Υπουργείο Παιδείας: 50 νέα Πρότυπα και Πειραματικά σχολεία από τον Σεπτέμβριο – 112 στο σύνολο τη νέα σχολική χρονιά

Υπουργείο Παιδείας
Μοιραστείτε το:

Ανοίγουν 50 νέα Πρότυπα και Πειραματικά σχολεία – 112 στο σύνολο τη νέα σχολική χρονιά

Την περαιτέρω ενίσχυση του θεσμού των Πρότυπων και Πειραματικών Σχολείων (ΠΠΣ), με την ένταξη ακόμα 50 σχολικών μονάδων σε ολόκληρη τη χώρα, τα οποία θα λειτουργήσουν τη νέα σχολική χρονιά, ανακοίνωσε  το υπουργείο Παιδείας, εκδίδοντας και σχετική Κοινή Υπουργική Απόφαση. Η κλήρωση για τα Πειραματικά Σχολεία θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 24 Ιουνίου και οι εξετάσεις για τα Πρότυπα τη Δευτέρα 28 Ιουνίου 2021.

Συγκεκριμένα, στα 28 Πρότυπα και 34 Πειραματικά που ήδη λειτουργούσαν, από σήμερα προστίθενται άλλα 50 συνολικά νέα σχολεία που χαρακτηρίζονται ως Πειραματικά ή ως Πρότυπα, 41 και 9 αντίστοιχα. Ο συνολικός αριθμός των Πειραματικών και Πρότυπων σχολείων είναι πλέον 112.

Τα Πειραματικά και Πρότυπα σχολεία επεκτείνονται πλέον σε όλη τη χώρα. Έως σήμερα Πειραματικά σχολεία λειτουργούσαν σε 7 από τις 13, και Πρότυπα σε 5 από τις 13 Περιφερειακές Διευθύνσεις Εκπαίδευσης. Από το σχολικό έτος 2021-2022, και στις 13 Περιφερειακές Διευθύνσεις θα λειτουργούν Πειραματικά σχολεία, και στις 10 από τις 13 και Πρότυπα.

Όπως επισημαίνει το υπουργείο Παιδείας «δίνουμε τη δυνατότητα με αυτόν τον τρόπο σε μαθητές όλης της χώρας να συμμετέχουν στις εκπαιδευτικές αυτές δομές και στην εφαρμογή νέων προγραμμάτων σπουδών, διδακτικών εργαλείων και άλλου εκπαιδευτικού υλικού, διδακτικών μεθόδων, τρόπων διοίκησης και λειτουργίας της σχολικής μονάδας».

Επίσης, σημειώνει ότι επιδιώχθηκε κατά το δυνατόν τα ΠΣ ή ΠΕΙΣ να αναπτυχθούν σε όλες τις βαθμίδες ως συνδεδεμένα σχολεία, καθώς και σε πόλεις όπου υπήρχαν Τμήματα Επιστημών και Αγωγής της Εκπαίδευσης, ώστε να συνδεθούν λειτουργικά με αυτά και να υπάρξει η δυνατότητα στενής παρακολούθησής τους.

Τα Πρότυπα Σχολεία είναι σχολικές μονάδες της δευτεροβάθμιας δημόσιας εκπαίδευσης, οι οποίες στοχεύουν στην καλλιέργεια και τη διάχυση της ιδέας και των πρακτικών της αριστείας στο εκπαιδευτικό σύστημα, καθώς και στην ανάδειξη και ενθάρρυνση μαθητών με ταλέντα και ιδιαίτερες μαθησιακές δυνατότητες.

Τα Πειραματικά Σχολεία είναι σχολικές μονάδες πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας δημόσιας εκπαίδευσης, οι οποίες στοχεύουν στην υποστήριξη του πειραματισμού και της πιλοτικής εφαρμογής εκπαιδευτικών καινοτομιών στο εκπαιδευτικό σύστημα, σε τυχαίο δείγμα του μαθητικού πληθυσμού ΠΕΙ.Σ. που εισάγεται σε αυτά με κλήρωση.

Επιπλέον, επιδιώκεται η εξοικείωση των προπτυχιακών και μεταπτυχιακών φοιτητών με τη διδασκαλία των επιμέρους γνωστικών αντικειμένων, σε συνεργασία με τμήματα και σχολές Α.Ε.Ι. και το Ι.Ε.Π..

Σύμφωνα με το υπουργείο στόχος είναι τα Πρότυπα και τα Πειραματικά Σχολεία να συμβάλλουν στον καλύτερο εκπαιδευτικό σχεδιασμό και την πιλοτική εφαρμογή της εκπαιδευτικής πολιτικής, ώστε να καλλιεργηθούν και διαχυθούν οι βέλτιστες εκπαιδευτικές μέθοδοι, πρακτικές και εργαλεία σε ολόκληρο το εκπαιδευτικό σύστημα.

«Με τον τρόπο αυτό αναβαθμίζεται η ποιότητα της παρεχόμενης εκπαίδευσης για κάθε μαθητή και μαθήτρια» σημειώνει και τονίζει ότι «αναβαθμίζοντας τα σχολεία μας, δίνουμε νέα προοπτική στην εκπαίδευση και τους νέους και τις νέες της χώρας μας».

Για να δείτε την ΚΥΑ με τα ιδρυόμενα Πρότυπα και Πειραματικά Σχολεία, κάντε κλικ εδώ…    

Υπ. Παιδείας: Στον ΣΥΡΙΖΑ συνεχίζουν να αποστρέφονται τα καινοτόμα δημόσια σχολεία

Στον ΣΥΡΙΖΑ συνεχίζουν να αποστρέφονται τα καινοτόμα δημόσια σχολεία

«Ο ΣΥΡΙΖΑ συνεχίζει να εκτίθεται στον τομέα της Παιδείας, με τις παρωχημένες ιδεολογικές του αγκυλώσεις, σε έναν κόσμο που αλλάζει με ταχύτητα», αναφέρει το υπουργείο Παιδείας σε ανακοίνωσή του σχετικά με τα πρότυπα και τα πειραματικά σχολεία, απαντώντας στις αντιδράσεις του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

«Η προοπτική πλέον γίνεται απτή πραγματικότητα, και θα συνεχίσουμε προσηλωμένοι στο στόχο της συνεχούς αναβάθμισης και τους εκσυγχρονισμού της εκπαίδευσης», σημειώνεται.

Αναλυτικά η ανακοίνωση του υπουργείο Παιδείας έχει ως εξής:

Το Γραφείο Τύπου του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, απαντώντας στο κοινό δελτίο τύπου της ΕΠΕΚΕ και του Τμήματος Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ σχετικά με τα Πρότυπα και τα Πειραματικά Σχολεία, εκδίδει την κάτωθι ανακοίνωση:

Ο ΣΥΡΙΖΑ συνεχίζει να εκτίθεται στον Τομέα της Παιδείας, αποκαλύπτοντας μέρα με τη μέρα τις παρωχημένες ιδεολογικές του αγκυλώσεις ενάντια σε κάθε έννοια βελτίωσης του δημόσιου σχολείου, σε έναν κόσμο που αλλάζει με ταχύτητα.

Το 2015, στο ΣΥΡΙΖΑ έλεγαν ότι η αριστεία είναι ρετσινιά. Πέρυσι περιέγραφαν τα Πρότυπα και Πειραματικά Σχολεία ως «καρκίνωμα στα σπλάχνα της δημόσιας εκπαίδευσης». Χθες τάχθηκε μετά βδελυγμίας απέναντι στην επέκταση του δικτύου Πρότυπων και Πειραματικών Σχολείων, θεωρώντας ότι έτσι δημιουργούνται «φρούδες ελπίδες» και «κοινωνική αδικία».

Δυστυχώς συνεχίζουν να αποστρέφονται τα καινοτόμα αυτά δημόσια σχολεία, όπως και τη δυνατότητα κάθε μαθητή να φοιτήσει σε αυτά. Αυτή είναι η διαφορά μεταξύ του εξισωτισμού προς τα κάτω, τον οποίο πρεσβεύουν, και ουσιαστικής εφαρμογής της αρχής της ισότητας και των ίσων ευκαιριών, την οποία εμείς προωθούμε. Αυτή είναι η διαφορά μεταξύ της λογικής της ήσσονος προσπάθειας την οποία υιοθετούν, και της λογικής της διαρκούς αυτοβελτίωσης και εγρήγορσης, την οποία εμείς αναδεικνύουμε. Δεν θέλουν να ξεχωρίζει κανείς, να διακρίνεται κανείς, αλλά να είναι όλοι ίσοι προς τα κάτω. Στο ίδιο πλαίσιο εντάσσεται και η προσπάθειά τους να εξακολουθήσουμε να έχουμε στα Πανεπιστήμιά μας εισακτέους της μονάδας, αδιαφορώντας για τις πραγματικές διεξόδους και προοπτικές φοίτησης, αποφοίτησης και επαγγελματικής αποκατάστασης των νέων μας.

Η πραγματικότητα είναι ότι τα Πρότυπα και τα Πειραματικά σχεδόν διπλασιάζονται, παρέχοντας πλέον στα παιδιά μας σε όλη τη χώρα πρόσβαση σε αυτά τα σχολεία, καθώς από τη νέα σχολική χρονιά θα έχουμε Πρότυπα ή Πειραματικά σε όλες τις Περιφερειακές Διευθύνσεις Εκπαίδευσης. Ότι αποτελούν έναν κοινωνικό ανελκυστήρα, αφού επιτρέπουν σε παιδιά, ανεξαρτήτως οικονομικής κατάστασης, να έχουν πρόσβαση σε καινοτόμα δημόσια σχολεία, τα οποία στοχεύουν στην ανάπτυξη των μαθητών και την καλλιέργεια της μαθητικής αριστείας και της δημιουργικότητας, και στη διάχυση βέλτιστων εκπαιδευτικών πρακτικών σε όλα τα δημόσια σχολεία της χώρας ώστε να συμβάλλουν στη συνολική αναβάθμισή τους.

Ζητούν συνολική ποιοτική αναβάθμιση του δημόσιου σχολείου, κι εμείς τους ρωτούμε ευθέως. Προτίθενται να στηρίξουν όλες τις σημαντικές πρωτοβουλίες που δρομολογούνται για την αναβάθμιση του δημόσιου σχολείου, όπως:

  • την εισαγωγή νέων θεματικών στο υποχρεωτικό ωρολόγιο πρόγραμμα νηπιαγωγείων, δημοτικών και γυμνασίων όλης της χώρας από τον Σεπτέμβριο, μέσω των εργαστηρίων δεξιοτήτων;
  • Θεματικές που περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, εθελοντισμό, σεβασμό στον άλλον, σεβασμό στη διαφορετικότητα, οδική ασφάλεια, σεξουαλική αγωγή, οικολογική συνείδηση, ρομποτική, επιχειρηματικότητα;
  • την εισαγωγή δραστηριοτήτων στα αγγλικά στο νηπιαγωγείο;
  • την ανανέωση 453 προγραμμάτων σπουδών, πολλά εκ των οποίων έχουν να επικαιροποιηθούν μία εικοσαετία;
  • τα προγράμματα επιμόρφωσης για όλους τους εκπαιδευτικούς, άλλα που έχουν ήδη ξεκινήσει και άλλα που ξεκινούν στα τέλη του μήνα;
  • τη συνολική αναβάθμιση της επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης, μεταξύ άλλων, με τη δημιουργία Πρότυπων ΕΠΑΛ, Θεματικών και Πειραματικών ΙΕΚ;
  • τον ψηφιακό μετασχηματισμό της εκπαίδευσης, στον οποίο έχουν συμβάλει με καταλυτικό τρόπο οι τεράστιες προσπάθειες εκπαιδευτικών, στελεχών, μαθητών και των οικογενειών τους;

Δεν είναι πρώτη φορά που ο ΣΥΡΙΖΑ εναντιώνεται στις προσπάθειες της εκπαιδευτικής κοινότητας να βελτιωθεί ακόμη περισσότερο, να επιδιώξει ένα καλύτερο αύριο για τα παιδιά μας. Η προοπτική πλέον γίνεται απτή πραγματικότητα, και θα συνεχίσουμε προσηλωμένοι στο στόχο της συνεχούς αναβάθμισης και τους εκσυγχρονισμού της εκπαίδευσης.

Πηγή: liberal.gr

Μοιραστείτε το:
Tagged