Υπουργείο Πολιτισμού σε ΣΥΡΙΖΑ και Μ. Ζορμπά – 4 απαντήσεις του τι σημαίνει «Κυνισμός»

Αρχαιολογία
Μοιραστείτε το:

Το υπουργείο Πολιτισμού απαντάει σε ΣΥΡΙΖΑ και Μυρσίνη Ζορμπά τι σημαίνει κυνισμός, με αφορμή τα Γλυπτά του Παρθενώνα

Μια σκληρή ανακοίνωση εξέδωσε νωρίς το απόγευμα της Δευτέρας το υπουργείο Πολιτισμού αναφορικά με το κείμενο του ΣΥΡΙΖΑ -που υπαγόρευσε η Μυρσίνη Ζορμπά σύμφωνα με την ανακοίνωση- μετά τη συνέντευξη Μητσοτάκη για τα Γλυπτά του Παρθενώνα

Πρώτη φορά είναι η αλήθεια βλέπουμε τόσο σκληρό ύφος σε ανακοίνωση του υπουργείου Πολιτισμού, που απευθύνεται στον ΣΥΡΙΖΑ και στη Μυρσίνη Ζορμπά, την οποία κατηγορεί ότι λέει ψέμματα ή κάνει λάθος με αφορμή αναφορά της σε διεθνείς εκθέσεις του υπουργείου Πολιτισμού. Η ανακοίνωση αναφέρεται επίσης σε φυλακισμένες αρχαιότητες στις αποθήκες των μουσείων, στη μεταβίβαση αρχαιολογικών χώρων στο Υπερταμείο και στην εγκατάλειψη μνημείων και αρχαιολογικών χώρων επί πέντε χρόνια από την προηγούμενη κυβέρνηση. Αναλυτικά η ανακοίνωση που εκκινεί από το ζήτημα των Γλυπτών του Παρθενώνα, έχει ως εξής:

«Με αφορμή τη συνέντευξη του Πρωθυπουργού κ. Κυριάκου Μητσοτάκη στον Observer, η τέως υπουργός Πολιτισμού κ. Μυρσίνη Ζορμπά υπαγόρευσε στον ΣΥΡΙΖΑ μακροσκελή ανακοίνωση. Αν βέβαια έμπαινε στον κόπο να διαβάσει τη συνέντευξη, θα έβλεπε όχι μόνο την ορθή διατύπωση του παγίου αιτήματος από τον Πρωθυπουργό για την οριστική επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα στην Αθήνα, αλλά και σαφώς διατυπωμένη τη θέση του ότι «το Βρετανικό Μουσείο δίνει μια χαμένη μάχη».

Ο Πρωθυπουργός δήλωσε στον Observer ότι σε καμία περίπτωση η Ελλάδα δεν αποποιείται το πάγιο αίτημά της για την οριστική επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα και επ’ ουδενί τρόπω αναγνωρίζει καμία κυριότητα στην βρετανική πλευρά, θεωρώντας ότι μία ενδεχόμενη αποδοχή της πρότασής του θα αποτελούσε σημαντική χειρονομία καλής θελήσεως, εμπεριέχουσα την ουσιαστική αναγνώριση των Βρετανών για το δίκαιο της απαίτησης. O ΣΥΡΙΖΑ και η τέως υπουργός αγνοούν την ουσιαστική σημασία της λέξης κυνισμός.

Τι σημαίνει κυνισμός

  1. Κυνισμός σημαίνει να μεταβιβάζει ο ΣΥΡΙΖΑ ως κυβέρνηση χιλιάδες αρχαιολογικούς χώρους στο Υπερταμείο, συμπεριλαμβανομένης της Κνωσού.
  2. Κυνισμός σημαίνει να υπάρχουν εκατοντάδες χιλιάδες ευρήματα «φυλακισμένα» στις αποθήκες των μουσείων, αντί να ταξιδεύουν ως περιοδικές εκθέσεις, στο πλαίσιο πάντα των διατάξεων του Αρχαιολογικού Νόμου, διδάσκοντας την διαχρονική συνεισφορά της Ελλάδας στον παγκόσμιο Πολιτισμό.
  3. Κυνισμός σημαίνει να εγκαταλείπονται στην τύχη τους μνημεία και αρχαιολογικοί χώροι επί πέντε έτη, λόγω ιδεοληψιών και αδιαφορίας.
  4. Κυνισμός σημαίνει ότι στο πλαίσιο της πολιτιστικής διπλωματίας, δεν έγινε καμία απολύτως προετοιμασία επί πέντε έτη για την διοργάνωση ανάλογων εμβληματικών εκθέσεων από το ΥΠΠΟΑ για το εξωτερικό.

Επί πλέον η κ. Ζορμπά είτε έκανε ένα λάθος είτε απλά είπε ψέματα. Τι είναι χειρότερο; Διότι οι εμβληματικές εκθέσεις στις οποίες αναφέρεται, στην Κίνα και την Αμερική -δηλαδή Heaven and Earth, Greeks, Το ναυάγιο των Αντικυθήρων- προετοιμάζονταν από το 2010 και εγκαινιάστηκαν για πρώτη φορά το 2013 και το 2014. Αυτές οι εκθέσεις ταξίδευαν τα προηγούμενα πέντε χρόνια.

Πηγή: iefimerida.gr

Μοιραστείτε το:
Tagged