Μέρες 1964 στην Ελληνική Βουλή με Τζανακόπουλο και Πολλάκη

Πολιτικά Κόμματα
Μοιραστείτε το:

Τα έκτροπα της Ελληνικής Βουλής κατά την πολιτικά ταραγμένη πολιτική περίοδο 1964-67, που πέραν των άλλων προετοίμασαν την ελληνική κοινή γνώμη για όσα ακολούθησαν τελικά το 1967 με την παράνομη στρατιωτική επέμβαση κατάλυσης της δημοκρατίας, θυμίζουν έστω και σαν φάρσα, τα όσα συνέβησαν στην Επιτροπή της Βουλής για το σκάνδαλο Νοβάρτις.

Ειδικότερα, αλγειινή εντύπωση προκαλεί η συμπεριφορά των δύο βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ κ.κ. Πολάκη και Τζανακόπουλο, που επιμένουν να είναι και «δικαστές» και μάρτυρες, επιτεθόμενοι κατά πάντων με βαριές και σκαιές εκφράσεις που δεν συνάδουν με τα κοινοβουλευτικά ήθη.

Σειρά, πήρε ο πρόεδρος του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης και πρωην πρωθυπουργός, που εμμέσως πλην σαφώς  προαναγγέλει έκτροπα σε περίπτωση που δεν γίνουν δεκτές οι αντικοινοβουλευτικές και αντιδημοκρατικές θέσεις του κόμματός του.

Δείτε τις τελευταίες εξελίξεις στο θέμα και τι ανέφερε ο Πρόεδρος της Βουλής κος Τασούλας, αμέσως μετά την παραλαβή της επιστολής Τσίπρα.

———————-

Τασούλας για Πολάκη-Τζανακόπουλο: Παρακμιακό φαινόμενο, ελπίζω να μη χρειαστεί φρουρά

Με αιχμηρό τρόπο απάντησε ο πρόεδρος της Βουλής Κώστας Τασούλας στις απειλές του Παύλου Πολάκη ότι ο ίδιος και ο Δημήτρης Τζανακόπουλος θα παραμείνουν μέσα στην επιτροπή της προανακριτικής για τη Novartis έστω και αν η πλειοψηφία της αποφάσισε την εξαίρεση τους.

Ο κ. Τασούλας έκανε λόγο για παρακμιακά φαινόμενα και ακτιβισμό που δεν έχουν σχέση με τη Βουλή.

«Αυτά που είπε ο κ. Πολάκης και ο κ. Τζανακόπουλος ότι θα παραβρίσκονται στην επιτροπή εκλαμβάνονται ως παρακμιακό φαινόμενο. Δεν είναι απειλή είναι παρακμή, το εκλαμβάνω ως περιττή παρακμή, αυτά δεν έχουν θέση στη Βουλή.

Είναι εσφαλμένη και παρακμιακή πρακτική αυτή, πρέπει να εκλείψει από το κοινοβούλιο, δεν έχει θέση στο ελληνικό κοινοβούλιο.

Αυτά τα θέματα θα λυθούν θεσμικά και όχι ακτιβιστικά , ούτε με απειλές ούτε με τραμπουκισμούς, όλα αυτά είναι παρακμιακά φαινόμενα και δεν θα επιτρέψουμε να συμβούν».

Σε ερώτηση αν θεωρεί ακτιβισμό το να είναι οι κύριοι Πολάκης και Τζανακόπουλος έξω από την επιτροπή που εξετάζει το θέμα της Novartis, ο κ. Τασούλας απάντησε: «Το να είναι ο κ. Πολάκης και ο κ. Τζανακόπουλος έξω από την επιτροπή δεν είναι ακτιβισμός, το να είναι μέσα αν δεν είναι μέλη είναι ακτιβισμός και η Βουλή θα απαντήσει με την νομιμότητα και τον κανονισμό. Δεν το δεχόμαστε. Θα δούμε, η δύναμη της πειθούς είναι πιο συναρπαστική.

Το θέμα θα λυθεί με βάση τους κανόνες της Δημοκρατίας όχι με τσαμπουκάδες και φωνές. Πιστεύω ότι δεν θα φτάσουμε στο σημείο παρέμβασης της φρουράς».

Πώς σχολίασε την επιστολή Τσίπρα

Ο πρόεδρος της Βουλής σχολίασε και την επιστολή που του απέστειλε ο Αλέξης Τσίπρας λέγοντας ότι θέτει νομικά και πολιτικά θέματα και θα του απαντήσει επίσης πολιτικά και νομικά ενώ έθεσε ως deadline για να στείλει την επιστολή αντικατάστασης των δύο μελών την επόμενη Παρασκευή σε περίπτωση που ο κ. Τσίπρας δεν πειστεί από την δίκη του απαντητική επιστολή

 «Ο κ.Τσίπρας θέτει νομικά και πολιτικά θέματα εξαρτάται πως θα το χειριστούμε αν τον πείσω στην απάντηση μου δεν θα στείλω την επιστολή για την αντικατάσταση των μελών, αν όχι το deadline για να στείλω την επιστολή με την οποία θα ζητώ την αντικατάσταση των δύο μελών είναι η Παρασκευή. Δεν είναι εξώδικο, είναι επιστολή πρέπει να την απαντήσουμε νομικά και πολιτικά όχι με ακτιβισμό.

Λύσεις υπάρχουν και μπορεί να προκύψουν μέχρι την επόμενη Τρίτη που θα συνεδριάσει ξανά η επιτροπή.»

Ως προς το επιχείρημα που υπάρχει μέσα στην επιστολή του κ.Τσίπρα ο κ.Τασούλας ανέφερε πως άλλο είναι η συγκρότηση της επιτροπής και άλλο η σύνθεση της. «Άλλο η σύνθεση της επιτροπής άλλο η συγκρότηση, μου λένε ότι δεν μπορεί να αλλάξει η σύνθεση της επιτροπής θέλει ολομέλεια. Λάθος η ολομέλεια αποφάσισε την συγκρότηση της επιτροπής, η σύνθεση είναι από τον πρόεδρο με βάση αυτά που του έστειλαν τα κόμματα».

Ο κ. Τασούλας μίλησε και για το θέμα της άρνησης του ΣΥΡΙΖΑ να δεχτεί την απόφαση της πλειοψηφίας φέρνοντας ως παράδειγμα τις ενστάσεις αντισυνταγματικότητας που προκαλεί η αντιπολίτευση για νομοσχέδια στην ολομέλεια της Βουλής.

Κάθε φορά που θα χάνει σε μία ψηφοφορία δεν θα ξαπλώνει στη Βουλή

«Υπάρχει το θέμα που θέτει κάθε φορά η αντιπολίτευση για την αντισυνταγματικότητα ενός νομοσχεδίου. Κάθε φορά που η αντιπολίτευση χάνει μια ψηφοφορία δε σημαίνει ότι πρέπει να κάτσει ξαπλωμένη μέσα στην αίθουσα και να μη φεύγει μέχρι οι άλλοι που ψήφισαν αντίθετα να αλλάξουν γνώμη, δεν λύνονται έτσι αυτά τα θέματα.

Ποιός κι αν έχει δίκιο στο πολιτικό θέμα δε λύνεται με αυτό τον τρόπο που φαίνεται ότι πάνε να το λύσουν οι δύο συνάδελφοι οι οποίοι εκλήθησαν να εξαιρεθούν. Τα θέματα αυτά λύνονται με πλειοψηφία και συναίνεση όχι με απειλές ύβρεις και ακτιβισμούς»

Όσον αφορά την δυνατότητα νέας γνωμοδότησης του επιστημονικού συμβουλίου της Βουλής ο κ. Τασούλας άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να ζητήσει ο ίδιος μια νέα γνωμοδότηση αν το κρίνει αναγκαίο.

Πολάκης για Προανακριτική: Να φέρουν τη φρουρά να μας βγάλει έξω

Όταν συνεδριάσει η Προανακριτική «θα είμαστε παρόντες και ας τολμήσουν να φέρουν τη φρουρά να μας απομακρύνει».

Για επίδειξη «πολιτικού τσαμπουκά» έκανε λόγο ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Παύλος Πολάκης αναφερόμενος στην απόφαση της πλειοψηφίας για την εξαίρεση του ίδιου και του Δημήτρη Τζανακόπουλου από την Προανακριτική Επιτροπή για τον πρώην αναπληρωτή υπουργό Δικαιοσύνης Δημήτρη Παπαγγελόπουλο.

Μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό ΑΝΤ1 και στην εκπομπή του Γιώργου Παπαδάκη για τα όσα διαδραματίστηκαν στην Προανακριτική, ο κ. Πολάκης επανέλαβε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν νομιμοποιεί τη διαδικασία και για το λόγο αυτό απείχε από τη ψηφοφορία μέσω της οποίας οι βουλευτές της ΝΔ και του ΚΙΝΑΛ ζήτησαν την εξαίρεση του ίδιου και του κ. Τζανακόπουλου. Όπως είπε, η απόφαση για την εξαίρεση τους είναι για να «κρύψουν τις πομπές τους».

Γα ένα φωτογραφικό ενσταντανέ – Την Τρίτη η επόμενη συνεδρίαση της Προανακριτικής

Η ΝΔ είναι αποφασισμένη να μην ρίξει νερό στο μύλο του ΣΥΡΙΖΑ και να διαφυλάξει τους θεσμούς και τη λειτουργία της Προανακριτικής που έχει συσταθεί για τη διερεύνηση των καταγγελιών που αφορούν τον πρώην αν.υπουργό Δικαιοσύνης Δημήτρη Παπαγγελόπουλο για παρεμβάσεις στη Δικαιοσύνη προκειμένου να στηθεί «πολιτική σκευωρία» σε βάρος αντιπάλων του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο πρόεδρος της Προανακριτικής Γιάννης Μπούγας μετά την εξαίρεση του πρώην κυβερνητικού εκπροσώπου Δημήτρη Τζανακόπουλου και του πρώην αν. υπουργού Υγείας Παύλου Πολάκη με το επιχείρημα ότι ο Ποινικός Κώδικας απαγορεύει αυτός που θα κληθεί ως μάρτυρας να είναι και μέλος της Επιτροπής, θα στείλει επιστολή στον πρόεδρο της βουλής Κώστα Τασούλα και θα του ζητάει να προβεί στις σχετικές ενέργειες για την αναπλήρωση τους, δηλαδή, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας να ορίσει τους αντικαταστάτες τους. Η διαδικασία αυτή δίνει ένα περιθώριο τριών ημερών. Οπότε η επόμενη συνεδρίαση της Προανακριτικής θα διεξαχθεί όχι αύριο Πέμπτη αλλά την επόμενη Τρίτη. Μετά τις δηλώσεις Τζανακόπουλου και Πολάκη ότι δεν θα τους πάρουν ούτε σηκωτούς από την Προανακριτική, δεν αναμένεται θετική ανταπόκριση του κ.Τσίπρα.

Στην συνεδρίαση της Προανακριτικής της Τρίτης, Τζανακόπουλος και Πολάκης θα εμφανιστούν στην αίθουσα. Ο πρόεδρος της Προανακριτικής θα τους καλέσει να αποχωρήσουν. Εκείνοι θα αρνηθούν με ή χωρίς «γαλλικά» και ο κ.Μπούγας θα λύσει τη συνεδρίαση. Αυτό όμως δεν θα συνεχιστεί για πολύ.

Χθες για ώρες στη Βουλή ήταν ο πρώτος μάρτυρας που κλήθηκε για να καταθέσει, το πρώην μεγαλοστέλεχος της Novartis Κωνσταντίνος Φρουζής ο οποίος παρεμπιπτόντως ουδέποτε κλήθηκε στα τρία χρόνια που είναι ανοιχτή η δικογραφία για κατάθεση ή απολογία από την τακτική δικαιοσύνη αν και κατηγορείται ως το πρόσωπο που έκανε τις δωροδοκίες.

Έφυγε άπρακτος. Είναι υποχρεωμένος να επανέλθει στη Βουλή στην επόμενη συνεδρίαση, οπότε θα ξανααποχωρήσει. Ο κατάλογος των μαρτύρων είναι μεγάλος. «Η ΝΔ δεν πρόκειται να ανεχθεί επί μακρόν την γελοιοποίηση από τον ΣΥΡΙΖΑ ενός κορυφαίου κοινοβουλευτικού θεσμού όπως είναι η Προανακριτική» δήλωσε κορυφαία κυβερνητική πηγή στο Newpost.

«Η Επιτροπή λειτουργεί ως εισαγγελέας και διεξάγει ανακρίσεις» τόνισε. «Όπως δεν μπορεί να εισβάλει κανείς – ούτε καν ένας άλλος ανακριτής- στη διάρκεια μιας ανάκρισης, απαγορεύεται να συμβεί το ίδιο και στη διάρκεια των συνεδριάσεων της Προανακριτικής οι οποίες χαρακτηρίζονται από μυστικότητα και γι αυτό δεν υπάρχουν και τηλεοπτικές κάμερες» συνέχισε. «Γι αυτό και οι συνεδριάσεις της θα προστατευτούν πάση θυσία.»

Η φρουρά

Αυτό σημαίνει ότι εφόσον απαιτηθεί από τα γεγονότα θα επέμβει η φρουρά της Βουλής. Καθώς οι κάμερες είναι στημένες έξω από την αίθουσα της Βουλής όπου συνεδριάζει η Προανακριτική, Τζανακόπουλος και Πολάκης «θα εξασφαλίσουν το πολυπόθητο βίντεο προς επικοινωνιακή κατανάλωση» όπως είπε χαρακτηριστικα η κυβερνητική πηγή.

«Ηρωική» έξοδος

Η ΝΔ θεωρεί ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θέλει να βγει στο φως η αλήθεια για το πως στήθηκε η πολιτική σκευωρία και αφήνει αιχμές σε βάρος του Αλέξη Τσίπρα ότι αναζητεί μια «ηρωική έξοδο» ώστε να μπορέσει στη συνέχεια να αποστασιοποιηθεί εάν βρεθούν στοιχεία σε βάρος του Δημήτρη Παπαγγελόπουλου και παραπεμφθεί στο Ειδικό Δικαστήριο. Βουλευτές της ΝΔ δεν απέκλειαν το εδεχόμενο μετά την φωτό με την φρουρά της Βουλής να αποχωρήσει ο ΣΥΡΙΖΑ από την Προανακριτική. Αν και το πιο πιθανό είναι να υποβαθμίσει την παρουσία του. Ο Αλέξης Τσίπρας να μην προχωρήσει στην αντικατάσταση των δύο μελών και να συνεχίσει με τους υπόλοιπους προκειμένου να έχει εικόνα των καταθέσεων των μαρτύρων και των στοιχείων που προκύπτουν.

Το χαρτί της ΝΔ

Η ΝΔ προχώρησε χθες στην ανάσυρση ενός εγγράφου του Επιστημονικού Συμβουλίου της Βουλής το οποίο είχε αποφανθεί ότι δεν εξυπηρετεί την αρχή της αμεροληψίας ένας μάρτυρας να είναι ταυτόχρονα και μέλος εξεταστικής επιτροπής. Αφορούσε την υπόθεση του Βατοπεδίου.

Η ΝΔ ζήτησε τότε την εξαίρεση των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ Δημήτρη Παπουτσή και Αργύρη Λαφαζάνη, οι οποίοι κατέθεσαν ως μάρτυρες σε άλλη διαδικασία για ανταλλαγή ακινήτων. Το αίτημα στήριξε και ο ΣΥΡΙΖΑ ο οποίος στη συνέχεια ζήτησε την εξαίρεση των Αδωνι Γεωργιάδη και Μάκη Βορίδη από την Εξεταστική για την Υγεία οι οποίοι τελικά αυτοεξαιρέθηκαν. «Δεν υπάρχει ad hoc κοινοβουλευτική ευαισθησία» τόνισαν κομματικές πηγές. «Ο ΣΥΡΙΖΑ θέλει να μετατρέψει σε κυρίαρχη την μειοψηφία και επιστρέφει στο παρελθόν του, των αμφιθεάτρων και του πεζοδρομίου».

Υπενθυμίζεται ότι εξαιρέθηκαν από την Προανακριτική ο μεν Τζανακόπουλος διότι προσήλθε στην εισαγγελία του Αρείου Πάγου λίγες ώρες πριν τη σύσκεψη του Μαξίμου μετά την οποία ο κ. Παπαγγελόπουλος έκανε τη δήλωση για «το μεγαλύτερο σκάνδαλο από συστάσεως του ελληνικού κράτους» ενώ λίγες ώρες μετά εστάλη στη Βουλή η δικογραφία της Novartis με τα 10 πολιτικά πρόσωπα (για τα εφτά η δικογραφία μπήκε στο αρχείο). Ο Πολάκης δήλωσε μεταξύ άλλων πως γνώριζε ποιοι είναι οι προστατευόμενοι μάρτυρες – τους έπιασαν με την γίδα στην πλάτη όπως είπε- και γι αυτό θα κληθεί ως μάρτυρας.

«Ραγκουδισμός»

Χθες την σκυτάλη της ακρότητας πήρε ο Γιάννης Ραγκούσης, πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ που διεκδίκησε στις εσωκομματικές εκλογές του Κινήματος Αλλαγής την προεδρία, απέτυχε παταγωδώς και στη συνέχεια μεταπήδησε στον ΣΥΡΙΖΑ. Εξαπέλυσε μύδρους κατά της «χουντοεπιτροπής».

Ο βουλευτής της ΝΔ Δημήτρης Καιρίδης κατήγγειλε στην εκπομπή Evening Report του Γιώργου Κουβαρά στο ACTION24 το “νέο φαινόμενο του γενιτσαρισμού – ραγκουδισμού που είναι το ύστατο επίπεδο πολακισμού».

«Όσοι είναι βασικοί μάρτυρες όπως εν προκειμένω οι κ.κ. Πολάκης και Τζανακόπουλος, δεν μπορούν να παριστάνουν τους εισαγγελείς» δήλωσε ο γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της ΝΔ Σταύρος Καλαφάτης.

«Όφειλαν οι ίδιοι να είχαν ζητήσει την αυτοεξαίρεσή τους, σύμφωνα και με την από το 2010 γνωμοδότηση του Επιστημονικού Συμβουλίου της Βουλής σε ανάλογη περίπτωση» συνέχισε. «Δεν το έπραξαν με προφανή σκοπιμότητα να στήσουν ένα σκηνικό αποπροσανατολισμού της κοινής γνώμης από την ουσία της υπό διερεύνηση υπόθεσης. Ας το καταλάβουν: η Βουλή δεν εκβιάζεται ούτε χειραγωγείται».

Πηγή: iefimerida.gr, newpost.gr

Μοιραστείτε το:
Tagged