Προς Διευθυντές Σχολείων: Προσοχή τι υπογράφετε στη Σχολική Επιτροπή

Α/θμια
Μοιραστείτε το:
«Ποντικοί» σε Σχολική Επιτροπή «έφαγαν» 70.000 ευρώ

«Ποντικοί» σε Σχολική Επιτροπή «έφαγαν» 70.000 ευρώ

Δεν πίστευαν στα μάτια τους οι ελεγκτές του Σώματος των Ελεγκτών Επιθεωρητών Δημόσιας διοίκησης στην έρευνα που έκαναν στην Σχολική Επιτροπή του δήμου Βούλας Βάρης Βουλιαγμένης.

Μέσα σε τρία χρόνια λείπουν από το ταμείο σχεδόν 70.000 ευρώ τα οποία φαίνεται πως έχει κακοδιαχειριστεί η πρόεδρος της Σχολικής Επιτροπής του δήμου. Σύμφωνα με το πόρισμα το οποίο έχει πάρει τον δρόμο της δικαιοσύνης, καθώς στάλθηκε στην Εισαγγελία, η οποία έχει ασκήσει ήδη ποινική δίωξη, οι πληρωμές γινόντουσαν με μετρητά και μεταχρονολογημένες επιταγές, ενώ υπάρχουν υπεύθυνες δηλώσεις διευθυντών σχολείων που άλλα χρήματα υπέγραφαν ότι εισέπραξαν και άλλα εισέπρατταν. Ακόμη δεν έχει βρεθεί μέχρι σήμερα κανένα μπλοκ τριπλότυπων αποδείξεων δαπανών για τα έξοδα των σχολείων.

Το ταμειακό έλλειμμα της Σχολικής Επιτροπής αποκάλυψε έρευνα του Σώματος Επιθεωρητών Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης το οποίο αφορά την τριετία 2012 – 2014. Ο δήμαρχος Βούλας, Βάρης Βουλιαγμένης Γρηγόρης Κωνσταντέλος ενημέρωσε για την υπόθεση το Δημοτικό Συμβούλιο της πόλης επισημαίνοντας ότι ο δήμος έχει κάνει όλες τις νόμιμες ενέργειες προκειμένου να διαφυλάξει τα συμφέροντα του. «Για μας είναι πολύ σημαντικό ο Δήμος μας να λειτουργεί σωστά και όπου υπάρχουν ατασθαλίες ή κακοδιαχείριση να δίνεται άμεσα λύση καθώς τέτοια φαινόμενα δεν χωρούν στην δικιάς μα διοίκηση» δήλωσε ο κ. Κωνσταντέλος υπογραμμίζοντας ότι πλέον η υπόθεση έχει πάρει το …δρόμο της. Επιπλέον η σημερινή διοίκηση της Σχολικής Επιτροπής του δήμου έχει στείλει και εξώδικο στην προηγούμενη πρόεδρο Μαρία Σίνα Χάβρη, που φέρεται ως υπεύθυνη για την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί, ζητώντας αποδείξεις και παραστατικά για τα χρήματα που λείπουν.

Τα ευρήματα του ελέγχου

Ωστόσο ο έλεγχος που έγινε αποκάλυψε …τέρατα στο ταμείο της σχολικής επιτροπής . Για παράδειγμα, σε δύο περιπτώσεις διευθυντές σχολείων έχουν υπογράψει υπεύθυνες δηλώσεις ότι εισέπραξαν για τις ανάγκες των σχολειών τους 4.700 ευρώ ο ένας και 2.500 ο άλλος αλλά στο …χέρι πήραν ο καθένας από 500 ευρώ. Τα υπόλοιπα υποτίθεται ότι τα πλήρωσε η πρόεδρος της Σχολικής Επιτροπής για τα έξοδα των σχολείων.

Η περίπτωση όμως για την οποία όμως πραγματικά οι επιθεωρητές δηλώνουν οι έκπληκτοι ήταν για τα έξοδα μιας θεατρικής παράστασης που έγινε και κόστισε 430 ευρώ. Τα χρήματα για την παράσταση, κατά ομολογία των διευθυντών των σχολείων, τα πλήρωσαν όλα οι μαθητές αλλά στο ταμείο της σχολικής επιτροπής φαίνεται ότι η παράσταση πληρώθηκε από την ίδια και όχι από τους μαθητές. Δηλαδή κάποιος έβαλε στην …τσέπη του 430 ευρώ.

Το αδιέξοδο που διαπίστωσαν στον έλεγχο τους οι ελεγκτές του δημοσίου αποτυπώνεται στο πόρισμα τους που αναφέρει χαρακτηριστικά για το 2014. «Οι συνολικές χρεώσεις που πραγματοποιήθηκαν στους τραπεζικούς λογαριασμούς της Σχολικής Επιτροπής κατά το οικονομικό έτος 2014 ήταν περισσότερες από 40.279,60 ευρώ σε σύγκριση με τα καταχωρισμένα παραστατικά δαπανών στο μηχανογραφικό τηρούμενο βιβλίο Εσόδων –Εξόδων Ο τρόπος διάθεσης των χρημάτων αυτών παραμένει άγνωστος!»

Τέλος το πόρισμα έχει σταλεί και στο Ελεγκτικό Συνέδριο προκειμένου να γίνει ο καταλογισμός του ποσού ώστε ο δήμος να μην χάσει τα χρήματα του. Ακόμη το Πειθαρχικό Συμβούλιο της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αττικής έχει επιβάλει 4μηνη αργία από τα καθήκοντα της στην πρώην πρόεδρο της Σχολικής Επιτροπής και νυν δημοτική σύμβουλο Μαρία Σίνα Χάμβρη, η οποία πρέπει να τονιστεί ότι εκλέχθηκε με τον συνδυασμό της δημοτικής αντιπολίτευσης, η οποία την προηγούμενη θητεία διοικούσε τον δήμο.

Γιώργος Μανουσακάκης

Πηγή: dikaiologitika.gr

Μοιραστείτε το:
Tagged