Ψηφιακή ατζέντα 2022 της ΕΕ – Τι περιλαμβάνει για άμεση αλλά και μελλοντική εφαρμογή…

Εφευρέσεις
Μοιραστείτε το:

Υψηλή προτεραιότητα για την Ευρώπη παραμένει και το 2022 ο ψηφιακός μετασχηματισμός. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έχει στην ατζέντα του «βαριές» νομοθετικές εκκρεμότητες, που αφορούν την ψηφιακή μετάβαση της Ένωσης και οι οποίες θα αρχίσουν σταδιακά να κλείνουν μέσα στο νέο έτος.

της Νατάσας Φραγκούλη

Ο ψηφιακός μετασχηματισμός ψηλά στην ατζέντα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου το 2022Το Κοινοβούλιο θα συνεχίσει να επεξεργάζεται το νόμο για τις ψηφιακές υπηρεσίες και τον νόμο για τις ψηφιακές αγορές. Οι ευρωβουλευτές αναμένεται να ψηφίσουν το νόμο για τις Ψηφιακές Υπηρεσίες στις αρχές του 2022. Παράλληλα, θα ξεκινήσουν τις διαπραγματεύσεις με τα κράτη-μέλη για το νομοσχέδιο για τη Ψηφιακή Αγορά κατά τη διάρκεια του πρώτου εξαμήνου.

Στόχος των δύο παρεμβάσεων είναι να προστατέψουν τα δικαιώματα των χρηστών στο Διαδίκτυο και να αντιμετωπίσουν τις αθέμιτες πρακτικές των μεγάλων ψηφιακών πλατφορμών.

Στο μεταξύ, τον Απρίλιο του 2021, σύμφωνα με τον υφιστάμενο προγραμματισμό, το Κοινοβούλιο θα προετοιμάσει τη θέση του για τον νόμο της Επιτροπής αναφορικά με την τεχνητή νοημοσύνη. Μέσα από το νέο πακέτο μέτρων, το Κοινοβούλιο ζητά ένα περιεκτικό νομικό πλαίσιο για την τεχνητή νοημοσύνη το οποίο θα ενισχύει την ευρωπαϊκή οικονομία και θα προστατεύει τα θεμελιώδη δικαιώματα.

Η ειδική επιτροπή του Κοινοβουλίου για την τεχνητή νοημοσύνη θα καταθέσει τις προτάσεις της για την αντιμετώπιση των προκλήσεων που δημιουργεί η ταχεία ανάπτυξη τεχνολογιών ΤΝ.

Κοινός φορτιστής

Στο μεταξύ, το Κοινοβούλιο ευελπιστεί να θεσπίσει τη νομοθεσία για τον κοινό φορτιστή τύπου USB-C για όλες τις ηλεκτρονικές συσκευές. Οι κανόνες αναμένεται να τεθούν σε εφαρμογή το 2024 αν οι ευρωβουλευτές καταλήξουν σε συμφωνία με τα κράτη μέλη.

Ταυτόχρονα, το Κοινοβούλιο επιδιώκει συμφωνία με το Συμβούλιο επί σειράς θεμάτων που σχετίζονται με τη ψηφιακή οικονομία. Μεταξύ αυτών, είναι οι κανόνες για τα κρυπτονομίσματα, που στοχεύουν στη στήριξη της καινοτομίας και την εισαγωγή νέων τεχνολογιών στον χρηματοοικονομικό τομέα, χωρίς να παραλείπεται η προστασία των καταναλωτών και των επενδυτών.

Βιώσιμες μπαταρίες

Ένα άλλο «καυτό» ζήτημα στην ατζέντα του Κοινοβουλίου είναι οι βιώσιμες μπαταρίες. «Η χρήση μπαταριών αναμένεται να αυξηθεί δραματικά μέσα στα επόμενα χρόνια κυρίως για τα ηλεκτρικά οχήματα που χρησιμοποιούν μπαταρίες για κίνηση και για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας» αναφέρει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Οι ευρωβουλευτές θα επεξεργαστούν τους κανόνες για τη βιώσιμη παραγωγή, εφαρμογή και ανακύκλωση όλων των μπαταριών που χρησιμοποιούνται στην ευρωπαϊκή αγορά, στα πλαίσια του νέου σχεδίου δράσης για την κυκλική οικονομία και τη νέα βιομηχανική στρατηγική της ΕΕ.

Τέλος, σχετική με την ψηφιακή οικονομία είναι και η δέσμη μέτρων που προωθεί το Κοινοβούλιο για την αντιμετώπιση της παραπληροφόρησης και άλλων ψηφιακών απειλών κατά της δημοκρατίας στην ΕΕ.

Πηγή: sepe.gr

Μοιραστείτε το:
Tagged