2.902 οι νεκροί, πάνω από 114 χιλ. τα κρούσματα – Η «αλυσίδα» μετάδοσης του κορωνοϊού – Ο εμβολιασμό και η κλιμακωτή άρση των μέτρων

Γεγονότα

Tο σχέδιο για τον εμβολιασμό και η κλιμακωτή άρση των μέτρων

 «Ποδαρικό» στο άνοιγμα της αγοράς τη Δευτέρα 7/12 με τα εποχικά καταστήματα με χριστουγεννιάτικα είδη

Μπορεί να είναι εξαιρετικά αργή η αποκλιμάκωση των κρουσμάτων κορωνοϊού στη χώρα, η οποία διατηρεί στα ύψη την πίεση στο ΕΣΥ, ωστόσο η κυβέρνηση, με το βλέμμα στραμμένο στα επιδημιολογικά δεδομένα, είναι αποφασισμένη να προχωρήσει στο σταδιακό άνοιγμα της αγοράς, κλιμακωτά, ενόψει Χριστουγέννων.

Μετά το «ποδαρικό» στο άνοιγμα της αγοράς τη Δευτέρα 7/12 με τα εποχικά καταστήματα με χριστουγεννιάτικα είδη, ανά 3-4 ημέρες θα ακολουθεί το άνοιγμα και άλλων καταστημάτων, όπως τα βιβλιοπωλεία, τα ανθοπωλεία, τα κομμωτήρια, υπό όρους και αυστηρές προϋποθέσεις, εφόσον το επιτρέπουν τα επιδημιολογικά δεδομένα.

Στόχος είναι να ανοίξει η αγορά κλιμακωτά, έτσι ώστε να αποφευχθεί πολύ μεγάλος συνωστισμός ταυτόχρονα, την ίδια μέρα.

Το «στοίχημα» είναι να ανοίξουν οι επιχειρήσεις του λιανεμπορίου και οι υπόλοιπες εμπορικές επιχειρήσεις, αφού τα σχολεία, η εστίαση μάλλον θα ανοίξουν από το 2021, αν και οι οριστικές αποφάσεις θα «κλειδώσουν» την ερχόμενη εβδομάδα.

Ωστόσο, αυτά που δεν θα ανοίξουν μέσα στις γιορτές, όπως έχει ήδη ξεκαθαρίσει ο πρωθυπουργός, Κ. Μητσοτάκης, είναι τα κέντρα διασκέδασης και τα μπαρ, τα οποία θα παραμείνουν κλειστά μέχρι τη διάθεση του εμβολίου.

Και ενώ ιδιαίτερα ανθεκτική αποδεικνύεται η «αλυσίδα» μετάδοσης του νέου κορωνοϊού στην Ελλάδα, καθώς έναν μήνα μετά την έναρξη του γενικού lockdown, το ιικό φορτίο παραμένει υψηλό, με τα θετικά κρούσματα σε καθημερινή βάση εξακολουθούν να αντιστοιχούν στο 9% – 10% επί του συνόλου των τεστ, ο αριθμός των διασωληνωμένων να παραμένει σε πολύ υψηλό επίπεδο, όπως και ο μέσος όρος ημερήσιων θανάτων, στο μικροσκόπιο της κυβέρνησης βρίσκεται η προετοιμασία για την παραλαβή, αποθήκευση και διανομή των εμβολίων.

Στην Ελλάδα θα ξεκινήσει ο εμβολιασμός αμέσως μετά την παραλαβή των εμβολίων που, με τα σημερινά δεδομένα, αναμένεται εντός του Ιανουαρίου.

Κικίλιας για εμβολιασμό: Προχωράμε στη μεγαλύτερη υγειονομική επιχείρηση που έχει γίνει ποτέ στην ιστορία της χώρας

«Όταν εγκριθούν τα εμβόλια από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων και φτάσουν στη χώρα και τα παραλάβουμε την ίδια ημέρα, εντός  24 ωρών ξεκινάμε τον εμβολιασμό», τόνισε ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικιλίας.

Όπως ανέφερε ο κ. Κικίλιας μιλώντας στον ΣΚΑΪ, «προχωράμε στη μεγαλύτερη και κρισιμότερη υγειονομική επιχείρηση που έχει γίνει ποτέ στην ιστορία της χώρας».

Πρόσθεσε πως «για να πετύχει αυτή η επιχείρηση, πρέπει να εμβολιαστούν εκατομμύρια πολίτες της χώρας μας με εκατομμύρια εμβόλια, εκ των οποίων τα περισσότερα είναι σε δύο δόσεις».

Ο υπουργός τόνισε πως «έχουμε εκπονήσει ένα επιστημονικό και τεχνοκρατικό σχέδιο μεταφοράς, συντήρησης και ψηφιακής διαχείρισης των δεδομένων που αφορά κέντρα υγείας, γιατρούς, νοσηλευτές, εμβολιαστές.

Όλο αυτό θα κρίνει πως θα επιστρέψουμε καταρχάς σε μια μερική κανονικότητα και στη συνέχεια πώς θα πάρουμε τις ζωές μας μέσα».

Προτεραιότητα στον εμβολιασμό θα έχουν υγειονομικοί, ευπαθείς ομάδες, άνθρωποι μεγάλης ηλικίας, γηροκομεία και ειδικές δομές.

Μάλιστα, στις περιπτώσεις που οι άνθρωποι δεν μπορούν να μετακινηθούν, το κράτος θα πάει στον πολίτη.

«Δηλαδή οι κινητές ομάδες, οι ΚΟΜΥ, θα πάνε στα γηροκομεία μας και στις κλειστές δομές και θα εμβολιάσουν το σύνολο των ωφελουμένων και το προσωπικό τους», όπως εξήγησε.

Σχετικά με τον τρόπο που θα κλείνουν ραντεβού οι πολίτες, ο κ. Κικίλιας ανέφερε ότι θα πρέπει καταρχάς να εγγραφούν στην άυλη συνταγογράφηση, ώστε να τους αποσταλεί SMS, το οποίο θα τους ορίζει ραντεβού σε ένα από τα 1.018 εμβολιαστικά κέντρα.

«Ήδη κάνουμε προσομοιώσεις και ασκήσεις ώστε να είμαστε έτοιμοι» , είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός.

Πρόσθεσε ότι το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης ετοιμάζει κι άλλα εργαλεία για να μπορεί να επικοινωνεί το κράτος με τον πολίτη.

Ο σχεδιασμός της κυβέρνησης για το εμβόλιο – Κομβικός ο ρόλος Πιερρακάκη

Με το βλέμμα στραμμένο στην προετοιμασία για την παραλαβή, αποθήκευση και διανομή των εμβολίων, βρίσκεται η κυβέρνηση.

Ήδη, σε τηλεδιάσκεψη υπό τον πρωθυπουργό , Κ. Μητσοτάκη, στο Μαξίμου το Σάββατο 5/12 έγινε αναφορά στην προτεραιοποίηση για τον εμβολιασμό, συζητήθηκε ο τρόπος με τον οποίο θα κλείνουν ραντεβού οι πολίτες για τον εμβολιασμό τους στα 1.018 εμβολιαστικά κέντρα που θα λειτουργούν στην Ελλάδα, ενώ ο κ. Μητσοτάκης κατέστησε σαφές  «ο προγραμματισμός αυτός πρέπει να αποτελέσει την απόλυτη προτεραιότητα του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης».

Το Υπουργείο Υγείας θα  εξακολουθήσει να είναι επικεντρωμένο στη λειτουργία του Συστήματος Υγείας, αφού η πανδημία βρίσκεται σε εξέλιξη και δεν θα πρέπει να υπάρχει καμιά απολύτως χαλάρωση, ενώ  είναι απαραίτητη η εκστρατεία ενημέρωσης των πολιτών, ώστε να ενισχυθεί η εμπιστοσύνη στην επιστήμη και να πειστούν όσοι εμφανίζονται επιφυλακτικοί για την ασφάλεια του εμβολίου.

Η σύσκεψη προετοιμασίας θα πραγματοποιείται σε τακτική βάση προκειμένου όλα να είναι έτοιμα και να ξεκινήσει ο εμβολιασμός αμέσως μετά την παραλαβή των εμβολίων που, με τα σημερινά δεδομένα, αναμένεται εντός του Ιανουαρίου.

Ο οδικός χάρτης της κυβέρνησης

Tο κυβερνητικό επιτελείο προετοιμάζει τα βήματα της εορταστικής επανεκκίνησης της αγοράς, περιορίζοντάς τα σε έναν στενό αριθμό κοινωνικών και οικονομικών δραστηριοτήτων.

Οι όποιες εξαιρέσεις υπάρξουν θα αφορούν στην κάλυψη βασικών αναγκών, παρεκκλίνοντας λίγο από τον κανόνα που δεν είναι άλλος από τον αυτοπεριορισμό και την κοινωνική απόσταση και τις ημέρες των γιορτών.

To σχέδιο εξόδου

Δευτέρα 7 Δεκεμβρίου – Λιανεμπόριο

 • Λειτουργία 110 καταστημάτων εποχικών ειδών (χριστουγεννιάτικα είδη)
 • Πώληση χριστουγεννιάτικων ειδών στα σούπερ μάρκετ

Τα παραπάνω καταστήματα θα λειτουργήσουν μέχρι και τις 9 Ιανουαρίου αυστηρά και με τις κάτωθι προϋποθέσεις:

 • Για την μετάβαση στο κατάστημα: αποστολή SMS στο 13033 με επιλογή «2 -Μετάβαση σε κατάστημα»
 • Ωράριο λειτουργίας: 7 το πρωί έως 20:30 το βράδυ

Χωρητικότητα:

 • 4 άτομα ανά 100 τ.μ.
 • 1 άτομο ανά 15 τ.μ. για καταστήματα άνω των 100 μέτρων
 • Αποστάσεις 2 μέτρων μεταξύ των πελατών
 • Συνίσταται η μη χρήση ανελκυστήρων
 • Υποχρεωτική η χρήση μάσκας

Τα επόμενα βήματα στην επανεκκίνηση της αγοράς

Πάνω στο τραπέζι βρίσκονται όλα τα σενάρια σε σχέση με τον οδικό χάρτη άρσης των μέτρων, εφόσον το επιτρέψουν τα επιδημιολογικά στοιχεία. Πρόθεση της κυβέρνησης είναι τα επόμενα 24ωρα να ενημερώσει τους πολίτες  για το σχέδιο της επανεκκίνησης, σύμφωνα με τα σημερινά δεδομένα, και μάλιστα, αναμένεται παρέμβαση του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη.

Λεπτομέρειες του σχεδίου θα δοθούν στην απογευματινή ενημέρωση, είτε δια στόματος του κυβερνητικού εκπροσώπου, Στ. Πέτσα, είτε για του υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας, Ν. Χαρδαλιά.   

Έτσι, εφόσον την επόμενη εβδομάδα το επιτρέψουν τα επιδημιολογικά δεδομένα, θα μπορούσαν υπό όρους και με κανόνες να ανοίξουν την Παρασκευή 11/12  τα κομμωτήρια, τα καταστήματα παιχνιδιών, τα βιβλιοπωλεία και τα ανθοπωλεία.

Επίσης, τη Δευτέρα 14/12 τα καταστήματα του λιανικού εμπορίου, αλλά και τη Δευτέρα 21/12 τα εμπορικά καταστήματα. Στόχος, είναι το άνοιγμα του λιανεμπορίου πριν από τα Χριστούγεννα. Υπενθυμίζεται ότι τη Δευτέρα 14 Δεκεμβρίου είναι προγραμματισμένη η λήξη της παράτασης του lockdown, στις 6 το πρωί.

Κλειστά την περίοδο των γιορτών

 • Μπαρ
 • Κέντρα διασκέδασης
 • Πολυχώροι ψυχαγωγίας
 • Τα σχολεία όλων των βαθμίδων της υποχρεωτικής εκπαίδευσης
 • Θέατρα
 • Σινεμά
 • -Γκαλερί
 • Θερινά θέρετρα και χιονοδρομικά κέντρα

Για τα εστιατόρια, καθώς αρκετοί επιχειρηματίες του κλάδου δεν προτίθενται να ανοίξουν λόγω αδυναμίας κάλυψης των λειτουργικών εξόδων από τους αυστηρούς περιορισμούς, προκρίνεται η λύση της επιδότησης για την αγορά θερμαντικών σωμάτων.

ΕΟΔΥ: 98 θάνατοι και 1.383 κρούσματα στις 5/12

Συνεχίζεται η επέλαση του Covid -19 στην Ελλάδα καθώς ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε το Σάββατο (5/12/2020) 1.383 νέα κρούσματα των οποίων 14 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 114.568, εκ των οποίων το 52.8% άνδρες.

 • Τα 4.981 (4.3%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 30207 (26.4%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.
 • Στους 594 ανέρχονται οι ασθενείς πο νοσηλεύονται διασωληνωμένοι.
 • Η διάμεση ηλικία τους είναι 65 ετών. 171 (28.8%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες.

 • To3%, των διασωληνωμένων, έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω.
 • 641 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.
 • Τέλος, καταγράφηκαν 98 ακόμα θάνατοι και συνολικά 2.902 στη χώρα.
 • Οι 1156 (39.8%) γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες.

Η διάμεση ηλικία των θανόντων ήταν τα 79 έτη και το 96.1% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

 

Μεγάλη εισροή του κορωνοϊού στις οικογένειες – Πολλοί οι ασυμπτωματικοί

Γιατί δεν υποχωρεί η πίεση της πανδημίας στη χώρα, παρ΄ότι έχει επιβληθεί lockdown για αρκετές εβδομάδες. Για δύο λόγους, όπως εξηγούν οι ειδικοί.

Διότι από τη μία η κινητικότητα των πολιτών είναι αρκετά αυξημένη σε σχέση με το πρώτο lockdown που επιβλήθηκε, τον Μάρτιο και από την άλλη, διότι η αλυσίδα μετάδοσης του κορωνοϊού αφορά πλέον τη διαδρομή εργασία – σπίτι.

Με άλλα λόγια, οι εργαζόμενοι σε εταιρείες ή εργοστάσια μεταφέρουν τον ιό στα σπίτια τους και τον μεταδίδουν σε όλη την οικογένεια, ανάμεσά τους και στα γηραιότερα μέλη, τα οποία διατρέχουν τον μεγαλύτερο κίνδυνο να νοσήσουν σοβαρά και να καταλήξουν από επιπλοκές. Επίσης, προβληματισμός επικρατεί από τη χαλάρωση που έχει παρατηρηθεί σε περιοχές εκτός πόλεων.

Στο «κόκκινο» η Βόρεια Ελλάδα

Η κατάσταση στη Βόρεια Ελλάδα παραμένει στο «κόκκινο», ενώ στο «κάδρο» της ανησυχίας έχουν μπει και άλλες περιοχές, που δεν πέφτει το ιικό φορτίο ή σε ορισμένες περιπτώσεις, που έχει αυξηθεί.

Σε έξι περιοχές δεν παρουσιάζεται μείωση στον αριθμό των κρουσμάτων και του επιδημιολογικού φορτίου, με τον κύριο όγκο των νέων περιπτώσεων να μετατοπίζεται από τις πόλεις, στα χωριά.

Το 86,1% των ενεργών κρουσμάτων κατανέμεται γεωγραφικά σε 5 από τις 13 Περιφέρειες της χώρες.

 • Ειδικότερα, πως το 66,4% βρίσκεται στο βόρειο τμήμα της Ελλάδας.
 • Η Αττική συγκεντρώνει το 17,9% των ενεργών κρουσμάτων.
 • Σε Θεσσαλονίκη, Γρεβενά, Λάρισα, Μαγνησία, Χαλκιδική, Κιλκίς, Καρδίτσα, Σέρρες, Τρίκαλα και Καβάλα εξακολουθεί να παρουσιάζεται υψηλό φορτίο.

Σημειώνεται ότι ενεργοποιούνται δύο ακόμα εργαλείων και συγκεκριμένα η απαγόρευση εισόδου στη χώρα όσων εντοπίζονται θετικοί στον νέο κορωνοϊό και επιπλέον, η απαγόρευση των επισκέψεων στο Άγιο Όρος.

Υπάρχουν 18.000 ενεργά κρούσματα στην Ελλάδα

Μειώνεται  η καμπύλη των νέων κρουσμάτων  σε όλη την επικράτεια. Πιερία, Φθιώτιδα και Αιτωλοακαρνανία είναι στις περιοχές που δημιουργούν ανησυχία, ενώ υπολογίζεται ότι υπάρχουν 18.000 ενεργά κρούσματα στη χώρα και καταγράφεται αύξηση της μέσης ηλικίας.

Στη χώρα νοσηλεύονται περίπου 4.000 ασθενείς και οι ΜΕΘ είναι γεμάτες, ειδικά στη Βόρεια Ελλάδα. Στην επικράτεια η πληρότητα ΜΕΘ υπολογίζεται σε 84% (94% στη Θεσσαλονίκη).

Πηγή: bankingnews.gr

Μοιραστείτε το:
Tagged