Τριγωνέλλα το αρωματικό μοσχοσίταρo

Ελληνική Φύση
Μοιραστείτε το:

Το μοσχοσίταρο ή τριγωνέλλα είναι ένα βότανο γνωστό από τα βάθη των αιώνων. Σπόροι του βοτάνου έχουν βρεθεί από το 4000 π.χ ενώ τα φύλλα του αναφέρονται σαν υποβοηθητικό της γέννας και το καλλιεργούσαν στην αρχαία Συρία από τον 6ο αιώνα π.Χ..

Επιστημονικό όνομα: «Trigonella foenum-graecum L» που αφορά τριάντα περίπου είδη. Το είδος Trigonella Foenumgraecum  αυτοφύεται στη χώρα μας και είναι πολύ σημαντικό για τις βοτανικές, φαρμακευτικές και θεραπευτικές του ιδιότητες.

Άλλα ονόματα: Τριγωνίσκος ή γραικόχορτο, τριγωνέλλα, τήλι ή τηντελίδα, στροφύλι και  ντηλιλίνα ή ντοντιλίνα, τριγωνέλλα η ελληνική χλόη. Την αναγνωρίζουμε από τα τρίφυλλα  οδοντωτά της φύλλα με ένα – δύο άνθη στις μασχάλες των ανώτερων φύλλων. Οι βλαστοί της είναι τρυφεροί και μυρωδάτοι, τρώγονται δε και σαν λαχανικό. Για θεραπευτικούς σκοπούς χρησιμοποιούνται οι σπόροι του, τα φύλλα του, τα άνθη του και η ρίζα του. Τους σπόρους τους συλλέγουμε όταν ωριμάσουν, τα φύλλα και άλλα επίγεια μέρη του φυτού τα συλλέγουμε αργά το καλοκαίρι.

Χρήση: Ο Ιπποκράτης το χρησιμοποιούσε ως μαλακτικό, αντισηπτικό και για τις παθήσεις της μήτρας. Οι Κινέζοι χρησιμοποιούσαν και χρησιμοποιούν τους σπόρους της τριγωνέλλας για την θεραπεία της ανδρικής ανικανότητας, στη Δανία εσωτερικά ως παυσίπονο εξωτερικά για τη θεραπεία της  πιτυρίδας και της τριχόπτωσης, στην Πολωνία ως μαλακτικό σε έλκη, στην Αυστρία ως κατάπλασμα σε μώλωπες και μικροτραυματισμούς, στην Ουγγαρία ως καταπραϋντικό των εντέρων και των κολικών, στη μέση Ανατολή και στα Βαλκάνια τα επίγεια τμήματα του βοτάνου χρησιμοποιήθηκαν ως γιατρικό για τις κοιλιακές κράμπες που συνδέονται με τους πόνους της περιόδου, της διάρροιας ή της γαστρεντερίτιδας.

Ιδιότητες: Η τριγωνέλλα είναι:  γαλακτοπαραγωγό -είναι ισχυρό διεγερτικό της παραγωγής γάλακτος στις μητέρες, ανοσορρυθμιστικό, αποχρεμπτικό -πολύ καλό  στην αντιμετώπιση της  βρογχίτιδα με γαργάρες δε μπορεί να ανακουφίσει τον λαιμό, μαλακτικό – ιδανικό για την μείωση της βλέννας σε άσθμα και ιγμορίτιδα, τονωτικό – διεγείρει την όρεξη και προκαλεί την πάχυνση στις περιπτώσεις α) αναιμιών β) ανορεξίας και γ) φυματίωσης, τονωτικό σε περιπτώσεις ανορεξίας και ατονίας από αυτή, τονωτικό στις περιπτώσεις φυσικών και ψυχικών ασθενειών, υπογλυκαιμικό, ιδανικό για την μείωση του πυρετού από  φλεγμονές και διαταραχές των πνευμόνων, τονωτικό των μυών, ηπατοπροστατευτικό, γαστροπροστατευτικό. Χρησιμοποιείται ακόμα ως καθαρτικό, ως αντισηπτικό των εντέρων, ως αντιφυσητικό, ως αφροδισιακό και ως αντιβηχικό.

Προσοχή: Η τριγωνέλλα δεν πρέπει να χρησιμοποιείται κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και τα άτομα που παίρνουν ινσουλίνη πρέπει οπωσδήποτε να συμβουλευτούν τον γιατρό τους πριν χρησιμοποιήσουν την τριγωνέλλα ως υπογλυκαιμικό.

Μοιραστείτε το:
Tagged