ΥΠΠΠ:«Ο ΣΥΡΙΖΑ έκανε τη χώρα hot spot μεταναστών και δικτύων διακινητών»

Κοινωνία

Σφοδρή επίθεση στον ΣΥΡΙΖΑ για την κριτική που άσκησε στα μέτρα, που εξήγγειλε χθες το ΚΥΣΕΑ για την αντιμετώπιση του προσφυγικού προβλήματος, εξαπέλυσε με ανακοίνωσή του το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη. Κατηγορεί την αξιωματική αντιπολίτευση για «ανακρίβειες, θράσος και παχιά λόγια» και επισημαίνει πως εξαιτίας της πολιτικής της «η χώρα έχει γίνει hot spot για μετανάστες και δίκτυα διακινητών» και άνθρωποι στοιβάζονται σε θλιβερές δομές φιλοξενίας.

Το υπουργείο αποδομεί ένα προς ένα τα επιχειρήματα που διατύπωσε το γραφείο της Κουμουνδούρου και καταλογίζει ευθύνες για την κατάσταση που επικρατεί και η οποία διαμορφώθηκε την περίοδο διακυβέρνησης της χώρας από την προηγούμενη κυβέρνηση.

Χαρακτηριστικά επιρρίπτει στον ΣΥΡΙΖΑ τις ευθύνες για το γεγονός ότι:

 • η χώρα έχει γίνει hot spot για μετανάστες και δίκτυα διακινητών.
 • οι άνθρωποι στοιβάζονται, εγκλωβίζονται επί μακρόν σε θλιβερά στρατόπεδα ωραιοποιημένων ονομασιών όπως «δομές φιλοξενίας» και «κέντρα υποδοχής».
 • Το σύστημα διαχείρισης είναι ανύπαρκτο, με άγνωστο αριθμό παρανόμως διαμενόντων στη χώρα, με σύνορα «σουρωτήρι», χωρίς βασικές υποδομές και τεχνολογικά εργαλεία διαχείρισης/εποπτείας των θαλάσσιων ροών, με ανθρώπους ευάλωτους που καταλήγουν να γίνονται έρμαια των εγκληματικών οργανώσεων.

Επισημαίνει ακόμα ότι το σπουδαιότερο η χώρα δεν είχε πολιτική, υφίσταται με δήθεν «δικαιωματική ευαισθησία» εντελώς παθητικά τις συνέπειες των γεωπολιτικών επιδιώξεων και οικονομικών συμφερόντων άλλων.

«Αυτή την αδιέξοδη κατάσταση δεν μπορεί να ανεχθεί η Ελλάδα. Αυτή την κατάσταση έρχεται να ανατρέψει η απόφαση του ΚΥΣΕΑ, αυτά αλλάζει η δουλειά μας και όσα θα ακολουθήσουν. Υπάρχει κράτος. Υπάρχει πολιτική και βασίζεται στο τρίπτυχο: δημοκρατία, νομιμότητα, ανθρωπισμός», υπογραμμίζει.

Επίσης σημειώνει, μεταξύ άλλων τα κάτωθι:

 • Το Υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής στα 3 χρόνια ύπαρξης του και διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, κάλυψε μόνο το 40% των οργανικών θέσεων και μόνο το 33% των θέσεων μονάδων διοίκησης. Στεγαζόταν σε 4 διαφορετικά κτήρια στις άκρες της Αθήνας.
 • Δεν υπάρχει νομικό καθεστώς και κατατάσσονται σε ευάλωτες ομάδες περισσότερο από το 85% των μεταναστών, ενώ άφησε, με ομολογία διεθνών οργανισμών, υπερπλήρεις δομές φιλοξενίας, με κακές συνθήκες διαβίωσης.
 • Δεν μιλά για το αδιέξοδο μιας στρατηγικής, όπου χτίζονται δομές παντού στην Ελλάδα, αναστατώνοντας τοπικές κοινωνίες και προσφέροντας πελατεία στο οργανωμένο έγκλημα. Και την ίδια στιγμή εκατοντάδες ασυνόδευτα ανήλικα παιδιά παραμένουν στοιβαγμένα σε ακατάλληλους χώρους, στα κέντρα πρώτης υποδοχής αλλά και σε δομές που δεν έχουν ούτε κανονισμό λειτουργίας.
 • Επαίρεται ο ΣΥΡΙΖΑ ότι μετέφερε στην ενδοχώρα 30.000 ανθρώπους σε δυο χρόνια. Δεν μιλά για την ποιότητα των δομών φιλοξενίας, το αδιανόητο, ανύπαρκτο σύστημα διοίκησής τους, ότι μόνο 3 από τις 26 δομές σε αυτά τα χρόνια έχουν επίσημα συσταθεί.
 • Θέλει ακόμη πιο πολύ θράσος για να κατηγορείται η κυβέρνηση, από εκείνους που διαδήλωναν πως η θάλασσα δεν έχει σύνορα, ότι τάχα κάνει κριτική στο Λιμενικό Σώμα. Σκοπεύουμε να φυλάξουμε αποτελεσματικά τα σύνορα της χώρας, για να διαφυλάξουμε τη δημοκρατία και τη νομιμότητα. Η θάλασσα έχει σύνορα.
 • Το απαράμιλλο κατόρθωμα του ΣΥΡΙΖΑ στα 3 χρόνια διαχείρισης των τριών ευρωπαϊκών ταμείων του μεταναστευτικού, είναι να έχει απορροφήσει κατά μέσο όρο το 22% των κονδυλίων.
 • Αφήνει πολλές απορίες νομιμότητας η διαχείριση του μεταναστευτικού στην περίοδο διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ. Ήδη μια πρώτη υπόθεση έχει παραπεμφθεί στις εισαγγελικές αρχές.
 • Είναι απολύτως ψευδές ότι θα μεταφερθούν σε κέντρα κράτησης όσοι έρθουν από τα νησιά. Εξίσου ψευδές ότι θα βρίσκονται σε χώρους που στερούνται στοιχειωδών προδιαγραφών.

Πηγή: liberal.gr

Tagged