Χρ. Σταϊκούρας: Όλα τα έργα υποδομών και ανάπτυξης στα όρια του πρώην νομού Φθιώτιδας και η χρονική πορεία τους…

Φθιώτιδα,
Μοιραστείτε το:

Συνεχίζουμε, βήμα – βήμα, με σοβαρότητα, μετριοπάθεια, ρεαλισμό και υπευθυνότητα. Ο τριμηνιαίος απολογισμός για τη Φθιώτιδα, κατά την χρονική περίοδο Οκτώβριος 2021 – Ιανουάριος 2022 είναι:

1ον. Υγειονομικές Δομές.

Α. Γενικό Νοσοκομείο Λαμίας.

Όπως γνωρίζετε, εγκρίθηκε, πρόσφατα, η ένταξη του έργου Δημιουργίας Ογκολογικής Κλινικής με Ακτινοθεραπεία στο Ταμείο Ανάκαμψης.

Ο προϋπολογισμός του έργου είναι ύψους, περίπου, 15 εκατ. ευρώ.

Η Κυβερνητική Επιτροπή, το Νοέμβριο, ενέταξε το έργο στο Αναπτυξιακό Πρόγραμμα Συμβάσεων Στρατηγικής Σημασίας.

Αυτό σημαίνει ότι φορέας υλοποίησης θα είναι το ΤΑΙΠΕΔ, επιταχύνοντας τη διαδικασία ολοκλήρωσης αυτού του εμβληματικού – για την περιοχή – έργου.

Στις 30 Δεκεμβρίου 2021, υποβλήθηκε, στην ηλεκτρονική πλατφόρμα, το Τεχνικό Δελτίο.

Αναμένεται, το προσεχές διάστημα, διάταξη του Υπουργείου Υγείας που θα ορίζει τον τρόπο διακήρυξης του διαγωνισμού επιλογής αναδόχων, με προτιμητέα επιλογή την Υγειονομική Περιφέρεια.

Θα ακολουθήσει υπογραφή σύμβασης μεταξύ Δικαιούχου/Υπουργείου Υγείας και ΤΑΙΠΕΔ.

Παράλληλα, αναμένεται να διεκπεραιωθούν μια σειρά από εκκρεμότητες που αφορούν την άρση απαλλοτρίωσης και τον επανασχεδιασμό του νέου κτιρίου.

Ακολουθεί ο διαγωνισμός ανάθεσης οριστικής μελέτης, μελέτης εφαρμογής και έκδοσης οικοδομικής αδείας.

Και έπεται ο διαγωνισμός ανάθεσης της κατασκευής του έργου.

Με την ευκαιρία δρομολόγησης αυτού του τόσο σημαντικού έργου, σήμερα, Παγκόσμια Ημέρα κατά του καρκίνου, η σκέψη όλων μας είναι κοντά στους συνανθρώπους μας και τις οικογένειές τους, που έδωσαν και δίνουν αυτή τη γενναία μάχη.

Στον μεγάλο, διαρκή αγώνα, η ενημέρωση, η πρόγνωση και η έγκαιρη διάγνωση μπορούν να σώσουν ζωές.

Β. Πολυδύναμο Ιατρείο Ραχών.

Όπως γνωρίζετε, με Κοινή Υπουργική Απόφαση, το Περιφερειακό Ιατρείο Ραχών αναβαθμίζεται σε Πολυδύναμο Περιφερειακό Ιατρείο, με τροποποίηση του οργανισμού του και σύσταση νέων θέσεων.

Όμως, η υλοποίηση του έργου είναι εξαιρετική σύνθετη.

Η τεχνική και πολεοδομική ωριμότητα του κτιρίου στο οποίο αποφασίστηκε η στέγαση του Πολυδύναμου, ήταν εξαιρετικά χαμηλή.

Επιπλέον, διαπιστώθηκε ότι το κτίριο απαιτούσε σημαντικές ενισχύσεις στον φέροντα οργανισμό του, αλλά και αλλαγή χρήσης.

Επίσης, στην περιοχή είναι σε ισχύ η αναστολή της έκδοσης οικοδομικών αδειών.

Και φυσικά, δεν υπήρχε χρηματοδότηση.

Σε συνεργασία με το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, προετοιμάζουμε σχετική νομοθετική ρύθμιση, η οποία θα επιτρέψει έκδοση οικοδομικής άδειας για το συγκεκριμένο έργο.

Παράλληλα, συντάχθηκε – με μέριμνα του Δήμου – τοπογραφικό, πραγματοποιήθηκε έλεγχος στατικής επάρκειας του υφιστάμενου κτιρίου και μελέτη στατικών ενισχύσεων.

Ταυτόχρονα, οι Κτιριακές Υποδομές, ως φορέας υλοποίησης του έργου, προχώρησαν στην εκπόνηση των υπολοίπων μελετών (Αρχιτεκτονικών, Παθητικής Πυροπροστασίας κ.α.) και ολοκλήρωσαν τη σύνθεση του προϋπολογισμού (στατικές ενισχύσεις, οικοδομικές εργασίες και Η/Μ εγκαταστάσεις).

Πλέον, ο Προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται στις 650.000 ευρώ.

Το κόστος υλοποίησης του έργου θα καλυφθεί από το Υπουργείο Οικονομικών.

Η διαγωνιστική διαδικασία, μέχρι και τη συμβασιοποίηση του έργου, προβλέπεται να διαρκέσει περίπου 5 μήνες, ενώ η κατασκευή του έργου δεν προβλέπεται να ξεπεράσει τους 6 μήνες.

Συνεπώς, η παράδοση του έργου αναμένεται μέσα στο 1ο εξάμηνο του 2023.

Ένφια – 8 Παραδείγματα  μειωμένου Ένφια στη Φθιώτιδα

 

2ον. Εκπαίδευση – Έρευνα – Καινοτομία.

Όπως έχει ανακοινωθεί, προχωρά το σχέδιο κατασκευής, με διαδικασία ΣΔΙΤ, συμπληρωματικών – και για φοιτητικές εστίες – κτιριακών Πανεπιστημιακών υποδομών, άνω των 13.500 τ.μ., επί υφιστάμενης έκτασης 26 στρεμμάτων, όμορης προς τις υφιστάμενες υποδομές.

Σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, ο Δήμος Λαμιέων:

  • προωθεί μελέτη τροποποίησης ρυθμιστικού σχεδίου στη Λαμία, ώστε να δύναται να πολεοδομηθεί και να κτιστεί το νέο παρακείμενο οικόπεδο του πρώην ΤΕΙ, και
  • δρομολογεί στρατηγική μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων για το ρυθμιστικό σχέδιο.

Παράλληλα, τον Δεκέμβριο του 2021, ολοκληρώθηκαν οι διαδικασίες ανάθεσης εξειδικευμένων συμβουλευτικών υπηρεσιών στην Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης.

Και μόλις προχθές, στις 2 Φεβρουαρίου, το Διοικητικό Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων ενέκρινε τη χρηματοδότηση έργων ΣΔΙΤ των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων, συμπεριλαμβανομένου του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.

Ειδικότερα, η Τράπεζα θα χρηματοδοτήσει τους αναδόχους όταν ολοκληρωθεί ο διαγωνισμός.

Ο στόχος είναι το έργο να ξεκινήσει στις αρχές του 2023.

Υπενθυμίζω πως το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, και ειδικά τα Πανεπιστημιακά Τμήματα που έχουν έδρα τη Λαμία, συμμετέχουν στην έρευνα και ανάπτυξη του πρώτου Αυτόνομου Εναέριου Οχήματος Πολλαπλών Χρήσεων (drone) από φορείς του ευρύτερου δημόσιου τομέα.

Η πρωτοβουλία αυτή είχε προκύψει μετά από υπογραφή μνημονίου μεταξύ της ΕΑΒ, του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης και του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, στο Υπουργείο Οικονομικών.

Σημειώνεται πως ήδη, στην πρώτη, τρίμηνη αξιολόγηση του προγράμματος, διαπιστώθηκε πως η εξέλιξη του Προγράμματος είναι σύμφωνη με το χρονοδιάγραμμα.

3ον. Υποδομές.

Α. Οδικοί Άξονες.

  • Κατασκευή του δρόμου «Μπράλος – Άμφισσα», ως τμήμα του διαγώνιου οδικού άξονα «Θερμοπύλες – Ιτέα – Αντίρριο

Το έργο εντάχθηκε από την Ελληνική Κυβέρνηση, ως δημόσιο έργο εθνικής σημασίας, στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Υποδομών – Μεταφορών 2021-2027, το οποίο υποβλήθηκε στην Ευρωπαϊκή Ένωση, με χρηματοδότηση ύψους 285 εκατ. ευρώ.

Ο διαγωνισμός ξεκίνησε, η δημοπράτηση εκτιμάται ότι θα πραγματοποιηθεί στις 15 Φεβρουαρίου, ενώ – την ίδια ημέρα – αναμένεται να γίνει και η αποσφράγιση των προσφορών.

Σημειώνεται ότι με Πράξη του Υπουργικού Συμβουλίου, Δεκεμβρίου του 2021, ακίνητα του έργου υπάγονται στον Κώδικα Αναγκαστικών Απαλλοτριώσεων Ακινήτων και παρέχεται εξουσιοδότηση στα αρμόδια όργανα για την κήρυξη απαλλοτριώσεων.

  • Κατασκευή του Οδικού Άξονα «Λαμία – Καρπενήσι»

Το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών προχωρά στη δημοπράτηση των τμημάτων Σταυρός – Καστρί και Νεοχωράκι – Σήραγγα Τυμφρηστού, συνολικού μήκους 22 χιλιομέτρων.

Το έργο είναι προϋπολογισμού 100 εκατ. ευρώ και με την ολοκλήρωσή του αναμένεται να δημιουργηθεί ένας νέος σύγχρονος αυτοκινητόδρομος στην περιοχή μας, με πρόβλεψη να συνδεθεί με τον αυτοκινητόδρομο Ε-65.

Β. Δικαστικό Μέγαρο Λαμίας.

Όπως γνωρίζετε, εξασφαλίστηκε έκταση 15 στρεμμάτων για την κατασκευή νέου Δικαστικού Μεγάρου στη Λαμία.

Η σχετική διαδικασία οριοθέτησης του χώρου ολοκληρώθηκε, με πρόσφατα ψηφισθείσα διάταξη του Υπουργείου Οικονομικών.

Δυστυχώς, έχει προκύψει πρόβλημα με την οριοθέτηση του νέου Δικαστικού Μεγάρου Βόλου, όπου πιθανότατα θα προκύψει αλλαγή οικοπέδου, οπότε απαιτείται νέα απόφαση της Διυπουργικής Επιτροπής ΣΔΙΤ για το Cluster Δικαστικών Μεγάρων Κεντρικής Ελλάδας.

Το πρόβλημα φαίνεται να επιλύεται και, το αμέσως προσεχές διάστημα, να προχωρά η σχετική διαδικασία.

Με την ίδια – πρόσφατη – νομοθετική διάταξη, ικανοποιήθηκε το αίτημα της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας προς το Υπουργείο Οικονομικών για την κατασκευή νέου Διοικητηρίου, μέσω αμοιβαίας ανταλλαγής εκτάσεων εντός του πρώην Στρατοπέδου Τσαλτάκη.

Το αμέσως προσεχές διάστημα ολοκληρώνεται η συνεργασία του Υπουργείου Οικονομικών και του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, ώστε να δοθούν – στην έκταση της Περιφέρειας – οι επιθυμητές χρήσεις και όροι δόμησης για την ανέγερση του Διοικητηρίου.

Γ. Αθλητικές Εγκαταστάσεις.

Όπως γνωρίζετε, έχει εξασφαλιστεί η χρηματοδότηση για την ολοκλήρωση των αθλητικών υποδομών στη θέση «Καμαρίτσα» του Δήμου Λαμιέων.

Βρισκόμαστε σε συνεχή, στενή συνεργασία με το Υπουργείο Εσωτερικών και τον Δήμο Λαμιέων και, μέσα στο Φεβρουάριο, θα υπάρξουν νέες ανακοινώσεις για το σημαντικό αυτό αθλητικό έργο.

Δ. Αγροτικές Υποδομές.

Η Κυβέρνηση δρομολογεί, μέσω ΣΔΙΤ, με τη συμβολή και του Ταμείου Ανάκαμψης, την υλοποίηση φράγματος στο Μπουγάζι Δομοκού.

Επιδιώκεται η επιπλέον χρηματοδότηση του ΤΟΕΒ Ξυνιάδας, πέραν των 200.000 ευρώ που έχουν ήδη πιστωθεί και αξιοποιηθεί, προκειμένου να ολοκληρωθεί ο καθαρισμός της κεντρικής αποστραγγιστικής τάφρου.

Παράλληλα, σε συνάντηση που πραγματοποιήθηκε, στις 21 Δεκεμβρίου 2021, με τον Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, αποφασίστηκε η υποβολή προτάσεων – από το Δήμο Δομοκού – για έργα εγγείων βελτιώσεων και αγροτικής οδοποιίας, καθώς και η ολοκλήρωση διαδικασιών σε ότι αφορά την άρδευση εκτάσεων από τα φράγματα του «Μπουγαζίου» και της «Σκοπιάς».

Ε. Σπερχειός Ποταμός.

Με πρωτοβουλία του Υπουργού Οικονομικών, πραγματοποιήθηκε, στις 15 Δεκεμβρίου 2021, τηλεδιάσκεψη, παρουσία του Υπουργού και του Υφυπουργού Υποδομών και Μεταφορών, με αντικείμενο συζήτησης, μεταξύ άλλων, τη δρομολόγηση ολοκληρωμένου σχεδίου για τη διαχείριση του Σπερχειού ποταμού και την αξιοποίηση των υδάτινων πόρων.

Το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών ανέλαβε να αξιολογήσει τις εναλλακτικές δυνατότητες σύνταξης σχετικής μελέτης.

ΣΤ. Λιμένες.

  • Εγκρίθηκε η περιβαλλοντική μελέτη του έργου «Εκβάθυνση διαύλου και λιμενο-λεκάνης και επέκταση προβλήτας λιμένα Στυλίδας», μελέτη που χρονολογείται από το 2009.
  • Έτσι δημιουργούνται οι προϋποθέσεις υλοποίησης ενός σημαντικού έργου για την Ανατολική Φθιώτιδα.
  • Με τη σύμφωνη γνώμη της Γενικής Γραμματείας Φορολογικής Πολιτικής & Δημόσιας Περιουσίας του Υπουργείου Οικονομικών, καθορίστηκε χερσαία ζώνη στην παραλία Ραχών, υπαγόμενη πλέον στο Λιμενικό Ταμείο Φθιώτιδας. Η μέχρι πρότινος κατάσταση υποβάθμιζε τις δυνατότητες υποδοχής και εξυπηρέτησης πλωτών μέσων, ενώ απέκλειε κάθε μελλοντικό έργο υποδομής.

Πλέον, η δημιουργία Χερσαίας Ζώνης αναμένεται να ενισχύσει τον παραλιακό χαρακτήρα της περιοχής, να θέσει κανόνες διαφάνειας και νομιμότητας σχετικά με τη λειτουργία της και να προσδώσει αναπτυξιακό χαρακτήρα στην περιοχή, αποφέροντας πολλαπλά και μακροπρόθεσμα οφέλη στην Ανατολική Φθιώτιδα.

  • Μετά από πολύμηνη συνεργασία του Υπουργού Οικονομικών με τις πολιτικές ηγεσίες των Υπουργείων Περιβάλλοντος & Ενέργειας, Τουρισμού και Πολιτισμού & Αθλητισμού, υπεγράφη η τροποποίηση χωροθέτησης και περιβαλλοντικών όρων καταφυγίου τουριστικών σκαφών στα Καμένα Βούρλα.

Συνοπτικά, τα έργα περιλαμβάνουν αναβάθμιση του μώλου σε χώρο υποδοχής μεγάλου τουριστικού σκάφους και χώρο κολύμβησης, κατασκευή κτιρίου εμπορικών χρήσεων, κατασκευή κτιρίου εστίασης, αναβάθμιση υφιστάμενου γραφείου διοικήσεως και αναβάθμιση της υπάρχουσας γλύστρας.

4ον. «Κόκκινα Σπίτια» στη Μαλεσίνα.

Εκδόθηκαν, από το Υπουργείο Οικονομικών, οι πρώτες 16 αποφάσεις δωρεάν κατά κυριότητα παραχώρησης δημοσίου ακινήτου στους πολίτες που κατοικούν σε «κόκκινα» σπίτια της Μαλεσίνας.

Άλλες 6 αποφάσεις θα υπογραφούν τις επόμενες 2-3 εργάσιμες ημέρες.

Και πολύ περισσότερες, τις επόμενες εβδομάδες, μέσα στο Φεβρουάριο.

Με συνέπεια, μεθοδικότητα και ασφάλεια δικαίου, λύνουμε ένα πολύπλοκο πρόβλημα, που απασχολεί συμπολίτες μας από το 1894.

5ον. Ιαματικές Πηγές.

Α. Λουτρόπολη Καμένων Βούρλων

Υπήρξε, πέρυσι, η πρώτη έγκριση του Ειδικού Σχεδίου Χωρικής Ανάπτυξης, δηλαδή του ΕΣΧΑΔΑ, και της Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, δηλαδή της ΣΜΠΕ, από το Κεντρικό Συμβούλιο Διοίκησης Δημόσιας Περιουσίας.

Η διαβούλευση επί της Στρατηγικής Μελέτης αναμένεται να ολοκληρωθεί μέσα στο Φεβρουάριο.

Η εισήγηση της Διεύθυνσης Περιβαλλοντικής Αδειοδότησης προβλέπεται να κατατεθεί ένα μήνα αργότερα.

Η έναρξη της διαγωνιστικής διαδικασίας αναμένεται τον Απρίλιο – Μαίο του 2022. 

Με το εγκεκριμένο ΕΣΧΑΔΑ εξασφαλίζονται οι ζώνες προστασίας των ιαματικών πηγών, ευνοείται η ανακατασκευή και η ανάδειξη των διατηρητέων κτιρίων, δίνεται η δυνατότητα ανάπτυξης ενιαίου επενδυτικού σχεδίου σε όλο το ακίνητο, επαυξάνεται ο χώρος πρασίνου και αναβαθμίζεται περιβαλλοντικά και επενδυτικά το ακίνητο και η ευρύτερη περιοχή.

Β. Camping ΕΟΤ Κονιαβίτη

Υπήρξε, στις 9 Δεκεμβρίου 2021, η πρώτη έγκριση του Ειδικού Σχεδίου Χωρικής Ανάπτυξης και της Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων από το Κεντρικό Συμβούλιο Διοίκησης Δημόσιας Περιουσίας.

Η διαβούλευση επί της Στρατηγικής Μελέτης αναμένεται να ολοκληρωθεί τον Μαίο.

Η εισήγηση της Διεύθυνσης Περιβαλλοντικής Αδειοδότησης προβλέπεται τον Ιούνιο.

Η έναρξη της διαγωνιστικής διαδικασίας εκτιμάται για το 2ο εξάμηνο του 2022.

Γ. Λουτρά Υπάτης

Κατόπιν σύμφωνης γνώμης των υπηρεσιών του Υπουργείου Οικονομικών, κατατέθηκε, στις 12 Οκτωβρίου 2021, τροπολογία με τίτλο «Επιτρεπόμενες δικαιοπραξίες σε ακίνητα του δημοσίου με αυθαίρετες κατασκευές ή πολεοδομικές παραβάσεις».

Η εν λόγω τροπολογία αφορά, μεταξύ άλλων, το περιουσιακό στοιχείο των ιαματικών πηγών Υπάτης, το οποίο τελεί υπό την ιδιοκτησία του ΤΑΙΠΕΔ και υπό τη διαχείριση της ΕΤΑΔ.

Με την εν λόγω τροπολογία καθίσταται επιτρεπτή η βραχυπρόθεσμη αξιοποίηση του αδρανούς, έως τώρα, περιουσιακού στοιχείου των ιαματικών πηγών Υπάτης από την ΕΤΑΔ, μέχρι την εκκίνηση της διαγωνιστικής διαδικασίας από το ΤΑΙΠΕΔ.

6ον. Αξιοποίηση Θερμοπυλών.

Με το Κοινό Δελτίο Τύπου των Υπουργείων Οικονομικών και Πολιτισμού & Αθλητισμού, της 9ης Δεκεμβρίου 2021, ανοίγει ο δρόμος για την ανάδειξη και αξιοποίηση του Αρχαιολογικού Χώρου των Θερμοπυλών, της ιαματικής πηγής και των κτιριακών εγκαταστάσεών της.

Ειδικότερα, το  Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο γνωμοδότησε ομόφωνα θετικά επί της επικαιροποιημένης μελέτης «Βελτιωτικές Παρεμβάσεις Ήπιας Ανάπλασης – Ανάδειξης Αρχαιολογικού Χώρου Θερμοπυλών», ενώ ταυτόχρονα εγκρίθηκε το Ειδικό Σχέδιο Χωρικής Ανάπτυξης του Δημοσίου Ακινήτου και της Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων της Ιαματικής Πηγής Θερμοπυλών από το Κεντρικό Συμβούλιο Διοίκησης Δημόσιας Περιουσίας.

Εργαζόμαστε, με μεθοδικότητα, στη βάση μιας ολιστικής προσέγγισης για την ανάδειξη του διεθνώς προβεβλημένου αρχαιολογικού χώρου των Θερμοπυλών, αξιοποιώντας, ταυτόχρονα, τις ιαματικές πηγές, που αποτελούν πλουτοπαραγωγικό πόρο της περιοχής.

7ον. Θέματα Κρατικής Αρωγής.

  1. ΙΑΝΟΣ

Εντός Δεκεμβρίου του 2021, εκδόθηκαν Αποφάσεις του Υπουργού Οικονομικών για τον καθορισμό της τελικής επιχορήγησης, που αφορά 38 επιχειρήσεις, με υπόλοιπο επιχορήγησης 331.000 ευρώ, και 235 αγροτικές εκμεταλλεύσεις, με υπόλοιπο επιχορήγησης 582.000 ευρώ.

Μέχρι σήμερα, στο Υπουργείο Οικονομικών έχουν κατατεθεί στοιχεία για 33 επιχειρήσεις και 105 αγροτικές εκμεταλλεύσεις.

Οι υπόλοιποι δυνητικοί δικαιούχοι δεν έχουν καταθέσει ακόμη στοιχεία στην Περιφέρεια.

Μέχρι σήμερα, έχουν καταβληθεί ποσά σε 5 επιχειρήσεις, και σήμερα θα καταβληθούν ποσά σε άλλες 10 επιχειρήσεις, εκ των οποίων μία είναι αγροτική εκμετάλλευση.

Η διαδικασία καταβολής των επιχορηγήσεων στους δικαιούχους εκτιμάται ότι θα προχωρήσει σημαντικά μέσα στο μήνα.

Όσον αφορά τις αγροτικές εκμεταλλεύσεις, σε συνέχεια απόφασης του Διοικητικού Συμβουλίου του ΕΛΓΑ, το θέμα οριοθέτησης συζητήθηκε στη συνεδρίαση της 23ης Δεκεμβρίου 2021 της Κυβερνητικής Επιτροπής Κρατικής Αρωγής.

Σε συνέχεια σχετικής εισήγησής της, υπεγράφη, στις 18 Ιανουαρίου 2022, Κοινή Υπουργική Απόφαση, από τον Υπουργό Οικονομικών, τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και τον Αναπληρωτή Υπουργό Εσωτερικών, σχετικά με την οριοθέτηση περιοχών της Φθιώτιδας (Δήμοι Δομοκού και Λαμιέων) που, ενώ επλήγησαν από τον ΙΑΝΟ, δεν είχαν – ως σήμερα – οριοθετηθεί.

Σε συνέχεια της έκδοσης των εν λόγω αποφάσεων θα πρέπει να υποβληθούν, από την Περιφέρεια, συγκεντρωτικές καταστάσεις με τις πληγείσες αγροτικές εκμεταλλεύσεις που βρίσκονται στις συγκεκριμένες περιοχές, ώστε να εκδοθεί σχετική απόφαση επιχορήγησης.

Όσον αφορά τις επιχειρήσεις, προωθείται ΚΥΑ για συμπλήρωση της εκδοθείσας οριοθέτησης για τον IANO, η οποία θα περιλαμβάνει και την Δημοτική Κοινότητα Κόμματος.

Β. Πλημμύρες 12ης Δεκεμβρίου 2021

Σε επικοινωνία με την ΓΔΑΕΦΚ του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών προκύπτει ότι η ΚΥΑ οριοθέτησης περιοχών είναι υπό επεξεργασία, ώστε να ενταχθούν και άλλες περιοχές, όμορες του Κόμματος.

Αποφασίσαμε να αποζημιώσουμε το 60% της εκτιμηθείσας ζημιάς για τις περιοχές που θα οριοθετηθούν και να υπάρξει σταδιακή υποβολή καταστάσεων πληγεισών επιχειρήσεων, ώστε να καταβληθούν – γρηγορότερα – χρηματικά ποσά στους δικαιούχους.

Όσον αφορά την αποζημίωση οικοσκευής σε νοικοκυριά, έχει ολοκληρωθεί η  καταγραφή των ζημιών από το Δήμο Λαμιέων, έχει υποβληθεί σχετικό αίτημα στο Υπουργείο Εσωτερικών για την επιχορήγηση του Δήμου με 74.136 ευρώ και αναμένεται η απόφαση επιχορήγησης από το Υπουργείο Εσωτερικών σήμερα.

Τα χρήματα, την επόμενη εβδομάδα, θα πιστωθούν στο λογαριασμό του Δήμου.

8ον. Θέματα αποζημιώσεων – χρηματοδοτήσεων.

1ον. Σε συνέχεια μακράς και διαρκούς συνεργασίας του Υπουργού Οικονομικών με τον Αναπληρωτή Υπουργό Εσωτερικών, εντάχθηκαν, στο Πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης», η συντήρηση και επισκευή αθλητικών χώρων και σχολικών κτιρίων στο Δήμο Καμένων Βούρλων και αγροτικής οδοποιϊας στο Δήμο Στυλίδας, και στο Πρόγραμμα «Φιλόδημος», η κατασκευή και εγκατάσταση καταφυγίου αδέσποτων ζώων συντροφιάς στο Δήμο Λοκρών.

2ον. Εντάχθηκαν στη χρηματοδότηση του Υπουργείου Εσωτερικών, για την πρόληψη και αντιμετώπιση ζημιών και καταστροφών που προκαλούνται από θεομηνίες, η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας και όλοι οι Δήμοι της Π.Ε. Φθιώτιδας, με συνολικό ποσό χρηματοδότησης περίπου 1,7 εκατ. ευρώ.

Έχω αναφερθεί αναλυτικά, με σχετικό Δελτίο Τύπου, σε ποιες συγκεκριμένες Δημοτικές Κοινότητες θα κατανεμηθούν οι πόροι, σε συνεργασία με τους Δημάρχους και τους Προέδρους των περιοχών.

Θα παρακολουθώ, στενά, την ορθή και άμεση αξιοποίηση αυτών των κονδυλίων.

3ον. Το Υπουργείο Οικονομικών βρήκε τους πόρους, το 2021, προκειμένου να ενισχύσει το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για θέματα αποζημιώσεων λόγω της πανδημίας.

Στις 29 Οκτωβρίου 2021, οι αιτούμενες πιστώσεις μεταφέρθηκαν από το Υπουργείο Οικονομικών στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης.

Αφορά, μεταξύ άλλων, και ελαιοπαραγωγούς της Ανατολικής Φθιώτιδας.

Οι πόροι αυτοί δεν αξιοποιήθηκαν το 2021, γιατί, σύμφωνα με το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν έχει εγκρίνει ακόμη το σχετικό αίτημα.

Έτσι, οι πόροι επέστρεψαν στο Υπουργείο Οικονομικών.

Έγινε νέο αίτημα, στις 20 Ιανουαρίου 2022, από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης προς το Υπουργείο Οικονομικών, για αυτά τα προϊόντα.

Εκτιμώ ότι μέχρι το τέλος της επόμενης εβδομάδας, θα έχουμε δρομολογήσει τη λύση του προβλήματος.

4ον. Ξεκίνησε, το Νοέμβριο του 2021, η διαδικασία αποζημιώσεων από τον ΕΛΓΑ για τους πληγέντες αγρότες από τον παγετό.

Το Υπουργείο Οικονομικών έχει ενισχύσει για το σκοπό αυτό – τον ΕΛΓΑ – με 60 εκατ. ευρώ.

9ον. ΛΑΡΚΟ.

Συνεχίζονται, με εντατικούς ρυθμούς, οι προσπάθειες για τη διασφάλιση της βιωσιμότητας της ΛΑΡΚΟ και την κάλυψη των εργαζομένων.

Μόνη λύση, η εύρεση ιδιώτη επενδυτή.

Κάτι που αναγνωρίζεται τόσο από την Τοπική Αυτοδιοίκηση, όσο και από σημαντική μερίδα εργαζομένων.

Λύση που είχε αποδεχθεί, εγγράφως μάλιστα, και η προηγούμενη Κυβέρνηση.

Η διαδικασία της αποκρατικοποίησης όμως είναι εξαιρετικά σύνθετη και δύσκολη, επιβαρύνεται δε από την μεγάλη αύξηση του ενεργειακού κόστους και από τις πρόσφατες αποφάσεις του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οι οποίες επέβαλαν πρόστιμο – κατ’ αποκοπή – 5,5 εκατ. ευρώ και χρηματική ποινή πάνω από 4 εκατ. ευρώ για κάθε εξάμηνο που δεν εφαρμόζεται η απόφαση περί παράνομων κρατικών ενισχύσεων του 2017, δηλαδή περισσότερο από 32 εκατ. ευρώ μέχρι σήμερα.

Παρά ταύτα, προκειμένου να μείνει «εν ζωή» η ΛΑΡΚΟ και όλες οι θέσεις απασχόλησης μέχρι να ολοκληρωθεί η διαδικασία της αποκρατικοποίησης, επιχορηγήσαμε, ως Υπουργείο Οικονομικών, για πρώτη φορά την τελευταία δεκαετία, με 52 εκατ. ευρώ τη ΛΑΡΚΟ από τον Κρατικό Προϋπολογισμό, προκειμένου αυτή να καλύψει μέρος του κόστους σε ότι αφορά τη ΔΕΗ και τους μισθούς των εργαζομένων.

Παράλληλα, τα δύο τελευταία χρόνια, το ΤΑΙΠΕΔ και ο Διαχειριστής επιδιώκουν να ολοκληρώσουν, με επιτυχία, τους 2 παράλληλους διεθνείς ανοικτούς διαγωνισμούς, ο πρώτος από το Ελληνικό Δημόσιο μέσω του ΤΑΙΠΕΔ, και ο δεύτερος από την Ειδική Διαχείριση της ΛΑΡΚΟ.

Εξαιρετικά δύσκολη διαδικασία, διότι οι δυνητικοί επενδυτές εγείρουν ζητήματα περιβαλλοντικών αδειών, αδειοδοτικών διαδικασιών, εκατοντάδων αυθαίρετων κτιρίων, δυνητικών μελλοντικών προστίμων για μόλυνση της περιοχής, αξιοποίησης και κόστους των οικισμών κ.α.

Αυτή η διαδικασία φαίνεται να ολοκληρώνεται την επόμενη εβδομάδα.

Τότε αναμένεται το Δημόσιο να θέσει το τελικό σχέδιο σύμβασης στους επενδυτές, προκειμένου αυτοί να υποβάλλουν τις δεσμευτικές προσφορές τους εντός διαστήματος 30 ημερών.

Παράλληλα, η Κυβέρνηση, μέσω του αρμόδιου Υπουργείου Εργασίας, αναζητά τις βέλτιστες λύσεις για το σύνολο των εργαζομένων.

Οι λύσεις κινούνται ουσιαστικά σε 3 συμπληρωματικές κατευθύνσεις, που καλύπτουν το σύνολο των εργαζομένων:

1η. Kαταβολή αποζημίωσης απόλυσης για το σύνολο των εργαζομένων, με βάση την ισχύουσα νομοθεσία, και δημοσιονομικό κόστος 20 εκατ. ευρώ.

2η. Για την ηλικιακή ομάδα εργαζομένων από 55 έτη και άνω, υπαγωγή σε προ-συνταξιοδοτικό καθεστώς, με καταβολή αποζημίωσης απόλυσης και συμμετοχή σε προγράμματα παροχής κοινωφελούς εργασίας, μέχρι το ηλικιακό έτος των 62, με καταβολή μισθού για όλη την περίοδο.

Ήδη, ο Δήμος Λοκρών δήλωσε «απόλυτα σύμφωνος με την πρόταση της Κυβέρνησης», εκφράζοντας το ενδιαφέρον του προκειμένου να είναι ένας φορέας υποδοχής.

3η. Από το υπόλοιπο προσωπικό, όσοι δεν αξιοποιηθούν από το νέο ιδιοκτήτη της εταιρείας, θα ενταχθούν σε προγράμματα εργασίας «Γέφυρα».  

Ο στόχος είναι η ολοκλήρωση – με επιτυχία – της όλης διαδικασίας και η απορρόφηση του μέγιστου δυνατού αριθμού εργαζομένων.

10ον. Ενέργειες που αποσκοπούν στη βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών.

  • Εγκαταστάθηκε, στις 11 Νοεμβρίου, μηχάνημα αυτόματων συναλλαγών μετρητών (ΑΤΜ) της Τράπεζας Πειραιώς στη Γλύφα, ικανοποιώντας ένα πάγιο αίτημα των κατοίκων και επισκεπτών της περιοχής. Είχε προηγηθεί η περίπτωση της Ελάτειας.
  • Παραδόθηκε, στις 27 Δεκεμβρίου, από την εταιρία «Ελληνικά Πετρέλαια Α.Ε.», με τη μορφή δωρεάς, ένα καινούριο, ηλεκτροκίνητο αυτοκίνητο με σταθμό φόρτισης, με σκοπό την αναβάθμιση της ποιότητας μετακίνησης των ωφελούμενων του Κέντρου Κοινωνικής Πρόνοιας Στερεάς Ελλάδας.
  • Παρατάθηκε, έως το τέλος του 2022, με νομοθετική διάταξη, η προθεσμία επαναφοράς της εποπτείας του Οικοδομικού Συνεταιρισμού Μονίμων Αξιωματικών Ελληνικού Στρατού (ΟΣΜΑΕΣ) από το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας στο Υπουργείο Οικονομικών, προκειμένου να επιλυθούν ζητήματα διαχειριστικής και οικονομικής φύσης, ικανοποιώντας σχετικό αίτημα οικογενειών του Συνεταιρισμού.

Προσπάθησα, συνοπτικά, να αποτυπώσω τις πιο σημαντικές πρωτοβουλίες που αναλήφθηκαν κατά το τελευταίο τρίμηνο στην Π.Ε. Φθιώτιδας.

Συνεχίζουμε, βήμα – βήμα, με σοβαρότητα, μετριοπάθεια, ρεαλισμό και υπευθυνότητα.

Μοιραστείτε το:
Tagged