Αγάπη μου πηδήξαμε τους Έλληνες….

Άρθρα Κοινωνία
Μοιραστείτε το:

Ήταν έτοιμος ο ΣΥΡΙΖΑ να κυβερνήσει;

Εκ πρώτης όψεως το ερώτημα μπορεί να φαίνεται αστείο. Οποίος έζησε τα δραματικά γεγονότα του καλοκαιριού του 2015 ή την κωλοτούμπα λίγο αργότερα του Αλέξη Τσίπρα, όποιος διάβασε “Την τελευταία Μπλόφα” (Ελένη Βαρβιτσιώτη και Βικτώρια Δενδρινού, εκδόσεις Παπαδόπουλος), ξέρει την απάντηση. Προφανώς ο ΣΥΡΙΖΑ δεν ήταν έτοιμος να κυβερνήσει. Ούτε καν περίπτερο, θα προσέθεταν ορισμένοι κακεντρεχείς.

Απόδειξη, ότι το περίφημο πρόγραμμα Θεσσαλονίκης που εκπόνησε ο κ. Δραγασάκης, ο “σοβαρός” υποτίθεται του ΣΥΡΙΖΑ, πετάχτηκε στο καλάθι των αχρήστων και κανείς ποτέ, δεν το αναζήτησε έκτοτε. Μόνο η Θεανώ Φωτίου τσιτάρει ενίοτε καμία ρύθμιση από το πρόγραμμα, προς τέρψιν των τηλεθεατών των πρωινάδικων.

Άλλωστε απ’ ό,τι φαίνεται, ότι δεν ήταν έτοιμοι να κυβερνήσουν το γνώριζαν και οι ίδιοι. Το ομολόγησε και ο Ευκλείδης Τσακαλώτος μετά τον Νίκο Βούτση, σχολιάζοντας με αφοπλιστική ειλικρίνεια, “και τι να λέγαμε δηλαδή, ότι δεν είμαστε έτοιμοι;”… Το είπε και ο Παναγιώτης Λαφαζάνης, αποκαλύπτοντας ότι κάθε φορά που το έθιγε, τον έπαιρνε τηλέφωνο ο Τσίπρας και του έλεγε “θα μας κάψεις, υπονομεύεις την προοπτική μας”. Δεν του έλεγε έχεις άδικο. Δεν προσπαθούσε να τον μεταπείσει. Απλώς του επεσήμαινε ότι έτσι, τους κόβει ψήφους. Μεταξύ κατεργαρέων υπάρχει πάντα ειλικρίνεια…

“Δυστυχώς τα κατεστημένα κόμματα έχουν μια απίστευτη βουλιμία εξουσίας”, σχολιάζει σήμερα ο κ. Λαφαζάνης και εξηγεί νομίζω πειστικά, γιατί ουδείς στον ΣΥΡΙΖΑ ενδιαφέρθηκε να προετοιμαστεί για το ενδεχόμενο ανάληψης κυβερνητικών καθηκόντων. Η βουλιμία δεν αφήνει περιθώρια για καθαρή σκέψη. Το θέμα ήταν να καβαλήσει ο ΣΥΡΙΖΑ την εξουσία. Μετά βλέπουμε…

Το ερώτημα περί της ετοιμότητας του ΣΥΡΙΖΑ, αν έχει κάποια αξία, είναι στην επικαιροποίησή του. Μετά τα όσα συνέβησαν, μετά το πανάκριβο φροντιστήριο  στην πλάτη της Ελλάδας και των Ελλήνων φορολογουμένων,  να υποθέσουμε ότι τώρα ο ΣΥΡΙΖΑ είναι έτοιμος; Συνιστά τον έτερο πόλο εξουσίας;

Μοιάζει απίθανο. Ο Νίκος Βούτσης για παράδειγμα, που πρώτος διατύπωσε τον σχετικό προβληματισμό, εξήγησε αργότερα ότι όταν έλεγε ότι δεν ήταν έτοιμοι να κυβερνήσουν, δεν εννοούσε ότι δεν υπήρχε πρόγραμμα ή τα στελέχη που θα υλοποιούσαν το πρόγραμμα. Και “ψηφίδες προγραμματικές” υπήρχαν, εξήγησε – ό,τι κι αν σημαίνουν οι ψηφίδες…- και σύντροφοι “με την εμπειρογνωμοσύνη τους και τα πτυχία τους”. Αυτό που έλειπε ήταν ότι “δεν υπήρχε σε κανένα υπουργείο, καμία οργάνωση βάσης ή οργάνωση μελών, όπως τα λέμε τώρα”. Να τι έλειψε από τη διακυβέρνηση.

Δεν φταίει που το πρόγραμμα ήταν μαϊμού, δεν φταίει που δεν καταλάβαιναν ούτε καν τι είναι η Ευρώπη, πώς λειτουργεί και τι χρειάζεται η ελληνική οικονομία. Δεν φταίει που το πρόγραμμα μαϊμού είχαν κληθεί να το υλοποιήσουν ιδεοληπτικοί αγωνιστές, χωρίς καμία σχέση με τις αγορές, την οικονομία και τον σύγχρονο κόσμο. Φταίει που δεν υπήρχαν οργανώσεις μελών. Άλλωστε όπως απεφάνθη ο σοβαρός του ΣΥΡΙΖΑ κ. Δραγασάκης, υπήρχε σοβαρή προετοιμασία πριν από την ανάληψη της εξουσίας από τον ΣΥΡΙΖΑ, απλά δεν μπορείς να τα προβλέψεις όλα. Σωστά, πως να προβλέψεις αυτό που προέβλεπαν όλοι όσοι διέθεταν τον κοινό νου;

Από κοντά και ο Νίκος Φίλης που σχολίασε τις δηλώσεις των συντρόφων του, ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη “τρώει από τα έτοιμα”. Βρήκε δηλαδή τα οικονομικά σε δημοσιονομική ισορροπία και της δίνει τη δυνατότητα να κάνει παροχές και μειώσεις φόρων.

“Δεν αισθάνομαι υπερήφανος όταν ακούω πως κάποιοι σύντροφοι είπαν ότι η τωρινή κυβέρνηση τρώει από τα έτοιμα, από την πολιτική που είχε κάνει η δική μας κυβέρνηση”, είπε “Στο Κόκκινο” ο πρώην υπουργός Παιδείας. “Γιατί εμείς κάναμε πολιτική αναγκασμένοι από μια πραγματικότητα, η οποία όμως τώρα σε μεγάλο βαθμό αλλάζει και πρέπει να αλλάξει και αυτή η πολιτική.”

Θα μπορούσε να το διατυπώσει και διαφορετικά. Το πρόγραμμα τη Θεσσαλονίκης παραμένει παντα επίκαιρο, την πολιτική που εφαρμόσαμε μας την επέβαλαν οι δανειστές, εμείς παραμένουμε αθεράπευτα αριστεροί. Αθεράπευτα, ναι.

Την καλύτερη απάντηση όμως στον κ. Φίλη την έδωσε προ ημερών ο Πολ Τόμσεν, όταν αποκάλυψε μιλώντας στο London School of Economics, ότι τα θηριώδη πλεονάσματα και η αφαίμαξη της οικονομίας μέσω των φόρων, ήταν επιλογή της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, γιατι έτσι δεν πιεζόταν από τους εταίρους να κάνει μεταρρυθμίσεις. Αυτή είναι η ουσία της οικονομικης φιλοσοφίας του ΣΥΡΙΖΑ.

Αλλά φυσικά  όλα αυτά είναι από μια άποψη λεπτομέρειες.

Όπως μας θύμισε χθες το βράδυ ο Γιάννης Στουρνάρας, λίγο πριν από τον συμβιβασμό του Ιουλίου του 2015, η κυβέρνηση Τσίπρα είχε έρθει σε επαφή με τη Ρωσία για να τυπώσει δραχμές. Για το αίτημα της Αθήνας, ενημέρωσε τον τότε πρόεδρο της Γαλλίας Φρανσουά Ολλάντ, ο Βλάντιμιρ Πούτιν. Για όλα αυτά τα τραγικά, ο κ. Τσίπρας σιωπά. Έως ότου μιλήσει, διευκρινίσει, εξηγήσει και γιατί όχι, απολογηθεί… δεν μπορεί να υπάρξει καμία εμπιστοσύνη. Απολύτως.

Μανόλης Καψής

Πηγή: capital.gr

Μοιραστείτε το:
Tagged