Συνελήφθη στη Μύκονο αεροπειρατής της TWA μετά από 34 χρόνια – Είχε πλαστά χαρτιά, αλλά το σύστημα τον «έδωσε»…

Τρομοκρατία,
Μοιραστείτε το:

Συνελήφθη στη Μύκονο 65χρονος Λιβανέζος ο οποίος καταζητείτο εδώ και 32 χρόνια για συμμετοχή στην μεγάλη αεροπειρατεία – θρίλερ σε αεροσκάφος της εταιρείας TWA, που είχε γίνει το 1985 και είχε συγκλονίσει τότε την παγκόσμια κοινή γνώμη, καθώς και σε απαγωγή που ακολούθησε δύο χρόνια μετά.

Όπως ανακοινώθηκε από την Αστυνομία, ο 65χρονος εντοπίστηκε το απόγευμα της Πέμπτης, 19 Σεπτεμβρίου 2019, από αστυνομικούς του Αστυνομικού Τμήματος Μυκόνου, κατά την διάρκεια ελέγχου διαβατηρίων σε κρουαζιερόπλοιο, που έφτασε στο λιμάνι του νησιού.

Όπως διαπιστώθηκε, τα στοιχεία του 65χρονου αναφέρονται σε ευρωπαϊκό διωκτικό έγγραφο των γερμανικών Αρχών για αδικήματα περί τρομοκρατίας και συγκεκριμένα για υπόθεση αεροπειρατείας και απαγωγής τα έτη 1985 και 1987.

Ο διωκόμενος οδηγήθηκε χθες στον Εισαγγελέα Εφετών Αιγαίου, στη Σύρο, ο οποίος παρήγγειλε την προσωρινή σύλληψη και κράτησή του, μέχρι να εκδοθεί στην Γερμανία.

Ο 65χρονος Λιβανέζος υπήκοος, σύμφωνα με τα στοιχεία που είχαν προκύψει πριν από 34 χρόνια, είχε συμμετάσχει τον Ιούνιο του 1985, μαζί με έναν ακόμη συνεργό του, στην αεροπειρατεία αεροσκάφους της TWA, με 153 επιβάτες, μεταξύ των οποίων και 8 Έλληνες, το οποίο είχε αναχωρήσει από Αθήνα για Ρώμη και είχε σημάνει συναγερμό σε όλες τις χώρες, ενώ οι πληροφορίες ανέφεραν ότι πίσω από την ενέργεια ήταν η Παλαιστινιακή οργάνωση Χεζμπολάχ.

Η αεροπειρατεία είχε γίνει τια την απελευθέρωση από το Ισραήλ, 766 κρατουμένων Παλαιστινίων και Λιβανέζων. Μετά από διαδρομές πάνω από την Μεσόγειο το αεροσκάφος κατέληξε στην Βηρυτό, όπου οι αεροπειρατές άφησαν ελεύθερους ορισμένους επιβάτες, ενώ στη συνέχεια πέταξε για το Αλγέρι όπου άφησε ελεύθερους και άλλους ομήρους, μεταξύ των οποίων και τους Έλληνες επιβάτες, εκτός από τον τραγουδιστή Ντέμη Ρούσσο, που επέβαινε και αυτός στην πτήση.

Κατά τη διάρκεια της αεροπειρατείας, στη Βηρυτό, οι δράστες σκότωσαν έναν Αμερικανό στρατιωτικό, επιβάτη του αεροσκάφους, ο οποίος αντέδρασε και προσπάθησε να ακινητοποιήσει τους δράστες.

Τελικά, μετά από διαπραγματεύσεις ημερών, αφέθηκαν ελεύθεροι όλοι οι επιβάτες, ενώ δύο χρόνια αργότερα, ο Λιβανέζος συνελήφθη στην Φρανκφούρτη. Συνεργάτες του όμως απήγαγαν στην Βηρυτό δύο Γερμανούς, τους οποίους κατάφεραν να ανταλλάξουν μαζί του και από τότε κυκλοφορούσε ελεύθερος και αναζητείτο μέχρι προχθές που εντοπίστηκε από την Ελληνική Αστυνομία στη Μύκονο.

Η πτήση 847 της TWA

Η σκοτεινή ιστορία του 65χρονου Λιβανέζου από την Βυρηττό αρχίζει να γράφεται στα μέσα της δεκαετίας του 80. Ήταν Ιούνιος του 1985 όταν στα αεροδρόμια της Αθήνας και της Ρώμης σήμανε συναγερμός. Στην πτήση 847 της TWA, από την Αθήνα με προορισμό τη Ρώμη οι αρχές λαμβάνουν σήμα για αεροπειρατεία.

Οι δράστες που είχαν σχέση με τη Χεσμπολάχ πρώτα κατηύθυναν το αεροπλάνο στη Βυρηττό όπου άφησαν ελευθέρους κάποιους επιβάτες, μεταξύ αυτών και τον τραγουδιστή Ντέμη Ρούσσο, ως ανταλλαγή για τον εφοδιασμό με καύσιμα και μετά από ένα πέρασμα από την Αλγερία επέστρεψαν στο Λίβανο.

Εκεί, όταν ένας δύτης του Αμερικανικού Ναυτικού, ο Ρόμπερτ Στέθεμ αντιστάθηκε οι τρομοκράτες τον πυροβόλησαν και πέταξαν το πτώμα του στον αεροδιάδρομο.

Το αεροσκάφος παρέμεινε μέχρι τις 30 Ιουνίου στη Βυρηττό όπου μετά από διαπραγματεύσεις αφέθηκαν ελεύθεροι οι όμηροι, μεταφέρθηκαν με οχήματα στη Συρία και από εκεί με αεροσκάφος της Αεροπορίας των ΗΠΑ στη Δυτική Γερμανία.

Μπλόκο και σύλληψη στη Φρανκφούρτη

Δύο χρόνια αργότερα, το 1987 ο Λιβανέζος συλλαμβάνεται στη Φρανκφούρτη. Οι γερμανικές αρχές ετοιμάζονται να τον εκδώσουν στις ΗΠΑ όπου εκκρεμεί σε βάρος του ένταλμα και οι αρχές τον ζητούν επίμονα για να δικαστεί. Όμως κάτι τέτοιο δεν έγινε ποτέ.

Συνεργοί του στη Βηρυτό, απαγάγουν δυο Γερμανούς υπηκόους και ζητούν την ανταλλαγή του έτσι ώστε να μπλοκάρουν την έκδοση του στην Αμερική. Έκτοτε για τρεις δεκαετίας ο Λιβανέζος καταφέρνει να ξεγλιστρά από τις Αρχές των ΗΠΑ.

Μέχρι που το πρωί της 19ης Σεπτεμβρίου, όταν μετά από έρευνες των αστυνομικών του Α.Τ Μυκόνου και διαβατηριακό έλεγχο του πέρασαν χειροπέδες και τον οδήγησαν στη δικαιοσύνη.

Επισημαίνεται ότι ο 65χρονος κυκλοφορούσε με πλαστά στοιχεία όμως οι διεθνείς διωκτικές αρχές είχαν καταφέρει να μάθουν τα ονόματα που χρησιμοποιούσε και όταν κατά τη διάρκεια του διαβατηριακού έλεγχου «χτύπησε» το σύστημα σε ένα από αυτά αποκαλύφθηκε.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Μοιραστείτε το:
Tagged