Ο Κώστας Βαξεβάνης και οι τσαμπουκάδες κατά δικαστών, όταν φοβάται τις αποφάσεις τους

Δικαιοσύνη
Μοιραστείτε το:

Βαξεβάνη, οι τσαμπουκάδες κατά δικαστών δεν σημαίνουν «δικαιοσύνη» (tovima.gr)

Ο Κώστας Βαξεβάνης έχει μια πολύ ιδιότυπη αντίληψη για τη δικαιοσύνη και τα δικαστήρια. Από τη μια, παντού και πάντα παρουσιάζει τον εαυτό του ως ένα διαρκές θύμα δικαστικών διώξεων και σκευωριών. Συνήθως στο τέλος μόνο θύμα δεν είναι και καταλήγει θύτης.

Έχει ζητήσει τη συμπαράσταση κομμάτων, μαζικών φορέων, διεθνών οργανώσεων και έχει υποστηρίξει ότι στο πρόσωπο του γίνεται προσπάθεια να φιμωθεί η ανεξάρτητη δημοσιογραφία και να χτυπηθεί η ελευθερία του λόγου. Στο τέλος «η ελευθερία του λόγου» καταλήγει σε εξόντωση χαρακτήρων και fake news.

Από την άλλη, το τελευταίο διάστημα έχει αποδυθεί σε ένα μπαράζ αγωγών κατά δημοσιογράφων, απλώς και μόνο επειδή του έχουν ασκήσει κριτική. Αυτό για το πώς βλέπει όντως την ανεξάρτητη δημοσιογραφία και την ελευθερία του λόγου.

Όμως, τα «δύο μέτρα και δύο σταθμά» του Κώστα Βαξεβάνη επεκτείνονται και στον τρόπο που βλέπει τους δικαστές.

Άμα ο δικαστής τον αθωώσει ή καταδικάσει τον αντίπαλό του, τότε έχει εξασφαλισμένο ύμνο από τη φλογερή πείνα του Βαξεβάνη. Άμα, όμως, δεν πάρει τη σωστή απόφαση, τότε θα βρεθεί στο στόχαστρο της κριτικής του Βαξεβάνη.

Μάλιστα φαίνεται ότι σε ορισμένες περιπτώσεις το κάνει και προκαταβολικά. Δηλαδή, δεν περιμένει να ακούσει την απόφαση του δικαστηρίου για να ασκήσει κριτική μετά, αλλά πριν βγει η απόφαση, σπεύδει με συγκεκριμένα δημοσιεύματα και κάνει προκαταβολικές επικρίσεις κατά του δικαστή.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα το γεγονός ότι σε μία υπόθεση αγωγής εναντίον του και αφού η σχετική δίκη είχε γίνει και αναμενόταν η απόφαση, ο Βαξεβάνης έγραψε ιδιαίτερα επικριτικό άρθρο κατά της προέδρου του δικαστηρίου που θα έβγαζε την απόφαση. Ο λόγος ότι στο παρελθόν η συγκεκριμένη δικαστικός είχε προεδρεύσει ενός δικαστηρίου στο οποίο ο Βαξεβάνης είχε καταδικαστεί.

Τώρα λοιπόν έσπευσε να γράψει άρθρο επικριτικό εναντίον της με υπαινιγμούς ότι δεν ήταν τυχαία η επιλογή της σε δικαστήρια στα οποία εμπλέκεται και ο ίδιος. Αποτέλεσμα, αυτή να ζητήσει να εξαιρεθεί από τη συγκεκριμένη υπόθεση. Αυτό για το πώς βλέπει τη δικαιοσύνη ο Βαξεβάνης.

Εγώ ξέρω ότι άμα πιστεύεις ότι το δίκιο είναι με το μέρος σου, δεν πουλάς τσαμπουκά στους δικαστές. Ιδίως όταν κάθε τόσο και ο ίδιος κάνεις μια αγωγή. Και κυρίως όταν θες να είσαι ο πρωτοπόρος εκδότης του… ήθους.

Χαραλαμπόπουλος Λευτέρης / tovima.gr

——————–

Το bullying του Βαξεβάνη στους δικαστές για να παραιτούνται από τις υποθέσεις του (iefimerida.gr)

Έναν, επιεικώς, ανορθόδοξο τρόπο έχει εφεύρει ο εκδότης του Documento κ. Κώστας Βαξεβάνης για να λύνει τις δικαστικές του διαφορές με εκατοντάδες πολίτες τους οποίους έχει κατά καιρούς διασύρει, προσβάλει, συκοφαντήσει και ούτω καθεξής.

Όταν οι αποφάσεις των δικαστηρίων τον ευνοούν, αποθεώνει τους δικαστές, τους απονέμει επαίνους για τη δημοκρατική τους ευαισθησία, εξαίροντας το «ηθικό τους ανάστημα». Αντιθέτως, όταν δεν τον ευνοούν και τον καταδικάζουν, δεν διστάζει να τους επιτεθεί κάνοντάς τους bullying.

Όταν τον περασμένο Μάρτιο καταδικάστηκα πρωτοδίκως (και αδίκως, κατά τη γνώμη μου) στην αγωγή που μου έκανε με αφορμή την απάντησή μου σε συκοφαντικό δημοσίευμά του που προηγήθηκε σε βάρος μου, αποθέωσε τους δικαστές που με καταδίκασαν.

Πανηγυρίζοντας για τη «δικαίωσή» του, αναδημοσίευσε το σκεπτικό της απόφασης του δικαστηρίου σε βάρος μου, το οποίο ήταν ένας ύμνος στην «ελεύθερη» και «ακηδεμόνευτη δημοσιογραφία» του κ. Βαξεβάνη. Εγραφε ο κ. Βαξεβάνης για την απόφαση: «Με ένα σκεπτικό απολύτως τιμητικό για τον Κώστα Βαξεβάνη, το δικαστήριο (πρόεδρος Ελένη Οικονόμου, εισηγήτρια Χρυσούλα Παναγάκη) καταδίκασε τον Χρήστο Ράπτη για προσβολή της προσωπικότητας του κ. Βαξεβάνη, με ένα κατάπτυστο (είναι η ακριβής έκφραση των δικαστών) άρθρο ο Χ. Ράπτης προχώρησε στο αδίκημα της με δόλο προσβολής της προσωπικότητας του κ. Βαξεβάνη».

Οι συγκεκριμένοι δικαστές όχι μόνο με καταδίκασαν με ένα εξοντωτικό πρόστιμο, αλλά -αποθεώνοντας τον κ. Βαξεβάνη- τον αποκάλεσαν «δημοσιογράφο με κύρος» που «έχει τιμηθεί για το έργο του» και δεν έχει πολιτικούς προϊσταμένους.

Εννοείται ότι δεν έλαβαν υπ’ όψιν τους ότι το δημοσίευμά μου αποτελούσε απάντηση σε δική του αναίτια επίθεση, ούτε έλαβαν υπ’ όψιν τους καμιά από τις αντιρρήσεις μας.

Παρ’ όλα αυτά, σεβόμενος την ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης, δεν σχολίασα την καταφανώς άδικη, κατά τη γνώμη μου, απόφαση και προσέφυγα σε έφεση.

Επιθέσεις για μη ευνοϊκές αποφάσεις

Αντιθέτως, όταν οι δικαστικές αποφάσεις δεν ευνοούν τον κ. Βαξεβάνη, τότε, χωρίς κανέναν ενδοιασμό, εξαπολύει επιθέσεις στους δικαστές με σκοπό να τους κάνει bullying για να τους ασκήσει πίεση και ταυτόχρονα να «προειδοποιήσει» εκείνους τους δικαστές που θα βρεθούν μελλοντικά στον δρόμο του.

Στις 11 Απριλίου του 2019 -πριν από 5 μήνες δηλαδή- επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ εκδικάστηκε η δική μας αγωγή στο Πολυμελές Πρωτοδικείο Αθηνών (πρόεδρος Αναστασία Σιώμου, εισηγήτρια Χρυσούλα Ορφανού). Η ακροαματική διαδικασία ολοκληρώθηκε κανονικά και περιμέναμε την απόφαση του δικαστηρίου.

Σήμερα το μεσημέρι, ο δικηγόρος μου με ενημέρωσε ότι η πρόεδρος του δικαστηρίου κυρία Αναστασία Σιώμου, που προήδρευε της διαδικασίας, ζήτησε αρμοδίως (5 μήνες μετά τη δίκη) την αυτοεξαίρεσή της από τη συγκεκριμένη υπόθεση, αναθέτοντάς την σε άλλο δικαστή. Μας έκανε εξαιρετική εντύπωση η απόφαση της προέδρου να παραιτηθεί και το ψάξαμε.

Και τι βρήκαμε; Ότι η κυρία Σιώμου είχε προεδρεύσει σε δίκη στο πρόσφατο παρελθόν με κατηγορούμενο τον κ. Βαξεβάνη ύστερα από αγωγή του Εφέτη και Α’ Αντιπροέδρου της Ενώσεως Δικαστικών και Εισαγγελέων, κ. Παναγιώτη Λυμπερόπουλου, τον οποίο ο κ. Βαξεβάνης είχε εμπλέξει σε ένα ροκαμβολικό σενάριο «αποφυλάκισης» του Αλέξανδρου Αβατάγγελου, όταν ήταν προφυλακισμένος για την υπόθεση των υποβρυχίων.

Ο κ. Βαξεβάνης, στο σενάριο επιστημονικής φαντασίας, είχε εμπλέξει και τον διευθυντή του γραφείου του πρώην υπουργού Δικαιοσύνης κ. Χαράλαμπου Αθανασίου, κ. Θεοχάρη Μπίρμπο. Στην υπόθεση αυτή ο Κώστας Βαξεβάνης καταδικάστηκε πρωτόδικα για συκοφαντική δυσφήμιση. Κρίνοντας προφανώς ότι η συγκεκριμένη δικαστικός δεν ήταν της αρεσκείας του, αποφάσισε να της επιτεθεί δημόσια.

Το επικριτικό άρθρο κατά δικαστή

Έτσι, στις 21/5/2019 ο Κώστας Βαξεβάνης δημοσίευσε ένα ιδιαιτέρως επικριτικό άρθρο κατά της κυρίας Σιώμου στο Documento, στο οποίο ουσιαστικά άφηνε να εννοηθεί ότι η συμμετοχή της με κλήρωση σε τρεις από τις πέντε υποθέσεις που τον αφορούσαν δεν μπορεί να ήταν προϊόν της τύχης (όλες έγιναν επί ΣΥΡΙΖΑ). Αφού οι πιθανότητες, σύμφωνα με τα μαθηματικά του κ. Βαξεβάνη, να πέσει η κυρία Σιώμου σε τρεις από τις πέντε πρόσφατες δίκες στο Πρωτοδικείο, ήταν μόνο 0,002%!!!

Γράφει χαρακτηριστικά ο κ. Βαξεβάνης (με προφανή στόχο να ασκήσει στην κυρία Σιώμου πίεση και να την «προειδοποιήσει» για μελλοντικές αποφάσεις): «Όταν ο νόμος των πιθανοτήτων παίζει τα μαθηματικά… ρέστα του στις κληρώσεις των δικαστών σε υποθέσεις του Κώστα Βαξεβάνη και του Documento.

Ανάμεσα σε 16 προέδρους του τμήματος, η κληρωτίδα έβγαλε την ίδια πρόεδρο σε τρεις από τις πέντε αγωγές που εκδικάστηκαν πρόσφατα στο Πρωτοδικείο Αθηνών με εναγόμενους τον Κ. Βαξεβάνη και το Documento.

Ποια είναι η ακριβής πιθανότητα να συμβεί κάτι τέτοιο με βάση τους νόμους των πιθανοτήτων; Μία στις… πέντε χιλιάδες ή 0,002%!

Γεγονός που καταδεικνύει ότι η “ανεπηρέαστη” κληρωτίδα σε κάποιες περιπτώσεις στέλνει… περίπατο και τον νόμο των πιθανοτήτων και κυρίως το μείζον ζητούμενο της αντιπροσωπευτικότητας που διασφαλίζει το αμερόληπτο της δικαστικής κρίσης.

Για του λόγου το αληθές, η δικαστής Αναστασία Σιώμου, όλως περιέργως και παρά τη διαδικασία της κλήρωσης, ανέβηκε τρεις φορές (από τις πέντε) στην έδρα προκειμένου να δικάσει αγωγές σε βάρος του Κ. Βαξεβάνη και του Documento.

Θα αντιτάξει κάποιος –και σε ένα μεγάλο βαθμό θα έχει δίκιο– ότι σημασία δεν έχουν τα πρόσωπα (άλλωστε η Θέμιδα είναι τυφλή) αλλά οι αποφάσεις που εκδίδουν…

Η κ. Σιώμου μέχρι στιγμής έχει εκδώσει απόφαση (πρωτόδικη) για τη μία από τις τρεις αγωγές που εκδίκασε ως πρόεδρος του δικαστηρίου», αναφέρει δημοσίευμα του Documento.

Είναι προφανές ότι βρισκόμαστε μπροστά σε ένα πρωτοφανές μπούλινγκ εναντίον δικαστικών λειτουργών, που κινείται ενδεχομένως στα όρια του εκβιασμού, μολονότι διατυπώνεται με όρους προσεκτικούς προκειμένου να αποφύγει πιθανές μηνύσεις. Είναι επίσης τόσο πρωτοφανές στα δημοσιογραφικά χρονικά δημοσιογράφος ή ΜΜΕ να επιτίθενται σε δικαστές και να μην αντιδρά η ΕΣΗΕΑ.

Αναρωτιέμαι σε ποια άλλη δημοκρατία κατηγορούμενοι για δυσφήμιση δημοσιογράφοι θα μπορούσαν να τρομοκρατούν ανερυθρίαστα και ανέξοδα τους δικαστές και να μην αντιδρά η Δικαιοσύνη…

Η παραίτηση της κυρίας Σιώμου

Χρήστος Ράπτης / iefimerida.gr

Μοιραστείτε το:
Tagged