Λύση για τα ελικόπτερα ΝΗ-90 του στρατού με εντολή ΥΕΘΑ …

Άμυνα
Μοιραστείτε το:

“Ανάσα” για τα ελικόπτερα ΝΗ-90 δια χειρός υπουργού, με εντολή για άμεση. Με την υπογραφή του, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας απογειώνει τα ελικόπτερα ΝΗ-90.

Το πτητικό μέσο της Αεροπορίας Στρατού έχει περάσει από χίλια κύματα με το θέμα της υποστήριξης του, μιας και η πρώτη σύμβαση που είχε συναφθεί, όπως λένε στρατιωτικές πηγές, αντιμετώπιζε σοβαρά προβλήματα που φάνηκαν άμεσα.

Με την εντολή του Νίκου Παναγιωτόπουλου, αποδεσμεύονται τα πρώτα 20,5 εκατομμύρια, που με αυτά εξουσιοδοτείται η Γενική Διεύθυνση εξοπλισμών (που έχει κυνηγήσει πάρα πολύ το θέμα των ΝΗ-90) να προχωρήσει σε άμεση παραγγελία ανταλλακτικών που απαιτούνται για τα ελικόπτερα μεταφοράς προσωπικού της αεροπορίας στρατού.

Με αυτό το ποσό θα ξεκινήσουν να δουλεύουν στο 2ο ΤΕΑΣ και το αποτέλεσμα λογικά θα πρέπει να φανεί τους επόμενους μήνες κι από τις διαθεσιμότητες που μετρώνται σε λίγα δάχτυλα, φαίνεται ότι περνάμε στην εποχή της μερικής διαθεσιμότητας η οποία αναμένεται να αυξηθεί και με την έλευση των υπολοίπων ελικοπτέρων που είχαν παραγγελθεί. Άρα εν καιρώ αλλά σχετικά σύντομα η δύναμη των ΝΗ-90 θα είναι είκοσι.

Σύμφωνα με τις έως τώρα πληροφορίες, υπολογίζεται ότι για τα ελικόπτερα ΝΗ-90, το ποσό που αφορά την υποστήριξή τους θα αγγίξει τα 50 εκατομμύρια. H 6η τροποποιητική σύμβαση… Σε ότι αφορά τα εναπομείναντα έξι ελικόπτερα που πρέπει να φτάσουν στην χώρα μας και να προσγειωθούν κι εκείνα στην πίστα των Μεγάρων, θα πρέπει να ολοκληρωθεί η 6η τροποποιητική σύμβαση ανάμεσα στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας και την εταιρία, κάτι που θα πάρει λίγο καιρό επιπλέον.

Η τροποποίηση έχει ολοκληρωθεί σε επίπεδο Γενικής Διεύθυνσης Εξοπλισμών, όμως αυτή πρέπει να εγκριθεί από το Νομικό Συμβούλιο του κράτους, το ελεγκτικό συμβούλιο (οι γνωστές γραφειοκρατικές διαδικασίες που καθυστερούν πάντα το δημόσιο) με τεχνοκράτες του υπουργείου άμυνας να τρέχουν το θέμα όσο γίνεται.

Μέσα στο επόμενο δεκαήμερο αναμένεται ότι το υπουργείο και η εταιρία θα έχουν ξεδιαλύνει απόλυτα το τοπίο και απομένουν μόνον οι έλεγχοι του κρατικού μηχανισμού. Το θέμα είναι πόσο γρήγορα θα το τρέξουν, εξηγούσε ανώτατη πηγή. Από τον Ιούλιο ήταν σχεδόν όλα έτοιμα να υπογραφούν, όμως οι Εθνικές εκλογές είχαν φρενάρει τα πάντα.

Μετά τις ενημερώσεις που έγιναν στον νέο υπουργό, ξεχωριστά κάθε επιτελείο, ζήτησε να κατηγοριοποιηθούν οι προτεραιότητες, με το Γενικό Επιτελείο Στρατού να θέτει ψηλά στον κατάλογο τα ΝΗ-90.

Από την πλευρά του ο Νίκος Παναγιωτόπουλος ακούγοντας τα θέματα και με τους επιτελείς να του σημειώνουν πως διαθέτουμε ελικόπτερα με «ζελατίνα», σχεδόν καινούρια και είναι στην πίστα αντί στον αέρα, ο υπουργός ζήτησε το θέμα αυτό να προχωρήσει από τα πρώτα.

Στρατιωτικές πηγές έλεγαν ότι η λέξη ελικόπτερο θα απασχολήσει σχεδόν όλο το 2019 και φαίνεται ότι βγήκε αληθινή. Μια τα μεταχειρισμένα Kiowa (και δεν θα πούμε έως στιγμής κάτι άλλο γι’ αυτά), μια τα ελικόπτερα ΜΗ-60R για το Πολεμικό Ναυτικό αλλά και η έλευση του τελευταίου CH-47 Chinook της δεκάδας που έβγαλε ασπροπρόσωπο το 4ο Τάγμα Ελικοπτέρων με τις ανάγκες που είχαν προκύψει, συμπληρώνεται το «παζλ με τις έλικες».

Πάντως όπως λένε αξιόπιστες πηγές από την Αεροπορία Στρατού, άμεσος στόχος απ’ εδώ και πέρα, μόλις φτάσουν τα ανταλλακτικά των ελικοπτέρων είναι στην πίστα του 2ο Τάγματος Ελικοπτέρων να πέσουν όλοι πάνω προκειμένου τα ΝΗ-90 να βγουν μπροστά σε όλα πλέον τα επίπεδα κι όχι μόνο στον κρίσιμο τομέα των αεροδιακομιδών από την Σύρο.

Ωστόσο και εκεί το φίδι από την τρύπα λόγω της έλλειψης διαθεσιμότητας, διαρκώς το έκλειναν τα Chinook, το ελικόπτερο δηλαδή για όλες τις δουλειές που καθημερινά γράφει ώρες…

Ίσως ακριβώς αυτός να είναι ένας κρίσιμος τομέας διαχείρισης, που στο Γενικό Επιτελείο Στρατού γνωρίζουν καλά (κι έχουν φέρει στο τραπέζι τέτοια πρόταση) ότι θα πρέπει να μπει στην συντήρηση και η ιδιωτική πρωτοβουλία.

Οι έμπειροι τεχνικοί της αεροπορίας στρατού, λένε αξιωματικοί του Κλάδου, πως δέκα ελικόπτερα τη χρονιά δύναται να βγουν διαθέσιμα τη στιγμή που η υπηρεσία ζητά το λιγότερο δεκαπέντε…

Πηγή: hellasjournal.com

Μοιραστείτε το:
Tagged