Χάδι στην Τουρκία οι χαλαρές κυρώσεις του Τραμπ – Άτολμος δεν «πείραξε» τον Ερντογάν

Τουρκία
Μοιραστείτε το:

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ επέβαλε τη Δευτέρα [τις πρώτες πρωινές ώρες της Τρίτης ώρα Ελλάδας] στοχευμένες κυρώσεις σε τρεις υπουργούς της Τουρκίας με εκτελεστικό διάταγμα που υπεγράφη από τον αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος αξίωσε η Άγκυρα να «τερματίσει αμέσως την επίθεσή της» εναντίον των Κούρδων στη βορειοανατολική Συρία, γνωστοποίησε η αμερικανική κυβέρνηση.

Στελέχη της Βουλής και της Γερουσίας εξέφρασαν την απογοήτευση τους για τις χαλαρές κυρώσεις, καθώς ο κ. Τραμπ και οι συνεργάτες του προετοίμαζαν όλη μέρα την αμερικανική κοινή γνώμη για σοβαρότατη τιμωρία της Τουρκίας. Ο γερουσιαστής Γκράχαμ είχε υποσχεθεί ότι θα έπεφταν τούβλα στο κεφάλι του Ταγίπ Ερντογάν, που δεν βρίσκεται στον κατάλογο με τις κυρώσεις.

Στο στόχαστρο των αμερικανικών κυρώσεων βρίσκονται ιδίως τα υπουργεία — και προσωπικά οι υπουργοί — Ενέργειας, Άμυνας και Εσωτερικών της Τουρκίας, σύμφωνα με δελτίο Τύπου που δημοσιοποίησε το υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ και τον αμερικανό υπουργό Οικονομικών Στίβεν Μνούτσιν, ο οποίος μίλησε σε δημοσιογράφους στον Λευκό Οίκο μαζί με τον αντιπρόεδρο Μάικ Πενς.

Οι τυχόν πόροι των υπουργείων και των υπουργών στην αμερικανική διαδικασία δεσμεύονται και οι διεθνείς συναλλαγές τους αποτιμημένες σε δολάρια θα εμποδίζονται στο εξής.

Το διάταγμα που υπέγραψε ο Τραμπ εσπευσμένα σε μια προσπάθεια κατευνασμού των έντονων αντιδράσεων που προκαλεί η πολιτική του εν μέσω της τουρκικής εισβολής στα εδάφη των Κούρδων προβλέπει επίσης την απαγόρευση εισόδου στην Αμερική στους τρεις τούρκους υπουργούς.

Ακόμη, επιτρέπει να στοχοθετηθεί ένας μεγάλος αριθμός τούρκων αξιωματούχων οι οποίοι ενέχονται σε ενέργειες που θέτουν σε κίνδυνο τους αμάχους ή αποσταθεροποιούν τη βορειοανατολική Συρία· αν και, σε αυτό το στάδιο, οι αμερικανικές κυρώσεις ενεργοποιούνται μόνο για τους τρεις υπουργούς και τα δύο υπουργεία.

«Εάν συνεχιστεί η επιχείρηση της Τουρκίας, θα επιδεινωθεί μια ήδη πολύ σοβαρή και επεκτεινόμενη ανθρωπιστική κρίση, με δυνητικά καταστροφικές συνέπειες», ανέφερε εξάλλου σε ανακοίνωση που δημοσιοποίησαν οι υπηρεσίες του ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο.

«Για να αποφύγει νέες κυρώσεις, που θα επιβληθούν εντός των ορίων του νέου προεδρικού διατάγματος αυτού, η Τουρκία πρέπει να τερματίσει αμέσως τη μονομερή επίθεσή της στη βορειοανατολική Συρία και να ξαναρχίσει διάλογο με τις ΗΠΑ για την ασφάλεια» της περιοχής, προσθέτει ο επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ στο κείμενο αυτό.

Το αμερικανικό Κογκρέσο απειλεί από τη δική του πλευρά να καταρτίσει και να εγκρίνει πολύ πιο ευρείες κυρώσεις σε βάρος της Τουρκίας. Ο Μάικ Μακόλ, το κορυφαίο στέλεχος του κυβερνώντος κόμματος των Ρεπουμπλικάνων στην επιτροπή Διεθνών Σχέσεων της Βουλής των Αντιπροσώπων, έκρινε σε ανακοίνωση Τύπου που δημοσιοποίησε το πολιτικό του γραφείο νωρίτερα ότι οι κυρώσεις που σχεδίασε η κυβέρνηση του Τραμπ δεν είναι «επαρκείς» ώστε «να τιμωρηθεί η Τουρκία για τις στυγερές παραβιάσεις» του διεθνούς δικαίου και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη Συρία.

Έσπερ: Η Τουρκία είναι υπεύθυνη για την «απελευθέρωση πολυάριθμων επικίνδυνων κρατουμένων» του ΙΚ.

Ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Μαρκ Έσπερ καταδίκασε με έντονο τρόπο χθες Δευτέρα την «απαράδεκτη» τουρκική στρατιωτική επίθεση στη βορειοανατολική Συρία, καταγγέλλοντας ιδίως το ότι είχε αποτέλεσμα την «απελευθέρωση πολυάριθμων επικίνδυνων κρατουμένων», που ανήκουν στην τζιχαντιστική οργάνωση Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ).

Η Ουάσινγκτον θα απαιτήσει από το NATO να λάβει «μέτρα» σε βάρος της Τουρκίας, η οποία «υπονομεύει» την αποστολή του διεθνούς συνασπισμού που δρα στη Συρία εναντίον του ΙΚ, πρόσθεσε ο Έσπερ σε δελτίο Τύπου που δημοσιοποίησαν οι υπηρεσίες του.

Στην πόλη Μάνμπιτζ ο συριακός στρατός

Στο μεταξύ, ο συριακός στρατός εισήλθε χθες στην πόλη Μάνμπιτζ, στη βορειοανατολική Συρία, μετέδωσαν η δημόσια συριακή τηλεόραση και το συριακό πρακτορείο ειδήσεων, στο πλαίσιο στρατιωτικής ανάπτυξης για να αντικρούσει την τουρκική επίθεση.

“Μονάδες του στρατού εισήλθαν στην Μάνμπιτζ”, μετέδωσε το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων SANA. Τοπικός αξιωματούχος σε αυτή την πόλη που ελέγχεται από στρατιωτικό συμβούλιο το οποίο συνδέεται με τις κουρδικές αρχές, επιβεβαίωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο την είσοδο των στρατευμάτων στην πόλη και την “ανάπτυξή τους στις γραμμές του μετώπου”.

Χθες, συριακές κυβερνητικές δυνάμεις υποστηριζόμενες από ρωσικές δυνάμεις δεν έχασαν χρόνο και εκμεταλλευόμενες την ξαφνική αποχώρηση των αμερικανικών στρατευμάτων από τη Συρία μετά την τουρκική εισβολή, αναπτύχθηκαν βαθιά στο εσωτερικό του εδάφους που τελεί υπό κουρδικό έλεγχο νοτίως των τουρκικών συνόρων.

Ο Ερντογάν εξήγησε στον Μακρόν τους στόχους της στρατιωτικής επιχείρησης στη ΒΑ Συρία

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν εξήγησε στον Γάλλο ομόλογό του Εμανουέλ Μακρόν τους στόχους της τουρκικής στρατιωτικής επιχείρησης στη βορειοανατολική Συρία, σε τηλεφωνική επικοινωνία των δύο ηγετών, ανακοίνωσε χθες η τουρκική προεδρία. Ο Ερντογάν τόνισε ψευδέστατα ότι η επιχείρηση συμβάλλει στην περιφερειακή και παγκόσμια ειρήνη και σταθερότητα, ανέφερε η προεδρία.

Οι κυβερνήσεις των κρατών μελών της ΕΕ δεσμεύθηκαν χθες να αναστείλουν τις εξαγωγές όπλων στην Τουρκία, εξαιτίας της στρατιωτικής της επέμβασης στη Συρία, χωρίς ωστόσο να επιβάλουν στη χώρα το ευρωπαϊκό εμπάργκο όπλων που επεδίωκαν η Γαλλία και η Γερμανία. Η Άγκυρα αντέδρασε έντονα, καταδικάζοντας τη στάση της Ένωσης.

Ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Ζαν-Ιβ Λεντριάν δήλωσε λίγο νωρίτερα πως η τουρκική επιχείρηση στη Συρία μπορεί να υπονομεύσει χρόνια μαχών εναντίον του Ισλαμικού Κράτους. «Είναι ένα πολύ σοβαρό ζήτημα. Πρώτα από όλα επειδή αυτή η τουρκική επιχείρηση στο βορειοανατολική Συρία μπορεί να υπονομεύσει πέντε χρόνια πολέμου ενάντια στο Ισλαμικό Κράτος. Το Ισλαμικό Κράτος δεν πέθανε», είπε ο Λεντριάν στην Le Figaro.

Σύμφωνα επίσης με το τουρκικό υπουργείο Άμυνας, ο Τούρκος υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ και η Γαλλίδα ομόλογός του Φλοράνς Παρλί είχαν τηλεφωνική επικοινωνία επί θεμάτων άμυνας και ασφάλειας, με κύριο θέμα συζήτησης τη Συρία.

Το Λονδίνο «αξιολογεί» όλες τις εξαγωγές στρατιωτικού υλικού στην Τουρκία, οι οποίες αναστέλλονται μέχρι νεοτέρας

Η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου επανεξετάζει όλες τις εξαγωγές στρατιωτικού υλικού στην Τουρκία, η οποία βρίσκεται αντιμέτωπη με ολοένα εντονότερη πίεση εξαιτίας της στρατιωτικής επίθεσης που εξαπέλυσαν οι ένοπλες δυνάμεις της στη βορειοανατολική Συρία, ανέφερε χθες Δευτέρα η εφημερίδα Financial Times.

Το βρετανικό υπουργικό συμβούλιο αποφάσισε την αναστολή της έγκρισης όλων των αδειών εξαγωγών οπλικών συστημάτων και πυρομαχικών ενόσω βρίσκεται σε εξέλιξη αυτή η διαδικασία αξιολόγησης, σύμφωνα με την εφημερίδα .

Η Ιταλία -στην πρώτη θέση της κατάταξης των κρατών που εξάγουν στρατιωτικό υλικό στην Τουρκία βάσει αξίας πέρυσι- αποφάσισε επίσης να απαγορεύσει προσωρινά τις εξαγωγές όπλων και πυρομαχικών στην Άγκυρα, μετά την ταυτόσημη απόφαση της Γαλλίας και της Γερμανίας το Σαββατοκύριακο, ενώ η Ισπανία άφησε να εννοηθεί ότι είναι επίσης έτοιμη να απαγορεύσει προσωρινά τις εξαγωγές στρατιωτικού υλικού στο συμβούλιο των ευρωπαίων ΥΠΕΞ.

Ο πρόεδρος Τραμπ υπέγραψε τις κυρώσεις: Στον κατάλογο αξιωματούχοι και υπουργεία

Τρεις αξιωματούχοι της τουρκικής κυβέρνησης και τα υπουργεία  Άμυνας και Ενέργειας της Τουρκίας είναι στον κατάλογο του υπουργείου Οικονομικών στους οποίους επιβάλλονται κυρώσεις.

Επίσης ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ τηλεφώνησε στον Ταγίπ Ερντογάν και του ζήτησε να σταματησει την εισβολή και να αποδεχθεί κατάπαυση του πυρός. Ο Τραμπ εκμαίευσε υπόσχεση από τον πρόεδρο της Τουρκίας ότι δεν θα κτυπήσει την πόλη Κομπάνι.

Ο αντιπρόεδρος Πενς ανακοίνωσε ότι ο πρόεδρος Τραμπ συνομίλησε και με τον αρχηγό του Συνασπισμού Κούρδων και Αράβων (SDF) στρατηγό Gen Mazlum, ο οποίος καταζητείται από την Τουρκία.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών: Σήμερα, το υπουργείο Εξωτερικών και το υπουργείο Οικονομικών έλαβαν μέτρα εναντίον δύο υπουργείων και τριών ανώτερων αξιωματούχων της τουρκικής κυβέρνησης σε απάντηση στις στρατιωτικές επιχειρήσεις της Τουρκίας στη Συρία. Οι πράξεις της τουρκικής κυβέρνησης θέτουν σε κίνδυνο αθώους πολίτες και αποσταθεροποιούν την περιοχή, συμπεριλαμβανομένης της υπονόμευσης της εκστρατείας για την ήττα του ISIS.

Τα υπουργεια Εθνικής Άμυνας της Τουρκίας και το Υπουργείο Ενέργειας και Φυσικών Πόρων, καθώς και ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας, ο Υπουργός Ενέργειας και Φυσικών Πόρων και ο Υπουργός Εσωτερικών μπλοκάρονται ως αποτέλεσμα της σημερινής δράσης.

Ο ορισμός αυτών των υπουργείων και αξιωματούχων είναι αποτέλεσμα των ενεργειών της τουρκικής κυβέρνησης που επιδεινώνουν περαιτέρω την ειρήνη, την ασφάλεια και τη σταθερότητα της περιοχής.

Είμαστε διατεθειμένοι να επιβάλουμε πρόσθετες κυρώσεις στους υπαλλήλους και τις οντότητες της Κυβέρνησης της Τουρκίας, όπως είναι απαραίτητο.

Μιχάλης Ιγνατίου

Πηγή: hellasjournal.com, ΑΠΕ-ΜΠΕ-AFP-Reuters-dpa-Sputnik

Μοιραστείτε το:
Tagged