Χαρά Καφαντάρη: Η έγκαιρη προειδοποίηση για συμβάντα φυσικών καταστροφών θα περιόριζε τις ζημιές κατά 30%

Οικολογία
Μοιραστείτε το:

Η Χαρά  Καφαντάρη για «Διεθνή  Ημέρα Μείωσης  Φυσικών Καταστροφών»  

Η Χαρά  Καφαντάρη βουλευτής Δυτικής Αθήνας ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, αναπληρώτρια τομεάρχης Πολιτικής Προστασίας Κ.Ο. και αντιπρόεδρος της  Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Προστασίας Περιβάλλοντος της Βουλής, δήλωσε:

Είναι γεγονός ότι οι φυσικές καταστροφές, ως συνέπεια και της κλιματικής κρίσης, έχουν πενταπλασιασθεί τα τελευταία 50 χρόνια, αυξάνονται, διαρκώς και γίνονται με μεγαλύτερη σφοδρότητα και συχνότητα. Έτσι, η Γ.Σ. του ΟΗΕ  από το 1989 έχει ανακηρύξει την 13η Οκτωβρίου σαν «Διεθνή  Ημέρα Μείωσης  Φυσικών Καταστροφών».   

Μόνο το 2021, καταγράφηκαν σε παγκόσμιο επίπεδο πάνω από  432 συμβάντα φυσικών καταστροφών, εκ των οποίων ποσοστό 44% οφείλονται σε πλημμύρες. Οι καταστροφικές συνέπειες είναι σημαντικές  με τις άμεσες  ζημιές να υπολογίζονται σε 252 εκατομμύρια Δολάρια. Η φετινή ημέρα είναι αφιερωμένη στην προσπάθεια έγκαιρης προειδοποίησης, αφού έχει υπολογιστεί ότι, η έγκαιρη προειδοποίηση 24 ωρών, θα περιόριζε το κόστος κατά 30%.

Τα Ηνωμένα Έθνη έχουν σαν στόχο την σημαντική μείωση των κινδύνων από φυσικές καταστροφές αλλά και την μείωση των απωλειών σε όλους του τομείς- οικονομικούς, κοινωνικούς,  πολιτιστικούς, περιβαλλοντικούς. Παράλληλα,  αναγνωρίζουν ότι, το Κράτος έχει τον πρωτεύοντα ρόλο στην προσπάθεια μείωσης των συνεπειών και των απωλειών. Μαζί με την τοπική αυτοδιοίκηση, τις δημόσιες υπηρεσίες και τις ιδιωτικές επιχειρήσεις πρέπει να διαφυλάξει την υγεία και την περιουσία των πολιτών, τις αποφασιστικής σημασίας υποδομές,  αλλά και τα δημόσια, περιβαλλοντικά και κοινωνικά, αγαθά.

Στην χώρα μας το 2021 τελείωσε με μια τεράστια περιβαλλοντική και οικολογική καταστροφή, αφού,  έγιναν στάχτη πάνω από 1.332.000 στρέμματα. Το 2022, συνεχίζει και  γνωρίζει σημαντικές φυσικές καταστροφές, έντονες χιονοπτώσεις, πλημμύρες, δασικές πυρκαγιές που κατέστρεψαν ακόμα και προστατευόμενες περιοχές (δάσος Δαδιάς, Βάλια Κάλντα, περιοχή Natura Θάσου), θυελλώδεις ανέμους και καταιγίδες, σεισμικές δονήσεις, και άλλα φαινόμενα με πολλές κοινωνικοοικονομικές και περιβαλλοντικές επιπτώσεις.

Δυστυχώς , η κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη διατηρεί τον αντιπεριβαλλοντικό νόμο, ιδιωτικοποιεί κρίσιμες υποδομές, απομειώνει την δημόσια υγεία και ακυρώνει με ΠΝΠ  νόμους (π.χ. 4662/2020, περί Πολιτικής Προστασίας) τους οποίους δεν εφαρμόζει. Το αρμόδιο υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, παραμένει ακόμα, χωρίς σαφές νομοθετικό πλαίσιο, χωρίς οργανόγραμμα και σαφείς αρμοδιότητες, χωρίς σύγχρονο σχεδιασμό!

Ενώ, είναι αυτονόητο ότι υπάρχει μεγάλη  ανάγκη βελτίωσης των συστημάτων έγκαιρης προειδοποίησης και εξασφάλισης νέων σύγχρονων μέσων, η έως τώρα πορεία του υπουργείου  Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας δεν καθησυχάζει, ούτε, δημιουργεί αίσθημα ασφάλειας και σιγουριάς. Τελικά δεν εμπνέει ότι, θα είναι έτοιμο να ανταποκριθεί στους διεθνείς στόχους, στην  βραχεία και κύρια αποκατάσταση στην έγκαιρη Προειδοποίηση. Βέβαια δεν έχει καταφέρει να εφαρμόσει πολιτικές Πρόληψης και μείωσης των κινδύνων.

Μοιραστείτε το:
Tagged