Τουρκικά σχέδια δολοφονίας Κούρδων ηγετών ως εκδίκηση στην εξόντωση του επικεφαλής του Ισλαμικού Χαλιφάτου

Τρομοκρατία,
Μοιραστείτε το:

Ενώ ο Τραμπ κοιμάται… Ο Ερντογάν σχεδιάζει δολοφονία του Κούρδου ηγέτη Μαζλούμ Άμπντι

Ο δικτάτορας Ερντογάν απειλεί καταφανώς τις Ηνωμένες Πολιτείες ότι θα επιτεθεί και θα σκοτώσει τους ηγέτες των συμμάχων τους, που μπορεί να απειλούν την εθνική ασφάλεια της Τουρκίας σε ξένες χώρες, ως αντίποινα για τη δολοφονία του ηγέτη του ISIS Abu Bakr Al-Baghdadi!

Φαίνεται ότι ο στενός φίλος του σκοτώθηκε (εννοεί τον αλ-Μπαγκντάντι) και τον θλίβει!” Ένα μήνυμα του διάσημου Τούρκου μπασκετμπολίστα των Σέλτικς της Βοστώνης, του Ένες Κάντερ, αποκάλυψε αυτό που συζητούν όλοι στην Ουάσιγκτον. Ότι ο πρόεδρος της Τουρκίας στοχεύει πιθανότατα τον στρατιωτικό ηγέτη των Κούρδων Μαζλούμ Άμπντι, ο οποίος αποτελεί το πλέον καταζητούμενο άτομο από τις τουρκικές αρχές.

Είναι πολλοί οι αξιωματούχοι στην αμερικανική πρωτεύουσα που εκφράζουν την ίδια ανησυχία καθώς ο Κούρδος ηγέτης έχει αποδειχθεί μεγάλο «κεφάλαιο» για τις Ηνωμένες Πολιτείες. Ηγήθηκε των δυνάμεων των Κούρδων και των Αράβων στον πόλεμο εναντίον των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους και έδωσε στο πιάτο στους Αμερικανούς τον ηγέτη του ISIS, ενώ συμμετείχε και στην επιχείρηση εναντίον του εκπροσώπου Τύπου της τρομοκρατικής οργάνωσης.

Η απειλή του Ερντογάν, ότι θα μιμηθεί τους κομάντος που σκότωσαν τον αλ Μπαγκντάντι, στη διάρκεια κινηματογραφικής επιχείρησης στη Συρία το περασμένο Σάββατο, κινητοποίησε τους Αμερικανούς, που σε αυτή τουλάχιστον τη φάση θέλουν να προστατεύσουν τον Μαζλούμ Άμπντι. Τους είναι πολύ χρήσιμος.

Την ίδια στιγμή, ηγείται της προσπάθειας προστασίας των πετρελαιοπηγών, που ενδιαφέρουν προσωπικά τον κ. Τραμπ, ο οποίος -μιλώντας χθες με τους δημοσιογράφους- δεν το έκρυψε ότι λίγο-πολύ όλα γίνονται για το πετρέλαιο.

Αμερικανοί αξιωματούχοι προειδοποίησαν τους Τούρκους να αφήσουν ήσυχους τους Κούρδους, τώρα που πέτυχαν τον σκοπό τους να δημιουργήσουν με τη δύναμη των όπλων τη «ζώνη ασφαλείας» στη Βόρεια Συρία. Εάν επιτεθούν εναντίον των Κούρδων στην ουσία παραβιάζουν τη συμφωνία του αντιπροέδρου Μάικ Πενς με τον Ερντογάν.

Βεβαίως, είναι ουτοπία να πιστεύει κανείς ότι οι Τούρκοι δεν συνεχίζουν την εθνοκάθαρση. Απλά οι Αμερικανοί -και ειδικά ο κ. Τραμπ- κάνουν τα στραβά μάτια και επαναπαύονται ότι η κατάπαυση του πυρός καλά κρατεί.

Αυτή ΔΕΝ είναι η αλήθεια. Η Τουρκία συστηματικά ασκεί τη γνωστή της πολιτική της εθνοκάθαρσης. Και ο κ. Τραμπ, με τους ολίγους που ακόμα τον ακολουθούν στο θέμα της Συρίας, πρέπει να ξυπνήσει.

Ο Ρεπουμπλικάνος γερουσιαστής Μιτ Ρόμνεϊ, που ασκεί σκληρή κριτική στον κ. Τραμπ για τις σχέσεις του με τον Ερντογάν, επανήλθε χθες: «Η Τουρκία πρέπει να λογοδοτήσει για τις επιθετικές ενέργειές της στη βόρεια Συρία», έγραψε. «Επικροτώ τη Βουλή που ψήφισε τις κυρώσεις (εναντίον της Τουρκίας) και προσβλέπουμε στη Γερουσία να κάνουμε το ίδιο. Το Κογκρέσο πρέπει να επιταχύνει (τις διαδικασίες) και να υποστηρίξει τους Κούρδους συμμάχους μας», τόνισε. Και δεν είναι μόνος.

Όπως έδειξε η ψηφοφορία στη Βουλή, το 97% των βουλευτών εναντιώνονται στην πολιτική εθνοκάθαρσης της Τουρκίας. Υψηλότατο είναι το ποσοστό και στη Γερουσία, όπου ο πρόεδρος της (επικεφαλής της ρεπουμπλικανικής πλειοψηφίας) Μιτς ΜακΚόνελ, παίζει το παιγνίδι του κ. Τραμπ και καθυστερεί να φέρει το νομοσχέδιο για να ψηφιστεί.

Φοβάται, λέει, την αντίδραση του Ερντογάν.

Δηλαδή τι περισσότερο θα πράξει, από αυτά που ήδη κάνει εναντίον των Κούρδων. Η κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ είναι κλεισμένη σε ένα «κλουβί», αυτοπαγιδευμένη από τη λάθος και καταστροφική πολιτική της, που οδήγησε στη νέα κουρδική τραγωδία.

Οι ελάχιστοι σοβαροί της κυβέρνησης πρέπει να εναντιωθούν στις αποφάσεις του κ. Τραμπ, οι οποίες -όπως αποδείχθηκε- κτύπησαν ακαριαία τα αμερικανικά συμφέροντα στην περιοχή.

Ανακοίνωσε ότι οι Αμερικανοί φεύγουν από τη Συρία, παρέδωσε το βόρειο τμήμα στη Ρωσία, στον Μπασάρ Άσαντ και στην προβλημαική Τουρκία, και τι έπραξε μετά. Άρον-άρον έστειλε περισσότερους Αμερικανούς στρατιώτες και πολεμικό υλικό και ζήτησε από τους Κούρδους, που πρόδωσε, να σώσουν τις πετρελαιοπηγές. Πρόκειται για ακραία και επικίνδυνη πολιτική, που δεν υπηρετεί τα συμφέροντα της υπερδύναμης.

Η απειλή του Ερντογάν εναντίον του Μαζλούμ Άμπντι είναι πραγματική. Το ανακοίνωσε ήδη… Και όπως έγραψε ο διάσημος Τούρκος μπασκετμπολίστας βασικά θέλει να εκδικηθεί το θάνατο του φίλου του, του ηγέτη του Ισλαμικού Κράτους.

Τόσο απλά είναι τα πράγματα, αλλά ο κ. Τραμπ ζει στο δικό του φανταστικό κόσμο.

Πηγή: hellasjournal.com

Μοιραστείτε το:
Tagged