Γιατί ο Τραμπ παραδίδει τους Κούρδους συμμάχους των ΗΠΑ στα κανόνια του Ερντογάν

Διεθνείς Σχέσεις
Μοιραστείτε το:

Σε μια κίνηση που συνιστά αναστροφή πορείας για τον Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος είχε προειδοποιήσει τον περασμένο Ιανουάριο την Τουρκία με οικονομική καταστροφή αν επιτεθεί στις κουρδικές δυνάμεις μετά την σχεδιαζόμενη αποχώρηση των Αμερικανικών στρατευμάτων, ο πρόεδρος των ΗΠΑ έδωσε τελικά το πράσινο φως στον Ταγίπ Ερντογάν για την εισβολή που ετοιμάζει εδώ και καιρό.

Οι αμερικανικές δυνάμεις θα κάνουν στην άκρη, όταν θα εισβάλουν τα στρατεύματα της Τουρκίας στη βόρεια Συρία τις ερχόμενες ημέρες με την Άγκυρα να αναλαμβάνει την ευθύνη για τους τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους, που θα συλληφθούν στην περιοχή, όπως ανακοίνωσε η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Στέφανι Γκρίσαμ μετά το τηλεφώνημα του Τραμπ με τον Τούρκο ομόλογό του.

Ο Τραμπ αφήνει τις κουρδικές πολιτοφυλακές στο έλεος της Τουρκίας

Οι αμερικανικές δυνάμεις ως εκ τούτου δεν θα εμπλακούν, με τον Τραμπ ουσιαστικά να αφήνει το πεδίο ελεύθερο στον Ερντογάν να προχωρήσει κατά το δοκούν αφήνοντας όχι απλώς στα κρύα του λουτρού, αλλά στο έλεος των τουρκικών δυνάμεων τους συμμάχους της Ουάσιγκτον στη μάχη κατά του ISIS μαχητές των κουρδικών πολιτοφυλακών του YPG, σε μια κίνηση που σύμφωνα με αναλυτές δείχνει ότι η Ουάσιγκτον δεν είναι έτοιμη για διάφορους λόγους να εγκαταλείψει την Τουρκία του «φίλου του Ερντογάν» -με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τη χώρα μας – αλλά, ενδεχομένως να θέλει με τέτοια ανταλλάγματα να αποσπάσει την Τουρκία από τη ρωσική επιρροή. Διεθνή ΜΜΕ, όπως ο Guardian, κάνουν λόγο για άλλη μια «αλλοπρόσαλλη» κίνηση του Τραμπ, που βρίσκεται αντιμέτωπος με την εις βάρος του έρευνα με το ερωτηματικό της παραπομπής για την υπόθεση Μπάιντεν, μια απόφαση που ελήφθη προφανώς χωρίς να διαβουλευτεί με Αμερικανούς διπλωμάτες που έχουν αναλάβει το Συριακό. Ο Ρούμπεν Γκαλέγκο, βετεράνος του πολέμου του Ιράκ και Δημοκρατικό μέλος του Κογκρέσου σχολίασε ότι η κίνηση Τραμπ να επιτρέψει στην Τουρκία να εισβάλει στη βόρεια Συρία «είναι μία από τις πλέον αποσταθεροποιητικές κινήσεις που μπορούμε να κάνουμε στη Μέση Ανατολή. Οι Κούρδοι δεν πρόκειται ποτέ ξανά να εμπιστευτούν τις ΗΠΑ. Θα αναζητήσουν νέους συμμάχους ή την ανεξαρτησία τους για να προστατέψουν τους εαυτούς τους».

Ειδικοί στο θέμα του Συριακού προειδοποίησαν ότι η εγκατάλειψη των κουρδικών πολιτοφυλακών από τους Αμερικανούς θα οδηγήσει στη δημιουργία ενός νέου μετώπου στον οκταετή πόλεμο της Συρίας και μπορεί να ωθήσει τους Κούρδους να επιδιώξουν μια συμφωνία με το καθεστώς Άσαντ στη Δαμασκό.

Προ δύο εβδομάδων, ο ειδικός απεσταλμένος των ΗΠΑ στον διεθνή συνασπισμό κατά του ISIS, Τζιμ Τζέφρι, υπογράμισε στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ ότι οι ΗΠΑ είχαν συμφωνήσει με την Τουρκία για τη δημιουργία μιας ζώνης ασφαλείας σε αναγνώριση των ανησυχιών της Άγκυρας για την ασφάλειά της. «Ακούμε τις ανησυχίες των Τούρκων. Προσπαθούμε να ανταποκριθούμε, όταν μπορούμε. Και καταστήσαμε σαφές σε κάθε επίπεδο στην Τουρκία ότι οιαδήποτε μονομερής επιχείρησης δεν θα οδηγήσει στη βελτίωση της ασφάλειας οποιουδήποτε, ούτε της Τουρκίας, ούτε των ανθρώπων που ζουν στα βορειοανατολικά [της Συρίας] ότι στους ανθρώπους σ’ ολόκληρο τον κόσμο, που νιώθουν απειλούμενο από τον ISIS, που είναι και ο βασικός λόγος της παρουσίας των αμερικανικών στρατιωτικών δυνάμεων στη βορειοανατολική Συρία].

Γιατί έδωσε το πράσινο φως ο Τραμπ στον Ερντογάν

Αλλά τα σχέδια υλοποίησης της ζώνης ασφαλείας δεν προχώρησαν στο μεταξύ κι ο Ερντογάν, που αναμένεται να επισκεφθεί τον ερχόμενο μήνα τον Λευκό Οίκο, εμφανίζεται οργισμένος για το λόγο αυτό κι ετοιμάζεται να στείλει τις δυνάμεις της Τουρκίας στη βόρεια Συρία με στόχο να διεκδικήσει περιοχές από τις κουρδικές πολιτοφυλακές YPG και να δημιουργήσει τη ζώνη αυτή που θα χωρίζει τα τουρκικά εδάφη από εκείνα των Κούρδων της Συρίας. Πέρα από την εκδίωξη των Κούρδων ο Ερντογάν λέει ότι με τη ζώνη αυτή θα μπορέσουν να επαναπατριστούν περίπου δύο εκατομμύρια πρόσφυγες από τη Συρία.

Για τις ΗΠΑ οι Κούρδοι μαχητές υποτίθεται ότι είναι ζωτικής σημασίας στην εκστρατεία τους κατά του ISIS, ενώ για την Άγκυρα είναι θανάσιμος εχθρός λόγω των σχέσεών τους με το αυτονομιστικό κίνημα του PKK, που δρα στην Τουρκία για πάνω από τρεις δεκαετίες. Ο Τραμπ, ωστόσο, διαμαρτύρεται το τελευταίο διάστημα για την προοπτική να κρατούν οι ΗΠΑ μακροπρόθεσμα συλληφθέντες μαχητές του ISIS απειλώντας μάλιστα ότι θα τους αφήσει ελεύθερους να επιστρέψουν σε χώρες προέλευσής τους, όπως η Γερμανία και η Γαλλία. «Η κυβέρνηση των ΗΠΑ έχει πιέσει τη Γαλλία, τη Γερμανία και άλλες ευρωπαϊκές χώρες, από τις οποίες προέρχονταν πολλοί συλληφθέντες μαχητές του ISIS, να τους δεχθούν πίσω, αλλά δεν τους ήθελαν κι αρνήθηκαν. Οι ΗΠΑ δεν θα τους κρατήσουν ενδεχομένως για πολλά χρόνια και με μεγάλο κόστος για τους Αμερικανούς φορολογούμενους», ανέφερε στην ανακοίνωσή της η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου. Παραμένει άγνωστο τη φύλαξη πόσων εκ των τζιχαντιστών αυτών θα αναλάβει η Τουρκία. Η ανακοίνωση ανέφερε ότι η Τουρκία θα είναι πλέον υπεύθυνη για όλους τους μαχητές του ISIS που συνελήφθησαν στην περιοχή τα τελευταία δύο χρόνια». Προς το παρόν το Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ δεν σχολίασε τις εξελίξεις.

Ο Τραμπ έχει χαρακτηρίσει την αμερικανική στρατιωτική εμπλοκή στη Συρία «πλήρη νίκη», κάτι που επεσήμανε πολλάκις στη διάρκεια προεκλογικών του εμφανίσεων ενόψει των προεδρικών εκλογών του ερχόμενου έτους. Την ίδια ώρα επέμεινε ότι οι ΗΠΑ δεν θα φέρουν ευθύνη για κρατούμενους του ISIS. «Κάναμε τεράστια χάρη στην Ευρώπη – οι περισσότεροι προέρχονταν από εκεί, είπε ο Τραμπ τον περασμένο μήνα στον Λευκό Οίκο. «… Δεν πρόκειται να πληρώσουν οι ΗΠΑ για το κόστος χιλιάδων επί χιλιάδων κρατουμένων μαχητών του ISIS στο Γκουαντάναμο ή όπου αλλού. Δεν πρόκειται να το πράξουμε».

Κούρδοι της Συρίας: «Οι Αμερικανοί δεν τήρησαν τις υποσχέσεις τους»

Παρακολουθώντας με μεγάλη ανησυχία τις εξελίξεις οι Κούρδοι της Συρίας προειδοποίησαν σήμερα πως μια τουρκική στρατιωτική εισβολή στη βόρεια Συρία, θα επιφέρει μια μείζονα επανεμφάνιση της τζιχαντιστικής οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος, ενώ ανακοίνωσαν πως οι αμερικανικές δυνάμεις άρχισαν σήμερα να αποσύρονται από τις περιοχές κοντά στα τουρκικά σύνορα στη βόρεια Συρία. Μια τουρκική στρατιωτική επιχείρηση θα ακύρωνε χρόνια καρποφόρων μαχών των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων (SDF), συμμαχίας Κούρδων και Αράβων μαχητών, εναντίον του Ισλαμικού Κράτους και θα επέτρεπε στους αρχηγούς της οργάνωσης, που βρίσκονται ακόμη στη ζωή, να βγουν από την κρυψώνα τους, εξήγησαν οι SDF σε ανακοίνωση που εξέδωσαν.

«Οι αμερικανικές δυνάμεις δεν τήρησαν τις δεσμεύσεις τους και απέσυραν τις δυνάμεις τους από τις περιοχές στα σύνορα με την Τουρκία και η Τουρκία ετοιμάζεται τώρα για μια επιχείρηση εισβολής στη βόρεια και ανατολική Συρία», αναφέρεται στην ανακοίνωση των SDF. Την πληροφορία για την αποχώρηση των αμερικανικών δυνάμεων από τις θέσεις-κλειδί Ρας αλ-Αΐν και Ταλ Αμπιάντ επιβεβαίωσε το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρώπινων Δικαιωμάτων.

Τραμπ: Θα καταστρέψω την τουρκική οικονομία εάν ξεπεράσει τα όρια που έχω βάλει

Με μια σκληρή ανάρτηση στο twitter, ο Αμερικανός πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ ξεκαθάρισε πως θα καταστρέψει την οικονομία της Τουρκίας, εάν ξεπεράσει τα όρια που εκείνος έχει θέσει. Μάλιστα – όπως αναφέρει – το έχει κάνει και στο παρελθόν.

Σημειώνει τα εξής: Όπως έχω δηλώσει έντονα πριν και απλώς να επαναλάβω, αν η Τουρκία κάνει κάτι που εγώ, με τη μεγάλη και ασύγκριτη σοφία μου, θεωρώ ότι είναι εκτός ορίων, θα καταστρέψω και θα εξαλείψω την οικονομία της Τουρκίας (έχω κάνει πριν!) .

Πηγή: iefimerida.gr, hellasjournal.com

Μοιραστείτε το:
Tagged