Είδηση ΣΟΚ: Ο Ν.Κοτζιάς είχε εγκρίνει Τουρκική στρατιωτική επιχείρηση στην Ελλάδα για την αρπαγή των 8 στρατιωτικών της – Γιατί απέτυχε…

Πολιτικοί
Μοιραστείτε το:

Τρομακτική αποκάλυψη με επιβεβαιωτικά απόρρητα έγραφα της ιστοσελίδας Nordic Monitor.

Στρατιωτική επιχείρηση για τη μεταφορά πίσω στην Τουρκία των οκτώ Τούρκων στρατιωτικών που είχαν διαφύγει στην Ελλάδα την επομένη του αποτυχημένου πραξικοπήματος κατά του Ερντογάν, τον Ιούλιο του 2016, σχεδίαζε η Άγκυρα, σύμφωνα με απόρρητα έγγραφα που παραθέτει η ιστοσελίδα Nordic Monitor.

Όπως αποκαλύπτει η ΜΚΟ, διευθυντής της οποίας είναι ο αντιφρονών και αυτοεξόριστος Τούρκος δημοσιογράφος Αμπντουλάχ Μποσγκιούρτ, που κατά καιρούς προχωρά σε αποκαλύψεις σχετικά με τις ενέργειες της τουρκικής κυβέρνησης και του Ταγίπ Ερντογάν και της οικογένειάς του, το Γενικό Επιτελείο της Τουρκίας είχε διαβιβάσει στις 16 Ιουλίου του 2016 και ώρα 16:15 εντολές στη Διοίκηση του Στρατού Ξηράς και μονάδες της Αεροπορίας για την εκτέλεση σχεδίου που απέβλεπε στην επιστροφή του ελικοπτέρου και των οκτώ Τούρκων στρατιωτικών, σχέδιο για το οποίο ήταν ενήμερος και ο στρατιωτικός ακόλουθος της τουρκικής πρεσβείας στην Αθήνα.

Ένα από τα απόρρητα έγγραφα που παραθέτει στο δημοσίευμα η Nordic Monitor

Σύμφωνα με τα έγγραφα, η Διοίκηση του Στρατού Ξηράς της Τουρκίας επικοινώνησε με την ελληνική πλευρά, που συμφώνησε να να επιστρέψει το ελικόπτερο και τους «οκτώ» . Τη διαταγή επιβεβαιώνει και μήνυμα που ανήρτησε στις 17:15 στο Twitter ο Τούρκος ΥΠΕΞ Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο οποίος ανέφερε ότι σε τηλεφωνική του επικοινωνία με τον Νίκο Κοτζιά ο τότε ΥΠΕΞ της Ελλάδας τον είχε διαβεβαιώσει ότι η χώρα μας θα επέστρεφε το συντομότερο δυνατό τους «οκτώ».

Το σχέδιο της Τουρκίας «κόλλησε» λόγω της ελληνικής Δικαιοσύνης

Η Τουρκία πληροφορήθηκε την άφιξη των οκτώ Τούρκων αξιωματικών στην Αλεξανδρούπολη μέσω της Interpol, την οποία είχαν ενημερώσει σχετικά οι ελληνικές Αρχές. Αν και φαίνεται ότι υπήρξε κάποιου είδους πολιτική συμφωνία μεταξύ Τούρκων και Ελλήνων αξιωματούχων τις πρώτες ώρες μετά το συμβάν, αναφέρει το Nordic Monitor, το σχέδιο επιστροφής των οκτώ Τούρκων αξιωματικών κόλλησε όταν η ελληνική Δικαιοσύνη κατέγραψε τις αιτήσεις ασύλου τους.

Αυτό ήταν το σχέδιο της επιχείρησης της Τουρκίας για τους «οκτώ»

Σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα το σχέδιο είχε την κωδική ονομασία “Harekat Yildirim” («Επιχείρηση Αστραπή», που σημαίνει ότι θα έπρεπε να τεθεί σε εφαρμογή μέσα σε δέκα λεπτά από την λήψη της σχετικής εντολής.

Η διοίκηση του Στρατού Ξηράς διέταξε να πετάξει ένα ελικόπτερο με δεκαμελές πλήρωμα στην Αλεξανδρούπολη, ενώ δόθηκαν εντολές στο 2ο Τάγμα Ειδικής Προστασίας, που εδρεύει στην Κωνσταντινούπολη και υπάγεται στην Κεντρική Διοίκηση στην Άγκυρα – να διαθέσει επαρκή στρατεύματα για να διασφαλίσει την επιστροφή των οκτώ Τούρκων αξιωματικών από την Ελλάδα.

Το συντονισμό της επιχείρησης ανέλαβε το Κέντρο Διοίκησης και Επιχειρήσεων του Γενικού Επιτελείου Ένοπλων Δυνάμεων (SKKHM) και το Κέντρο Επιχειρήσεων Αεροπορικής Διοίκησης, ενώ τη σχετική εντολή υπέγραψε ο αξιωματικός Πληροφοριών, επιθεωρητής Τζανέρ Ατσάρ και ενέκρινε ο ταγματάρχης Αρμαγάν Ουστέλ, επικεφαλής βάρδιας εκείνη τη μέρα στο SKKHM. Τελικά, μετά την αποτυχία του σχεδίου λόγω της εμπλοκής της ελληνικής Δικαιοσύνης, η ομάδα που εστάλη στην Ελλάδα παρέλαβε μόνον το ελικόπτερο το βράδυ της 16ης Ιουλίου του 2016.

Πηγή: iefimerida.gr

Μοιραστείτε το:
Tagged