NYTimes: Ζήτησαν συγνώμη για τον λίβελο Τσιμιτάκη, συνεργάτη του Τσίπρα κατά του Μητσοτάκη

Διεθνείς Σχέσεις Κοινωνία

Σάλος από άρθρο πρώην συνεργάτη του Τσίπρα στους NYTimes κατά του Μητσοτάκη- Ζήτησε συγνώμη η εφημερίδα

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην στήλη Γνώμες της έγκυρης αμερικανικής εφημερίδας New York Times και προκάλεσε φυσικά αίσθηση.

Κατηγορούσε τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη ότι αν και υποσχέθηκε να ενώσει την χώρα, ακολουθεί διχαστικές και πολωτικές πολιτικές. Η επιστροφή στην τάξη, σημείωνε το άρθρο, αποδεικνύεται μια επιστροφή της σκληρής δεξιάς. Και δεν περιοριζόταν σε αυτό, αφού από την αρχή μέχρι το τέλος, το άρθρο ήταν μια προσπάθεια αποδόμησης της κυβέρνησης και των πρώτων δειγμάτων πολιτικής της, κατηγορώντας την ακόμα και για ποδηγέτηση της ΕΡΤ και για αυταρχισμό. Για υποκρισία στο θέμα της Μακεδονίας και για αστυνομικό κράτος, με αφορμή την κατάργηση του ασύλου. Ενας λίβελος κατά της κυβέρνησης.

Το άρθρο υπέγραφε ο Ματθαίος Τσιμιτάκης, με την απλή επισήμανση από την εφημερίδα, ότι είναι Ελληνας δημοσιογράφος. Με την διαφορά ότι ο Ματθαίος Τσιμιτάκης δεν είναι ένας απλός δημοσιογράφος. Υπήρξε δημοσιογράφος της Αυγής και επί εποχής Αλέξη Τσίπρα, αποσπάστηκε στο Μαξίμου, όπου υπηρέτησε ως σύμβουλος, της κατηγορίας Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης μάλιστα. Οι πληροφορίες τον θέλουν να είχε την ευθύνη για τα social media επί εποχής ΣΥΡΙΖΑ.

Η αντίδραση του Στάθη Καλύβα

Η αμέλεια- τουλάχιστον- της εφημερίδας να επισημάνει στους αναγνώστες της ότι ο συντάκτης του άρθρου δεν ήταν ένας απλός δημοσιογράφος, αλλά συνεργάτης του πρώην πρωθυπουργού, προκάλεσε την αντίδραση του γνωστού καθηγητή του Γέιλ Στάθη Καλύβα, που έγραψε στο twitter: «Η βαθιά πτώση των εκδοτικών στάνταρντς, των οποίων αυτό το πολύ σκληρό κείμενο είναι ένα ενδεικτικό παράδειγμα, μπορεί να μην προσμετράται ανάμεσα στα πιο ολέθρια αποτελέσματα του Τραμπισμού, αλλά σίγουρα είναι κάτι που με λυπεί βαθύτατα.»

Stathis Kalyvas @SKalyvas

The steep decline in editorial standards, of which this hack piece is a glaring case in point, may not count among the most nefarious consequences of Trumpism—but is certainly one that saddens me deeply https://twitter.com/nytimes/status/1158309193729937409 …

The New York Times

✔ @nytimes

In Opinion

Matthaios Tsimitakis writes: Greece’s new prime minister, Kyriakos Mitsotakis, «who promised to unite the country, is following divisive and polarizing policies. The return of order is proving to be the return of the hard right.»https://nyti.ms/2yEAeJs

Αλλά δεν ήταν ο μόνος. Ενας από τους πιο γνωστούς δημοσιογράφους στον κόσμο, ο Σάιμον Νίξον, ανταποκριτής και αρθρογράφος της Wall Street Journal, ανέλαβε και αυτός δράση και έγραψε ένα πολύ επικριτικό tweet:

«Είναι ντροπή για τους ΝΥΤ που δεν ανέφεραν πώς είναι σύμβουλος του ΣΥΡΙΖΑ» σημείωσε ο Σάιμον Νίξον, προσθέτοντας μάλιστα πως «η ιδέα ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι σκληρός δεξιός είναι γελοία».

Simon Nixon

✔ @Simon_Nixon

Shame on @nytimes for failing to disclose that the author is a Syriza adviser. The idea that Kyriakos Mitsotakis is hard right is laughable. https://twitter.com/nytimes/status/1158309193729937409 …

The New York Times

✔ @nytimes

In Opinion

Matthaios Tsimitakis writes: Greece’s new prime minister, Kyriakos Mitsotakis, «who promised to unite the country, is following divisive and polarizing policies. The return of order is proving to be the return of the hard right.»https://nyti.ms/2yEAeJs

Την ίδια στιγμή στα social media γινόταν ένας χαμός, αφού δημοσιεύονταν το ΦΕΚ με τον διορισμό του Ματθαίου Τσιμιτάκη στο Μαξίμου, και πολλοί ήταν εκείνοι που σχολίαζαν το λάθος των New York Times. Πόσον μάλλον που ορισμένοι θυμήθηκαν και προηγούμενες γκάφες της ίδιας εφημερίδας, όπως το προφίλ του πρώην Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, που δημοσίευσε προεκλογικά. Βασισμένο σε πηγές και αναφορές μόνο από μέσα από τον ΣΥΡΙΖΑ, η σοβαρή αμερικανική εφημερίδα ενεφάνιζε τον κ. Τσίπρα ως τον άνθρωπο που έσωσε την Ελλάδα, και τον οποίο περιέργως, οι ψηφοφόροι ετοιμάζονται να καταψηφίσουν.

Υστερα από αυτές τις αντιδράσεις, και το βαρύτατο σφάλμα να μην αναφερθεί η ακριβής ιδιότητα του αρθρογράφου, οι New York Times αναγκάστηκαν να προχωρήσουν σε διόρθωση, σημειώνοντας ότι δημοσίευσαν το άρθρο χωρίς να έχουν πλήρως εξηγήσει και ερευνήσει την προηγούμενη επαγγελματική προϋπηρεσία του αρθρογράφου και προσθέτοντας ότι ο Ματθαίος Τσιμιτάκης είχε εργαστεί στο γραφείο τύπου του πρώην πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα.

Ποιος έγραψε το κείμενο για Κυριάκο; Όταν η New York Times αναγκάζεται να διευκρινίσει…

Η εφημερίδα New York Times δημοσίευσε χθες ένα εξαιρετικά αρνητικό κείμενο του κ. Matthaios Tsimitakis, για τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, αποφεύγοντας -επίτηδες μήπως(;)- να εξηγήσει το παρελθόν του Έλληνα αρθρογράφου της. Πρόκειται για τον Ματθαίο Τσιμιτάκη, εργαζόμενο στο Γραφείο Τύπου του πρώην πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα.

Προκλήθηκε θύελλα αντιδράσεων και η εφημερίδα αναγκάστηκε να διευκρινίσει αυτό που θα έπρεπε να κάνει όταν δημοσίευσε το κείμενο του εν λόγω αρθρογράφου.

Έγραψε: “Μια προηγούμενη έκδοση αυτού του άρθρου απέτυχε να προσδιορίσει πλήρως το ιστορικό εργασίας του συγγραφέα. Εργάστηκε στο γραφείο τύπου για τον προηγούμενο πρωθυπουργό της Ελλάδας, Αλέξη Τσίπρα”.

ΣΤΑ ΑΓΓΛΙΚΑ: A previous version of this article failed to identify fully the author’s work history. He worked in the press office for the previous prime minister  Greece, Alexis Tsipras.                                                                      

Τι έγραψε στο κείμενο του ο κ. Τσιμιτάκης;

Διαβάστε:

Τον προηγούμενο μήνα ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξελέχθη πρωθυπουργός της Ελλάδας. Η νίκη του και η νίκη του κόμματός του έγινε δεκτή με ανακούφιση. Το νεοναζιστικό κόμμα της Χρυσής Αυγής βγήκε από το κοινοβούλιο και το αριστερό ΣΥΡΙΖΑ από την κυβέρνηση.

Για μερικούς, οι ενήλικες ανέλαβαν ξανά τα ηνία. Ωστόσο, υπάρχει ένα πρόβλημα με τη συναίνεση: δεν είναι αληθινή. Η Νέα Δημοκρατία, εκτός του ότι είναι μια μετριοπαθής, φιλελεύθερη δύναμη, φαίνεται να είναι ένα δεξιό κόμμα με δηλωμένες αυταρχικές τάσεις και ο κ.Μητσοτάκης, που υποσχέθηκε να ενώσει τη χώρα, ακολουθεί διχαστικές και πολωτικές τακτικές πολιτικές.

Η επαναφορά της τάξης φαίνεται να είναι η επαναφορά της σκληρής δεξιάς. Δεν χρειάζεται να ψάξει πολύ κανείς για αποδείξεις. Ο πρώτος μήνας της θητείας του κ.Μητσοτάκη παρέχει πληθώρα παραδειγμάτων για τα αντιδημοκρατικά ένστικτα του νέου πρωθυπουργού.

Τρεις σημαντικές ρυθμιστικές αρχές – για την προστασία των δημοσιονομικών της χώρας, την εργατική δύναμη και το περιβάλλον- διαλύθηκαν ως τμήμα ενός νομοσχεδίου που εγκρίθηκε πρόσφατα από το κοινοβούλιο για την ανασυγκρότηση της κυβέρνησης.

Ένας νέος θεσμός, που ονομάζεται γενικά Προεδρία της Κυβέρνησης, δημιουργήθηκε αποκλειστικά για να υποστηρίξει τον κ.Μητσοτάκη. Και η κρατική τηλεόραση περιήλθε στον έλεγχό του μαζί με την κρατική υπηρεσία πληροφοριών.

Δεν είναι απλά μια διαφορετική προσέγγιση για την διοικητική αποτελεσματικότητα, φαίνεται σαν μια σκόπιμη συγκέντρωση εξουσίας στο γραφείο του πρωθυπουργού.

Για τον κ. Μητσοτάκη η υποκρισία είναι κάτι πολύ εύκολο και συνηθισμένο. Κατά τη διάρκεια της προεκλογικής του εκστρατείας επέκρινε την ιστορική συμφωνία που διευθέτησε τη διένεξη μεταξύ Ελλάδας και Βόρειας Μακεδονίας μόνο και μόνο για να την αποδεχθεί πλήρως μόλις ανέλαβε την εξουσία.

 Ο γιος πρώην πρωθυπουργού από τις ισχυρότερες πολιτικές δυναστείες της χώρας, καταδικάζει τον νεποτισμό αλλά όρισε τον ανιψιό του ως επικεφαλής υπουργείου του ενώ ένας άλλος είναι δήμαρχος της Αθήνας. Και, τόσο εκείνος όσο και η σύζυγός του, επιχειρηματίας της οποίας το όνομα εμφανίζεται στα Paradise Papers, έχουν εμπλακεί σε σκάνδαλα.

Ο αρθρογράφος στη συνέχεια επικρίνει την επιλογή και άλλων προσώπων στην κυβέρνηση (υφυπουργός Εργασίας, υπουργός Τουρισμού, υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, υπ. Προστασίας του Πολίτη) ενώ επισημαίνει: η Ελλάδα ολοκλήρωσε το τρίτο και τελευταίο πρόγραμμα διάσωσης τον προηγούμενο Αύγουστο αλλά παραμένει σοβαρά πληγείσα μετά από μια δεκαετία λιτότητας. Το επίσημο ποσοστό ανεργίας ανέρχεται στο 18% ενώ η ανεργία των νέων αγγίζει το συνταρακτικό 40%.

Καθώς έχει διαβρωθεί η βάση της αλληλεγγύης, το κυβερνητικό σχέδιο για κατάργηση του ασύλου στα πανεπιστήμια είναι μια ένδειξη των άσχημων στιγμών που επίκεινται ενώ η προσφυγική πολιτική του κ. Μητσοτάκη φαίνεται πως είναι η οικοδόμηση ενός τείχους στη θάλασσα.

Καμία από τις πολιτικές που διατυμπάνιζε η Νέα Δημοκρατία- περικοπή εταιρικών φόρων και ιδιωτικοποίηση της βιομηχανίας σε μια προσπάθεια για παροχή κινήτρων για οικονομική ανάπτυξη και δημιουργία νέων θέσεων εργασίας- δεν πρόκειται να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα της χώρας, αλλά μάλλον θα γίνει το αντίθετο.

Σε μια παραδρομή του λόγου του λίγες μέρες πριν τις εκλογές, ο κ.Μητσοτάκης δήλωσε σε μια συν/ξη ότι η χώρα θα πρέπει να ‘’επιστρέψει στο παρελθόν’’. Φαίνεται πως το εννοούσε πραγματικά.

Τίτλος του άρθρου: The Adults Are Back in Charge of Greece. And They Are Really Right-Wing

Πηγή: iefimerida.gr, hellasjournal.com

Tagged