Ψωμί Χωριάτικο με προζύμι στο σπίτι…

Διατροφή
Μοιραστείτε το:

Έχετε  βαρεθεί την γεύση του έτοιμου βιομηχανικού ψωμιού που πωλούν πλέον οι περισσότεροι φούρνοι και τα πρατήρια ψωμιού; Είστε επιπλέον ψωμάδες που αναζητάτε την παραδοσιακή γεύση του ψωμιού της γιαγιάς; Έ… εάν ανήκετε σε μία ή και στις δύο αυτές κατηγορίες δοκιμάστε να φτιάξετε και ψήσετε το δικό σας χωριάτικο ψωμί και μάλιστα με προζύμι…

Ακολουθείστε την ποιο συνταγή και θα μείνετε γευστικά «άναυδος»…

Χωριάτικο ψωμί με προζύμι

  • Για 2 καρβέλια
  • Ετοιμασία: 30 λεπτά (χωρίς τα φουσκώματα)
  • Μαγείρεμα: 100+ λεπτά

Υλικά

  • 300 γραμμάρια χωριάτικο προζύμι
  • Νερό (όσο χρειαστεί)
  • 3 κιλά αλεύρι δυνατό
  • 2 κουταλάκια σούπας ψιλό αλάτι
  • Χλιαρό νερό (όσο σηκώσει το ζυμάρι)

Εκτέλεση

  1. Νωρίς το πρωί διαλύουμε σε μια μεγάλη λεκάνη το προζύμι με 1½ ποτήρι χλιαρό νερό. Όταν δημιουργηθεί ένας αραιός χυλός τότε κοσκινίζουμε μέσα στη λεκάνη μας μισό κιλό αλεύρι, δουλεύουμε για λίγο το μείγμα με τα χέρια και το αφήνουμε σε ζεστό μέρος, σκεπασμένο με μια μάλλινη κουβέρτα έως ότου δημιουργηθούν στην επιφάνεια του φουσκάλες. Αυτή η διαδικασία θα κρατήσει περίπου 2 με 3 ώρες.
  2. Σε μπρίκι, βάζουμε ένα ποτηράκι του κρασιού νερό να βράσει, διαλύουμε το αλάτι ανακατεύοντας το και το αφήνουμε για λίγο να κρυώσει. Αφού έχει φουσκώσει το προζύμι, του προσθέτουμε το αλατόνερο και δύο ακόμα ποτήρια χλιαρό νερό.
  3. Ανακατεύουμε καλά και προσθέτουμε εναλλάξ κοσκινισμένο αλεύρι και νερό έως ότου πετύχουμε ένα αρκετά σφιχτό ζυμάρι (όχι όμως «πέτρα»).
  4. Στη συνέχεια, βρέχουμε τα χέρια μας με ζεστό νερό και ζυμώνουμε με δύναμη το ζυμάρι, επαναλαμβάνοντας την ίδια διαδικασία για περίπου 10 λεπτά. Κατόπιν, λαδώνουμε με λίγες σταγόνες ελαιόλαδου τα χέρια μας και ξαναζυμώνουμε για λίγο ακόμα.
  5. Κρατάμε λίγο προζύμι για την επόμενη φορά που θα ζυμώσουμε και χωρίζουμε το ζυμάρι μας στα δύο.
  6. Πλάθουμε δύο καρβελάκια, αλευρώνουμε καλά τις επιφάνειες τους, τα τοποθετούμε σε δύο λεκάνες τις οποίες έχουμε ντύσει με καθαρές πετσέτες και τα αφήνουμε να φουσκώσουν για περίπου 4 με 5 ώρες.
  7. Τέλος, ψήνουμε τα καρβέλια στους 180 με 200 βαθμούς, ανάλογα με το φούρνο, για 90 με 120 λεπτά, χωρίς αέρα.

Πηγή: lykavitos.gr

Μοιραστείτε το:
Tagged