Ρωσία: Μια δράκα ολιγάρχες

Αναλύσεις Οικονομικά

Μια δράκα ολιγάρχες πατώντας πάνω στην άγρια εκμετάλλευση της εργατικής τάξης της Ρωσίας αλλά και στην ιδιοποίηση του τεράστιου πλούτου της χώρας έχουν πλέον αποκτήσει τρομακτικά πλούτη την ίδια στιγμή που μεγάλο τμήμα της κοινωνίας ζει κάτω και από τα κατώτατα όρια της φτώχειας. Σχεδόν 30 χρόνια μετά την ανατροπή του σοσιαλισμού, την διάλυση της ΕΣΣΔ και την παλινόρθωση του καπιταλισμού, οι Ρώσοι κεφαλαιοκράτες αυγατίζουν τα κέρδη σε ετήσια βάση.

του Ηλία Βολιότη Καπετανάκη

Μόλις το 3% των κατοίκων της χώρας αποδείχθηκε ότι κατέχουν περίπου το 90% του πλούτου, όλων των χρηματοοικονομικών περιουσιακών στοιχείων, καταθέσεων και μετρητών στην Ρωσία, γράφει η ρωσική εφημερίδα Kommersant, επικαλούμενη έρευνα, που πραγματοποίησαν η Ανώτατη Σχολή Οικονομίας και η τράπεζα Vneshekonombank για την οποία χρησιμοποιήθηκαν στοιχεία του περασμένου έτους.

Η εφημερίδα Kommersant στο άρθρο της, αναφερόμενη στο ποσοστό των πλούσιων Ρώσων, γράφει ότι παρόλο που τα εισοδήματα τους κατά μέσο όρο μειώθηκαν στο διάστημα 2013-2018, το ποσοστό των αποταμιεύσεων και των χρηματοοικονομικών περιουσιακών στοιχείων που διαθέτουν οι πιο πλούσιοι Ρώσοι πολίτες αυξήθηκε.

Το 2018 σε αυτό το 3% του πληθυσμού ανήκε το 89% όλων χρηματοοικονομικών στοιχείων, το 92% όλων των προθεσμιακών καταθέσεων και το 89% όλων των αποταμιεύσεων. Την ίδια ώρα στο 20% του πιο φτωχού τμήματος του πληθυσμού αναλογούσε το 6% των χρηματοοικονομικών στοιχείων, το 4% των προθεσμιακών καταθέσεων και το 3% των αποταμιεύσεων.

Είναι πολύ ενδεικτικό ότι σύμφωνα με επίσημα κρατικά στοιχεία περίπου 22 εκατομμύρια Ρώσοι ζουν με εισοδήματα κάτω του κατώτατου ορίου διαβίωσης! Οι οικονομολόγοι, που συμμετείχαν στην έρευνα, καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι «οι όγκοι των χρηματοοικονομικών στοιχείων του πληθυσμού καθορίζονται πλήρως από την πιο πλούσια ομάδα του».

Σύμφωνα με τα στοιχεία μιας άλλης έρευνας που πραγματοποίησε η τράπεζα Credit Suisse, το 2018 στα χέρια του 10% των πιο εύπορων Ρώσων συγκεντρώθηκε το 82% του πλούτου της χώρας. Σε διάστημα ενός χρόνου οι εκατομμυριούχοι σε δολάρια στην Ρωσία αυξήθηκαν κατά 30%.

Με βάση τον δείκτη συγκέντρωσης του πλούτου (κι επομένως της κοινωνικής ανισότητας) η Ρωσία ξεπερνάει αισθητά πολλές μεγάλες χώρες, επισημαίνει το περιοδικό Forbes με βάση τα δεδομένα της εν λόγω έρευνας.

Η διεθνής επιθεώρηση The Wealth Report 2019 αναφέρει ότι 30% των Ρώσων εκατομμυριούχων σε δολάρια σκέφτονται να μεταναστεύσουν ενώ 80% διαθέτουν ήδη ή πρόκειται να αποκτήσουν διαβατήριο άλλου κράτους. Σύμφωνα με την εν λόγω έρευνα, στην Ρωσία ζουν 163.000 εκατομμυριούχοι και 1.500 πολυεκατομμυριούχοι, η περιουσία καθενός από τους οποίους υπερβαίνει τα 30 εκατομμύρια δολάρια. Με βάση αυτή την κατηγορία των πλουσίων, η Ρωσία βρίσκεται στις πρώτες πέντε χώρες του κόσμου.

(Πηγές: Kommersant και Svoboda.org)

02 Οκτωβρίου 2019

Πηγή: mousapolytropos.gr

Tagged