιλουτίνοφ εκμεταλλεύτηκε το καλό play του Κεμζούρα αλλά και την πάσα του Σπανούλη για το 64-57.

Ο αρχηγός του Ολυμπιακού… απάντησε στο δίποντο του Λεκαβίτσιους για το +7 (66-59) ενώ ο Πολ εκτόξευσε την διαφορά στους 10 πόντους με νέο τρίποντο (71-61). Τα πράγματα πήγαιναν ακριβώς όπως τα ήθελε ο προπονητής των Πειραιωτών, ο Ρότσεστι με σουτ από τα 6,75μ έκανε το 74-61 και το κάρφωμα του Πολ μετά από κλέψιμο το 76-63.

Οι τελευταίες επιθέσεις ανήκαν δικαιωματικά στον Βασίλη Σπανούλη. Ο αρχηγός του Ολυμπιακού εξέθεσε τους παίκτες του Σαρας, σκόραρε σερί πόντους και τελείωσε μία και καλά την αναμέτρηση. Η Ζαλγκίρις πλησίασε με ένα 6-0 σερί για το 81-74, όμως οι βολές του Μιλουτίνοφ, ήταν ένας τέλειος επίλογος σε αυτήν την βραδιά στο ΣΕΦ.

Πηγή: to10.gr / sport24.gr

Μοιραστείτε το:
Tagged