Ελληνικά Μουσεία – Περιπλάνηση στις ανθρώπινες κατακτήσεις της φυλής μας!

Αρχαιολογία
Μοιραστείτε το:

Περιπλάνηση στις ανθρώπινες κατακτήσεις!

Ο ελληνικός πολιτισμός είναι από τους πλέον εμβληματικούς στον κόσμο. Η κατοίκηση του ελλαδικού χώρου από τη βαθιά προϊστορία, το θαύμα του κλασικού ελληνικού πολιτισμού, το βυζαντινό κλέος, αλλά και η νεώτερη ιστορία της χώρας εξάπτουν τη φαντασία. Η Ελλάδα είναι στην πραγματικότητα ένας απέραντος εκθεσιακός χώρος, μέσα στον οποίο συμπλέκονται οι αιώνες, οι επιρροές και η καθημερινή ζωή. Όποιος έχει την ευκαιρία να βρεθεί σε ένα μικρό ελληνικό νησί, θα παρατηρήσει ασφαλώς τη συνέχεια του πολιτισμού, μιας και ακόμα και τα σκεύη καθημερινής χρήσης είναι πανομοιότυπα με αυτά που θα συναντήσει στις προθήκες των μουσείων.

Η αρχαιολογική έρευνα και η συλλεκτική πρακτική δεν σταματάει ποτέ στον ελληνικό χώρο. Συνεχώς έρχονται στην επιφάνεια θησαυροί μιας άλλης εποχής και η αντίληψή μας για το ελληνικό γίγνεσθαι διευρύνεται με κάθε νέα ανακάλυψη. Ο πλούτος, το βάθος και η σημασία του διαρκούς ελληνικού πολιτισμού εκτίθεται στα πάμπολλα μουσεία που μπορεί να συναντήσει κάποιος σε όλη την επικράτεια. Τα μουσεία αποτελούν κιβωτούς της μνήμης, και αυτή η μνήμη στην Ελλάδα πάει πολύ βαθιά πίσω στο χρόνο.

Μουσείο Ακρόπολης

Αρχαιολογικά μουσεία: θαυμάζοντας τις απαρχές του ανθρώπου

Η Ελλάδα διαθέτει περισσότερα από 100 αρχαιολογικά μουσεία. Ο αριθμός αυτός είναι ενδεικτικός του αρχαιολογικού πλούτου της χώρας. Εκτός από τα μεγάλα εθνικά μουσεία, όπως το Μουσείο Ακροπόλεως, το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο στην Αθήνα, το Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης, ο επισκέπτης έχει την ευκαιρία να χαρεί τους αρχαιοελληνικούς θησαυρούς σχεδόν σε κάθε γωνιά της Ελλάδας. Τα αρχαιολογικά μουσεία βρίσκονται πολύ κοντά στους χώρους ανασκαφής και κρατούν τη σχέση εντοπιότητας ανάμεσα στα ευρήματα και τα αρχαιολογικά πεδία.

Όταν περιπλανηθεί κάποιος στην Παλαιόπολη της Σαμοθράκης και νιώσει τη δύναμη του τόπου, θα συμπληρώσει τη γνώση του για τον υπέροχο πολιτισμό των Καβείρων αποθαυμάζοντας τις προθήκες του αρχαιολογικού μουσείου, που φιλοξενούν μοναδικούς θησαυρούς. Αντίστοιχα στη Σαντορίνη, το Αρχαιολογικό και το Προϊστορικό Μουσείο συμπληρώνουν την εμπειρία της περιήγησης στον θηραϊκό πολιτισμό, που μοιάζει να έχει σταματήσει στο χρόνο. Στη Δήλο, τους Δελφούς, στην Ελευσίνα, την Ολυμπία, αλλά και στην Αίγινα, τις Κυκλάδες, την Κρήτη, παντού στην Ελλάδα, οι θησαυροί του πανάρχαιου ελληνικού πολιτισμού στέκουν ολοζώντανοι μάρτυρες ενός παρελθόντος που Λάμπρυνε την ανθρωπότητα.

Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο στην Αθήνα

Βυζαντινά Μουσεία: μετάξι και πορφύρα

Η βυζαντινή αυτοκρατορία υπήρξε μία από τις σημαντικότερες επικράτειες της οικουμένης. Η επέκτασή της, τόσο στον χώρο όσο και στον χρόνο είναι εντυπωσιακή. Ένωσε ηπείρους, πολιτισμούς, κοινωνίες και ανθρώπους, γνώρισε περιόδους άφατης δόξας και χάρισε στον κόσμο μεγάλα πολιτιστικά επιτεύγματα.

Τα 25 βυζαντινά και μεταβυζαντινά μουσεία και συλλογές της Ελλάδας δίνουν την ευκαιρία να έρθει ο επισκέπτης σε επαφή με έναν από τους πιο μυσταγωγικούς πολιτισμούς. Η σχέση του Βυζαντίου με την ορθόδοξη ανατολική χριστιανική παράδοση είναι τόσο βαθιά, που δεν νοείται η θρησκεία χωρίς το Βυζάντιο και το Βυζάντιο χωρίς τη θρησκεία. Αυτός ο δεσμός δημιούργησε έργα τέχνης μεγάλης πνευματικότητας, διαποτισμένα από την ευλάβεια της πίστης και το κλέος της κραταιής αυτοκρατορίας. Οι βυζαντινές εκκλησιές και τα μνημεία γίνονται περισσότερο κατανοητά όταν γνωρίσει κάποιος τον πλούτο των μουσείων. Κινητές εικόνες, με την εκτός χρόνου, μετουσιωμένη ορθόδοξη τεχνοτροπία, λειτουργικά σκεύη αιώνων, ψηφιδωτά άφθαστης τέχνης, νομίσματα, κεραμικά στοιχεία, όλα τα εκθέματα των βυζαντινών μουσείων σαγηνεύουν το μυαλό του επισκέπτη. Μια ολόκληρη εποχή προβάλει ανάγλυφη, καθώς μπαίνει κάποιος στο Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο στην Αθήνα, στην Κρύπτη του Αγίου Δημητρίου στη Θεσσαλονίκη, στη Βυζαντινή και Μεταβυζαντινή Συλλογή Χανίων στην Κρήτη.

Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού στη Θεσσαλονίκη

Ιστορικά και λαογραφικά μουσεία: ο αέναος πολιτισμός

Η Ελλάδα διαθέτει πάνω από 50 ιστορικά και λαογραφικά μουσεία, που διαφυλάττουν τις μνήμες και τις αξίες του νεώτερου ελληνικού πολιτισμού. Εκτός από αυτές τις μεγάλες εκθέσεις, σε πολλά χωριά και κωμοπόλεις λειτουργούν μικρές συλλογές, οι οποίες δημιουργούνται από την αγάπη των κατοίκων για τον τόπο τους. Το Εθνολογικό και Λαογραφικό Μουσείο Μακεδονίας – Θράκης, το Μουσείο Ελληνικής Λαϊκής Τέχνης στην Αθήνα, το Μουσείο Ηπειρωτικής Λαϊκής Τέχνης «Κώστας Φρόντζος», το Ιστορικό Μουσείο Κρήτης και όλα τα άλλα μικρά και μεγάλα μουσεία και συλλογές κρατούν ζωντανές τις μνήμες ηρωικών εθνικών αγώνων, αλλά αποτυπώνουν και την καθημερινή ζωή μιας εποχής που πέρασε αλλά δεν χάθηκε.

Θεματικά μουσεία: οι ναοί της αφοσίωσης

Τα θεματικά μουσεία δημιουργούνται συνήθως από το πάθος ενός ανθρώπου ή μιας μικρής ομάδας για μια συγκεκριμένη δραστηριότητα• έτσι γεννιούνται μουσεία εικαστικών τεχνών, με πυρήνα μια ιδιωτική συλλογή, ή μουσεία θεατρικής τέχνης, από την αγάπη και την αφοσίωση κάποιου συλλέκτη.

Η Ελλάδα διαθέτει 18 κεντρικά μουσεία εικαστικών τεχνών, που καλύπτουν μια απέραντη θεματική, από τη ζωγραφική ως τον φιλοτελισμό ως εικαστική τέχνη. Διαθέτει επίσης 3 σπουδαία μουσεία για την τέχνη του θεάτρου, το Μουσείο και Κέντρο Μελέτης Ελληνικού Θεάτρου, με πολύτιμες συλλογές, το Μουσείο Μαρίκας Κοτοπούλη και το Σπαθάρειο Μουσείο Θεάτρου Σκιών.

Στη Θεσσαλονίκη λειτουργεί το Μουσείο Ελληνικού Κινηματογράφου και σε όλη την επικράτεια λειτουργούν θαυμάσια μουσεία για τη μουσική, τη φωτογραφία, τη φυσική ιστορία, την επιστήμη και την τεχνολογία και, βέβαια, για τη ναυτική τέχνη και ιστορία.

Υπαίθριο Μουσείο Υδροκίνησης Δημητσάνα © Γιάννης Σμαραγδής – Φωτογραφικό Αρχείο ΠΙΟΠ
  • Ημέρες Λειτουργίας

Τα περισσότερα από τα κρατικά μουσεία λειτουργούν όλες τις ημέρες της εβδομάδας, εκτός από τη Δευτέρα. Επίσης, παραμένουν κλειστά κατά τις ακόλουθες επίσημες αργίες: 1η Ιανουαρίου, Μεγάλη Παρασκευή, Κυριακή του Πάσχα, 1η Μαΐου, Χριστούγεννα (25 Δεκεμβρίου & 26η Δεκεμβρίου). Σε ότι αφορά στις άλλες επίσημες αργίες, επικοινωνήστε με το μουσείο που επιθυμείτε να επισκεφθείτε, ώστε να ελέγξετε εάν λειτουργεί τη συγκεκριμένη ημέρα.

  • Λήψη φωτογραφιών ή βίντεο

Στα περισσότερα Μουσεία της Ελλάδας επιτρέπεται η λήψη φωτογραφιών και βίντεο, υπό τον όρο ότι δεν χρησιμοποιείτε τρίποδο ή φλας. Ωστόσο, σκόπιμο είναι να επικοινωνήσετε προηγουμένως με τους αρμοδίους του μουσείου, προκειμένου να ενημερωθείτε εάν ισχύει κάποια πρόσθετη επιβάρυνση ή απαιτείται ειδική άδεια για τη φωτογράφηση και τη βιντεοσκόπηση.

Μπορείτε να δείτε τον πλήρη κατάλογο των ελληνικών μουσείων, καθώς και πληροφορίες για τα εκθέματα,μέσω της ιστοσελίδας του Υπουργείου Πολιτισμού odysseas.culture.gr

Ενδεικτικά μία μικρή αναφορά στα Μουσεία της  Ελλάδος, αν ατόπο, αν και υπάρχουν πολύ περισσότερα απ’ αυτά που παρουσιάζονται στην συνέχεια

ΑΡΤΑΣ

Δημοτική Πινακοθήκη Άρτας Γ. Μόραλης

ΑΤΤΙΚΗΣ

Kέντρο Mελέτης Nεώτερης Kεραμεικής, Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο, Εθνική Πινακοθήκη-Μουσείο Αλεξάνδρου Σούτζου, Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, Εθνικό Ιστορικό Μουσείο, Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, Ελληνικό Μουσείο Αυτοκινήτου, Ίδρυμα μείζονος Ελληνισμού, Με γεύση από τα Μουσεία της Ελλάδας!, Μουσείο Ακρόπολης, Μουσείο Βορρέ, Μουσείο Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας(Κεντρο ΓΑΙΑ), Μουσείο Ελληνικής Παιδικής Τέχνης, Μουσείο Ιδρύματος Βασίλη και Ελίζας Γουλανδρή στην Αθήνα, Μουσείο Κοσμήματος Ηλία Λαλαούνη, Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης, Μουσείο Μπενάκη, Μουσείο Φρυσίρα, Μουσείο Χρήστου Καπράλου, Πολεμικό Μουσείο, Τα Μουσεία στην Αττική, Το μετρό μας ταξιδεύει στο χρόνο…

ΑΧΑΙΑΣ

Αρχαιολογικό Μουσείο Πάτρας, Επίσκεψη στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Πάτρας

ΔΡΑΜΑΣ

Τα Μουσεία της Δράμας

ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΟΥ

Ηφαιστειολογικό Μουσείο Νισύρου, Κάλυμνος – Ναυτικό Μουσείο

ΗΛΕΙΑΣ

Αρχαιολογικό Μουσείο Ολυμπίας, Μουσείο Αρχαίας Ελληνικής τεχνολογίας

ΗΜΑΘΙΑΣ

Βεργίνα

ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ

Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου, Μουσεία στο Ηράκλειο της Κρήτης, Μουσείο Ελληνικής Παραδοσιακής Μουσικής Μουσικών Οργάνων Έρευνας Και Τεκμηρίωσης ΘΥΡΑΘΕΝ

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης, Με γεύση από τα Μουσεία της Ελλάδας!, Τα Μουσεία της Θεσσαλονίκης

ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ

Μουσεία Ιωαννίνων

ΚΕΡΚΥΡΑΣ

Λαογραφικό Μουσείο Αχαράβης, Μουσείο Ασιατικής Τέχνης

ΚΟΡΙΝΘΙΑΣ

Μουσείο Περιβάλλοντος Στυμφαλίας

ΚΥΚΛΑΔΩΝ

Μουσείο Κώστα Τσόκλη, Μουσείο Μαρμαροτεχνίας Τήνου, Μουσείο Οίνου Σαντορίνης, Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Άνδρου, Τα μουσεία της Σύρου

ΛΑΚΩΝΙΑΣ

Κέντρο Πολιτισμού Ανατολικής Μάνης

ΛΑΣΙΘΙΟΥ

Μουσεία – Αγ. Νικόλαο

ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ

Ο Βόλος μέσα από τα μουσεία του

ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ

Αρχαιολογικό Μουσείο Μεσσηνίας

ΞΑΝΘΗΣ

Λαογραφικό Μουσείο Ξάνθης

ΡΕΘΥΜΝΗΣ

Μουσεία – Ρέθυμνο

ΧΑΝΙΩΝ

Μουσεία στα Χανιά

ΧΩΡΙΣ ΓΕΩΓΡΑΦΙΚΗ ΘΕΣΗ

Βιομηχανικό Μουσείο Φωταερίου, Εκκλησιαστικά μουσεία, Εντυπωσιακοί μηχανισμοί της Αρχαιότητας, Κέντρο Ιστορικής Ενημέρωσης Θερμοπυλών, Λαογραφικό Μουσείο Κύμης, Μηχανισμός των Αντικυθήρων, Μόνιμη Έκθεση των Αρχαιολογικών Ευρημάτων στον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών, Μουσεία Ελιάς και Λαδιού στην Ελλάδα, Μουσείο Ιστορίας Πανεπιστημίου Αθηνών, Μουσείο Μαστίχας Χίου, Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης “Θεόδωρος Παπαγιάννης” στο Ελληνικό Ιωαννίνων, Μουσείο Τηλεπικοινωνιών ΟΤΕ, Τα 5 αγαπημένα μουσεία, Το Ιστορικό Αρχείο του Μουσείου Ύδρας

Πηγή: visitgreece.gr

Μοιραστείτε το:
Tagged