Δημόσια WiFi Δίκτυα: Ο Δεκάλογος της Ασφαλούς Περιήγησης

Πολυμέσα
Μοιραστείτε το:

Ο αριθμός των ελεύθερα διαθέσιμων Wi-Fi hotspots γίνεται ολοένα και μεγαλύτερος. Δυστυχώς όμως η ασφάλεια η οποία προσφέρεται από αυτά, δε μπορεί να συγκριθεί με αυτή του οικιακού μας δικτύου, με αποτέλεσμά τις περισσότερες φορές ορισμένα από αυτά να κρύβουν κινδύνους για τις συσκευές μας και τα προσωπικά μας στοιχεία. Μην ξεχνάτε άλλωστε ότι τα δίκτυα Wi-Fi είναι ευπαθή κι ότι οι επιτήδειοι… παραμονεύουν!

Ο φορητός υπολογιστής, το tablet ή το smartphone, παρέχουν μηχανισμούς προστασίας των οποίων όμως οι αρχικές ρυθμίσεις μπορεί να μην είναι αρκετές ώστε να μας προστατέψουν. Προκειμένου λοιπόν να διασφαλίσετε τις πληροφορίες και τα αρχεία σας από τρίτους ενώ μετακινείστε, παραθέτουμε παρακάτω ορισμένες χρήσιμες συμβουλές για να είστε προστατευμένοι όσο βρίσκεστε εκτός σπιτιού.

1) Χρήση κρυπτογράφησης: Συνήθως οι ιστοσελίδες χρησιμοποιούν το πρωτόκολλο http για τη μεταφορά των πληροφορίων. Η μεταφορά αυτή γίνεται χωρίς κάποιου είδους ασφάλεια και σε απλή μορφή κειμένου, θέτοντας έτσι σε κίνδυνο υποκλοπής τις πληροφορίες αυτές. Για την επιβολή της χρήσης https, το οποίο κρυπτογραφεί τις επικοινωνίες και τα στοιχεία που αποστέλλονται, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε κάποιο browser plugin όπως το HTTPS Everywhere.

2) Χρήση VPN: Η πιο ασφαλής μέθοδος για χρήση Internet μέσα σε ένα δημόσιο δίκτυο είναι μέσω του VPN. To VPN δρομολογεί όλη την κίνησή μας μέσω ενός ασφαλούς δικτύου προστατεύοντας με αυτόν τον τρόπο την πληροφορία που διακινούμε

3) Εκμεταλλευτείτε τα ενσωματωμένα εργαλεία ασφάλειας: Το Mac OS X και τα Windows διαθέτουν ενσωματωμένα εργαλεία ασφαλείας που μπορείτε να αξιοποιήσετε αν δεν έχετε εγκαταστήσει κάποιο λογισμικό ασφαλείας. Ενεργοποιήστε το διαθέσιμο firewall που διαθέτει το λειτουργικό σας σύστημα, και επιλέξτε «Block all incoming traffic».

4) Απενεργοποιήστε τα κοινόχρηστα στοιχεία: Με την απενεργοποίηση του File Sharing εμποδίζουμε την πρόσβαση σε κοινόχρηστους φακέλους, όπως μουσικής και εγγράφων, καθώς και διαμοιραζόμενες συσκευές όπως εκτυπωτές.

5) Αποφύγετε την αυτόματη σύνδεση σε ελεύθερα WiFi: Οι συσκευές tablet και τα έξυπνα τηλέφωνα παρέχουν τη δυνατότητα αυτόματης σύνδεσης στο πρώτο ελεύθερο WiFi  hotspot που θα εντοπίσουν. Η χωρίς έλεγχο σύνδεση της συσκευής μπορεί να επιφυλάσσει κινδύνους.

6) Ελέγξτε το όνομα του δικτύου: Πολλές φορές οι hackers μπορεί να δημιουργήσουν ένα ψεύτικο δίκτυο με παραπλανητικό όνομα. Επιβεβαιώστε το όνομα του δικτύου με τους υπεύθυνους του χώρου στον οποίο βρίσκεστε.

7) Προστατέψτε τους κωδικούς πρόσβασης: Οι hackers μπορούν να ανακτήσουν αποθηκευμένους κωδικούς πρόσβασης από τον υπολογιστή σας ή να εγκαταστήσουν «keyloggers», τα οποία παρακολουθούν τα πλήκτρα του πληκτρολογίου σας. Προσπαθούμε λοιπόν να χρησιμοποιούμε διαφορετικούς κωδικούς για κάθε υπηρεσία ώστε πιθανή υποκλοπή του ενός να μην επηρεάσει και τις υπόλοιπες υπηρεσίες.

8) Χρησιμοποιήστε αυθεντικοποίηση 2 επιπέδων: Η αυθεντικοποίηση 2 επιπέδων σημαίνει πως απαιτούνται δυο μέρη πληροφορίας για να συνδεθεί κάποιος, κάτι που γνωρίζει και κάτι που έχει. Η πιο γνωστή μορφή του μοντέλου αυτού περιλαμβάνει ένα κωδικό που έχουμε θέσει και ένα PIN το οποίο μας αποστέλλεται στο κινητό μας. Μπορούμε να ενεργοποιήσουμε τη δυνατότητα αυτή π.χ στο λογαριασμό GMail μας πηγαίνοντας στην επιλογή Accounts And Import και κάνοντας κλικ στο Other Google Account Settings.

9) Χρησιμοποιήστε την κοινή λογική: Θα πρέπει να αντιμετωπίζετε όλα τα ανοιχτά δίκτυα, ως επικίνδυνα. Μην κάνετε οποιαδήποτε τραπεζική κίνηση, online αγορές, ή άλλες δραστηριότητες που θα εξέθεταν τις ιδιωτικές πληροφορίες σας.

10) Έχετε πάντα εγκατεστημένο λογισμικό Antivirus: Φροντίζουμε πάντα να είναι ενεργό και ενημερωμένο στη  λειτουργία Wi-Fi Security Advisor και συμβουλευόμαστε τις προτροπές ασφάλειας που μας εμφανίζει. Με την λειτουργία Wi-Fi Security Advisor, ξέρετε ότι είσαστε απολύτως ασφαλής για να χρησιμοποιήσετε τις εφαρμογές σας, να κάνετε τις τραπεζικές συναλλαγές σας, τις αγορές ή την περιήγηση στο διαδίκτυο, κατά την διάρκεια που είστε συνδεδεμένοι στο σπίτι ή εν κινήσει: σε πάρκα, καφετέριες, ξενοδοχεία ή αεροδρόμια. Το Wi-Fi Security Advisor σας προστατεύει από τους hackers, την κλοπή δεδομένων και από κακόβουλο λογισμικό ελέγχοντας τα δίκτυα Wi-Fi για τρύπες ασφαλείας και για τρωτά σημεία.

Πηγή: itechnews365.com

Μοιραστείτε το:
Tagged