Φρούτα για να μην γεράσουν τα οστά σας; – Ποιο είναι το νο 1;

Διατροφή Υγεία
Μοιραστείτε το:

Το Νο 1 φρούτο για να μην γεράσουν τα οστά σας

Αν και τα μήλα και τα πορτοκάλια είναι πάντα μια νόστιμη επιλογή για γερά οστά, δοκιμάστε και μερικά δαμάσκηνα σε τακτική βάση εάν θέλετε να αισθάνεστε νεότεροι και να παραμένετε πιο δυνατοί καθώς μεγαλώνετε. Αυτό συμβαίνει επειδή, τα δαμάσκηνα μπορούν επίσης να ωφελήσουν ουσιαστικά τα οστά σας, σύμφωνα με μια νέα μελέτη.

Έρευνα που διεξήχθη από το Integrative and Biomedical Physiology Program και τα Τμήματα Διατροφικών Επιστημών και Κινησιολογίας στο Pennsylvania State University που παρουσιάστηκε στην εκδήλωση Experimental Biology 2022 της American Physiological Society, μελέτησε μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες που έτρωγαν έξι ή 12 δαμάσκηνα την ημέρα για 12 μήνες και γυναίκες που δεν έτρωγαν.

Δαμάσκηνα για γερά οστά

Στο τέλος, ο Janhavi Damani, MS, ο κύριος συγγραφέας της μελέτης, εξηγεί: «Τα ευρήματά μας υποδηλώνουν ότι η κατανάλωση έξι έως 12 δαμάσκηνων την ημέρα μπορεί να μειώσει τους προφλεγμονώδεις μεσολαβητές που μπορεί να συμβάλλουν στην απώλεια οστικής μάζας σε μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες».

Ο Damani προσθέτει ότι αυτό μας λέει ότι τα δαμάσκηνα μπορεί να είναι μια πολλά υποσχόμενη διατροφική παρέμβαση για την πρόληψη της αύξησης της φλεγμονής.

“Τα φρούτα και τα λαχανικά που είναι πλούσια σε βιοδραστικές ενώσεις όπως το φαινολικό οξύ, τα φλαβονοειδή και τα καροτενοειδή μπορούν να βοηθήσουν στην προστασία από την οστεοπόρωση και να προστατεύουν τα οστά. Τα δαμάσκηνα, ειδικότερα, περιέχουν πολυφαινόλες που μπορεί να μειώσουν τη φλεγμονή και το οξειδωτικό στρες, τα οποία συμβάλλουν στην απώλεια οστικής μάζας, στη μάζα δηλαδή που χάνουν τα οστά”, λέει ο Kelsey Ο Sackmann, MS, στο eatthis.com  .

Ο Sackman προσθέτει ότι τα δαμάσκηνα «έχουν πολλά διατροφικά οφέλη, όπως μέταλλα, βιταμίνη Κ, φαινολικές ενώσεις και διαιτητικές ίνες – όλα τα οποία μπορεί να βοηθήσουν στην αντιμετώπιση ορισμένων από αυτές τις επιπτώσεις».

Ο Sackmann σημειώνει επίσης ότι “ενώ τα δαμάσκηνα μπορεί να είναι γνωστά ως υπερφρούτο, να έχετε κατά νου ότι μπορεί να έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη. Δώστε προσοχή στα μεγέθη μερίδων και δοκιμάστε έναν συνδυασμό δαμάσκηνων με λίπος ή πρωτεΐνη για να αποτρέψετε την απότομη αύξηση του σακχάρου στο αίμα”.

Όσο για το πώς να κάνετε τα δαμάσκηνα ένα τακτικό μέρος της διατροφής σας, ο Sackmann λέει, “Τα δαμάσκηνα είναι ένα τόσο βολικό σνακ και μπορείτε να τα απολαύσετε οποιαδήποτε στιγμή της ημέρας. Ρίξτε μερικά δαμάσκηνα στη σαλάτα σας ή το γιαούρτι σας».

Πέρα από αυτό, σημειώνει ότι μπορείτε να «προσθέσετε δαμάσκηνα στην πίτσα σας μαζί με ρόκα, ψητή κολοκύθα, κόκκινο κρεμμύδι, μοτσαρέλα και ξύδι βαλσάμικο».

Για κάτι πιο γλυκό, «πολτοποιήστε κατεψυγμένα βατόμουρα, δαμάσκηνα και γιαούρτι για ένα εύκολο παγωμένο επιδόρπιο γιαουρτιού».

Πηγή: healthstories.gr

Μοιραστείτε το:
Tagged