Το WatsApp και το υποτιθέμενο απόρρητο της επικοινωνίας του – Σουρωτήρι και στην Ελλάδα

Πολυμέσα
Μοιραστείτε το:

Σουρωτήρι και στην Ελλάδα το WatsApp;

Στην Ελλάδα, όπου οι περισσότεροι πολιτικοί, κυβερνητικά και κρατικά στελέχη συνομιλούν μέσω WatsApp, ακόμη και για “ευαίσθητα” ζητήματα, έχουν τουλάχιστον ειδοποιήσει οι αρμόδιες Αρχές, στην προκειμένη η ΕΥΠ, τους “ενδιαφερόμενους” ότι το ιντερνετικό σύστημα επικοινωνίας έχει γίνει σουρωτήρι; ‘Η περιμένουν να το πληροφορηθούν μέσω των δημοσιευμάτων στα ΜΜΕ;

Η υπόθεση του σπασίματος του WatsApp δεν είναι καινούργια. Ήδη, από τον Μάϊο του 2019 έχει γίνει γνωστό το θέμα, ενώ εκτιμάται ότι το WatsApp είχε “σπάσει” ήδη από το 2018. Το θέμα επισήμανε για μια ακόμη φορά με ανάρτησή του στο twitter ο Έντουαρντ Σνόουντεν, ο Αμερικανός πράκτορας της NSA που εδώ και χρόνια έχει βρει καταφύγιο στη Μόσχα (βλέπε ανάρτηση).

Πάρτυ στην Ελλάδα;

Στην Ελλάδα είναι γνωστό ότι τα περισσότερα κυβερνητικά και κρατικά στελέχη, στρατιωτικοί, υψηλόβαθμοι αστυνομικοί, δημοσιογράφοι και ιδιώτες επιχειρηματίες, συνομιλούν, ακόμα και για ευαίσθητα και top secret ζητήματα, μέσω του WatsApp. Εξάλλου, αυτό το ιντερνετικό σύστημα γραπτών μηνυμάτων, προφορικού λόγου και εικόνας, καθώς και άλλα, όπως το Viber και το Messenger, είναι τα πιο διαδεδομένα τόσο στη χώρα μας όσο και παγκοσμίως.

Μετά τις αποκαλύψεις που γίνονται τώρα, αλλά είναι γνωστές στους παροικούντες την Ιερουσαλήμ εδώ και σχεδόν ένα έτος, η ΕΥΠ φρόντισε να ειδοποιήσει τουλάχιστον τα κυβερνητικά και κρατικά στελέχη, καθώς και πρωτοκλασάτους πολιτικούς να είναι φειδωλοί και προσεκτικοί στις επικοινωνίες τους με αυτά τα συστήματα;

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, και στην Ελλάδα το WatsApp, και πολύ πιθανόν και άλλα συστήματα, είναι διάτρητα. Όπως έχει γίνει γνωστό, εκτός των άλλων και από τη μήνυση της Facebook, το WatsApp “έσπασε” από τους Ισραηλινούς.

Κατά ασφαλείς πληροφορίες, ωστόσο, το “σπαστήρι” φέρεται να το έχει αποκτήσει και η Τουρκία. Λέγεται, μάλιστα, πως πολλά από τα στοιχεία για τη δολοφονία του Σαουδάραβα δημοσιογράφου, Κασόγκι, εντός της πρεσβείας της Σ.Αραβίας στην Τουρκία, εκμαίευσαν οι μυστικές Υπηρεσίες της Τουρκίας μέσω WatsApp.

Εκτός αυτού, ειδικοί με καλή γνώση στο αντικείμενο, εύλογα θέτουν το ερώτημα: Γνωρίζουν οι αρμόδιες ελληνικές Αρχές εάν μεγάλες Δυτικές χώρες χρησιμοποιούν το “σπαστήρι” και για παρακολουθήσεις στην Ελλάδα;

Πολύ περισσότερο, εάν οι ίδιες οι ελληνικές μυστικές Υπηρεσίες έχουν τα κατάλληλα μηχανήματα προκειμένου να παρακολουθούν και να υποκλέπτουν επικοινωνίες που γίνονται με το ιντερνετικό σύστημα WatsApp, αλλά και άλλα παρόμοια συστήματα;

Αποκαλύψεις

Σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters, τις αποκλειστικές (!) πληροφορίες του οποίου αναπαράγει η εφημερίδα “Καθημερινή”, στόχος υποκλοπών έγιναν υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι σε διάφορες συμμαχικές χώρες των ΗΠΑ νωρίτερα μέσα στον χρόνο. H υποκλοπή των τηλεφωνικών επικοινωνιών έγινε μέσω της εφαρμογής WhatsApp.

Πηγές με γνώση της εσωτερικής έρευνας που έγινε στην -ιδιοκτησίας Facebook- WhatsApp, επιβεβαίωσαν ότι σημαντική μερίδα των αξιωματούχων που έπεσαν θύματα είναι υψηλόβαθμα στελέχη κυβερνήσεων και στρατιωτικοί σε τουλάχιστον είκοσι χώρες από πέντε ηπείρους.

Το χακάρισμα στα smartphones υψηλόβαθμων αξιωματούχων εκτιμάται ότι μπορεί να έχει ευρύτερες πολιτικές και διπλωματικές συνέπειες.

Η WhatsApp μήνυσε μάλιστα την Τρίτη μια ισραηλινή εταιρία (NSO Group) για την ανάπτυξη ενός ιντερνετικού εργαλείου που υποστηρίζεται ότι εκμεταλλεύθηκε ένα κενό ασφαλείας στους servers της WhatsApp προκειμένου να διευκολύνει τη διείσδυση στα κινητά τουλάχιστον 1.400 χρηστών κινητών τηλεφώνων.

Πολλά από τα θύματα βρίσκονται στις ΗΠΑ, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα , το Μπαχρέιν, το Μεξικό, το Πακιστάν και την Ινδία, ανέφεραν πηγές στο διεθνές πρακτορείο.

Η Μήνυση του Facebook

Από δημοσίευμα της “Καθημερινής”, όπου βρίσκονται συγκεντρωμένα τα στοιχεία που μεταδίδουν ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία, πληροφορούμαστε τα εξής:

Mήνυση κατέθεσε η Facebook, ιδιοκτήτρια εταιρεία του WhatsApp, εναντίον της ισραηλινής εταιρείας NSO, στο ομοσπονδιακό δικαστήριο των ΗΠΑ, υποστηρίζοντας ότι η NSO στόχευσε εναντίον περίπου 1.400 χρηστών της εφαρμογής κρυπτογραφημένης επικοινωνίας WhatsApp, με εξαιρετικά εξελιγμένο κατασκοπευτικό λογισμικό. Η μήνυση είναι η πρώτη του είδους που κατατίθεται σε δικαστήριο του Σαν Φρανσίσκο.

Ειδικότερα, η ιστοσελίδα κοινωνικής δικτύωσης υποστηρίζει ότι ο όμιλος NSO παραβίασε σωρεία νόμων, μεταξύ των οποίων την αμερικανική νομοθεσία περί ηλεκτρονικής απάτης, εκμεταλλευόμενος ένα σφάλμα στο δημοφιλές σύστημα επικοινωνίας, το οποίο επέτρεπε στα κινητά τηλέφωνα να παραβιαστούν μέσω αναπάντητων κλήσεων.

«Η εταιρεία στόχευσε τουλάχιστον 100 ακτιβιστές υπέρ των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, δημοσιογράφους και άλλα μέλη της κοινωνίας των πολιτών», αναφέρει σε άρθρο γνώμης, που δημοσιεύθηκε στην Washington Post, ο επικεφαλής του WhatsApp Γουίλ Κάταρτ, επισημαίνοντας ότι μετά την ανακάλυψη της προσπάθειας τοποθέτησης κακόβουλου λογισμικού, τον περασμένο Μάιο, η Facebook πληροφορήθηκε ότι οι δράστες της επίθεσης χρησιμοποιούσαν διακομιστές και υπηρεσίες Διαδικτύου που συνδέονταν με τον όμιλο NSO, ο οποίος έχει επανειλημμένως βρεθεί στο στόχαστρο δριμύτατης κριτικής για την εμπορία εργαλείων παρακολούθησης σε καταπιεστικά καθεστώτα.

Ο ισραηλινός όμιλος, σε ανακοίνωσή του, δεν αρνείται κατηγορηματικά ότι παραβίασε την εφαρμογή WhatsApp, αμφισβητεί, ωστόσο, τους ισχυρισμούς της ιστοσελίδας κοινωνικής δικτύωσης, ενώ δεσμεύθηκε πως θα τους αντικρούσει. «Μοναδικός στόχος της NSO είναι να παρέχει τεχνολογία σε κρατικές υπηρεσίες πληροφοριών και διωκτικές Αρχές, προκειμένου έτσι να συμβάλει στην πάταξη της τρομοκρατίας και της βαριάς εγκληματικής δραστηριότητας. Η τεχνολογία μας ούτε σχεδιάστηκε ούτε και έχει αδειοδοτηθεί για να χρησιμοποιηθεί εναντίον ακτιβιστών των ανθρωπίνων δικαιωμάτων ή δημοσιογράφων. Τα τελευταία χρόνια, ωστόσο, βοήθησε ώστε να σωθούν χιλιάδες ανθρώπινες ζωές». Στη μήνυσή της, η Facebook απαιτεί να απαγορευθεί η πρόσβαση του ισραηλινού ομίλου στις υπηρεσίες και τα συστήματά της και να της επιδικαστεί χρηματική αποζημίωση άγνωστου ύψους.

Ειδικότερα, στη μήνυση αναφέρεται ότι ο κακόβουλος κώδικας απεστάλη από την NSO μεταξύ 29ης Απριλίου και 10ης Μαΐου στους διακομιστές του WhatsApp. Στόχος της ισραηλινής εταιρείας ήταν να «μολυνθούν» 1.400 κινητά τηλέφωνα δικηγόρων, δημοσιογράφων, ακτιβιστών ανθρωπίνων δικαιωμάτων, αντιφρονούντων, διπλωματών και άλλων κυβερνητικών αξιωματούχων. Οι τηλεφωνικοί αριθμοί που βρέθηκαν στο στόχαστρο βρίσκονταν σε πολλά κράτη, μεταξύ των οποίων το Μπαχρέιν, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και το Μεξικό.

Tέλος, να σημειωθεί ότι μεγάλο ποσοστό της NSO αγοράστηκε τον Φεβρουάριο από την ευρωπαϊκή επενδυτική εταιρεία Novalpina Capital LLP, η οποία σε ανακοίνωσή της τον Μάιο είχε τονίσει ότι ο όμιλος NSO διαδραματίζει κομβικό ρόλο στην προστασία του κοινού και το πραγματοποιεί χωρίς να παραβιάζει τα δικαιώματα προστασίας της ιδιωτικότητας ή του ελεύθερου λόγου.

Πηγή:  antinews.gr

Μοιραστείτε το:
Tagged