Υπόθεση της δολοφονίας και του βιασμού της Ελένης Τοπαλουδη.Τίτλοι τέλους έπεσαν στην δίκη με ισόβια…

Δικαιοσύνη
Μοιραστείτε το:

Αυλαία σε μια φοβερή υπόθεση – Νέα έρευνα για τον Ροδίτη

Για τους γονείς της Ελένης το αίσθημα της ανακούφισης είναι μόνο στιγμιαίο: ένας νέος αγώνας θα αρχίσει όταν η υπόθεση πάει στο Εφετείο.

Οι δύο κατηγορούμενοι κρίθηκαν ένοχοι για ανθρωποκτονία εκ προθέσεως και ομαδικό βιασμό της 19χρονης φοιτήτριας χωρίς να αναγνωρίζεται κανένα ελαφρυντικό και τους επιβλήθηκαν ισόβια και 15 χρόνια κάθειρξης στον καθένα.

Από το πρωί της Παρασκευής, δεκάδες κόσμου είχαν συγκεντρωθεί έξω από το Μεικτό Ορκωτό Δικαστήριο όπου ανακοινώθηκε η καταδίκη των δύο ανδρών, με κάλεσμα της φεμινιστικής συλλογικότητας «Καμία Ανοχή».

Η αυλαία της πολύκροτης υπόθεσης έπεσε εν μέσω συνθημάτων με κυρίαρχο το «Καμία άλλη δολοφονημένη, ποτέ μην ξεχαστεί τι κάναν στην Ελένη» το οποίο φώναξε κλαίγοντας και με σφιγμένη την γροθιά της, η μητέρα της Ελένης Τοπαλούδη, καθώς αποχωρούσε από το δικαστήριο υποβασταζόμενη.

Όμως, όπως είπε και ο πατέρας της Ελένης, το αίσθημα της ανακούφισης είναι μόνο στιγμιαίο: ένας νέος αγώνας θα αρχίσει όταν η υπόθεση πάει στο Εφετείο.

 «Η απόφαση δεν με ικανοποιεί»

Η μητέρα της φοιτήτριας, μετά από πολύμηνο αγώνα για τη δικαίωση της κόρης της, ξέσπασε αρκετές φορές κατά τη διάρκεια της διαδικασίας. Η απόφαση δεν την ικανοποίησε. Γιατί αν και το δικαστήριο επέβαλε τις πλέον βαριές ποινές, οι δολοφόνοι του παιδιού της δεν πρόκειται να παραμείνουν ισόβια μέσα στο κελί τους.

«Είναι νόμοι που προκαλούν το κοινό αίσθημα» ανέφερε στους δημοσιογράφους και κάλεσε τον πολιτικό κόσμο να δείξει θάρρος και δύναμη και να αλλάξει τον Ποινικό Κώδικα. «Τα ισόβια να είναι ισόβια, όχι σε 8 και 9 χρόνια να βγαίνουν στην κοινωνία οι στυγνοί εγκληματίες» είπε μεταξύ άλλων, σημειώνοντας ότι οι δύο καταδικασθέντες χρησιμοποίησαν όλες τις μορφές βίας εις βάρος του παιδιού της.

Η μητέρα του θύματος αναφέρθηκε και στην εισαγγελική λειτουργό, η οποία δίχασε με την αγόρευσή της χαρακτηρίζοντάς την «άξια» και ζητώντας «να μην καταφέρονται εναντίον της γιατί είναι πολύ μικροί στο ανάστημα όλοι αυτοί».

Συγκινεί ο πατέρας

Δικαίωση ένιωσε ο πατέρας της Ελένης Τοπαλούδη, ακούγοντας την απόφαση για τις ποινές στους ενόχους για τη δολοφονία και τον βιασμό του παιδιού του.

«Ήμουν σίγουρος ότι θα αποδοθεί η δικαιοσύνη. Η δικαιοσύνη στάθηκε στο ύψος της να μην πω στο 1,85 που ήταν η Ελένη ή ακόμη καλύτερα μέχρι τον ουρανό που βρίσκεται η Ελένη… Λυπάμαι αλλά κάποιοι θα έπρεπε να δείξουν τον δέοντα σεβασμό στην οικογένεια μας. Έπρεπε σε αυτή την ιερή στιγμή που φτάνανε προς το τέλος να απευθυνθούν εκεί που έπρεπε να απευθυνθούν. Άκουσα δηλώσεις από πολλά άτομα χθες , υπουργούς παρά υπουργούς … εμείς είμαστε μακριά από κόμματα…» ήταν τα λόγια του πατέρα.

Ο κ. Τοπαλούδης, συγκλόνισε με τα λόγια του στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του MEGA:

«Είναι μια ψυχική δικαίωση. Δικαίωση στην ουσία, δεν μπορεί να υπάρξει, εφόσον η Ελένη μας δεν θα γυρίσει πίσω. Υπάρχει μόνο μια ψυχική ανακούφιση. Και θα υπάρξει μια μεγαλύτερη ανακούφιση αν τα ισόβια γίνουν πράγματι ισόβια για ειδεχθή εγκλήματα.

Αναφερόμενος στους γονείς των καταδικασθέντων ο κ. Τοπαλούδης δήλωσε «λυπάμαι, μακάρι να ήταν διαφορετικές οι συνθήκες κάτω από τις οποίες θα γνωριζόμασταν» ενώ τόνισε παράλληλα πως «δεν μπορούν κάποιοι άνθρωποι να ψεύδονται συνεχώς. Δεν γίνεται κάποιοι να συκοφαντούν έτσι το κορίτσι μας».

Ο ίδιος χαρακτήρισε τέρατα τους βιαστές και δολοφόνους της κόρης του υπογραμμίζοντας πως δεν βρέθηκε κανένας μάρτυρας κατά τη διάρκεια της δίκης που είχε να πει έναν καλό λόγο για αυτούς.

Αναφερόμενος τώρα στο ρόλο της Εισαγγελέως κατά τη διάρκεια της δίκης, ο κ. Τοπαλούδης υποστήριξε πως οι ήρωες αυτής της διαδικασίας ήταν οι δικαστές και οι ένορκοι, αλλά πρωτίστως η εισαγγελέας.

«Ειλικρινά μας συγκλόνισε. Γιατί μίλησε τεκμηριωμένα νομικά και ανθρώπινα. Μακάρι να έχουμε τέτοιους εισαγγελείς» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Τοπαλούδης.

Τέλος ο ίδιος ευχαρίστησε όλους τους ανθρώπους που ήρθαν για να συμπαρασταθούν στην οικογένεια κατά τη διάρκεια της δίκης, ενώ κλείνοντας υπογράμμισε «είμαστε στη διάθεση της ελληνικής κοινωνίας έτσι ώστε να μην υπάρξει καμία άλλη Ελένη».

Καμία μεταμέλεια από τους ενόχους

Ενάμιση χρόνο μετά τη δολοφονία της Ελένης, η τραγωδία βρήκε την κατάληξή της. Η δίκη για την υπόθεσή της απασχόλησε ιδιαίτερα τη δημοσιότητα, ειδικά την εβδομάδα που πέρασε.

Δίχως καμία μεταμέλεια, οι δύο κατηγορούμενοι δεν είπαν ποτέ την αλήθεια: δεν παραδέχτηκαν ποτέ ότι βίασαν την Ελένη Τοπαλούδη, αλλά υποστήριξαν ότι η κοπέλα πήγε μαζί τους με τη θέλησή της. Όσον αφορά στη δολοφονία, ο ένας τα έριχνε στον άλλον. Ο ευκατάστατος Ροδίτης, μάλιστα, είχε το θράσος να υποστηρίξει ότι είχε βαριά ψυχολογικά προβλήματα, ευτελίζοντας την όλη διαδικασία.

Έρευνα κατά του ιδιώτη ψυχίατρου

Την διερεύνηση ενδεχόμενης έκδοσης ψευδούς βεβαίωσης από ιδιώτη ψυχίατρο και ηθικής αυτουργίας στην συνταγογράφηση φαρμάκων για τον ροδίτη που καταδικάστηκε για τη δολοφονία της Ελένης Τοπαλούδη θα ζητήσει το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο.

Το δικαστήριο ανακοίνωσε ότι θα διαβιβάσει την δικογραφία στην αρμόδια εισαγγελία, με την εντολή να διερευνηθεί ο ρόλος ιδιώτη ψυχιάτρου που φέρεται να άλλαξε την συνταγογράφηση των φαρμάκων του 23χρονου με την προσθήκη συγκεκριμένου φαρμακευτικού σκευάσματος, αλλά και ο ρόλος προσώπων του στενού οικογενειακού περιβάλλοντος του στην επίμαχη συνταγογράφηση.

Από την πλευρά της η πολιτική αγωγή δια του Αλέξη Κούγιαδήλωσε ότι θα μηνύσει για ψευδή κατάθεση τον πατέρα και τη γιαγιά του Ροδίτη όπως και δυο μάρτυρες της υπόθεσης. Ακόμη, δήλωσε ότι θα καταθέσει μήνυση και κατά δυο ψυχιάτρων για ψευδή βεβαίωση που γνωμάτευσαν για την κατάσταση της υγείας του 23χρονου.

Δικαιοσύνη μέχρι τον ουρανό που βρίσκεται η Ελένη…

Με την ανωτέρα των ποινών, τα ισόβια και με χειροκροτήματα έπεσε χθες αυλαία στην πρώτη πράξη της δικαστικής διαδρομής ενός ομαδικού βιασμού και μιας άγριας δολοφονίας που δεν άφησε κανέναν ασυγκίνητο. Παράλληλα, ένα αυθόρμητο κύμα συμπαράστασης από ανθρώπους αγνώστους στην οικογένεια του θύματος, που παρά τις δύσκολες συνθήκες που διαμόρφωσε η πανδημία, έσπευσαν με συνθήματα και επευφημίες να συμπαρασταθούν στον πόνο και τη συντριβή τους.

Γιατί η άτυχη Ελένη Τοπαλούδη και οι γονείς της απηχούν στα χαρακτηριστικά μιας τυπικής ελληνικής οικογένειας. Αυτής που μεγαλώνει και σπουδάζει με πάση θυσία τα παιδιά της, συνήθως μακριά από την πατρική οικία και που παλεύουν μαζί τους να πάρουν σάρκα και οστά όλα όσα ονειρεύονται.

Παράλληλα, με την στιγμιαία ψυχική ανακούφιση που ένοιωσε όπως είπε ο πατέρας στο άκουσμα της ποινής, μια καινούργια αγωνία γεννήθηκε μαζί με τον ισόβιο πόνο τους.

Η έκκληση της Κούλας Τοπαλούδη, όταν λέμε «ισόβια να είναι ισόβια» και ταυτισμένο με το πανό και τα συνθήματα έξω από το δικαστικό Μέγαρο, των οδών Λουκάρεως και Αλεξάνδρας. «Καμιά άλλη δολοφονημένη. Ποτέ μη ξεχαστεί τι κάνανε στην Ελένη».

Η χθεσινή κρίση του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου της Αθήνας, είχε όλα τα χαρακτηριστικά μιας καλής δικαστικής απόφασης.

Ομόφωνη, σύμφωνη στα περισσότερα σημεία της με την εισαγγελική εισήγηση, προϊόν μιας εξαιρετικής και επίπονης αποδεικτικής διαδικασίας η οποία γέννησε και νέα έρευνα και βέβαια πολλά ερωτηματικά που θα οδηγήσουν σύμφωνα και με την προαναγγελία του δικηγόρου της πολιτικής αγωγής Αλέξη Κούγια, στην υποβολή μηνύσεων εναντίον συγγενικών προσώπων των δύο καταδικασθέντων δραστών. Μετά την εκφώνηση της απόφασης επί των ποινών (ισόβια και 15ετής καθείρξεις για τον καθένα από τους κατηγορούμενους) το δικαστήριο ανακοίνωσε την διαβίβαση στην Εισαγγελία τα πρακτικά και τα αντίγραφα της απόφασης του προκειμένου να διερευνηθεί η τυχόν διάπραξη του αδικήματος της ψευδούς βεβαιώσεως από ιδιώτη ψυχίατρο για τη συνταγογράφηση συγκεκριμένου σκευάσματος στον 23χρονο Ροδίτη. Ακόμη θα διερευνηθεί και η διάπραξη του αδικήματος της ηθικής αυτουργίας στην ψευδή βεβαίωση.

Η εισαγγελέας της έδρας, Αριστοτελία Δόγκα, είχε ζητήσει να διαβιβαστούν στην εισαγγελία αντίγραφα της απόφασης του Δικαστηρίου ώστε ερευνηθούν και τυχόν ποινικές ευθύνες συγγενών των δυο κατηγορουμένων, και συγκεκριμένα του πατέρα και της γιαγιάς του Ροδίτη αλλά και της αδερφής του έτερου καταδικασμένου, αλβανικής καταγωγής, αίτημα που δεν εισακούστηκε από το δικαστήριο.

Το συγκλονιστικό μήνυμα που πέρασε μέσω της δήλωσης του ο Γιάννης Τοπαλούδης, για τη δικαιοσύνη που αποδόθηκε στη μνήμη της κόρης του, αποτελεί μια επιβράβευση για την θεσμική αντιμετώπιση από όλα τα μέλη του δικαστηρίου, τακτικούς και λαϊκούς δικαστές, ως επιστέγασμα μιας άψογης και δίκαιης ακροαματικής διαδικασίας. «Η δικαιοσύνη στάθηκε στο ύψος της, να μην πω στο 1,85 που ήταν η Ελένη ή ακόμη καλύτερα μέχρι τον ουρανό που βρίσκεται η Ελένη…».

Μητέρα Ε. Τοπαλούδη: «Έκαναν το σπίτι μου φυλακή και το δωμάτιο κελί μου»

Για την απόφαση του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου της Αθήνας, την εισαγγελέας της έδρας, Αριστοτελία Δόγκα και τη στάση της οικογένειας των δραστών, μίλησε στον ΑΝΤ1 και την εκπομπή “Πρωινοί Τύποι” η μητέρα της αδικοχαμένης φοιτήτριας, Ελένης Τοπαλούδη, Κούλας Τοπαλούδη.

«Έκαναν το σπίτι μου φυλακή και το δωμάτιο κελί μου»

“Η Ελένη δεν γυρνάει όποια κι αν ήταν η ποινή. Αποδόθηκε η Δικαιοσύνη που έπρεπε, με την ανώτερη των ποινών” είπε η κα Τοπαλούδη. Η ίδια ζήτησε τα ισόβια “να είναι πραγματικά ισόβια”. “Όσο ζουν να παραμείνουν στη φυλακή” είπε χαρακτηριστικά.

“Η τιμωρία αυτή δεν είναι αμείλικτη. Σε 8 χρόνια μπορεί να παίρνουν άδεια να πάνε στο νησί τους. Εμένα όμως με υποχρέωσαν σε έναν αιώνιο θάνατο. Έκαναν το σπίτι μου φυλακή και το δωμάτιο κελί μου” τόνισε η μητέρα της άτυχης φοιτήτριας.

Για τη διαδικασία της δίκης η ίδια δήλωσε ικανοποιημένη, ενώ υποστήριξε την Εισαγγελέα λέγοντας ότι: “Απέδειξε ότι είναι εισαγγελέας με μεγάλα γράμματα και δεν μπορεί να την κακολογούν. Έχει τεράστια μόρφωση και ανάστημα”.

Η μητέρα της αδικοχαμένης Ελένης ξέσπασε στη συνέχεια για τους δράστες αλλά και τους γονείς τους, ενώ ο θείος της τόνισε ότι εάν υπήρχε μια μικρή μεταμέλεια από πλευράς των δραστών και των οικείων τους, θα ήταν διαφορετική και η δική τους στάση.

Πηγή: dikastiko.gr

Μοιραστείτε το:
Tagged