Υπουργείο Ενέργειας ΗΠΑ: «Επανεξετάζουμε τον αγωγό Eastmed»

Οικονομικά
Μοιραστείτε το:

Υπουργείο Ενέργειας ΗΠΑ: «Ξαναβλέπουμε τον αγωγό Eastmed»

«Μετά τις τελευταίες εξελίξεις θα τα δούμε όλα με φρέσκια ματιά», δήλωσε ο βοηθός γραμματέας για διεθνείς υποθέσεις του αμερικανικού υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, δρ. Andrew Light, απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με την στάση των ΗΠΑ αναφορικά με τον αγωγό φυσικού αερίου Eastmed.

Ο αγωγός σχεδιάζεται να μεταφέρει φυσικό αέριο από την Ανατολική Μεσόγειο προς την Ευρώπη μέσω Ελλάδας, ωστόσο άτυπη τοποθέτηση του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών – πριν την εισβολή στην Ουκρανία – χαρακτήριζε το έργο ως μη βιώσιμο οικονομικά.

Η τοποθέτηση του δρ. Light έγινε στο πλαίσιο του 3ου συνεδρίου για τη Νοτιοανατολική Ευρώπη, την Ανατολική Μεσόγειο και τα Δυτικά Βαλκάνια που πραγματοποιείται στην Ουάσιγκτον. Ο ίδιος εξήρε τον ρόλο της Ελλάδας στην ευρύτερη περιοχή τόσο για τη μετάβαση στην πράσινη ενέργεια όσο και για την απεξάρτηση από το ρωσικό φυσικό αέριο. «Δεν έχουμε μόνο την πράσινη μετάβαση, αλλά και την μετάβαση μακριά από τη Ρωσία», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Στο ίδιο συνέδριο ο πρώην υπουργός Ενέργειας Γιάννης Μανιάτης υπογράμμισε ότι η Ανατολική Μεσόγειος είναι η μόνη εναλλακτική για απεξάρτηση από το ρωσικό φυσικό αέριο, με την αξιοποίηση των κοιτασμάτων σε Κύπρο, Ισραήλ, Αίγυπτο και των πιθανών στην Ελλάδα. Τόνισε πως όλες οι μελέτες που έχουν γίνει για τον αγωγό Eastmed επιβεβαιώνουν ότι το έργο είναι τεχνικά και οικονομικά βιώσιμο, κάτι που ισχύει πολύ περισσότερο σήμερα, μετά την εισβολή στην Ουκρανία, ενώ υπενθύμισε ότι έχει ενταχθεί στην λίστα των έργων κοινού ενδιαφέροντος της ΕΕ. Ο κ. Μανιάτης εκτίμησε ότι «αν φερθούμε έξυπνα» τα επόμενα χρόνια μπορούμε να δούμε στην Ανατολική Μεσόγειο ένα καλύτερο μέλλον, ασφαλέστερο και ειρηνικό, με καλύτερες διμερείς και τριμερείς σχέσεις ανάμεσα σε όλες τις χώρες της περιοχής. Πρότεινε την αναβάθμιση της Ουάσιγκτον στο σχήμα συνεργασίας 3+1 που υπάρχει σήμερα μεταξύ Ελλάδας, Κύπρου, Ισραήλ αφενός και ΗΠΑ αφετέρου ενώ εισηγήθηκε μακροχρόνια συμβόλαια στην προμήθεια υγροποιημένου φυσικού αερίου από τις ΗΠΑ ώστε να υπάρχει περισσότερη σταθερότητα, τόσο για τους παραγωγούς όσο και για τους καταναλωτές στην Ευρώπη.

Η γενική γραμματέας του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας Αλεξάνδρα Σδούκου σημείωσε ότι με την υποστήριξη των ΗΠΑ υλοποιήθηκε σειρά έργων και σχεδιάζονται νέα που συμβάλουν στην ασφάλεια εφοδιασμού της χώρας και της περιοχής των Βαλκανίων και αναδεικνύουν τον στρατηγικό ρόλο της Ελλάδας στην περιοχή. Σε αυτά περιλαμβάνονται οι αγωγοί φυσικού αερίου ΤΑΡ, Ελλάδας – Βουλγαρίας που αναμένεται να λειτουργήσει σύντομα, η διασύνδεση με τη Βόρεια Μακεδονία, ο πλωτός σταθμός Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου στην Αλεξανδρούπολη, οι ηλεκτρικές διασυνδέσεις με την Κύπρο και την Αίγυπτο κ.α.

Μάικ Πομπέο: «Να αξιοποιήσουμε τους πόρους της ΝΑ Μεσογείου»

O πρώην υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάικ Πομπέο, τόνισε ότι «οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ χρειάζονται μια ισχυρή Ελλάδα ως πυλώνα σταθερότητας στην περιοχή». (Φωτ. αρχείου, AP Photo/John Raoux)

Ο Μάικ Πομπέο, μιλώντας στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών, είπε ότι πρέπει να μειωθεί στο ελάχιστο η εξάρτηση από το ρωσικό φυσικό αέριο.

Την εκτίμηση ότι σήμερα είναι η κατάλληλη συγκυρία για την εκμετάλλευση των ενεργειακών πόρων της ΝΑ Μεσογείου, ώστε να επιτευχθεί η ενεργειακή απεξάρτηση της Δύσης από τη Ρωσία, διατύπωσε ο πρώην υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο, μιλώντας χθες στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών στην Ουάσιγκτον. Αναφερόμενος στη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, ο κ. Πομπέο τη χαρακτήρισε «μεγάλη καταστροφή, ιδιαίτερα για την περιοχή της ΝΑ Ευρώπης», προσθέτοντας ότι «το μεγάλο στοίχημα, όποια και εάν είναι η κατάληξη, είναι οι χώρες της Δύσης να είναι σε θέση να παρέχουν σταθερότητα στο γεωπολιτικό σκηνικό».

Σημείωσε ότι πρέπει όλες οι χώρες να ταχθούν κατά της ρωσικής εισβολής. «Αυτό θα πρέπει να κάνει και η Τουρκία και ο πρόεδρος Ερντογάν», είπε, και τόνισε ότι «οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ χρειάζονται μια ισχυρή Ελλάδα ως πυλώνα σταθερότητας στην περιοχή της ΝΑ Μεσογείου». Σύμφωνα με τον ίδιο, «τώρα είναι η ώρα να βρεθεί ο βέλτιστος τρόπος εκμετάλλευσης των ενεργειακών πόρων της ΝΑ Μεσογείου, ώστε να μειωθεί στο ελάχιστο η ενεργειακή εξάρτηση από το ρωσικό φυσικό αέριο».

Η υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ για Ευρωπαϊκές και Ευρασιατικές Υποθέσεις, Κάρεν Ντόνφριντ, μιλώντας στο συνέδριο, εκτίμησε ότι «η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία είναι η 11η Σεπτεμβρίου της Ευρώπης» και συμπλήρωσε ότι η λύση είναι η συντονισμένη και ενωμένη απάντηση της Δύσης, των χωρών-μελών του ΝΑΤΟ και της Ευρώπης. Σε ερώτηση για τον ρόλο της Τουρκίας, απάντησε ότι είναι σημαντικός εταίρος της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας και ότι η προσπάθειά της να παίξει ρόλο διαμεσολαβητή είναι σημαντική.

Ο γερουσιαστής και πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας, Μπομπ Μενέντεζ, εξέφρασε για άλλη μια φορά τη σαφή αρνητική θέση του κατά της πώλησης F-16 από τις ΗΠΑ στην Τουρκία, όσο η τελευταία δεν βελτιώνει τις επιδόσεις της και δεν αλλάζει την εξωτερική πολιτική της. Η Αγκυρα, μετά τον αποκλεισμό της από το πρόγραμμα των μαχητικών αεροσκαφών F-35, συνεπεία της προμήθειας των S-400, έχει ζητήσει από τις ΗΠΑ την αγορά 40 νέων F-16 και την αναβάθμιση άλλων 80 που διαθέτει. Ο Αμερικανός γερουσιαστής επανέλαβε ότι το ρωσικό πυραυλικό σύστημα πρέπει να φύγει από την Τουρκία, προσθέτοντας, όμως, ότι απαιτούνται και άλλα βήματα από την πλευρά της Αγκυρας.

Michael Rubin: Η κατασκευή του αγωγού EastMed είναι προς το συμφέρον της Αμερικής

Τι έγινε ξαφνικά; Ο Μακρόν χέρι-χέρι με Μητσοτάκη και Ερντογάν! Ανθρωπιστική επιχείρηση για την εκκένωση των κατοίκων της Μαριούπολης

Κείμενο γνώμης, του περίφημου αρθρογράφου Michael Rubin, για τον αγωγό EastMed δημοσιεύεται στον αμερικανικό συντηρητικό ιστόποπο National Interest.

Στο άρθρο υποστηρίζεται από τον αρθρογράφο ότι η απόφαση της κυβέρνησης του Τζο Μπάιντεν (Biden) να μην υποστηρίξει την κατασκευή του αγωγού φυσικού αερίου EastMed στην Ανατολική Μεσόγειο, σε αντίθεση με την στάση που είχαν τηρήσει οι ΗΠΑ επί προεδρίας του Ντόναλντ Τραμπ (Trump), δεν είναι προς το συμφέρον των ΗΠΑ, ιδιαίτερα μετά τις τελευταίες εξελίξεις στην Ουκρανία.

Επίσης, αυτή η μεταστροφή της στάσης των ΗΠΑ ενθαρρύνει κράτη όπως η Ρωσία και η Τουρκία, τα οποία επιδιώκουν την αλλαγή των ισορροπιών στην περιοχή και λειτουργούν αποσταθεροποιητικά, και πλήττει την ηγετική παρουσία των ΗΠΑ στην περιοχή.

Επίσης, σύμφωνα με τον αρθρογράφο, η άρση της υποστήριξης των ΗΠΑ στην κατασκευή του αγωγού φυσικού αερίου EastMed, δεν συμβάλλει στην απεξάρτηση της Ευρώπης από τις ρωσικές ενεργειακές πηγές και δεν συμβάλλει στην καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής.

Όπως αναφέρει ο αρθρογράφος:

«Πριν από δύο μήνες το Στειτ Ντιπάρτμεντ (State Department) άλλαξε την θέση του για τον αγωγό EastMed το οποίο συνιστούσε ένα αριστούργημα διπλωματίας που έφερνε κοντά ευρωπαϊκά και αραβικά κράτη και ένωνε πρώην αντιπάλους σε ένα κοινό σκοπό. Δυστυχώς συνέβη κατά τη διάρκεια της διακυβέρνησης του Ντόναλντ Τραμπ (Trump) και έτσι έπεσε θύμα όχι μόνο της εχθρότητας της κυβέρνησης Μπάιντεν (Biden) προς τα ορυκτά καύσιμα αλλά και της μανίας του Αμερικανού Προέδρου και του υπουργού Εξωτερικών Άντονι Μπλίκεν (Blinken) να ανατρέψουν κάθε συμφωνία που υποστήριζε η κυβέρνηση Trump χωρίς να αναλογιστούν τα πλεονεκτήματά της».

Στη συνέχεια το άρθρο αναφέρεται σε μία σειρά επιχειρημάτων υπέρ της κατασκευής του αγωγού και ασκεί κριτική στη στάση του Ειδικού Προεδρικού Απεσταλμένου για το Κλίμα και πρώην ΥΠΕΞ των ΗΠΑ, Τζον Κέρι (John Kerry), ο οποίος αντιτίθεται σθεναρά σε κάθε έργο που κατά τη γνώμη του, αντίκειται στην καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής, έστω και αν αυτό κρίνεται σημαντικό για την εθνική ασφάλεια των ΗΠΑ και της Δύσης γενικότερα.

Η επιβράβευση της Τουρκίας από το State Department και η περαιτέρω ενθάρρυνση της αποσταθεροποιητικής συμπεριφοράς του Τούρκου Πρόεδρου Recep Tayyip Erdogan δεν είναι προς το συμφέρον των ΗΠΑ.

Και κάτι τέτοιο γίνεται όταν βρίσκεται υπό εξέταση το ενδεχόμενο μεταφοράς των ενεργειακών πόρων της Ανατολικής Μεσογείου μέσω του εδάφους της Τουρκίας με την κατασκευή ενός αγωγού. Και εδώ θα πρέπει να ληφθεί υπόψη ότι η Τουρκία όχι μόνο υποστηρίζει ανοιχτά τρομοκρατικές οργανώσεις όπως η Hamas αλλά και ότι το Ισλαμικό Κράτος δεν θα είχε εδραιωθεί στη Συρία και στο Ιράκ αν οι μαχητές τους δεν υποστηρίζονταν από την Τουρκία.

Και φυσικά πρέπει να ληφθεί υπόψη ότι η Τουρκία συνεχίζει να κατέχει μέρος της Κύπρου στην οποία εισέβαλε, έτσι όπως ακριβώς κάνει σήμερα η Ρωσία στην Ουκρανία.

Και όπως αναφέρεται «το να λάβουμε υπόψη μας τις προτάσεις του Erdogan για έναν αγωγό Ισραήλ–Τουρκίας, είναι σαν να δικαιολογούμε τις εκτεταμένες χερσαίες και θαλάσσιες υφαρπαγές του, ιδιαίτερα τη στιγμή που ένας τέτοιος αγωγός, θα παραβίαζε, τουλάχιστον, τις Αποκλειστικές Οικονομικές Ζώνες του Λιβάνου και της Κύπρου, κάτι που οι τούρκοι αναλυτές εξακολουθούν είτε να αγνοούν είτε σκοπίμως να παραβλέπουν».

Πηγή: liberal.gr, kathimerini.gr

Μοιραστείτε το:
Tagged