Όχι θα ξέφευγε το Υγραέριο κίνησης: Στα «κόκκινα» η νοθεία στο LPG – Οργιάζουν οι επιτήδειοι

Ενέργεια Επιχειρηματικότητα
Μοιραστείτε το:

Υγραέριο κίνησης: Μάστιγα η νοθεία στο LPG. Στα «κόκκινα» η νοθεία

Ο κλάδος του υγραερίου κίνησης μαστίζεται εδώ και χρόνια από έντονη παραβατικότητα, καθώς επιτήδειοι πωλούν υγραέριο χαμηλότερης φορολογίας (βιομηχανικό) στα πρατήρια ως υγραέριο κίνησης (λαθρεμπορία).

Εκτιμάται ότι πάνω από το 20% του υγραερίου κίνησης που πωλείται στην Ελλάδα προέρχεται από παραδόσεις υγραερίου βιομηχανίας, χαμηλότερου ΕΦΚ, οι οποίες γίνονται παράνομα. Κάθε λίτρο υγραερίου θέρμανσης κοστίζει περίπου 0,21 ευρώ φθηνότερα από ένα λίτρο υγραερίου κίνησης. Είναι εύκολα αντιληπτό ότι το οικονομικό κίνητρο για παραβατική συμπεριφορά μέρους των πρατηρίων είναι πολύ ισχυρό. Στα πλαίσια αυτά, και σε συνέχεια της ψήφισης της σχετικής νομοθεσίας (ΠΟΛ 1195/2018 & ΠΟΛ 1218/2018) με εφαρμογή 1 Μαρτίου 2019, όλα τα πρατήρια που διαθέτουν υγραέριο κίνησης οφείλουν να εκδίδουν αυτόματα απόδειξης λιανικής πώλησης προς τους αυτοκινητιστές. Οι αποδείξεις αυτές μάλιστα είναι συνδεδεμένες με το πληροφοριακό κέντρο της ΑΑΔΕ μέσω φορολογικού μηχανισμού, ώστε να πραγματοποιούνται οι απαραίτητοι έλεγχοι για την νόμιμη διακίνηση του υγραερίου. Η απόδειξη μάλιστα που εκδίδεται, περιλαμβάνει και την ποσότητα του υγραερίου που πουλήθηκε καθώς και την ώρα της παραλαβής, όπως ακριβώς γίνεται και με τα υπόλοιπα υγρά καύσιμα.

Ταυτόχρονα και οι εταιρίες εμπορίας υγραερίου, που εφοδιάζουν τα πρατήρια, οφείλουν να είναι συνδεδεμένες με την ΑΑΔΕ, πάλι μέσω φορολογικού μηχανισμού, ώστε ο έλεγχος του κυκλώματος διακίνησης του υγραερίου κίνησης να ελέγχεται αυτόματα και με ακρίβεια. Σημαντική συνεισφορά στην καταπολέμηση του φαινομένου αυτού που πλήττει πρωτίστως τους ανυποψίαστους οδηγούς έχει ο κρατικός ελεγκτικός μηχανισμός.

Σύμφωνα με το δελτίο τύπου του ΣΔΟΕ, την προηγούμενη εβδομάδα πραγματοποιήθηκαν έλεγχοι σε πρατήρια υγραερίου στην αγορά στην ευρύτερη περιοχή της Αττικής, όπου διαπιστώθηκε ότι 3 πρατήρια δεν εξέδιδαν αποδείξεις.

Συμβουλές για καταναλωτές

  • Ψωνίστε από τον επαγγελματία που εμπιστεύεστε και από αξιόπιστα σήματα που έχουν συστήματα ελέγχου ποιότητας και ποσότητας.
  • Να είστε υποψιασμένοι σε εξόφθαλμες περιπτώσεις.
  • Αποδείξεις- να ζητάτε πάντα απόδειξη. Κάθε πρατήριο οφείλει βάση νόμου να εκδίδει αυτόματα την απόδειξή σας για το υγραέριο κίνησης που αγοράσατε εκείνη τη στιγμή.

Πηγή: iefimerida.gr

Μοιραστείτε το:
Tagged