Αποκάλυψη Νταβούτογλου: Το βαθύ «κράτος» του Ερντογάν έβαλε τις βόμβες – Διαγραφή του αποφάσισε ο Τούρκος Πρόεδρος

Τουρκία
Μοιραστείτε το:

Σοβαρές κατηγορίες -που προέρχονται μάλιστα από την πιο έγκυρη «πηγή», τον τότε πρωθυπουργό της Τουρκίας Αχμέτ Νταβουτογλου- βάζουν φωτιά στο πολιτικό σκηνικό της Τουρκίας.

Oι βομβιστικές επιθέσεις στο τουρκικό έδαφος με αρκετούς νεκρούς το 2015 αποδίδονται σε ενορχηστρωμένη επιχείρηση πυρήνων του κυβερνώντος κόμματος ΑΚΡ με στόχο την ανατροπή των αποτελεσμάτων των εκλογών, τις οποίες είχε χάσει ο κ. Ερντογάν, και την προκήρυξη νέων εκλογών υπό το κλίμα της γενικευμένης ανασφάλειας.

Οι δηλώσεις του πρώην πρωθυπουργού Αχμέτ Νταβούτογλου την Παρασκευή πυροδότησαν τη συζήτηση για το «ματωμένο καλοκαίρι» της Τουρκίας από Ιούνιο ως Νοέμβριο του 2015, που η χώρα αντιμετώπισε διαδοχικές τρομοκρατικές επιθέσεις.

«Εάν διερευνηθούν οι υποθέσεις που σχετίζονται με την τρομοκρατία, πολλοί άνθρωποι δεν θα μπορούν να πάνε να αντιμετωπίσουν το κοινό… Ξέρεις γιατί; Όταν η τουρκική ιστορία γραφτεί στο μέλλον, η περίοδος μεταξύ 7 Ιουνίου και 1 Νοεμβρίου θα είναι μια από τις πιο κρίσιμες στιγμές», δήλωσε Νταβούτογλου σε συνέδριο στην Επαρχία Σαγγάριου.

Η αντιπαράθεση αυτή εκδηλώνεται ενώ ο Α. Νταβούτογλου κάθε άλλο παρά κρύβει την πρόθεσή του να συνεργασθεί με πρώην κορυφαία στελέχη του ΑΚΡ για την ίδρυση νέου κόμματος που θα αντιπαρατεθεί με το απολυταρχικό στυλ διακυβέρνησης του Τ. Ερντογάν.

Ο κ. Νταβουτογλου είχε δεχθεί κριτική από τον Ντεβλέτ Μπαχτσελί, ηγέτη του εθνικιστικού ΜΗΡ και κυβερνητικού εταίρου του Τ. Ερντογαν, επειδή εξέφρασε την υποστήριξή του στους τρεις Κούρδους δημάρχους, οι οποίοι καθαιρέθηκαν από την κυβέρνηση με κατηγορίες για δήθεν σχέσεις με τρομοκράτες.

Ο Μπαχτσελί κατηγόρησε τον Νταβουτογλου ότι με τις δηλώσεις του θέτει σε κίνδυνο τον αγώνα εναντίον της τρομοκρατίας. Με αφορμή όμως τις δηλώσεις Νταβουτογλου, ήδη βουλευτές της αντιπολίτευσης ζητούν τη διερεύνηση της υπόθεσης και τη συγκρότηση εξεταστικής επιτροπής, κάτι που βεβαίως δεν πρόκειται να γίνει, καθώς δεν θα το επιτρέψει η κυβερνητική πλειοψηφία.

Όμως όπως συνήθως γίνεται στην Τουρκία οι κατηγορίες για εσκεμμένη παράβλεψη των πληροφοριών που επέτρεψαν τις τρομοκρατικές επιθέσεις του ISIS και η επίσης εσκεμμένη πρόκληση ένοπλης αντιπαράθεσης με τους Κούρδους, θα αποτελέσουν ζήτημα διερεύνησης όταν ο κ. Ερντογάν δεν θα είναι πλέον παντοδύναμος.

Τον Ιούνιο 2015 το κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ) της Τουρκίας έχασε την πλειοψηφία στις εκλογές για πρώτη φορά από το 2002, ενώ το κουρδικό κόμμα HDP συγκέντρωσε πάνω από το 10% των ψήφων και εισήλθε στο τουρκικό Κοινοβούλιο, εκλέγοντας σχεδόν 80 βουλευτές, για πρώτη φορά στην ιστορία του.

Η πρώτη αντίδραση του Ερντογάν ήταν να διακόψει τις ειρηνευτικές συνομιλίες με το ΡΚΚ και η έναρξη «αντιτρομοκρατικής» επιχείρησης στη νοτιοανατολική Τουρκία με πολλές απώλειες αμάχων αλλά και καταστροφή υποδομών σε κουρδικές κοινότητες και ενώ υπήρχε συζήτηση για σχηματισμό κυβέρνησης με την σύμπραξη του κόμματος της αντιπολίτευσης, ο κ. Ερντογάν προέκρινε την διεξαγωγή νέων εκλογών.

Και ο Μπαχτσελι τότε απέρριψε τις προτάσεις για συγκρότηση κυβέρνησης σε συνεργασία με το αντιπολιτευόμενο CHP και την υποστήριξη του κουρδικού κόμματος.

Σε αυτό το κλίμα αποφασίστηκε η διεξαγωγή νέων εκλογών τον Νοέμβριο του 2015 αλλά την περίοδο από τον Ιούνιο μέχρι και τον Νοέμβριο η Τουρκία αντιμετώπισε μια σειρά επιθέσεις από το ISIS με 136 νεκρούς, ενώ στις επιθέσεις εναντίον του ΡΚΚ οι τουρκικές δυνάμεις ασφάλειας είχαν περισσότερες από 150 απώλειες.

Στο Suruc, 33 νέοι άνθρωποι σκοτώθηκαν από βομβιστική επίθεση ,καθώς προετοίμαζαν ταξίδι αλληλεγγύης για την ανοικοδόμηση της συριακής πόλης του Kobane, ενώ ακολούθησε πολύνεκρη επίθεση στην Άγκυρα με 109 νεκρούς.

Η αναταραχή, οι επιθέσεις και το κλίμα ανασφάλειας τελικά βοήθησαν το κυβερνών κόμμα ΑΚΡ να ανακτήσει τις δυνάμεις του στις εκλογές.

Η αντιπολίτευση κατηγόρησε την κυβέρνηση και προσωπικά τον Ερντογάν ότι εσκεμμένα αγνοήθηκαν οι τρομοκρατικές απειλές κατά την περίοδο αυτή για να εξασφαλίσει πολιτικό όφελος και για τον ίδιο λόγο διακόπηκαν οι συνομιλίες με το ΡΚΚ και επιλέχθηκε η ανοικτή σύγκρουση.

Το ισλαμιστικό AKP του Ερντογάν διαγράφει τον Αχμέτ Νταβούτογλου!

Η εκτελεστική επιτροπή του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP, στην εξουσία) του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αποφάσισε χθες Δευτέρα ομόφωνα να παραπέμψει τον πρώην πρωθυπουργό Αχμέτ Νταβούτογλου σε πειθαρχικό κομματικό όργανο με την εισήγηση να διαγραφεί, σύμφωνα με πολλά τουρκικά ΜΜΕ.

Η απόφαση πάρθηκε έπειτα από πεντάωρη συνεδρίαση της εκτελεστικής επιτροπής του AKP προεδρεύοντος του Ερντογάν, ανέφερε η φιλοκυβερνητική εφημερίδα Hürriyet στην ηλεκτρονική έκδοσή της.

Σημαντική μορφή του ισλαμοσυντηρητικού κόμματος, ο Νταβούτογλου, ο οποίος υπήρξε επίσης υπουργός Εξωτερικών, παραιτήθηκε από το αξίωμα του πρωθυπουργού το 2016, έπειτα από διετή θητεία. Είχε διαβεβαιώσει τότε πως δεν θα επέκρινε ποτέ τον Ερντογάν δημόσια, αλλά πρόσφατα φάνηκε αποφασισμένος να πάψει να σιωπά ως προς αυτές που χαρακτηρίζει δυσλειτουργίες στο κυβερνών κόμμα.

Κατηγόρησε ιδίως το AKP ότι αποκλίνει από τους στόχους του, ενώ επέκρινε την ηγεσία διότι απαίτησε να επαναληφθούν οι δημοτικές εκλογές στην Κωνσταντινούπολη, όπου ηττήθηκε με οριακή διαφορά τον Μάρτιο από την αντιπολίτευση. Στη δεύτερη εκλογική αναμέτρηση, τον Ιούνιο, ο υποψήφιος που επέλεξε προσωπικά ο Ερντογάν υπέστη βαριά ήττα.

Ακόμη, ο Νταβούτογλου στηλίτευσε την παύση τη 19η Αυγούστου τριών δημάρχων πόλεων της ανατολικής Τουρκίας -Ντιγιάρμπακιρ, Μάρντιν, Βαν-που ανήκουν όλοι στο Κόμμα Δημοκρατίας των Λαών (HDP, εκφράζει την κουρδική μειονότητα) και την άσκηση διώξεων σε βάρος τους για υποτιθέμενους δεσμούς με τους κούρδους αυτονομιστές αντάρτες.

Η απόφαση καταγράφηκε ενώ άλλοτε προσωπικότητες πρώτης γραμμής στο AKP, όπως ο πρώην πρόεδρος της χώρας Αμπντουλάχ Γκιουλ και ο πρώην πρωθυπουργός Αλί Μπαμπατζάν, αμφότεροι ιδρυτικά μέλη του κυβερνώντος κόμματος, παίρνουν τελευταία αποστάσεις από τον Ερντογάν.

Ο Μπαμπατζάν, πρώην αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, ανακοίνωσε την 8η Ιουλίου ότι παραιτείται και αποχωρεί από το κόμμα επικαλούμενος τις «βαθιές διαφωνίες» του με την ηγεσία και την ανάγκη που υπάρχει κατ’ αυτόν να διαμορφωθεί «νέο όραμα». Ο Μπαμπατζάν, πρώην υπουργός Οικονομίας και πρώην επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας, πριν γίνει αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης ως το 2015, φέρεται να ετοιμάζεται να ιδρύσει μέσα στο φθινόπωρο νέο κόμμα μαζί με τον Γκιουλ.

Πέραν του Αχμέτ Νταβούτογλου, προς διαγραφή οδεύουν άλλοι τρεις βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος, σύμφωνα με πηγή στο AKP. Η απόφαση αναμένεται απλά να επικυρωθεί τις αμέσως προσεχείς ημέρες.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, LIBERAL, Morning Star, Turkish Minute, hellasjournal.com

Μοιραστείτε το:
Tagged