Όταν η ιδεοληψία καλύπτει μονίμως μάτια. Μια απάντηση για το «Η Ελλάδα είναι «Άουσβιτς» της μεγάλης Κυρίας»…

Κυβέρνηση
Μοιραστείτε το:

Η Ελλάδα κρανίου τόπος – Η Βενεζουέλα παράδεισος

Στους έξι μήνες πάνω κάτω που έγραφα για την κατάσταση στην Βενεζουέλα, εδώ στο Liberal, από το Καράκας που ζούσα με την οικογένεια μου αλλά και στα χρόνια που γράφω για το ίδιο θέμα στην σελίδα μου στο facebook, η μεγαλύτερη μου αγωνία ήταν το πως και ποιες λέξεις χρησιμοποιώ στα κείμενα μου.

του Γιάννη Κουζηνού

Όταν ζεις επί 7 χρόνια κάτω από συνθήκες που δεν είχες ζήσει ποτέ σου πρωτύτερα αλλά και δεν έχει ζήσει η φανταστεί κανένας στην ηλικία σου πίσω στην πατρίδα, είναι πολύ εύκολο να πέσεις στην υπερβολή.

Πώς μπορείς να χαρακτηρίσεις την κατάσταση σε μια χώρα που έχουν δολοφονηθεί εκατοντάδες νέοι αντιφρονούντες σε πορείες, συνήθως με μια σφαίρα στο κεφάλι, πολλοί στο διπλανό τετράγωνο, στο διπλανό σπίτι η λίγα χιλιόμετρα πιο μακριά, από τα χέρια αστυνομικών η από τα χέρια πολιτών που στέκονταν δίπλα σε αστυνομικούς και όλοι μαζί δούλευαν για το καθεστώς;

Με ποιες λέξεις μπορείς να περιγράψεις, χωρίς να πέσεις στην υπερβολή, την κατάσταση σε μια χώρα που δολοφονούνται χιλιάδες κάθε χρόνο, θύματα βίαιων εγκλημάτων. Όταν έχεις πληροφορηθεί στις 7 το πρωί ότι ο πατέρας συμμαθήτριας της κόρης σου που τις πήγαινε στο σχολείο δολοφονήθηκε μπροστά στο κοριτσάκι του για το κινητό του και μερικά bolivar μετρητά ;

Πόσο μα πόσο παιδεύτηκα να μην πέσω στον λαϊκισμό και στην υπερβολή περιγράφοντας τις νύχτες που colectivos και αστυνομία έριχναν ομοβροντίες πυρών προς το κτίριο μας και εκτοξεύοντας απειλές ότι αυτό θα είναι το τελευταίο μας βράδυ.

Ποιες λέξεις μου έμεναν να χρησιμοποιήσω όταν τα ανθρώπινα λεξικά έμοιαζαν μικρά μπροστά σε ανθρώπους που έψαχναν μάταια το φάρμακο για την αρρώστια τους, ψωμί στα σκουπίδια για να τραφούν, το γάλα για το παιδί τους, φωνή για να ακουστούν;

Επειδή λοιπόν όλα σε αυτό τον κόσμο είναι κάτι σε σχέση με ένα άλλο, πάντα προσπαθούσα και προσπαθώ να διατηρώ , όσο το δυνατό, την αντίληψη της μεγάλης, της γενικής εικόνας. Δεν θα μπορούσα να γράψω λοιπόν ποτέ για την Βενεζουέλα, όσο και να με έτρωγε το δάχτυλο μου στο πληκτρολόγιο, ότι είναι Κρανίου Τόπος. Όταν μάλιστα με ρωτούσαν, πόσο πραγματικά δύσκολη είναι η κατάσταση απαντούσα ότι όχι, δεν έχουν ανοίξει ακόμα οι ουρανοί και δεν έχουν ξεχυθεί οι Δαίμονες να μας τρυπάνε με τις τρίαινες !

Και θα έπεφτα χωρίς άλλο σε ύβρη αν τολμούσα να συγκρίνω όλα αυτά που σας περιγράφω με τα πάνδεινα που πέρασαν συνάνθρωποι μας στα στρατόπεδα συγκέντρωσης των Ναζί. Γιατί όπως και στα εύκολα, στα όμορφα και οι δυσκολίες στην ζωή έχουν διαβαθμίσεις. Διαβαθμίσεις που οφείλουμε να αντιλαμβανόμαστε και όσα γράφουμε αλλά ακόμα περισσότερο όταν διαβάζουμε.

Είναι θλιβερό και επικίνδυνο λοιπόν,  άνθρωποι που χειρίζονται άριστα τον λόγο και πολιτικοί που γνωρίζουν άριστα τις καταστάσεις, να θεωρούν ότι στην Ελλάδα που παραφέρθηκαν, βγήκαν εκτός ορίου των καθηκόντων τους, ορισμένα όργανα της τάξεως έχουμε χούντα. Ότι η χώρα μας είναι Κρανίου Τόπος και ζούμε σε συνθήκες Άουσβιτς.

Και είναι ακόμα θλιβερότερο και επικίνδυνο ότι οι ίδιοι άνθρωποι που καταφεύγουν σε αυτού του είδους τις λαϊκίστικες υπερβολές, είναι ακριβώς οι ίδιοι που θα κάνουν στην καλύτερη περίπτωση τα στραβά μάτια στα όσα συμβαίνουν στην Βενεζουέλα και στην αισχρότερη των περιπτώσεων θα στηρίζουν με ανακοινώσεις τους το καθεστώς και θα ψηφίζουν αντίθετα στις όποιες κυρώσεις στο Ευρωκοινοβούλιο.

Φαντάζομαι όμως ότι ήταν ευκολότερο για μένα, με τον θάνατο καθημερινά μπροστά στα μάτια μου, να αποφεύγω τις υπερβολές στην επιλογή λέξεων για τα κείμενα μου, από αυτούς που δεν τα καταφέρνουν γιατί η ιδεοληψία καλύπτει μονίμως τα δικά τους μάτια.

Τι προηγήθηκε…

Η Ελενα Ακρίτα επιμένει και βγάζει γλώσσα στο ΚΙΣ: Στο Αουσβιτς δεν ήταν μόνο Εβραίοι

Έναν αδιανόητο παραλληλισμό έκανε η Ελενα Ακρίτα, στην προσπάθειά της να επικρίνει την κυβέρνηση, και συνέκρινε τη ζωή στην Ελλάδα με το Άουσβιτς, προκαλώντας την έντονη αντίδραση της ισραηλιτικής κοινότητας.

Το ΚΙΣ, σε μια οργισμένη ανακοίνωση, καταδίκασε τον παραλληλισμό που έκανε η δημοσιογράφος των συνθηκών του Άουσβιτς με τη ζωή στην Ελλάδα, λέγοντας ότι η αναφορά αυτή προκαλεί «ντροπή», ενώ έκανε λόγο για προσπάθεια ευτελισμού και εργαλειοποίησης του Ολοκαυτώματος που οδηγεί στην λήθη και στην παραποίηση της ιστορίας.

Η δημοσιογράφος απάντησε στο ΚΙΣ, με ένα ακόμη πιο παραληρηματικό κείμενο, στο οποίο προβάλει το επιχείρημα ότι στο Άουσβιτς δεν ήταν μόνο Εβραίοι.

Η απάντηση της Έλενας Ακρίτα στο ΚΙΣ

Στο κείμενο μου αναφέρομαι στο Αουσβιτς, αλλά δεν αναφέρομαι πουθενά στους Εβραίους κρατούμενους. Βεβαίως οι Εβραίοι ήταν η πλειοψηφία αλλά δεν ήταν μόνον αυτοί. Στα στρατόπεδα συγκέντρωσης δολοφονήθηκαν ομοφυλόφιλοι, κομουνιστές, σοσιαλιστές, συνδικαλιστές, Ρομά, μάρτυρες του Ιεχωβά, πολιτικοί κρατούμενοι, άτομα με αναπηρία, ηλικιωμένοι, μωρά, άτομα με νοητική υστέρηση.

Θεωρώ ότι η φιλοδοξία αυτής της κυβέρνησης είναι να κλείσει όλους τους ‘αντιφρονούντες’ σε ένα τεράστιο στρατόπεδο συγκέντρωσης.

Θεωρώ ότι η φιλοδοξία αυτής της κυβέρνησης είναι να συντρίψει κάτω από την μπότα της κάθε ελεύθερη φωνή.

Θεωρώ ότι αυτή η κυβερνηση διαφεντεύει τον τόπο μας με το αίμα, τη βία, την τρομοκράτηση των πολιτών και με την καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων μας.

Θεωρώ ότι αυτή η κυβερνηση έχει συνθλίψει τα προσωπικά δεδομένα των πολιτών, βλ. Κυρανακης χτες, το πιο πρόσφατο.

Θεωρώ ότι αυτή η κυβερνηση μάς κατηγοριοποιεί ήδη ανάλογα με το αν είμαστε Έλληνες, αλλοδαποί, γκει, διεμφυλικοι, αριστεροί, ψυκτικοί από το Περιστέρι, κομουνιστές, αναρχικοί – οτιδήποτε άλλο εκτός από φασιστες όπως ο δραπέτης Παππάς.

Η γενοκτονια επί Χιτλερ είναι ένα από τα ειδεχθέστερο εγκληματα που έχουν διαπραχθεί ποτέ. Μια μαύρη και ρυπαρή κηλίδα στην ιστορία της Ανθρωπότητας. Πολλές φορές έχω τοποθετηθεί ανάλογα, εξού και πάντα το ΚΙΣ (Κεντρικό Ισραηλιτικο Συμβούλιο) με συμπεριλαμβάνει στη λίστα δημοσιογράφων που ανελλιπώς ενημερώνει για τη δράση του.

Θα περιμένω με ιδιαιτέρο ενδιαφέρον τις απόψεις των απογόνων, όχι μόνο των Εβραίων αλλά όλων των ανθρώπων που μαρτύρησαν και δολοφονήθηκαν στα στα στρατόπεδα του Θανάτου.

Υ. Γ. Όσο για την επίθεση που δέχτηκα από τον αντισημίτη και αρνητή του ολοκαυτώματος Αδωνι Γεωργιάδη να τού θυμίσω τη ρήση «εκεί που γλείφω έφτυνα κι εκεί που τρωω εχ@ζα».

Τι ανέφερε στην ανακοίνωσή του το ΚΙΣ

Μόνο ντροπή προκαλεί η αναφορά της κας Έλενας Ακρίτα σε σχετικό άρθρο της «…Ζούμε σε ένα κρανίου τόπος. Ζούμε σε ένα Άουσβιτς. Σε λίγο θα ράψουμε κι αστέρια στο πέτο του παλτού μας για να ξέρουν ποιους ποδοπατούν σε αυτή την ατέλειωτη Νύχτα των Κρυστάλλων». Το Κεντρικό Ισραηλιτικό Συμβούλιο Ελλάδος αποδοκιμάζει τον απαράδεκτο και ανυπόστατο παραλληλισμό των συνθηκών του Άουσβιτς με τη ζωή σε μια δημοκρατική χώρα όπως η Ελλάδα.

Γιατί στο Άουσβιτς οι άνθρωποι δεν ζούσαν… Πέθαιναν κάθε μέρα, κάθε ώρα, κάθε λεπτό, κάθε στιγμή… γιατί στο Άουσβιτς η ζωή είχε χάσει κάθε αξία… γιατί ο άνθρωπος είχε χάσει την ανθρωπιά του… γιατί στο Άουσβιτς επικρατούσε μόνο η απανθρωπιά… γιατί στο Άουσβιτς η κάπνα των κρεματορίων απλωνόταν στον ουρανό και η στάχτη της ανθρώπινης σάρκας σκέπαζε τη γη… γιατί στο Άουσβιτς εξοντώθηκαν 1.500.000 άνθρωποι που δεν είχαν τη δυνατότητα  να φωνάξουν «Πονάω ρε …».

Επαναλαμβάνουμε για μια ακόμη φορά ότι το Κεντρικό Ισραηλιτικό Συμβούλιο Ελλάδος, οι Έλληνες Εβραίοι, όσοι από εμάς διάβηκαν την πύλη του Άουσβιτς και επιβιώσαμε και είμαστε ακόμα ζωντανοί, οι απόγονοι των θυμάτων, δεν θα σταματήσουμε ποτέ να καταγγέλλουμε κάθε προσπάθεια ευτελισμού και εργαλειοποίησης του Ολοκαυτώματος που οδηγεί στη λήθη και στην παραποίηση της ιστορίας.

——————

Ισραηλιτικό Συμβούλιο κατά Έλενας Ακρίτα για το «ζούμε σε ένα Άουσβιτς»

Η φράση της Έλενας Ακρίτα πως «ζούμε σε ένα Άουσβιτς» προκάλεσε την οργισμένη αντίδραση του Κεντρικού Ισραηλιτικού Συμβουλίου. Γιατί, όπως τονίζεται σε ανακοίνωση, εκεί οι άνθρωποι δεν ζούσαν ούτε μπορούσαν να φωνάξουν «πονάω ρε».

 «Ζούμε σε ένα κρανίου τόπος. Ζούμε σε ένα Άουσβιτς. Σε λίγο θα ράψουμε κι αστέρια στο πέτο του παλτού μας για να ξέρουν ποιους ποδοπατούν σε αυτή την ατέλειωτη Νύχτα των Κρυστάλλων». Αυτή ήταν η φράση σε κείμενο που έγραψε η Έλενα Ακρίτα στο news247.gr με αφορμή τον άγριο ξυλοδαρμό του 29χρονου από αστυνομικούς στη Νέα Σμύρνη, την περασμένη Κυριακή. Μια φράση που προκάλεσε την αντίδραση από το Κεντρικό Ισραηλιτικό Συμβούλιο Ελλάδος.

Το ΚΙΣΕ αποκαλεί τη συγκεκριμένη φράση ντροπή, αποδοκιμάζει «απαράδεκτο και ανυπόστατο παραλληλισμό» και τονίζει: «Γιατί στο Άουσβιτς οι άνθρωποι δεν ζούσαν… Πέθαιναν κάθε μέρα, κάθε ώρα, κάθε λεπτό, κάθε στιγμή… γιατί στο Άουσβιτς η ζωή είχε χάσει κάθε αξία… γιατί ο άνθρωπος είχε χάσει την ανθρωπιά του… γιατί στο Άουσβιτς επικρατούσε μόνο η απανθρωπιά… γιατί στο Άουσβιτς η κάπνα των κρεματόριων απλωνόταν στον ουρανό και η στάχτη της ανθρώπινης σάρκας σκέπαζε τη γη… γιατί στο Άουσβιτς εξοντώθηκαν 1.500.000 άνθρωποι που δεν είχαν τη δυνατότητα να φωνάξουν «Πονάω ρε …».

 «Δεν θα σταματήσουμε ποτέ να καταγγέλλουμε κάθε προσπάθεια ευτελισμού και εργαλειοποίησης του Ολοκαυτώματος που οδηγεί στη λήθη και στην παραποίηση της ιστορίας», καταλήγει η ανακοίνωση.

Όλη η ανακοίνωση του ΚΙΣΕ

«Μόνο ντροπή προκαλεί η αναφορά της κας Έλενας Ακρίτα σε σχετικό άρθρο της «…Ζούμε σε ένα κρανίου τόπος. Ζούμε σε ένα Άουσβιτς. Σε λίγο θα ράψουμε κι αστέρια στο πέτο του παλτού μας για να ξέρουν ποιους ποδοπατούν σε αυτή την ατέλειωτη Νύχτα των Κρυστάλλων».

Το Κεντρικό Ισραηλιτικό Συμβούλιο Ελλάδος αποδοκιμάζει τον απαράδεκτο και ανυπόστατο παραλληλισμό των συνθηκών του Άουσβιτς με τη ζωή σε μια δημοκρατική χώρα όπως η Ελλάδα.

Γιατί στο Άουσβιτς οι άνθρωποι δεν ζούσαν… Πέθαιναν κάθε μέρα, κάθε ώρα, κάθε λεπτό, κάθε στιγμή… γιατί στο Άουσβιτς η ζωή είχε χάσει κάθε αξία… γιατί ο άνθρωπος είχε χάσει την ανθρωπιά του… γιατί στο Άουσβιτς επικρατούσε μόνο η απανθρωπιά… γιατί στο Άουσβιτς η κάπνα των κρεματόριων απλωνόταν στον ουρανό και η στάχτη της ανθρώπινης σάρκας σκέπαζε τη γη… γιατί στο Άουσβιτς εξοντώθηκαν 1.500.000 άνθρωποι που δεν είχαν τη δυνατότητα να φωνάξουν «Πονάω ρε …».

Επαναλαμβάνουμε για μια ακόμη φορά ότι το Κεντρικό Ισραηλιτικό Συμβούλιο Ελλάδος, οι Έλληνες Εβραίοι, όσοι από εμάς διάβηκαν την πύλη του Άουσβιτς και επιβιώσαμε και είμαστε ακόμα ζωντανοί, οι απόγονοι των θυμάτων, δεν θα σταματήσουμε ποτέ να καταγγέλλουμε κάθε προσπάθεια ευτελισμού και εργαλειοποίησης του Ολοκαυτώματος που οδηγεί στη λήθη και στην παραποίηση της ιστορίας».

Πηγή: liberal.gr /iefimerida.gr

Μοιραστείτε το:
Tagged