Υπουργείο Παιδείας: Προσλήψεις 10.500 εκπαιδευτικών Α/θμιας και Β/θμιας – Εντός του Ιουνίου η Προκήρυξη…

Υπουργείο Παιδείας
Μοιραστείτε το:

Σενάρια επί χάρτου καταστρώνει το υπουργείο Παιδείας με στόχο να βρει τη χρυσή τομή μεταξύ της ΟΛΜΕ και της ΔΟΕ, δηλαδή των καθηγητών από τη μία και των νηπιαγωγών και δασκάλων από την άλλη, για την κατανομή των συνολικά 10.500 διορισμών που θα γίνουν φέτος και το 2022.

Ειδικότερα, για το επόμενο σχολικό έτος 2021-2022 θα διοριστούν 5.250 εκπαιδευτικοί και οι υπόλοιποι διορισμοί θα γίνουν για το 2022-2023. Οπως ανέφερε στη Βουλή η υφυπουργός Παιδείας, αρμόδια για την πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση, Ζέττα Μακρή, οι διορισμοί θα γίνουν με βάση τον νόμο 4589/2019. Δηλαδή, θα καταρτισθούν ενιαίοι πίνακες, οι οποίοι θα κοινοποιηθούν από το ΑΣΕΠ, και σε αυτούς θα συμπεριληφθούν όλοι οι εκπαιδευτικοί κατατασσόμενοι με μοριοδότηση κριτηρίων όπως η προϋπηρεσία σε σχολείο ή θέσεις εκπαίδευσης και τα ακαδημαϊκά προσόντα (πτυχία, μεταπτυχιακές σπουδές). Πρόσθετο τυπικό προσόν αποτελεί η παιδαγωγική και διδακτική επάρκεια.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι οι πίνακες διορισμών του ΑΣΕΠ θα κοινοποιηθούν εντός του Ιουνίου. Οι εκπαιδευτικοί εντάσσονται στους πίνακες, από τους οποίους θα γίνουν και οι διορισμοί μονίμων και οι προσλήψεις αναπληρωτών. Βέβαια, αυτό που ενδιαφέρει τους αγωνιώντες εκπαιδευτικούς είναι η κατανομή ανάμεσα σε πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση των συνολικά 10.500 διορισμών.

«Η προκήρυξη και η διαδικασία κατάταξης πραγματοποιούνται ύστερα από σχετικό αίτημα του υπουργείου Παιδείας, το οποίο διατυπώνεται σύμφωνα με τις εκπαιδευτικές ανάγκες, κατά κλάδο και ειδικότητα», λέει ο νόμος. Ωστόσο, προς το παρόν, όπως ανέφερε χθες στην «Κ» υψηλόβαθμο στέλεχος του υπ. Παιδείας, δεν έχει γίνει η κατανομή. «Μελετάμε τα σενάρια των κριτηρίων», δήλωσε.

Πάντως, δάσκαλοι, νηπιαγωγοί και καθηγητές ζητούν για τον κλάδο τους όσο περισσότερους διορισμούς. Βεβαίως, η Διδασκαλική Ομοσπονδία Ελλάδος εστιάζει στην αναφορά του νόμου περί εκπαιδευτικών αναγκών, τονίζοντας ότι πρέπει να έχει μεγαλύτερο μερίδιο στους διορισμούς. «Οι ανάγκες προκύπτουν από τις ετήσιες προσλήψεις, οι οποίες είναι περισσότερες στην πρωτοβάθμια σε σχέση με τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση», σημείωσε χθες στην «Κ» ο γενικός γραμματέας της ΔΟΕ, Σταύρος Πετράκης. Ενδεικτικά, σύμφωνα με τα στοιχεία της συνδικαλιστικής παράταξης στη ΔΟΕ, Δημοκρατική Συνεργασία, για το τρέχον σχολικό έτος προσελήφθησαν 28.699 αναπληρωτές σε νηπιαγωγεία και δημοτικά και 18.072 καθηγητές σε γυμνάσια και λύκεια.

Πηγή: kathimerini.gr

Μοιραστείτε το:
Tagged