Eurogroup: Θετικά τα πρώτα μηνύματα για την μείωση των (υπερ)πλεονασμάτων

Κυβέρνηση
Μοιραστείτε το:

Το στοίχημα της κυβέρνησης για τη μείωση των πλεονασμάτων-Πρώτο βήμα τα δάνεια του ΔΝΤ-Πόσο επηρεάζει η ύφεση στη Γερμανία-Τι θα ακολουθήσει μετά το πρώτο Eurogroup της Παρασκευής

Το «βάπτισμα πυρός» Σταϊκούρα στο Eurogroup και το δώρο του «Super Μάριο» πριν την εξαγορά των δανείων του ΔΝΤ. Μια ολοκληρωμένη στρατηγική προκειμένου να μειωθούν οι στόχοι για τα πρωτογενή πλεονάσματα και να ανασάνει η οικονομία, έχει καταστρώσει και ήδη εφαρμόζει η κυβέρνηση.

Ο προγραμματισμός του πρωθυπουργού και του οικονομικού επιτελείου είναι να δημιουργηθούν μέσα από το τρίπτυχο αξιοπιστία-μεταρρυθμίσεις-μείωση κόστους δανεισμού οι συνθήκες, ώστε μέσα στο 2020 να επιτευχθεί ο στόχο. Ήδη ωριμάζουν οι συνθήκες αλλά και υπάρχουν απτά αποτελέσματα ώστε να το θέσουμε προς συζήτηση, το κρίσιμο αυτό ζήτημα στους εταίρους και δανειστές.

Το ισχυρό όπλο που προστίθεται στη φαρέτρα της κυβέρνησης είναι η ραγδαία αποκλιμάκωση των αποδόσεων των ομολόγων. Κι αυτό, γιατί σε συνδυασμό με την εξαγορά των ακριβών δανείων του ΔΝΤ θα επέλθει ραγδαία αποκλιμάκωση του κόστους δανεισμούς.

Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα την αναθεωρήση επί τα βελτίω της ανάλυσης βιωσιμότητας του χρέους από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και, σύμφωνα με κοινοτικούς παράγοντες, να ανοίξει τον δρόμο για μείωση των στόχων για τα πρωτογενή πλεονάσματα.

Παράλληλα, ένα ακόμα «μοχλός» πίεσης για τη μείωσης του στόχου για τα πρωτογενή πλεονάσματα είναι η ύφεση της Γερμανίας αλλά και το ενδεχόμενο οικονομικής επιβράδυνσης στην Ευρωζώνη.

Αν η Ευρωζώνη επιβεβαιώσει τις ανησυχίες για ύφεση, η αναθεώρηση του στόχου για το πρωτογενές πλεόνασμα αποκτά ένα ισχυρό επιχείρημα, αν και όταν αυτό συμβεί. Καθώς ακόμα και στη Γερμανία αρκετοί οικονομικοί παράγοντες βλέποντας την ύφεση να έρχεται αρχίζουν να μιλάνε για ισοσκελισμένους και όχι πλεονασματικούς προϋπολογισμούς.

Στο πλαίσιο του Eurogroup της Παρασκευής, το οποίο αποτέλεσε και το πρώτο «κρας-τεστ» της νέας κυβέρνησης Μητσοτάκη, ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας παρουσίασε το μεταρρυθμιστικό σχέδιο της νέας κυβέρνησης και το αίτημα της να προχωρήσει στην πρόωρη αποπληρωμή των ακριβών δανείων ύψους 2,9 δισεκατομμυρίων ευρώ στο ΔΝΤ, τα οποία έχουν και επιτόκιο 5,13%.

Σημειώνεται πως απώτερος σκοπός της κυβέρνησης παραμένει η μείωση του επιτοκίου που συνοδεύει τα δάνεια από το Ταμείο, μεσοσταθμικά κάτω από το 3%. Τα δάνεια του ΔΝΤ αποτελούν μόλις το 2,6% του δημόσιου χρέους της Ελλάδας, αλλά το επιτόκιό τους είναι σημαντικά υψηλότερο σε σχέση με το υπόλοιπο χρέος της χώρας, ιδιαίτερα το χρέος από την Ευρωζώνη, αλλά και σε σχέση με τις πρόσφατες εκδόσεις ομολόγων της Ελλάδας. Επιπλέον, τα δάνεια του ΔΝΤ έχουν πολύ μικρότερη περίοδο αποπληρωμής από τα δάνεια του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF) και του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM).

Το σχέδιο για πρόωρη αποπληρωμή των πιο ακριβών δανείων του ΔΝΤ ετέθη από τον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα στο Eurogroup, το οποίο συνεδρίασε την Παρασκευή στο Ελσίνκι.

«Παράθυρο» Ρέγκλινγκ για μείωση των πλεονασμάτων εντός του 2020

Μιλώντας στη συνέντευξη Τύπου μετά από το πέρας της συνεδρίασης του Eurogroup, ο επικεφαλής του ESM, Κλάους Ρέγκλινγκ δήλωσε ότι χαιρετίζει τις φιλοαναπτυξιακές μεταρρυθμίσεις που είναι ψηλά στην ατζέντα της νέας κυβέρνησης και υπογράμμισε την ανάγκη η Ελλάδα να ακολουθήσει μια αναπτυξιακή τροχιά. «Είναι σημαντικό να βρεθούμε σε μια υψηλή αναπτυξιακή τροχιά», είπε χαρακτηριστικά.

Ουσιαστικά, ο επικεφαλής του ESM άνοιξε για πρώτη φορά «παράθυρο» διαπραγμάτευσης για την αναθεώρηση των στόχων των πρωτογενών πλεονασμάτων, δηλώνοντας πως εφόσον ο ρυθμός ανάπτυξης είναι υψηλότερος από τον προβλεπόμενο και το κόστος δανεισμού του ελληνικού δημοσίου χαμηλότερο σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα, θα μπορούσε αργότερα το 2020 να ανοίξει μια σχετική συζήτηση. Παράλληλα, χαιρέτισε την πρόθεση της κυβέρνησης να αποπληρώσει το ακριβό δάνειο του ΔΝΤ.

Τι είπε για το δάνειο του ΔΝΤ

Απαντώντας στη συνέχεια σε ερωτήσεις δημοσιογράφων, ο Κλάους Ρεγκλινγκ τόνισε πως σήμερα δεν υπήρξε συζήτηση για το ενδεχόμενο πρόωρης αποπληρωμής των δανείων του ΔΝΤ.

«Μας το ανέφερε ο νέος υπουργός Οικονομικών μεταξύ των προτεραιοτήτων πολιτικής της νέας ελληνικής κυβέρνησης, αλλά στη συνέχεια δεν υπήρξε συζήτηση επ΄αυτού», τόνισε χαρακτηριστικά.

Το ΔΝΤ έχει ήδη διαμηνύσει πως το κύριο ζητούμενο για την Ελλάδα είναι να εφαρμόσει αξιόπιστες πολιτικές που θα διασφαλίσουν υψηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης και ότι τα οφέλη της οικονομικής ανάκαμψης θα ωφελήσουν περισσότερους.

Το Ταμείο έχει επανειλημμένα προτείνει την προηγούμενη τριετία χαλάρωση του δημοσιονομικού στόχου στο 1,5% έως 2% ώστε να δοθούν περισσότερα περιθώρια στην οικονομία να αναπνεύσει.

Σημειώνεται πως το Ταμείο δεν συμμετείχε χρηματοδοτικά στο τρίτο Μνημόνιο, ακριβώς λόγω των διαφωνιών του με τους στόχους που είχαν θέσει οι Ευρωπαίοι και του αιτήματός του για βαθιά αναδιάρθρωση του δημόσιου χρέους.

Τι είπε ο Σεντένο – Το ΕΚΤ χαιρετά τη συνεχιζόμενη βελτίωση του οικονομικού κλίματος στην Ελλάδα

«Καλωσορίσαμε τον Χρήστο Σταϊκούρα και τον νέο Ιταλό υπουργό Οικονομικών και ακούσαμε τις προτεραιότητες πολιτικής τους και τη δέσμευση σε πολιτικές που προσφέρουν σταθερότητα στην οικονομία», δήλωσε ο επικεφαλής του Eurogroup μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης.

«Δεν συζητήσαμε λεπτομέρειες. Θα εξετάσουμε το θέμα της Ελλάδας τον Δεκέμβριο, στο πλαίσιο της τέταρτης έκθεσης μεταμνημονιακής εποπτείας», συμπλήρωσε.

Από την πλευρά του, ο Μπερνουά Κερέ της ΕΚΤ χαιρέτησε τη συνεχιζόμενη βελτίωση του οικονομικού κλίματος της Ελλάδας, τόσο σε ό,τι αφορά τις αγορές, όσο και τη ρευστότητα του τραπεζικού τομέα.

«Χαιρετίσαμε τη δέσμευση της κυβέρνησης να κάνει πρόοδο σε αυτούς τους τομείς και την ενθαρρύνουμε να χτίσει πάνω στη σημαντική πρόοδο που έγινε από το 2015 και να παρουσιάσει τα στιβαρά μέτρα που χρειάζονται».

Από την πλευρά της ΕΚΤ, ο Κερέ συμπλήρωσε ότι εστιάζει στην περαιτέρω μείωση των κόκκινων δανείων και αυτό περιλαμβάνει περαιτέρω δουλειά πάνω στους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς, βελτίωση της διαχείρισης των δανείων με κρατικές εγγυήσεις και το πτωχευτικό πλαίσιο.

Νέο «όχι» στα υψηλά πλεονάσματα

Ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ Τζέρι Ράις χαρακτήρισε «βαρίδι» τα υψηλά πλεονάσματα για την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας, ενώ παράλληλα τόνισε πως «η νέα ελληνική κυβέρνηση πρέπει να συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις».

Ερωτηθείς για την πρόσφατη δήλωση της πρώην διευθύντριας Κριστίν Λαγκάρντ ότι ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ έως το 2022 είναι υπερβολικός ο κ. Ράις υπενθύμισε πως αυτή είναι η πάγια θέση του ΔΝΤ.

Υπενθυμίζουμε πως κλιμάκιο του ΔΝΤ θα βρεθεί στην Αθήνα στις 26 Σεπτεμβρίου, στο πλαίσιο της ετήσιας έκθεσης του ΔΝΤ για την χώρας μας.

Δηλώσεις Ντράγκι για ποσοτική χαλάρωση

Σημειώνεται πως ο Μάριο Ντράγκι ανακοίνωσε την πρώτη μείωση του επιτοκίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, κάτι που συμβαίνει για πρώτη φορά μετά από περίπου τρία χρόνια. Μάλιστα, ο κ. Ντράγκι ανακοίνωσε πως άμεσα θα ξεκινήσει ένα νέο μηνιαίο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης.

Ο οικονομικός σχεδιασμός της κυβέρνησης

Απώτερος σκοπός της κυβέρνησης είναι η χώρα να επανέλθει το συντομότερο δυνατό στην επενδυτική βαθμίδα, ώστε να «ξεκλειδώσει» και η είσοδος των ελληνικών ομολόγων στο νέο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης που ανακοίνωσε η ΕΚΤ. Προ ημερών, ο οίκος Moody’s είχε τονίσει πως σε περίπτωση που προχωρήσει η αποπληρωμή του ΔΝΤ, τότε αυτή η κίνηση θα είναι θετική για το αξιόχρεο της Ελλάδας (credit positive).

«Η πρόωρη αποπληρωμή στο ΔΝΤ μειώνει τις δαπάνες της Ελλάδας για τόκους εξυπηρέτησης του χρέους της και επιμηκύνει τη μέση διάρκεια αποπληρωμής του, που είναι και τα δύο θετικά για το αξιόχρεο της χώρας», αναφέρει ο Moody’s.

Αξίζει να σημειωθεί πως νέος χρηματοοικονομικός σύμβουλος του Οργανισμού Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ) θα είναι ο επενδυτικός οίκος Lazard.

Οι επόμενοι «σταθμοί» της ελληνικής οικονομίας

Μπαράζ επαφών θα έχει η κυβέρνηση το επόμενο διάστημα, με πρώτη στάση τις 16 Σεπτεμβρίου, όταν και τα τεχνικά κλιμάκια των θεσμών θα βρεθούν στην Αθήνα. Από 23 έως και 26 Σεπτεμβρίου αναμένονται οι επικεφαλής των θεσμών στη χώρα μας. Στόχος της κυβέρνησης είναι γίνει μια εκτενής συζήτηση για το προσχέδιο του προϋπολογισμού, το οποίο πρέπει να έχει κατατεθεί στη Βουλή μέχρι και τις αρχές Οκτωβρίου.

Σημειώνεται πως η κυβέρνηση αναμένεται να φέρει το νέο φορολογικό νομοσχέδιο με τις ελαφρύνσεις έως τα μέσα Οκτωβρίου.

Γερμανοί κατά Μάριο Ντράγκι – Ανησυχία στην Γερμανία για νέο κύμα ύφεσης

Μια ημέρα αφού η ΕΚΤ μείωσε ακόμα περισσότερο σε αρνητικό έδαφος το επιτόκιο αποδοχής καταθέσεων, η  μεγάλης κυκλοφορίας γερμανική εφημερίδα Bild κατηγόρησε σήμερα τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι ότι «ρουφάει το αίμα» από τους τραπεζικούς λογαριασμούς των Γερμανών καταθετών.

Στο πρωτοσέλιδο της Bild – και με τη βοήθεια του φωτομοντάζ – εμφανίζεται ο Ντράγκι με κυνόδοντες και στολή βαμπίρ υπό τον τίτλο: «Ο κόμης…Ντράγκουλας ρουφάει το αίμα των καταθέσεών μας».

«Η γερμανική οικονομία κινδυνεύει να πέσει σε ύφεση. Σαν πετρελαιοκηλίδα, η αδυναμία της βιομηχανίας εξαπλώνεται σταδιακά σε άλλους τομείς της οικονομίας, όπως τα logistics και άλλους παρόχους υπηρεσιών», προειδοποιεί ο Τίμο Βόλμερσχοϊζερ, επικεφαλής προβλέψεων του Ifo. «Η εκτίμηση αυτή συνδέεται με έντονες αβεβαιότητες. Για παράδειγμα υποθέτουμε ότι δεν θα έχουμε σκληρό Brexit ούτε κλιμάκωση του αμερικανικού εμπορικού πολέμου» συμπλήρωσε, εξηγώντας έτσι πως εάν τελικά γίνουν πράξη τα αρνητικά σενάρια στα δύο αυτά μέτωπα, η πρόβλεψη θα υποβαθμιστεί εκ νέου.

Το γερμανικό ΑΕΠ συρρικνώθηκε 0,1% το δεύτερο τρίμηνο και το Ifo αναμένει ανάλογη επίδοση και στο τρίτο. «Τεχνικά μιλώντας αυτό θα συνιστούσε ύφεση» σχολίασε ο Βόλμερσχοϊζερ, προσθέτοντας πάντως πως αναμένεται ανάκαμψη στο +0,4% το τέταρτο τρίμηνο.

Όπως υπογραμμίζει το Ifo, η ραγδαία επιβράδυνση της γερμανικής οικονομίας πυροδοτήθηκε από μία σειρά πολιτικών γεγονότων που έρχονται να αμφισβητήσουν την παγκόσμια οικονομική τάξη. Οι προοπτικές δεν είναι ιδιαίτερα ευοίωνες ούτε για το 2020. Το ινστιτούτο υποβάθμισε την πρόβλεψη από ρυθμούς ανάπτυξης 1,7% σε 1,2%. Μάλιστα εάν συνυπολογιστεί ο υψηλός αριθμός εργάσιμων ημερών, ο ρυθμός πέφτει στο 0,8%.  Καλύτερη θα είναι η εικόνα το 2021, με την ανάπτυξη στο 1,4%.

Γερμανικό ΥΠΟΙΚ: Η γερμανική οικονομία διέρχεται μια αδύναμη φάση

Η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης δεν αντιμετωπίζει μεγαλύτερη επιβράδυνση ή παρατεταμένη ύφεση, μετά από την ελαφρά συρρίκνωση στο β΄ τρίμηνο, αλλά δεν υπάρχουν ακόμη ενδείξεις ανάκαμψης, τόνισε το γερμανικό υπουργείο Οικονομίας.

Σημειώνεται πως η γερμανική οικονομία συρρικνώθηκε 0,1% σε τριμηνιαία βάση, στην περίοδο Απριλίου-Ιουνίου, και κάποια αδύναμα στοιχεία έκτοτε, έχουν τροφοδοτήσει τις ανησυχίες ότι η οικονομία θα μπορούσε να περιέλθει σε ύφεση στην περίοδο Ιουλίου-Σεπτεμβρίου.

Οι οικονομολόγοι ορίζουν ως τεχνική ύφεση τουλάχιστον δύο συνεχόμενα τρίμηνα συρρίκνωσης.

Αυτή την εβδομάδα διάφορα ινστιτούτα ανέφεραν πως η γερμανική οικονομία θα περιέλθει σε ύφεση στο γ΄ τρίμηνο.

«Η γερμανική οικονομία διέρχεται μια αδύναμη φάση», αναφέρει το υπουργείο στο μηνιαίο του report.

Μια μεγαλύτερη επιβράδυνση ή ακόμη μια παρατεταμένη ύφεση δεν αναμένεται επί του παρόντος. Ωστόσο οι ενδείξεις δεν προϊδεάζουν για μια οικονομική ανάκαμψη προς το καλύτερο, επισημαίνει το υπουργείο.

Πηγή: newpost.gr

Μοιραστείτε το:
Tagged