Η Ελλάδα αποκτά Οδικό χάρτη για τα δίκτυα 5G

Πολυμέσα
Μοιραστείτε το:

Στην εποχή των δικτύων κινητής τηλεφωνίας 5ης γενιάς επιχειρεί να εισέλθει η Ελλάδα, η οποία αποκτά το επόμενο διάστημα οδικό χάρτη για το 5G. Το ρόλο του “road map” για το 5G θα διαδραματίσει το Εθνικό Ευρυζωνικό Σχέδιο, η δημιουργία του οποίου προβλέπεται στο Αναπτυξιακό Πολυνομοσχέδιο, που έθεσε σε δημόσια διαβούλευση έως τις 17 Σεπτεμβρίου, ο Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, κ. Άδωνις Γεωργιάδης.

Η σύνταξη Εθνικού Ευρυζωνικού Σχεδίου προβλέπεται στο Αναπτυξιακό Πολυνομοσχέδιο, που βρίσκεται σε δημόσια διαβούλευση“Το Εθνικό Ευρυζωνικό Σχέδιο αποτελεί τον οδικό χάρτη για την ανάπτυξη σύγχρονων δικτυακών υποδομών, συμπεριλαμβανομένων των δικτύων οπτικών ινών, των δικτύων 5G, των δικτύων WiFi, των υποδομών “έξυπνων” πόλεων, των υποδομών για διαδρόμους “έξυπνης” αυτοματοποιημένης οδήγησης και των πάσης φύσεως υποδομών σταθερών, ασύρματων και δορυφορικών δικτύων τηλεπικοινωνιών, καθώς και των εξειδικευμένων δικτύων, που λειτουργούν ως Internet of Things”, αναφέρει το σχετικό άρθρο του πολυνομοσχεδίου.

Το Εθνικό Ευρυζωνικό Σχέδιο εγκρίνεται με απόφαση του Υπουργού Ψηφιακής Διακυβέρνησης, ύστερα από πρόταση της Γενικής Γραμματείας Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΓΓΤΤ) και περιλαμβάνει την πολιτική ανάπτυξης των δικτύων, τους στόχους και τα μέσα για την επίτευξή τους.

Η ΓΓΤΤ καταρτίζει και εισηγείται το Εθνικό Ευρυζωνικό Σχέδιο και παρακολουθεί την πορεία εφαρμογής του. Για το σκοπό αυτό, συγκεντρώνει όλα τα απαραίτητα στοιχεία, που διαθέτουν οι αρμόδιοι δημόσιοι και ιδιωτικοί φορείς, προκειμένου να προβεί στην αποτίμηση των ποσοτικών δεικτών του Ψηφιακού Θεματολογίου για την Ευρώπη 2020 ή και άλλων παρόμοιων ποσοτικών δεικτών, που θα προβλεφθούν στο μέλλον.

Σύμφωνα με όσα προβλέπει το πολυνομοσχέδιο, η διεύθυνση Ευρυζωνικότητας και Δικτύων Ηλεκτρονικών Επικοινωνιών της ΓΓΤΤ συντάσσει σε ετήσια βάση έκθεση αποτίμησης της πορείας υλοποίησης του Εθνικού Ευρυζωνικού Σχεδίου.

Επί της διαδικασίας

Οι προτάσεις για εγκατάσταση δικτύων και υποδομών σταθερών, ασύρματων και δορυφορικών επικοινωνιών υποβάλλονται στην αρμόδια Διεύθυνση της ΓΓΤΤ, ώστε να αξιολογηθούν ως προς την εξειδίκευση του φυσικού τους αντικειμένου, με στόχο τη διασφάλιση της βέλτιστης δυνατής αξιοποίησης των πόρων του Δημοσίου. Με απόφαση του Γενικού Γραμματέα Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων, ύστερα από εισήγηση της αρμόδιας Διεύθυνσης της ΓΓΤΤ, προεγκρίνονται τα τεχνικά δελτία που ετοιμάζουν οι φορείς πρότασης, ως προς τη συμβατότητά τους με το Εθνικό Ευρυζωνικό Σχέδιο εντός προθεσμίας ενός μηνός από την κατάθεσή τους από την αρμόδια υπηρεσία. Μετά την παρέλευση άπρακτης της προθεσμίας, χωρίς τη διατύπωση αιτιολογημένων παρατηρήσεων επί του περιεχομένου των τεχνικών δελτίων από την αρμόδια για την προέγκριση υπηρεσία της ΓΓΤΤ, τα τεχνικά δελτία των φορέων πρότασης θεωρούνται εγκεκριμένα.

————————-

35 πάροχοι σε 20 χώρες διαθέτουν εμπορικά την τεχνολογία 5G

Πραγματικότητα γίνεται σταδιακά το 5G, σε παγκόσμιο επίπεδο. Ήδη, 35 πάροχοι σε 20 χώρες, διεθνώς, διαθέτουν εμπορικά την τεχνολογία 5G, ενώ 33 χώρες έχουν εκχωρήσει φάσμα για υπηρεσίες 5G. Η πλέον “ώριμη” περιοχή σε παγκόσμιο επίπεδο αναφορικά με το 5G, είναι αυτής της Ασίας-Ειρηνικού, η οποία ηγείται σε θέματα ανάπτυξης της νέας τεχνολογίας. Όπως επιβεβαιώνει σχετική ανάλυση της Huawei, η Νότια Κορέα είναι η πρώτη χώρα στον κόσμο, που έχει πραγματοποιήσει εμπορική χρήση του 5G σε ευρεία κλίμακα. Από την έναρξη της εμπορικής λειτουργίας του 5G στις αρχές Απριλίου, ο αριθμός των συνδρομητών 5G στη χώρα αυτή ξεπέρασε τα 2 εκατομμύρια.

Το 5G γίνεται πραγματικότητα: σε παγκόσμιο επίπεδο 33 χώρες έχουν εκχωρήσει φάσμα για υπηρεσίες 5GΚαι ενώ η Νότια Κορέα έχει γίνει ο παγκόσμιος πόλος αναφοράς για την εμπορική χρήση του 5G, στην ίδια περιοχή, η Κίνα έχει κατασκευάσει ένα μεγάλης κλίμακας δίκτυο 5G για πιλοτική εμπορική χρήση. Οι τρεις κύριοι πάροχοι της Κίνας έχουν αναπτύξει δίκτυα 5G σε πόλεις όπως το Πεκίνο, τη Σανγκάη, την Γκουανζού, την Σενζέν και την Τσενγκζού.

Ο ρυθμός μετάδοσης δεδομένων προς τον συνδρομητή (downlink) ο οποίος έχει επιτευχθεί, είναι της τάξης του 1 Gbps, πράγμα που σημαίνει ότι χρειάζονται μόνο μερικά δευτερόλεπτα για να μεταφερθεί μια ταινία HD σε 1080P.

Εφαρμογές

“Το 5G έρχεται την κατάλληλη στιγμή. Μπορεί να προσφέρει ευρεία κάλυψη, μεγάλη χωρητικότητα και γρήγορη απόκριση σε σχέση με τις υφιστάμενες τεχνολογίες δικτύου. Μπορεί, επίσης, να προσφέρει δυνατότητα για δυναμική προσαρμογή του δικτύου στις ανάγκες των υπηρεσιών (Network Slicing) παρέχοντας την δυνατότητα για νέες καινοτόμες εφαρμογές”, αναφέρει στην ίδια ανάλυση η Huawei. Όπως σημειώνει η εταιρεία, αυτό το νέο χαρακτηριστικό καθιστά το δίκτυο 5G προσαρμόσιμο σε μια ποικιλία σύνθετων βιομηχανικών εφαρμογών: “Με την ανάπτυξη του δικτύου 5G, θα υπάρχουν πολλές νέες εφαρμογές προσαρμοσμένες στο 5G που αναμένεται να αλλάξουν τον κόσμο. Ταυτόχρονα, τεχνολογίες, όπως 5G, AI, IoT και cloud, αναμένεται να βελτιώσουν σημαντικά την καθημερινή ζωή και το περιβάλλον, καθιστώντας τον κόσμο ένα καλύτερο μέρος για την ζωή των ανθρώπων”.

Με το λανσάρισμα του 5G δικτύου αναμένεται ότι θα υπάρξουν περισσότερες πρωτοποριακές εφαρμογές με δυνατότητα 5G. Για παράδειγμα, πολλά υποσχόμενες είναι οι βιομηχανικές εφαρμογές 5G+VR, 5G+8K video, 5G+drones, 5G τηλεϊατρικής και 5G μεταφοράς ασθενών. “Όλα αυτά υποδηλώνουν τις άπειρες εφαρμογές που φέρνει η τεχνολογία 5G, μεταβαίνοντας στην εποχή της εμπορικής χρήσης”, αναφέρει η Huawei.

“Συνολικά νέες τεχνολογίες, όπως το 5G, το cloud, το IoT και το AI, διαμορφώνουν έναν κόσμο όπου όλα θα είναι αισθητά, συνδεδεμένα και ευφυή. Ο έξυπνος κόσμος γίνεται προσβάσιμος σε όλους τους ανθρώπους, σε όλες τις εταιρείες και σε όλους τους κλάδους. Οι τεχνολογίες καθιστούν τον κόσμο έναν καλύτερο μέρος για την ζωή των ανθρώπων”, σημειώνει η εταιρεία.

Πηγή: sepe.gr

Μοιραστείτε το:
Tagged