Βαγγέλης Μαρινάκης: Κίνηση «ματ» – Μεγάλο ναυτιλιακό deal Ευ. Μαρινάκη – Γ. Ρος

Ναυτιλία
Μοιραστείτε το:

Συγχώνευση αξίας 1,65 δισ. δολ. της Capital Product Partners με την Diamond S Shipping

Κίνηση «ματ» – Μεγάλο ναυτιλιακό deal Ευ. Μαρινάκη – Γ. Ρος

Η Capital Product Partners LP (CPLP), εταιρεία συμφερόντων Ευάγγελου Μαρινάκη, και η Diamond S Shipping Holdings (DSS), στην οποία βασικός μέτοχος είναι το ιδιωτικό επενδυτικό κεφάλαιο WL Ross & Co,  που έχει ιδρύσει το 2000 ο σημερινός Αμερικανός υπουργού Εμπορίου Wilbur Ross, κατέληξαν σε συμφωνία συγχώνευσης σε ένα νέο σχήμα η αξία του οποίου αποτιμάται στα 1,65 δισ. δολ.

Στο πλαίσιο της συμφωνίας η CPLP θα προχωρήσει σε διαχωρισμό (spin off) των δραστηριοτήτων της στον τομέα των δεξαμενόπλοιων αργού πετρελαίου και πετρελαιοειδών εισφέροντας 25 τάνκερ, δημιουργώντας μια νέα εισηγμένη εταιρεία, η οποία κατόπιν θα συγχωνευθεί με τις δραστηριότητες της DSS.

Η συγχώνευση δημιουργεί μία από τις μεγαλύτερες εισηγμένες εταιρείες δεξαμενοπλοίων στον κόσμο. Η συμφωνία θα γίνει με ανταλλαγή μετοχών. Η CPLP θα διαθέσει στο νέο σχήμα 22 τάνκερ MR και 3 Suezmax, ενώ οι μέτοχοί της θα λάβουν υπερτίμημα περίπου 10,7% της αξίας του στόλου, με δεδομένο ότι η συγχώνευση επιτρέπει στη Diamond Shipping να εισαχθεί άμεσα στο χρηματιστήριο. Η DSS είχε επιχειρήσει στο πρόσφατο παρελθόν να εισαχτεί στο αμερικανικό χρηματιστήριο αλλά η αρνητική συγκυρία στις ναυλαγορές και η μικρή διάθεση ανάληψης ναυτιλιακού ρίσκου από το επενδυτικό κοινό οδήγησε σε αναβολή της δημόσιας εγγραφής.

Οι μέτοχοι της CPLP υπολογίζεται πως θα ελέγχουν το 33% περίπου της νέας οντότητας και οι μέτοχοι της DSS το υπόλοιπο 67%. Θα λάβουν μια νέα μετοχή της DDS για κάθε 10,19149 μετοχές της CPLP που έχουν σήμερα. Επιπλέον η DSS καταβάλει 23 εκατομμύρια στους μετόχους της CPLP που αποτελεί το 10,7% υπερτίμημα σε σχέση με την τρέχουσα καθαρή εσωτερική αξία (NAV) της μετοχής της CPLP.

Η νέα εταιρεία, που θα ονομάζεται Diamond S Shipping Inc, αναμένεται να εισαχθεί στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης και η έδρα της θα είναι στο Greenwich του Κονέκτικατ. Σύμφωνα με την σχετική ανακοίνωση που εξέδωσε η εισηγμένη Capital Product Partners, το χαρτοφυλάκιο της Diamond S Shipping Inc θα περιλαμβάνει τον συνδυασμένο στόλο δεξαμενόπλοιων αργού και προϊόντων των Capital Product Partners και DSS, που ανέρχεται συνολικά σε 68 δεξαμενόπλοια, μέσης ηλικίας 7,8 ετών.

Διευθύνων σύμβουλος της νέας εισηγμένης Diamond S Shipping Inc θα είναι ο διευθύνων σύμβουλος της DSS, Craig Stevenson Jr και στο επταμελές διοικητικό συμβούλιο της Diamond S Shipping θα συμμετέχουν οι Nadim Qureshi (πρόεδρος), Hal Malone, Kate Blankenship, Γεράσιμος Καλογηράτος και Γεράσιμος Βεντούρης καθώς και οι Stevenson και Bart Veldhuizen.

Η Capital Maritime & Trading, η ιδιωτική ναυτιλιακή συμφερόντων του Ευάγγελου Μαρινάκη και εκ των βασικών μετόχων της Capital Product Partners υπολογίζεται πως θα κατέχει περί το 5% στο νέο σχήμα. Η Capital Product Partners θα συνεχίσει ως εισηγμένη ναυτιλιακή που θα διατηρήσει στην κατοχή της τον έλεγχο δέκα σύγχρονων πλοίων μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων και ενός φορτηγού, που δεν θα μεταβιβαστούν στον νέο σχήμα. Η συναλλαγή που υπόκειται στις εγκρίσεις των αρμοδίων αρχών αναμένεται να κλείσει εντός του πρώτου τριμήνου του 2019.

Βαγγέλης Μαρινάκης

Η Capital Product Partners L.P. (CPLP) προχωρά στη συνένωση μέρους του στόλου των δεξαμενοπλοιών της, με τον στόλο της Diamond S Holdings L.P., δημιουργώντας μια από τις μεγαλύτερες εισηγμένες εταιρείες τάνκερ στον κόσμο, αριθμώντας 68 δεξαμενόπλοια υψηλών προδιαγραφών.

Η CPLP θα διαθέσει 22 τάνκερς τύπου MR και τρία Suezmax σε μία νέα εταιρία, η οποία με τη σειρά της θα συγχωνευτεί με την Diamond S Holdings L.P., ενώ παράλληλα θα διανείμει τις κοινές μετοχές της νέας εταιρίας σε όλους τους μετόχους της CPLP.
Οι μέτοχοι της CPLP θα λάβουν premium περίπου 11% της καθαρής αξίας του στόλου, δεδομένου ότι η συγχώνευση αυτή επιτρέπει στην νέα εταιρεία Diamond S Shipping να εισαχθεί άμεσα στο NYSE.

Ο κ. Craig Stevenson, διευθύνων σύμβουλος της DSS Holdings, σχολίασε μεταξύ άλλων: «Ο οργανισμός μας είναι στην ευχάριστη θέση να δημιουργήσει με την CPLP μία από τις μεγαλύτερες εισηγμένες εταιρίες δεξαμενόπλοιων παγκοσμίως. Η συναλλαγή αυτή θα λάβει χώρα σε μια πολύ καλή στιγμή στον κύκλο της αγοράς τανκερς και θα δημιουργήσει έναν από τους μεγαλύτερους και υψηλότερης ποιότητας στόλους καθώς και μία από τις καλύτερα κεφαλαιοποιημένες ναυτιλιακές εταιρίες στην αγορά. Ανυπομονούμε να εκμεταλλευτούμε την εξέχουσα εμπειρία και τη φήμη της CPLP, για την περαιτέρω ανάπτυξη της εταιρείας»

Από την μεριά του ο διευθύνων σύμβουλος της CPLP, Jerry Καλογηράτος, δήλωσε μεταξύ άλλων: «Είμαστε ιδιαίτερα ενθουσιασμένοι για αυτή την συγχώνευση με την Diamond S. Η συναλλαγή αυτή αντιπροσωπεύει ένα στρατηγικό βήμα για τη δημιουργία υπεραξίας για τους μετόχους μας και μας δίνει την ευκαιρία να ενώσουμε τον τανκερ στόλο μας με την Diamond S Shipping, η οποία διαθέτει άριστο μάνατζμεντ με εξαιρετική πορεία στον χώρο της ναυτιλίας»

Γουίλμπουρ Ρος: Ποιος είναι ο δισεκατομμυριούχος υπουργός Eμπορίου των ΗΠΑ, που έκανε το super deal με τον Μαρινάκη

Ο Αλέξης Τσίπρας και ο υπουργός Εμπορίου των ΗΠΑ, Γουίλμπουρ Ρος

Η ανακοίνωση της συμφωνίας του Βαγγέλη Μαρινάκη με τον Αμερικανό υπουργό Εμπορίου για τη δημιουργία μια από τις μεγαλύτερες εισηγμένες εταιρείες τάνκερ στον κόσμο, ήλθε να ταράξει τα ύδατα της διεθνούς ναυτιλίας.

Κι αυτό αφού πρόκειται για ένα super-deal αξίας 1,65 δισ. δολαρίων που φιλοδοξεί να αλλάξει τις ισορροπίες στο παγκόσμιο επιχειρείν.

Ποιος είναι όμως ο νέος εταίρος του Έλληνα εφοπλιστή και επιχειρηματία;

Ο Γουίλμπουρ Ρος, ο οποίος είχε έρθει τον περασμένο Σεπτέμβριο στην Ελλάδα, εκπροσωπώντας τις ΗΠΑ -τιμώμενη χώρα της 83ης ΔΕΘ- και είχε συναντήσεις με τον Αλέξη Τσίπρα, πέρα από επίλεκτο μέλος της κυβέρνησης του Ντόναλντ Τραμπ, είναι ένας δισεκατομμυριούχος επενδυτής, πρώην τραπεζίτης, ιδρυτής της επενδυτικής εταιρείας WL Ross & Co, με ειδίκευση στην αγορά χρεοκοπημένων επιχειρήσεων (μεταξύ άλλων βιομηχανίες χάλυβα, άνθρακα και εταιρειών τηλεπικοινωνιών) που αναδιάρθρωνε και βελτιώνοντας τα αποτελέσματά τους πουλούσε κατόπιν με μεγάλο κέρδος. 

Παλιός γνώριμος της χώρας μας ο 81χρονος Ρος (σήμερα μάλιστα γιορτάζει τα γενέθλιά του) , είχε ήδη κάνει επενδύσεις και στην Eurobank, ενώ ήταν αντιπρόεδρος και μέλος του ΔΣ της Τράπεζας Κύπρου, προτού αναλάβει το τιμόνι του υπουργείου Εμπορίου των ΗΠΑ. Είχε ταχθεί υπέρ του «ΝΑΙ» στο δημοψήφισμα του 2015, εποχή που ξιφουλκούσε κατά της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ όταν έγραφε στη Wall Street Journal: «H Αρχαία Ελλάδα μπορεί να έχει εφεύρει τη Δημοκρατία, αλλά η σύγχρονη Ελλάδα μπορεί σύντομα να βυθιστεί στο χάος. Καθώς η χώρα πλησιάζει προς το δημοψήφισμα της Κυριακής, ο κίνδυνος είναι όλη η πατριωτική ρητορική που προέρχεται από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ να συσκοτίσει την αλήθεια: Η καταψήφιση της πρότασης, θα είναι ψήφος κατά του ευρώ και ψήφος κατά του μέλλοντος της Ελλάδας».

Απόφοιτος του φημισμένου Πανεπιστημίου του Yale με μεταπτυχιακά στο εξίσου φημισμένο Χάρβαρντ άρχισε να εργάζεται στο τμήμα αναδιάρθρωσης επιχειρήσεων στη N M Rothschild & Sons στη Νέα Υόρκη. Αυτός ήταν που διέσωσε μέσω της Rothschild Inc. τρία καζίνο του Ντόναλντ Τραμπ στο Ατλάντικ Σίτι, όταν ο τελευταίος βρέθηκε στριμωγμένος στη γωνία μετά την επέκταση τη δεκαετία του 1980 της εταιρείας του Resorts International και την κατάρρευση της αγοράς ακινήτων στη Νέα Υόρκη.

Aλλά και μετά την 24ετή καριέρα του στη Rothschild Inc ο Ρος συνέχισε να ασχολείται με χρεοκοπημένες επιχειρήσεις και μετά το 2000, τη χρονιά που εξαγόρασε το μετοχικό αμοιβαίο κεφάλαιό του και ξεκίνησε τη δική του επενδυτική εταιρεία, τη WL Ross & Co στη Νέα Υόρκη, με 440 εκατομμύρια δολάρια επενδυτικών κεφαλαίων και τέσσερις μεγαλοεπενδυτές. την οποία μεταπούλησε έξι χρόνια αργότερα στην τότε Amvescap και νυν Invesco.

Κάτοχος μιας τεράστιας καθαρής προσωπικής περιουσίας, που εκτιμάται ότι αγγίζει τα 700 εκ. δολάρια ο γεννημένος το 1937 Γουίλμπουρ Λούις Ρος τζούνιορ με τους τρεις γάμους στο ενεργητικό του – ο τελευταίος με την δημοσιογράφο Χίλαρι Γκίρι- περιέγραφε σε ηλικία 22 ετών τον εαυτό του ως «ένα αγόρι από την επαρχία που θέλει να δει την Παναγία των Παρισίων και να γίνει δικηγόρος».

Το όνειρο της δικηγορίας το ξέχασε γρήγορα, όταν μετά την ολοκλήρωση των σπουδών του κατέληξε στη Γουόλ Στριτ για να διαγράψει μια καριέρα που έμελλε να τον φέρει στο τιμόνι του υπουργείου Εμπορίου της χώρας του. Όταν του ανέθεσε το πόστο ο Τραμπ τον είχε χαρακτηρίσει «θρυλική ιδιοφυία» της Γουόλ Στριτ και πρόσθεσε: «δεν θα μπορούσα να βάλω έναν φτωχό άνθρωπο σ’ αυτή τη θέση»…

Πηγή: iefimerida.gr, kathimerini.gr

Μοιραστείτε το:
Tagged