Εξέγερση λαθρομεταναστών στην Σάμο – Κινδύνεψαν κάτοικοι, έκλεισαν σχολεία

Γεγονότα
Μοιραστείτε το:

Ο Δήμαρχος Ανατολικής Σάμου Γιώργος Στάντζος κατήγγειλε πως στο ΚΥΤ στο Βαθύ το βράδυ της Δευτέρας έγινε «εξέγερση και η φωτιά είναι μέρος της εξέγερσης. Εδώ πλήθος αιτούντων άσυλο έχει βρει καταφύγιο στο κέντρο της πόλης Βαθύ. Έχουμε 7000 μόνιμους κατοίκους και 5700 πρόσφυγες».

 «Πρέπει άμεσα να μεταφερθούν μετανάστες και πρόσφυγες από το νησί σε άλλα μέρη. Έχουμε ξεπεράσει νομίζω το εκρηκτικό μείγμα. Υπάρχει αναφορά ότι το χθεσινό επεισόδιο με τους Σύρους και τους Αφγανούς έχει να κάνει με αντιστοίχιση στην σύρραξη λόγω των πολεμικών επιχειρήσεων στη Συρία. Αν αυτοί οι άνθρωποι βγαίνουν συνεχώς εκτός ελέγχου, δεν ξέρω μέχρι πότε θα κρατήσει την ψυχραιμία του ο κόσμος. Οι περισσότεροι πίνουν πολύ και δημιουργούν επεισόδια», πρόσθεσε.

Μάλιστα ανέφερε πως «νεαροί μετανάστες επιχείρησαν με τον ανάλογο εξοπλισμό να κατέβουν στην πόλη με ξύλα και πέτρες στα χέρια. Οι δυνάμεις της αστυνομίας τους απώθησαν μια-δυό φορές και μετά έβαλαν τη φωτιά. Ήταν κομμάτι σεναρίου που ξετυλίχθηκε».

«Ζούμε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Απαιτούμε να φύγει όλος αυτός ο πληθυσμός από το νησί» πρόσθεσε διευκρινίζοντας ότι από τους περίπου 6.000 μετανάστες και πρόσφυγες στη Σάμο το 28% είναι Σύροι, το 28% Αφγανοί και οι άλλοι από διάφορες εθνικότητες.

Οι κάτοικοι στο Βαθύ ήταν τυχεροί μέσα στην ατυχία τους, καθώς η χθεσινή φωτιά δεν εξαπλώθηκε, καθώς όπως ανέφερε ο κ.Στάντζος αν είχε μποφόρ, το Μάτι δεν θα ήταν τίποτα μπροστά σε αυτό που θα συνέβαινε εκεί.

«Το ΚΥΤ έχει δυναμική 650 ατόμων. Οι υπόλοιποι είναι σκορπισμένοι περιμετρικά σε φαβέλες, σε μια δασική έκταση γεμάτη πεύκα. Έχουν λεηλατήσει περιουσίες, σκεπές, πορτοπαραθυρόφυλλα. Αν χθες είχαμε πάνω από 5 μποφόρ, το Μάτι μπροστά μας δεν θα ήταν τίποτα. Έσκαγαν συνεχώς γκαζάκια μέσα στις σκηνές».

Όπως δηλώνει στο Gr Times, o δήμαρχος ανατολικής Σάμου, Γιώργος Στάντζος το ΚΥΤ της Σάμου είναι το μοναδικό που τοποθετείται μέσα στην πόλη και μέχρι να είναι έτοιμες οι νέες εγκαταστάσεις εκτός πολεοδομικού συγκροτήματος το σύστημα δεν θα αντέξει. «Μας έχουν πει ότι θα είναι έτοιμο στα μέσα Νοέμβρη, αλλά με τις καιρικές συνθήκες του νησιού θα είμαστε ευχαριστημένοι αν γίνει μέχρι τέλος του έτους. Φυσικά μέχρι τότε, η διαχείριση της υπόθεσης είναι στο κόκκινο.

Υπάρχει αγανάκτηση, φόβος και αγωνία για το μέλλον του νησιού, για το μέλλον των παιδιών μας. Είμαστε ένα νησί 8.000 κατοίκων και φιλοξενούμε περί τους 6.000 πρόσφυγες και μετανάστες.

Το πρόβλημα είναι σοβαρότατο. Το ΚΥΤ έχει δυναμική 650 ατόμων. Οι υπόλοιποι είναι σκορπισμένοι περιμετρικά σε φαβέλες, σε μια δασική έκταση γεμάτη πεύκα. Έχουν λεηλατήσει περιουσίες, σκεπές, πορτοπαραθυρόφυλλα. Αν χθες είχαμε πάνω από 5 μποφόρ, το Μάτι μπροστά μας δεν θα ήταν τίποτα. Έσκαγαν συνεχώς γκαζάκια μέσα στις σκηνές», αναφέρει ο δήμαρχος ανατολικής Σάμου.

Περιμένοντας την πολιτική ηγεσία να αναλάβει δράση

Ο ίδιος συγκάλεσε σύσκεψη χθες στη 1.00 τα μεσάνυχτα, στην οποία παρέστησαν ο αστυνομικός διευθυντής, ο λιμενάρχης, ο αντιπεριφερειάρχης Σάμου, ο στρατιωτικός διοικητής και η διοικήτρια του ΚΥΤ, όσο τα γεγονότα ήταν σε εξέλιξη. «Αυτό που περιμένουμε είναι η επιτόπια επίσκεψη της πολιτικής ηγεσίας.

Πρόκειται να έρθει ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη κ.Ελευθέριος Οικονόμου. Από χθες είμαστε σε τακτική επαφή, όπως και με τον κ.Χρυσοχοϊδη. Δεν γίνεται να μαχαιρώνονται στο κέντρο της Σάμου, με ανοιχτά μαγαζιά, μέσα στον κόσμο. Αναγκαστήκαμε σήμερα να κλείσουμε πάνω από δέκα σχολεία -παιδικούς σταθμούς, νηπιαγωγεία, δημοτικά, γυμνάσια και λύκεια- που γειτνιάζουν με το ΚΥΤ γιατί δεν ξέραμε ποια θα ήταν η εξέλιξη» επισημαίνει ο κ.Στάντζος.

Έκκληση για μεταφορά μεταναστών από το νησί

Σύμφωνα με τα λεγόμενά του, η πυροσβεστική συνεχίζει την αυτοψία και αποκάθαρση, ώστε να διαπιστωθεί αν υπάρχει κάποια ανθρώπινη απώλεια, μετά και την χθεσινή φωτιά. «Πρέπει άμεσα να μεταφερθούν μετανάστες και πρόσφυγες από το νησί σε άλλα μέρη. Έχουμε ξεπεράσει νομίζω το εκρηκτικό μείγμα. Υπάρχει αναφορά ότι το χθεσινό επεισόδιο με τους Σύρους και τους Αφγανούς έχει να κάνει με αντιστοίχιση στην σύρραξη λόγω των πολεμικών επιχειρήσεων στη Συρία.

Αν αυτοί οι άνθρωποι βγαίνουν συνεχώς εκτός ελέγχου, δεν ξέρω μέχρι πότε θα κρατήσει την ψυχραιμία του ο κόσμος. Οι περισσότεροι πίνουν πολύ και δημιουργούν επεισόδια» καταλήγει ο δήμαρχος Σάμου.

 «Δεν γίνεται να μαχαιρώνονται στο κέντρο της Σάμου, με ανοιχτά μαγαζιά, μέσα στον κόσμο. Αναγκαστήκαμε σήμερα να κλείσουμε πάνω από δέκα σχολεία -παιδικούς σταθμούς, νηπιαγωγεία, δημοτικά, γυμνάσια και λύκεια- που γειτνιάζουν με το ΚΥΤ γιατί δεν ξέραμε ποια θα ήταν η εξέλιξη» επισημαίνει ο κ.Στάντζος.

Πως ξεκίνησαν τα επεισόδια

Όλα άρχισαν όταν δύο ομάδες προσφύγων, Αφγανών και Σύρων, όπως λένε πληροφορίες, συναντήθηκαν σε δρόμο του νησιού. Εντελώς ξαφνικά αρχίζουν να διαπληκτίζονται με μπουνιές, κλωτσιές ακόμη και με αιχμηρά αντικείμενα. Καταστηματάρχης εξάλλου που βρισκόταν στο σημείο, μόλις αντιλήφθηκε τι συνέβαινε, βγήκε από το μαγαζί του, προσπαθώντας να τους σταματήσει ή να τους διώξει.

Το επεισόδιο αυτό, σύμφωνα με αστυνομικές πηγές που επικαλείται το GrTimes, ήταν η αφορμή να ξεσπάσουν βίαιες συγκρούσεις και στο ΚΥΤ Σάμου, στη διάρκεια των οποίων εκδηλώθηκε και η μεγάλη πυρκαγιά, περίπου στις 10μμ. Τουλάχιστον 3 Σύροι τραυματίστηκαν με αιχμηρά αντικείμενα και νοσηλεύονται στο νοσοκομείο.

Λίγες ώρες μετά τα θλιβερά επεισόδια και η κατάσταση στο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης της Σάμου, μόνο τραγική μπορεί να χαρακτηριστεί. Από τη μια, η φωτιά έκαψε πολλά καταλύματα και μέρος της δασικής περιοχής πέριξ του ΚΥΤ, στην οποία οι πρόσφυγες είχαν στήσει τις σκηνές τους, ενώ από την άλλη, οι συνθήκες τάξης και υγιεινής, είναι ανύπαρκτες.

Πηγή: pronews.gr, newpost.gr

Μοιραστείτε το:
Tagged