ΚΥΣΕΑ: Δέσμη 7 μέτρων για την αντιμετώπιση της αύξησης των μεταναστευτικών και προσφυγικών ροών

Κυβέρνηση

Αύξηση ελέγχων στα θαλάσσια σύνορα, αλλαγές στη χορήγηση ασύλου

Δέσμη 7 μέτρων για την αντιμετώπιση της αύξησης των μεταναστευτικών και προσφυγικών ροών αποφάσισε το ΚΥΣΕΑ που συνεδρίασε εκτάκτως σήμερα, υπό την προεδρία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη. Αύξηση των ελέγχων στα θαλάσσια σύνορα σε συνεργασία με την Frontex, αλλαγές στη διαδικασία χορήγησης ασύλου και προμήθεια 10 νέων ευέλικτων σκαφών για άμεση αντίδραση των Αρχών, μεταξύ των μέτρων που αποφασίστηκαν.

Συγκεκριμένα, στο ΚΥΣΕΑ συζητήθηκαν οι τελευταίες εξελίξεις, καθώς και η στάση της Τουρκίας από όπου έχουν αυξηθεί το τελευταίο διάστημα δραματικά οι ροές, φέρνοντας στη μνήμη την περίοδο του 2015 και αποφασίστηκε η εφαρμογή μιας νέας σθεναρής πολιτικής για την αντιμετώπιση του θέματος.

Στο πλαίσιο αυτό εγκρίθηκαν στην παρούσα φάση 7 μέτρα άμεσης εφαρμογής που έχουν ως εξής:

  1. Αποσυμφόρηση των νησιών με μεταφορά μεταναστών/προσφύγων σε ήδη υφιστάμενες δομές της ενδοχώρας.
  2. Άμεση μεταφορά από τα νησιά 116 ασυνόδευτων παιδιών για επανένωση με τις οικογένειές τους σε άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τις οποίες ολοκληρώθηκε ήδη η σχετική συνεννόηση. Επίκειται τις επόμενες εβδομάδες η μετακίνηση επιπλέον 250 ασυνόδευτων παιδιών σε ασφαλείς δομές της ενδοχώρας.
  3. Αύξηση της επιτήρησης των συνόρων, σε συνεργασία τόσο με τη FRONTEX και τις ευρωπαϊκές αρχές, όσο και με το ΝΑΤΟ. Στο πλαίσιο αυτό προχωρά άμεσα η υιοθέτηση – μετά από 4,5 χρόνια αδράνειας της προηγούμενης κυβέρνησης – του Εθνικού Συστήματος Ολοκληρωμένης Θαλάσσιας Επιτήρησης (ΕΣΟΘΕ) – ένα σύστημα προϋπολογισμού 50 εκατομμυρίων ευρώ που διασυνδέει τα συστήματα επιτήρησης του Λιμενικού Σώματος και των Ενόπλων Δυνάμεων, μέσω της χρήσης των νέων τεχνολογιών («απλές» και θερμικές κάμερες, drones κ.λ.π.).
  4. Αλλαγή του θεσμικού πλαισίου για τη διαδικασία χορήγησης ασύλου, με κατάργηση του δεύτερου βαθμού εξέτασης προσφυγών με στόχο – σε περίπτωση απόρριψης της αίτησης χορήγησης ασύλου – να προχωρά άμεσα η διαδικασία επιστροφής του αιτούντος στη χώρα από την οποία προήλθε. Πάντα με σεβασμό στο κοινοτικό κεκτημένο και για την πλήρη εφαρμογή της Κοινής Δήλωσης Ευρωπαϊκής Ένωσης – Τουρκίας. Στο πλαίσιο αυτό θα πρέπει και η Τουρκία να αναλάβει με συνέπεια τις ευθύνες που τις αναλογούν.
  5. Αύξηση των ελέγχων της Αστυνομίας σε νησιά και ηπειρωτική Ελλάδα για τον εντοπισμό προσώπων που είχαν αιτηθεί τη χορήγηση ασύλου αλλά η αίτησή τους απορρίφθηκε από τα δικαστήρια. Σημειώνεται ότι υπάρχουν αρκετές χιλιάδες τέτοιες περιπτώσεις για τις οποίες η προηγούμενη κυβέρνηση δεν ανέλαβε καμία ενέργεια και από τις οποίες η Αστυνομία έχει ήδη εντοπίσει περίπου 1.000 πρόσωπα για τα οποία δρομολογείται η διαδικασία επιστροφής τους.
  6. Άμεση προμήθεια 10 νέων ευέλικτων μικρών σκαφών για ταχύτατη αντίδραση σε περίπτωση εντοπισμού κινήσεων μεταφοράς μεταναστών/προσφύγων από κυκλώματα διακίνησης που εκκινούν από τα τουρκικά παράλια προς τα Ελληνικά νησιά.
  7. Στήριξη των τοπικών κοινωνιών με ενδυνάμωση των απαραίτητων υποδομών και προσωπικού (π.χ. ενίσχυση με ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό της Λέσβου).

Για το ζήτημα αυτό η Ελλάδα είναι σε στενή συνεργασία με τους εταίρους μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Στο μεταξύ, ανησυχία έχει προκαλέσει στην κυβέρνηση η στάση της Τουρκίας και στο πλαίσιο αυτό αποφασίστηκε να υπάρχει καλύτερος συντονισμός, ώστε να αποφευχθεί ενδεχόμενη αύξηση της προσφυγικής ροής στα ελληνικά νησιά. Η κυβερνητική ανησυχία πηγάζει και από τις αναφορές του Ταγίπ Ερντογάν για αυξημένες ροές μεταναστών από τη Συρία στην Τουρκία, ενώ παράλληλα ουδείς δεν μπορεί να αποκλείσει την πιθανότητα ο Τούρκος πρόεδρος να επιδιώκει να πιέσει την Ευρώπη και την Ελλάδα.

Είναι χαρακτηριστικό ότι χθες ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας κάλεσε τον Τούρκο Πρέσβη στο υπουργείο και του εξέφρασε την έντονη δυσαρέσκεια της ελληνικής κυβέρνησης για την αύξηση των μεταναστευτικών ροών από τη χώρα του, ενώ απεστάλη και σχετικό διάβημα προς την Τουρκία.

Πηγή: liberal.gr

Tagged