Όλοι εναντίον του αναιδέστατου Σουλτάνου – Απορρίπτεται η ισλαμιστική ρητορική μίσους του Ερντογάν

Διεθνείς Σχέσεις
Μοιραστείτε το:

Ο πρόεδρος της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν, ανήρτησε χθες σειρά από tweets, στα οποία, μεταξύ άλλων, απορρίπτει τη «ρητορική του μίσους».

Η κίνηση έγινε στον απόηχο της νέας αντιπαράθεσης με την Τουρκία, μετά και τις λεκτικές επιθέσεις εναντίον του εκ μέρους του Ταγίπ Ερντογάν, αλλά και των εκκλήσεων για μποϊκοτάζ των γαλλικών προϊόντων στον αραβικό κόσμο,

 «Την ελευθερία, την αγαπάμε με πάθος, την ισότητα, την εγγυόμαστε, την αδελφοσύνη, τη ζούμε έντονα. Τίποτα δεν θα μας κάνει να υποχωρήσουμε, ποτέ. Η ιστορία μας είναι εκείνη της μάχης εναντίον των τυραννιών και των φανατισμών. Θα συνεχίσουμε. Θα συνεχίσουμε, Σεβόμαστε όλες τις διαφορές υπό το πνεύμα της ειρήνης. Δεν θα αποδεχθούμε ποτέ τον λόγο του μίσους και θα υπερασπιστούμε τον λογικό διάλογο. Θα συνεχίσουμε. Θα τασσόμαστε πάντα στο πλευρό της ανθρώπινης αξιοπρέπειας και των οικουμενικών αξιών», έγραψε ο επικεφαλής του γαλλικού κράτους, που ανήρτησε επίσης μηνύματα στα αγγλικά και τα αραβικά.

Ο πρόεδρος της Τουρκίας καταφέρθηκε εκ νέου χθες εναντίον του Γάλλου ομολόγου του, οι πρόσφατες δηλώσεις του οποίου για το Ισλάμ έχουν πυροδοτήσει έντονες επικρίσεις, διαδηλώσεις και καλέσματα για μποϊκοτάζ στα γαλλικά προϊόντα στον μουσουλμανικό κόσμο.

Αμέσως μετα, ο Εμανουέλ Μακρόν έγραψε στο Twitter τη φράση «Είμαστε ένα» στα αγγλικά (“We are ONE”), με υπότιτλο «είμαστε ενωμένοι». Η φράση «We are one» πρωταγωνιστεί στο τραγούδι «One», του συγκροτήματος U2, το οποίο επέλεξε η οικογένεια του Σαμιέλ Πατί να ακουστεί στην τελετή μνήμης, την περασμένη Τετάρτη στη Σορβόνη, στον καθηγητή που δολοφονήθηκε από έναν εξτρεμιστή ισλαμιστή.

Οι προσβλητικές δηλώσεις του Τούρκου προέδρου, ο οποίος – ούτε λίγο ούτε πολύ – είπε ότι ο Γάλλος ομόλογός του, Εμανουέλ Μακρόν, χρειάζεται ψυχοθεραπεία, έχουν προκαλέσει αντιδράσεις αλλά και αμηχανία όχι μόνο εντός Γαλλίας αλλά και στη Γερμανία.

Όπως μετέδωσε στο κεντρικό δελτίο του OPEN TV ο ανταποκριτής του καναλιού στο Βερολίνο, Παντελής Βαλασόπουλος, ο γερμανικός Τύπος ζητεί διακοπή των ενταξιακών διαπραγματεύσεων καθώς, όπως υποστηρίζουν τα γερμανικά ΜΜΕ, εδώ και καιρό ο Τούρκος πρόεδρος έχει μια άκρως επιθετική πολιτική εναντίον της Ευρώπης.

Ενδεικτικά, η Handelsblatt, στο κύριο άρθρο της σήμερα αναφέρει ότι «ο Ερντογάν, με την επιθετική του πολιτική, καταστρέφει την Τουρκία. Τορπιλίζει, συνεπώς, κάθε προσπάθεια ειρήνης και κάνει μια πολεμική πολιτική εναντίον της Ελλάδας και υβρίζει συνεχώς τους Έλληνες πολιτικούς».

Όσον αφορά στην αντίδραση της Γερμανίδας καγκελαρίου, Άνγκελας Μέρκελ; Τη Δευτέρα θα υπάρξει μια πρώτη αντίδραση, μετά το μπρίφινγκ, ωστόσο ο Παντελής Βαλασόπουλος τόνισε πως δεν θα πρέπει να περιμένουμε και πολλά…

Σε οριακό σημείο οι σχέσεις Γαλλίας – Τουρκίας μετά τις δηλώσεις Ερντογάν

Σε απολύτως οριακό σημείο βρίσκονται πλέον οι σχέσεις Μακρόν – Ερντογάν μετά τις προσβλητικές δηλώσεις του προέδρου της Τουρκίας ότι ο Γάλλος ομόλογός του, χρειάζεται ψυχίατρο.

Η Γαλλία ανακάλεσε τον πρέσβη της στην Άγκυρα, ενώ έντονες ήταν οι αντιδράσεις και Ευρωπαίων αξιωματούχων. Ο Ερντογάν όμως επανήλθε πιο προκλητικός, λέγοντας περιφρονητικά ότι ο Μακρόν τον βλέπει ακόμη και στον ύπνο του.

Μπορέλ: Απαράδεκτα τα σχόλια του Ερντογάν

«Απαράδεκτα» χαρακτήρισε ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ τα λόγια του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για τον Εμανουέλ Μακρόν με ανάρτησή του στο twitter.

«Καλούμε την Τουρκία να σταματήσει την επικίνδυνη αντιπαράθεση» τονίζει ο Ζοζέπ Μπορέλ, προσθέτοντας ότι «τα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου περιέχουν μια πραγματική προσφορά για την επανέναρξη της σχέσης μας, αλλά απαιτείται η πολιτική βούληση των τουρκικών αρχών σε αυτήν τη θετική ατζέντα. Διαφορετικά, η Τουρκία θα είναι ακόμη πιο απομονωμένη».

Σχοινάς: Αυτός είναι ο ευρωπαϊκός τρόπος ζωής

Πληρωμένη ήταν η απάντηση που έδωσε ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Μαργαρίτης Σχοινάς, στον υπεύθυνο επικοινωνίας του Τούρκου προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, με αφορμή ανάρτησή του στο twitter ότι οι Ευρωπαίοι ηγέτες δεν δείχνουν σεβασμό στους μουσουλμάνους.

Συγκεκριμένα, στο «τιτίβισμά» του στον προσωπικό του λογαριασμό ο Φαχρετίν Αλτούν τόνισε ότι «ορισμένοι Ευρωπαίοι ηγέτες σήμερα δεν στοχεύουν μόνο τους μουσουλμάνους. Επιτίθενται στις ιερές αξίες μας, στη γραφή μας, στον προφήτη μας και στους πολιτικούς ηγέτες μας – τον τρόπο ζωής μας», δίνοντας έτσι παράταση στην κόντρα της Τουρκίας με τον Γάλλο πρόεδρο, Εμανουέλ Μακρόν.

Η κόντρα της Γαλλίας με την Τουρκία κορυφώνεται έπειτα από «απαράδεκτα» σχόλια του Ερντογάν για τον Μακρόν

Η Γαλλία ανακοίνωσε ότι καλεί τον πρέσβη της από την Τουρκία για διαβουλεύσεις μετά από σχόλιο του Τούρκου Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, που υποδηλώνει ότι ο Γάλλος ομόλογός του Εμανουέλ Μακρόν χρειάζεται έλεγχο ψυχικής υγείας. Το σχόλιο του Ερντογάν καταδικάστηκε ως απαράδεκτο από το Παρίσι.

«Ο Ερντογάν έδειχνε πάντα ιδιαίτερη προσοχή στους Τούρκους στο εξωτερικό, είτε στα Βαλκάνια, στον Καύκασο είτε στη Μέση Ανατολή, αλλά και στην Ευρώπη», επισημαίνει ο Ζαν Μαρκού, καθηγητής στο «Γαλλικό Ινστιτούτο Ανατολικών Σπουδών στην Κωνσταντινούπολη. «Οι πρόσφατες εντάσεις μεταξύ Παρισιού και Άγκυρας αποτελούν ένα σοβαρό περιστατικό που συνδέεται με την επιθυμία για ηγεσία της Τουρκίας σε ολόκληρο τον μουσουλμανικό κόσμο» καταλήγει ο Μαρκού.

Η Γαλλία και η Τουρκία, κατά τα άλλα σύμμαχοι στο ΝΑΤΟ βρίσκονται σε από καιρό αντιπαράθεση για μια σειρά θεμάτων, συμπεριλαμβανομένων των θαλάσσιων δικαιωμάτων στην ανατολική Μεσόγειο, τη Λιβύη, τη Συρία και την κλιμακούμενη σύγκρουση μεταξύ της Αρμενίας και του Αζερμπαϊτζάν για το Ναγκόρνο – Καραμπάχ.

Ωστόσο, η Άγκυρα έχει πλέον εξαγριωθεί και ξεφύγει έπειτα από την εκστρατεία του Μακρόν για την προστασία των κοσμικών αξιών της Γαλλίας από το ριζοσπαστικό Ισλάμ. Η υπόθεση πήρε νέα τροπή μετά τον αποκεφαλισμό του δασκάλου από 18χρονο φανατικό ισλαμιστή. «Τι μπορεί να πει κάποιος για έναν αρχηγό κράτους που αντιμετωπίζει εκατομμύρια μέλη από διαφορετικές θρησκευτικές ομάδες με αυτόν τον τρόπο; Πρώτα απ ‘όλα, να κάνει ψυχιατρικό έλεγχο», δήλωσε ο Ερντογάν σε τηλεοπτική ομιλία του στην Καισάρια της Ανατολίας (Καϊσερί).

Επιθετικότητα και αγένεια

«Ποιο είναι το πρόβλημα του ανθρώπου που ονομάζεται Μακρόν με το Ισλάμ και με τους Μουσουλμάνους;» Ρώτησε ο Ερντογάν. «Ο Μακρόν χρειάζεται ψυχική θεραπεία», πρόσθεσε ο Ερντογάν, επισημαίνοντας ότι δεν περίμενε ότι ο Γάλλος ηγέτης θα κερδίσει τις εκλογές του 2022!

Μετά όλα αυτά με μια εξαιρετικά ασυνήθιστη κίνηση, Γάλλος προεδρικός αξιωματούχος δήλωσε ότι ο Γάλλος πρέσβης ανακλήθηκε από την Άγκυρα για διαβουλεύσεις και θα συναντηθεί με τον Μακρόν ώστε να συζητήσουν την κατάσταση μετά την «έκρηξη» του Ερντογάν.

«Τα σχόλια του Προέδρου Ερντογάν είναι απαράδεκτα. Η επιθετικότητα και η αγένεια δεν είναι σοβαρές μέθοδοι. Απαιτούμε από τον Ερντογάν να αλλάξει την πορεία της πολιτικής του γιατί είναι επικίνδυνο από κάθε άποψη», δήλωσε ο αξιωματούχος. Επίσης αξιωματούχος της κυβέρνησης του Παρισιού, επισήμανε ότι η Γαλλία έχει σημειώσει «την απουσία συλλυπητηρίων μηνυμάτων και υποστήριξης» από τον Τούρκο πρόεδρο μετά την αποκεφαλισμό του δασκάλου Σαμιέλ Πατί.

Ο αξιωματούχος εξέφρασε επίσης την ανησυχία του για τις εκκλήσεις της Άγκυρας στους Τούρκους να μποϊκοτάρουν γαλλικά προϊόντα. Ο Μακρόν είχε περιέγραψε αυτόν τον μήνα το Ισλάμ ως θρησκεία «σε κρίση παγκοσμίως» και είχε δηλώσει ότι η κυβέρνηση θα παρουσιάσει νομοσχέδιο τον Δεκέμβριο για την επαναφορά νόμου του 1905 που διαχωρίζει επίσημα την εκκλησία και το κράτος στη Γαλλία.

Ανακοίνωσε αυστηρότερη εποπτεία της σχολικής εκπαίδευσης και ενδελεχή έλεγχο της χρηματοδότησης των τζαμιών από ξένους. «Στοχεύετε διαρκώς τον Ερντογάν. Με αυτό δεν θα κερδίσετε τίποτα», δήλωσε ο Τούρκος ηγέτης. Θα γίνουν εκλογές (στη Γαλλία) και θα δούμε τη μοίρα σας. Δεν νομίζω ότι έχει πολύ δρόμο να διανύσει ο Μακρόν. Γιατί; Δεν έχει επιτύχει τίποτα για τη Γαλλία».

«Πίσω από τις καταστροφές»

Το νέο ρήγμα στις σχέσεις ανάμεσα στους δύο ηγέτες είναι το Ναγκόρνο – Καραμπάχ. Η Τουρκία υποστηρίζει σθεναρά το Αζερμπαϊτζάν στη σύγκρουση με την Αρμενία, αλλά απορρίπτει τους ισχυρισμούς του Μακρόν ότι η Άγκυρα έστειλε εκατοντάδες μαχητές της Συρίας για να βοηθήσουν το Αζερμπαϊτζάν.

Ο Ερντογάν κατηγόρησε το Σάββατο τη Γαλλία – η οποία μαζί με τη Ρωσία και τις Ηνωμένες Πολιτείες συμπροεδρεύουν την ομάδα του Μινσκ που είχε επιφορτιστεί με την επίλυση της σύγκρουσης – ότι «βρίσκεται πίσω από τις καταστροφές και τα δεινά του Αζερμπαϊτζάν».

Επανέλαβε επίσης προηγούμενους ισχυρισμούς του ότι η Γαλλία, που έχει μια ισχυρή αρμενική κοινότητα, οπλίζει το Ερεβάν: «Νομίζεις ότι θα αποκαταστήσεις την ειρήνη με τα όπλα που στέλνεις στους Αρμένιους. Δεν μπορείς γιατί δεν είσαι ειλικρινής», είπε ο Ερντογάν. Ωστόσο, ο αξιωματούχος της προεδρίας είπε ότι ο Ερντογάν είχε δύο μήνες για να απαντήσει στα αιτήματα για αλλαγή στάσης και να τερματίσει τις «επικίνδυνες περιπέτειες» της στην ανατολική Μεσόγειο και την «ανεύθυνη συμπεριφορά» του Καραμπάχ. «Πρέπει να ληφθούν μέτρα μέχρι τέλους του έτους», δήλωσε ο αξιωματούχος

Το Τουρκικό ΥΠΕΞ ισχυρίζεται ότι καταδίκασε τη δολοφονία του καθηγητή Σαμιέλ Πατί με tweet…

Ο πρέσβης της Τουρκίας στη Γαλλία έδωσε τα συλλυπητήριά του μετά τη δολοφονία του καθηγητή Σαμιέλ Πατί, σε αντίθεση με όσα ισχυρίζονται οι γαλλικές αρχές, διαβεβαίωσε σήμερα το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας.

Χθες, η γαλλική προεδρία εξέφρασε τη λύπη της για την «απουσία μηνυμάτων συλλυπητηρίων και συμπαράστασης του προέδρου της Τουρκίας μετά τη δολοφονία του Σαμιέλ Πατί».

Σε ένα δελτίο τύπου που εκδόθηκε σήμερα, το τουρκικό ΥΠΕΞ δηλώνει πως «η Τουρκία, που πολεμά εδώ και χρόνια εναντίον όλων των ειδών τρομοκρατίας και βίας, λυπήθηκε από τη δολοφονία του Σαμιέλ Πατί».

Η λύπη αυτή διατυπώθηκε από τον πρώτο αντιπρόσωπό της στη Γαλλία, τον πρέσβη Ισμαήλ Χακί Μούσα, συμπληρώνεται.

Σε ένα tweet που αναρτήθηκε τη 17η Οκτωβρίου, ο διπλωμάτης έγραψε, στα γαλλικά: «Σοκαρισμένος από τη στυγερή δολοφονία ενός καθηγητή στο Κονφλάν Σεντ Ονορέν. Τίποτα δεν μπορεί να το δικαιολογήσει αυτό. Τα συλλυπητήριά μου στις οικείους του», υπενθυμίζει το υπουργείο.

Χθες, ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν απάντησε στις επιθέσεις του Τούρκου ομολόγου του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και ανακάλεσε στο Παρίσι τον πρέσβη της Γαλλίας, σε μια σπάνια διπλωματική ενέργεια.

Η γαλλική προεδρία κατήγγειλε τις «απαράδεκτες» δηλώσεις του επικεφαλής του τουρκικού κράτους, που αμφισβήτησε την «ψυχική υγεία» του Εμανουέλ Μακρόν λόγο της στάσης του προς τους μουσουλμάνους.

Ο επικεφαλής της γαλλικής διπλωματίας Ζαν Ιβ Λε Ντριάν κατήγγειλε εκ μέρους της Τουρκίας «μια βούληση πυροδότησης του μίσους εναντίον της Γαλλίας και του προέδρου της.

Πηγή: hellasjournal.com / AFP / ΑΠΕ-ΜΠΕ

Μοιραστείτε το:
Tagged