Γνώριζε ο Τραμπ – Ο Ερντογάν προστάτευε τον ηγέτη των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους

Τρομοκρατία,
Μοιραστείτε το:

Αποκάλυψη “βόμβα” αμεριακνού δημοσιογράφου – αναλυτή

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είχε προστατεύσει τον ηγέτη του Ισλαμικού κράτους Αμπού Μπακρ αλ-Μπαγκντάντι – και ο Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Ντόναλντ Τράμπ έπρεπε να το γνωρίζει.

Τα παραπάνω αποκαλύπτει ο Ντέιβιντ Φίλιπς, πρώην αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ και σήμερα επικεφαλής του Προγράμματος για την Οικοδόμηση της Ειρήνης και των Δικαιωμάτων στο Ινστιτούτο Μελετών Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Πανεπιστημίου Κολούμπια.

Πρόκειται για άνθρωπο με σημαντικές διασυνδέσεις στην Ουάσιγκτον και γενικά θεωρείται πολύ αξιόπιστος, σε ότι αφορά τις αναλύσεις του που βασίζονται σε καλή πληροφόρηση για πρόσωπα και πράγματα. Υπήρξε στενός συνεργάτης και του Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ. Σε άρθρο του στην ιστοσελίδα Ahval, ο κ. Φίλιπς δεν κρύβει καθόλου τα λόγια του για τις σχέσεις των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους με τον Ταγίπ Ερντογάν και την κυβέρνηση του.

Αναφέρει σχετικά σε ελεύθερη μετάφραση: Στην ανακοίνωση του για την επιχείρηση των Ειδικών Δυνάμεων των ΗΠΑ, κατά την οποία σκοτώθηκε ο αρχηγός του ISIS, ο Τράμπ επαίνεσε την Τουρκία, παραβλέποντας παράλληλα την παράνομη συνεργασία της με τους τζιχαντιστές.

Ενώ ο Τράμπ ευχαρίστησε “τους Κούρδους της Συρίας για κάποια υποστήριξη που μας έδωσαν”, υπονόμευσε τη σημασία των πληροφοριών που παρείχαν οι Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (ΣΔΦ) υπό την καθοδήγηση των Κούρδων. Αλλά οι πληροφορίες της SDF ήταν κρίσιμες για την στρατιωτική αποστολή κατά του αλ Μπαγκντάντι.

Υπάρχει ένας μακρύς κατάλογος ερωτήσεων σχετικά με τη σχέση της Τουρκίας με το ISIS, αναφέρει ο Αμερικανός αναλυτής. Η Τουρκία ενίσχυσε την υποστήριξη της στους τζιχαντιστές μετά από την πρόθεση του Συριακού Προέδρου Μπασάρ Ασαντ να ξεκινήσει μια επίθεση με χημικά όπλα στην Γκούτα, στα προάστια της Δαμασκού, τον Σεπτέμβριο του 2013.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών της Τουρκίας (MIT) παρείχε όπλα, χρήματα και υλικοτεχνική στήριξη σε εξτρεμιστικές ομάδες που εξελίχθηκαν στον ISIS. Τραυματίες πολεμιστές του ISIS εμφανίζονταν τακτικά στα τουρκικά νοσοκομεία στο Γκαζιαντέπ για να λάβουν ιατρική περίθαλψη.

Ο Abu Bakr al-Baghdadi ίδρυσε το ISIS την άνοιξη του 2014. Ο ISIS επιτέθηκε στις πολεις Μοσούλη και Σιντζάρ τον Ιούνιο, τρομοκρατώντας τους Γιεζίντις και τους Κούρδους. Πάνω από πέντε χρόνια, το αποκαλούμενο χαλιφάτο του ISIS αύξησε το έδαφος του στο μέγεθος της Μεγάλης Βρετανίας, με οκτώ εκατομμύρια ανθρώπους υπό τον έλεγχό του.

Σύμφωνα με το SDF, “η Τουρκία παρέχει κάθε είδους υποστήριξη στις τρομοκρατικές ομάδες. Αυτές οι δυνάμεις, εκπαιδευμένες και χρηματοδοτούμενες από την Τουρκία, εμπλέκονται σε προγραμματισμένη εθνοκάθαρση εναντίον του λαού μας»,

Οι τζιχαντιστές που υποστηρίζονται από την Τουρκία διαπράττουν εγκλήματα σε καθημερινή βάση στις κατεχόμενες περιοχές της Συρίας, όπως στις Αφρίν, Αζάζ, Αλ Μπαμπ, Τζαραμπλούς και Ιντλίμπ.

Τον Μάρτιο του 2019, η SDF έδιωξε τις δυνάμεις του ISIS από το τελευταίο τους οχυρό στο ανατολικό συριακό χωριό Baghouz. Από την ανάκριση των σκληροπυρηνικών τρομοκρατών του ISIS, η SDF έμαθε ότι ο αλ Μπαγκντάντι είχε μετακομίσει στο Idlib στη βορειοδυτική Συρία.

Ανακαλύπτοντας τον αρχηγό του ISIS στο Idlib ήταν μια έκπληξη για όλους όσους πίστευαν ότι κρύβονταν στην ανατολική Συρία ή στο δυτικό Ιράκ, κοντά στο προγονικό χωριό του. Ο Μπαγκντάντι κατέληξε σε ένα συγκρότημα στην Barisha μόλις 5 χλμ. από τα τουρκικά σύνορα.

Η περιοχή γύρω από την Barisha ελέγχεται από δυνάμεις που υποστηρίζονται από την Τουρκία. Δεκάδες τουρκικά στρατιωτικά φυλάκια βρίσκονται κοντά στα σύνορα και η ασφάλεια είναι ισχυρή.

Υπήρχε ένα δίκτυο από σήραγγες κάτω από την τοποθεσία στην Barisha, όπου ζούσε ο Μπαγκντάντι. Όλες οι σήραγγες ήταν σφραγισμένες, εκτός από μία. Δεδομένου ότι το δίκτυο της σήραγγας καταστράφηκε από αεροπορική επίθεση των ΗΠΑ, δεν γνωρίζουμε αν η σήραγγα ήταν διαδρομή διαφυγής που οδηγούσε σε κοντινή τουρκική στρατιωτική βάση ή στην ίδια την Τουρκία.

Σε αντίθεση με τα αυξανόμενα αποδεικτικά στοιχεία ότι η Τουρκία προφύλαξε τον Μπαγκντάντι, οι Κούρδοι ήταν απαραίτητοι για την επιχείρηση εναντίον του ηγέτη του ΙΚ. Τα ελικόπτερα των ΗΠΑ απογειώθηκαν από τη βάση αεροπορικής δύναμης Hareer έξω από το Ερμπίλ στο ιρακινό Κουρδιστάν. Η βάση της Πολεμικής Αεροπορίας Incirlik είναι πολύ πιο κοντά, αλλά το Πεντάγωνο προφανώς δεν πίστευε στην τουρκική κυβέρνηση για να τους κάνει εταίρους στην επιχείρηση.

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, μεγαλοποίησε τον ανύπαρκτο ρόλο της Τουρκίας. “Η Τουρκία και οι Αμερικανοί ομόλογοι μας μοιράστηκαν πληροφορίες, αντάλλαξαν απόψεις πριν ξεκινήσει η επιχείρηση για να σκοτώσουν τον ηγέτη του ISIS.

Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο το Τραμπ ευχαρίστησε την Τουρκία στην ομιλία του “, ανέφερε ο υπουργός. Στην πραγματικότητα, η Τουρκία δεν έπαιξε ενεργό ρόλο. Σύμφωνα με αξιωματούχο των Η.Π.Α., “η Τουρκία δεν έδωσε καμία βοήθεια σε αυτή την επιχείρηση.

Ο [Μπαγκντάνι] βρισκόταν ακριβώς δίπλα στα σύνορά της … Αυτό σας δείχνει πόσο λίγα κάνουν για την αντιμετώπιση του ISIS”. Ένας ιρακινός αξιωματούχος δήλωσε ότι ο Μπαγκντάντι σκοτώθηκε μετά την ανακάλυψη όταν προσπάθησε να βγάλει την οικογένειά του από το Idlib προς τα τουρκικά σύνορα “. Το SDF παρείχε κρίσιμες πληροφορίες.

Ο Μαζλούμ Κομπάνι, ο διοικητής της SDF, ανακοίνωσε την «κοινή προσπάθεια για πάνω από πενήντα μήνες μεταξύ της στρατιωτικής υπηρεσίας πληροφοριών του SDF και των δυνάμεων των ΗΠΑ». Εξήγησε πώς η SDF “τεκμηρίωσε τους τελευταίους μήνες την παρουσία υψηλόβαθμων ηγετών της ISIS, συμπεριλαμβανομένης και αυτής του Μπαγκντάντι, σε περιοχές υπό τον έλεγχο του τουρκικού κράτους.” Σύμφωνα με τον Kobani, “η επιχείρηση καθυστέρησε περισσότερο από ένα μήνα λόγω της τουρκικής επιθετικότητας στην περιοχή μας.

“Η έκθεση των Η.Π.Α. μετά την επιχείρηση εναντίον του ηγέτη του ISIS, θα αποκαλύψει πως η Τουρκία, σύμμαχος του ΝΑΤΟ, συνωμότησε με τον Μπαγκντάντι εδώ και πολλά χρόνια και να τον προστατεύει από τη σύλληψη.

Δεν μπορεί να εμπιστευθεί κανείς τη σημερινή ηγεσία της Τουρκίας. Το SDF είναι ο πραγματικός φίλος της Αμερικής στη Συρία, όχι η Τουρκία.

ΠΟΙΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΝΤΕΙΒΙΝΤ ΦΙΛΙΠΣ

David Phillips is Director of the Program on Peace-building and Rights at Columbia University’s Institute for the Study of Human Rights. He was a Senior Adviser to the State Department working on U.S.-Turkey relations in the 1990s and 2000s. He authored “An Uncertain Ally: Turkey under Erdoğan’s Dictatorship”. His most recent book is “The Great Betrayal: How America Abandoned the Kurds and Lost the Middle East.”

Πηγή: hellasjournal.com

Μοιραστείτε το:
Tagged