ΥΠΟΙΚ Χρ. Σταϊκούρας: Νέα ρύθμιση χρεών σε Δημόσιο και Τράπεζες, το πρόγραμμα Γέφυρα 2 και το ΤΑΙΠΕΔ

Δημοσιονομικά
Μοιραστείτε το:

Έναρξη του νέου εξωδικαστικού μηχανισμού ρύθμισης οφειλών  νοικοκυριών και επιχειρήσεων

Το Υπουργείο Οικονομικών ανακοινώνει, σήμερα, την έναρξη λειτουργίας της ηλεκτρονικής πλατφόρμας του νέου Εξωδικαστικού Μηχανισμού Ρύθμισης Οφειλών.

Μέσω της πλατφόρμας, οι οφειλέτες μπορούν – για πρώτη φορά – να διευθετήσουν συνολικά, πλήρως εξωδικαστικά και σε έως 240 δόσεις, όλες τις οφειλές τους προς το Δημόσιο και τους Φορείς Κοινωνικής Ασφάλισης.

Για τις δε οφειλές προς τράπεζες και διαχειριστές δανείων, η διευθέτησή τους μπορεί να γίνει σε έως 420 δόσεις.

Επιπλέον, σε αντίθεση με τον προηγούμενο εξωδικαστικό μηχανισμό που αφορούσε μόνο επιχειρήσεις, ο νέος μηχανισμός αφορά τόσο τα φυσικά όσο και τα νομικά πρόσωπα.

Διευκρινίζεται ακόμα ότι έχει ληφθεί ειδική πρόνοια, ώστε μέσω του εξωδικαστικού μηχανισμού, να υπάρχει η δυνατότητα ρύθμισης δανείων για τα οποία έχει παρασχεθεί η εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου.

Με τη ρύθμιση όλων των οφειλών, επιτυγχάνονται τα ακόλουθα:

1ον. Αναστολή των διαδικασιών αναγκαστικής εκτέλεσης, όπως διαταγές πληρωμής, κατασχέσεις τραπεζικών λογαριασμών, καθώς και δεσμεύσεις και πλειστηριασμοί στην κινητή και ακίνητη περιουσία του οφειλέτη, συμπεριλαμβανομένης της 1ης κατοικίας, καθώς και της επαγγελματικής στέγης.

2ον. Αποπληρωμή των οφειλών προς το Δημόσιο (ΑΑΔΕ, ΟΤΑ κ.λπ.) και τους Φορείς Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ, ΚΕΑΟ κ.λπ.) σε χρονικό διάστημα έως 20 ετών. Για πρώτη φορά στην Ελλάδα παρέχεται αποπληρωμή σε έως 240 δόσεις, δηλαδή σε διπλάσιο αριθμό δόσεων από ό,τι προβλεπόταν μέχρι σήμερα. Αριθμός που μπορεί να φθάσει έως τις 420 δόσεις, για οφειλές προς χρηματοπιστωτικά ιδρύματα.

3ον. Διαγραφή μέρους της οφειλής, υπό τις προϋποθέσεις και τα κριτήρια που καθορίζονται από το ισχύον θεσμικό πλαίσιο.

Επιπροσθέτως, η Κυβέρνηση, επιδεικνύοντας αίσθημα κοινωνικής δικαιοσύνης, χορηγεί στα ευάλωτα νοικοκυριά επιδότηση της δόσης των δανείων με υποθήκη/προσημείωση στην 1η κατοικία, ύψους έως 210 ευρώ μηνιαίως (ανάλογα με τη σύνθεση του νοικοκυριού) για 5 έτη.

Ενώ, στον νέο μηχανισμό, έχουν ενσωματωθεί ειδικές δικλείδες ασφαλείας, ώστε να μην υπάρξει κατάχρηση ευνοϊκών ρυθμίσεων από στρατηγικούς κακοπληρωτές.

Με την έναρξη λειτουργίας του εξωδικαστικού μηχανισμού ρύθμισης οφειλών, ολοκληρώνεται με επιτυχία η εφαρμογή του Νόμου 4738/2020 για τη «Ρύθμιση Οφειλών και την Παροχή 2ης Ευκαιρίας» και η χώρα μας εναρμονίζεται με το Ευρωπαϊκό Θεσμικό Πλαίσιο (ήτοι, Ευρωπαϊκή Οδηγία 1023/2019).

Ενός Νόμου που αποδεικνύει έμπρακτα ότι η Κυβέρνηση αντιμετωπίζει αποφασιστικά, με όρους κοινωνικής δικαιοσύνης και οικονομικής αποτελεσματικότητας, το μεγάλο οικονομικό και κοινωνικό πρόβλημα της υπερχρέωσης των νοικοκυριών. Και ταυτόχρονα, εξασφαλίζει τη διατήρηση της αναγκαίας κουλτούρας πληρωμών.

Ο Υπουργός Οικονομικών κ. Χρήστος Σταϊκούρας δήλωσε: «Από σήμερα, οι πολίτες μπορούν να ρυθμίζουν τις οφειλές τους προς το Δημόσιο σε έως 240 δόσεις – αριθμό διπλάσιο σε σχέση με το παρελθόν – και προς τις Τράπεζες σε έως 420 δόσεις.

Παράλληλα, για χρέη προς το Δημόσιο, παρέχεται, υπό προϋποθέσεις και με βάση συγκεκριμένα κριτήρια, η δυνατότητα διαγραφής έως και 75% επί της βασικής οφειλής και έως και 95% επί των προσαυξήσεων. Ενώ, τα ευάλωτα νοικοκυριά που θα ρυθμίσουν τα χρέη τους, λαμβάνουν 5ετή κρατική επιδότηση της δόσης των δανείων 1ης κατοικίας.

Με τις ευνοϊκές αυτές ρυθμίσεις, η Κυβέρνηση στηρίζει έμπρακτα και αποτελεσματικά νοικοκυριά και επιχειρήσεις, ώστε να προστατεύσουν την περιουσία τους, τόσο την 1η κατοικία όσο και την επαγγελματική στέγη.

Παράλληλα, έχουμε διαμορφώσει το απαραίτητο θεσμικό πλαίσιο, ώστε οι πιστωτές να τηρούν συγκεκριμένους κανόνες, οι πολίτες να γνωρίζουν τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις τους και η διαδικασία της εξωδικαστικής ρύθμισης οφειλών να διεξάγεται με πλήρη διαφάνεια, κοινωνική ευαισθησία και οικονομική αποτελεσματικότητα.

Και φυσικά, συνεχίζουμε να επιβραβεύουμε τη συνέπεια, όπως πράξαμε με το πρόγραμμα “ΓΕΦΥΡΑ”, παρέχοντας κρατική επιδότηση των δανείων 1ης κατοικίας και στους ενήμερους ευάλωτους δανειολήπτες».

Ο Ειδικός Γραμματέας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους κ. Φώτης Κουρμούσης δήλωσε: «Δημιουργήσαμε ένα ηλεκτρονικό εργαλείο που στηρίζει, βήμα-βήμα, τους οφειλέτες, έτσι ώστε να τακτοποιήσουν τα χρέη τους, προς το Δημόσιο, τους Φορείς Κοινωνικής Ασφάλισης και τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα. Η ηλεκτρονική πλατφόρμα του νέου εξωδικαστικού μηχανισμού παράγει μια αυτόματη ρύθμιση οφειλών, βάσει της αξίας της περιουσίας και του διαθέσιμου εισοδήματος, μετά την κάλυψη των εύλογων και ανελαστικών δαπανών, του οφειλέτη, των συνοφειλετών και εγγυητών του.

Καλούμε όλους τους οφειλέτες – μισθωτούς, ελεύθερους επαγγελματίες, επιχειρηματίες, συνταξιούχους κ.ά. – ανεξαρτήτως είδους οφειλής (π.χ. ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το Δημόσιο, δάνεια με εγγύηση Ελληνικού Δημοσίου κ.λπ.) και ανεξαρτήτως παλαιότητας οφειλής, είτε πρόκειται για χρέη που δημιουργήθηκαν την περίοδο της υγειονομικής κρίσης, είτε για χρέη που προϋπήρχαν, να υποβάλουν από σήμερα αίτηση ρύθμισης οφειλών και έτσι να λύσουν το πρόβλημα των υποχρεώσεων αυτών και να αποφύγουν τη λήψη μέτρων σε βάρους τους από τους πιστωτές».

Ακολουθούν χρηστικές πληροφορίες αναφορικά με τις διαδικασίες ρύθμισης οφειλών:

Οι διαδικασίες ρύθμισης οφειλών διενεργούνται μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας του νέου εξωδικαστικού μηχανισμού που σχεδίασε και ανέπτυξε η Ειδική Γραμματεία Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους του Υπουργείου Οικονομικών, σε συνεργασία με τη Γενική Γραμματεία Ψηφιακής Διακυβέρνησης και Απλούστευσης Διαδικασιών και τη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων Δημόσιας Διοίκησης του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, από την οποία υποστηρίζεται διαρκώς και φιλοξενείται στις υποδομές της.

Συνοπτικά, η διαδικασία ρύθμισης οφειλών νοικοκυριών και επιχειρήσεων περιλαμβάνει τα ακόλουθα στάδια:

  1. Δημιουργία αίτησης στην ηλεκτρονική πλατφόρμα (http://www.keyd.gov.gr/ ή http://ofeiles.gov.gr).
  2. Άρση του απορρήτου του/της συζύγου, εξαρτώμενων μελών, συνοφειλετών και εγγυητών (εάν υπάρχουν) και άντληση προσωπικών και οικονομικών στοιχείων.
  3. Επιβεβαίωση κριτηρίων επιλεξιμότητας και διενέργεια ελέγχων και διασταυρώσεων, με σκοπό τον αποκλεισμό στρατηγικών κακοπληρωτών.
  4. Παραγωγή, από την πλατφόρμα, μιας αυτοματοποιημένης πρότασης ρύθμισης οφειλών, βάσει αλγορίθμου με συγκεκριμένους οικονομικούς κανόνες/παραμέτρους (π.χ. αξία ρευστοποίησης, ικανότητα αποπληρωμής).
  5. Διενέργεια ψηφοφορίας επί της πρότασης ρύθμισης οφειλών από τους πιστωτές. Εάν η πλειοψηφία των πιστωτών συμφωνήσει, τότε η πρόταση αποστέλλεται στον οφειλέτη.
  6. Αξιολόγηση προτεινόμενης συμφωνίας από τον οφειλέτη.
  7. Υπογραφή συμφωνίας αναδιάρθρωσης οφειλών μεταξύ οφειλέτη και πιστωτών.

Αναλυτικός οδηγός χρήσης της πλατφόρμας, καθώς και συχνές ερωτήσεις-απαντήσεις για τον εξωδικαστικό μηχανισμό ρύθμισης οφειλών είναι διαθέσιμα στην ιστοσελίδα της ΕΓΔΙΧ (www.keyd.gov.gr).

Υπενθυμίζεται ότι από την 1η Μαρτίου, οι επιχειρήσεις, καθώς και φυσικά πρόσωπα με επιχειρηματική δραστηριότητα (δηλαδή, ελεύθεροι επαγγελματίες – επιτηδευματίες), μπορούν να ρυθμίσουν όλες τις οφειλές τους, ακολουθώντας τη διαδικασία της εξυγίανσης (http://www.keyd.gov.gr/ryumish_ofeilvn_ejygiansh/), κατόπιν δικαστικής επικύρωσης της συμφωνίας της πλειοψηφίας των πιστωτών.

Νοικοκυριά και επιχειρήσεις που επιθυμούν να λάβουν περαιτέρω ενημέρωση για το θεσμικό πλαίσιο και τις επιλογές διαχείρισης των οφειλών τους, μπορούν να απευθυνθούν σε ένα από τα 50 Κέντρα και Γραφεία Ενημέρωσης και Υποστήριξης Δανειοληπτών της ΕΓΔΙΧ που λειτουργούν πανελλαδικά, κατόπιν ραντεβού στο τηλέφωνο 213.212.57.30.

—————–

Ο Υπουργός Οικονομικών κ. Χρήστος Σταϊκούρας στην Ολομέλεια της Βουλής για ΤΑΙΠΕΔ και Γέφυρα 2

Με την παρούσα τροπολογία προβλέπεται η σύσταση στο ΤΑΙΠΕΔ μίας νέας Μονάδας.

Μίας Μονάδας Ωρίμανσης Συμβάσεων Στρατηγικής Σημασίας, που ως αντικείμενο θα έχει την προετοιμασία και την ωρίμανση έργων που εντάσσονται στο «Αναπτυξιακό Πρόγραμμα Συμβάσεων Στρατηγικής Σημασίας», συμπεριλαμβανομένων και όσων σχετίζονται με το Ταμείο Ανάκαμψης.

Η νέα αυτή Μονάδα θα λειτουργεί ως διακριτή λειτουργική και λογιστική μονάδα, ώστε να υπάρχει σαφής διάκριση με τον ρόλο του Ταμείου – όπως αυτός προβλέπεται από τον ιδρυτικό του νόμο (Ν. 3986/2011) – για την αξιοποίηση περιουσιακών στοιχείων του Δημοσίου.

Με τη διάταξη αυτή διευρύνεται ο σκοπός του ΤΑΙΠΕΔ, προκειμένου το Ταμείο να συμβάλει στον εθνικό στόχο της επιτάχυνσης έργων στρατηγικής σημασίας για τη χώρα και να γίνει – μέσα από το νέο αυτό αντικείμενο – μοχλός ανάπτυξης για την ελληνική οικονομία.

Συγκεκριμένα, με την παρούσα διάταξη:

1ον. Προβλέπεται ότι για την άσκηση των σχετικών αρμοδιοτήτων, υπογράφεται σύμβαση μεταξύ του ΤΑΙΠΕΔ και του δικαιούχου του Προγράμματος. Με τη σύμβαση αυτή:

  • Εξειδικεύεται περαιτέρω το περιεχόμενο της αρμοδιότητας ωρίμανσης που ανατίθεται στο Ταμείο.
  • Καθορίζεται η αμοιβή του ΤΑΙΠΕΔ για τις υπηρεσίες ωρίμανσης.
  • Προβλέπονται οι ειδικότερες υποχρεώσεις και τα δικαιώματα των συμβαλλομένων μερών και οι σχετικές προθεσμίες για την εκπλήρωση των υποχρεώσεών τους.

2ον. Ορίζεται ότι το συνολικό κόστος των υπηρεσιών ωρίμανσης των συμβάσεων έργων που ανατίθενται στο ΤΑΙΠΕΔ, καλύπτεται πλήρως από τον δικαιούχο του Προγράμματος, σύμφωνα με την οριζόμενη διαδικασία.

Συγκεκριμένα, προκαταβάλλεται στο ΤΑΙΠΕΔ από τον δικαιούχο του Προγράμματος, το 80% του προϋπολογισμού που αφορά στις δαπάνες για την ωρίμανση και το 50% των λειτουργικών εξόδων που αναμένεται να έχει το ΤΑΙΠΕΔ για την ωρίμανση.

Με την ολοκλήρωση των συμφωνημένων υπηρεσιών ωρίμανσης εξοφλείται στο ΤΑΙΠΕΔ το υπόλοιπο οφειλόμενο ποσό.

Με τον τρόπο αυτό, το ΤΑΙΠΕΔ αναλαμβάνει συγκεκριμένες – βάσει σύμβασης – υπηρεσίες και είναι υπεύθυνο να διαχειριστεί τα κόστη, βάσει προϋπολογισθεισών δαπανών.

3ον. Ειδικότερα, όσον αφορά τα έργα/συμβάσεις που χρηματοδοτούνται από πόρους του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Ανάκαμψης “Next Generation EU”, προβλέπεται η υπογραφή σύμβασης μεταξύ του ΤΑΙΠΕΔ και του Ταμείου Ανάκαμψης, εκπροσωπούμενου από τον Υπουργό Οικονομικών.

Με την εν λόγω σύμβαση προκαταβάλλεται στο ΤΑΙΠΕΔ ποσό μέχρι 10 εκατ. ευρώ έναντι της παροχής υπηρεσιών ωρίμανσης για συμβάσεις/έργα του Ταμείου Ανάκαμψης που θα ανατεθούν στο ΤΑΙΠΕΔ από τους δικαιούχους των Προγραμμάτων.

Το εν λόγω ποσό παρακρατείται έναντι των δικαιούχων των Προγραμμάτων από το Ταμείο Ανάκαμψης και συμψηφίζεται με οφειλές αυτών προς το ΤΑΙΠΕΔ, μέχρι του ποσού που ορίζεται ανά σύμβαση.

Επιπρόσθετα το ΤΑΙΠΕΔ μπορεί να λαμβάνει χρηματοδότηση από το Ειδικό Πρόγραμμα της Τεχνικής Βοήθειας του Εθνικού Στρατηγικού Πλαισίου Αναφοράς (ΕΣΠΑ) για την ωρίμανση έργων που μπορεί να χρηματοδοτηθούν από πόρους του ΕΣΠΑ.

4ον. Ρυθμίζονται θέματα του ΤΑΙΠΕΔ ως ανώνυμης εταιρίας, στο πλαίσιο εταιρικής διακυβέρνησης, όπως ήταν αναγκαίο μετά τη θέση σε ισχύ των νόμων για τις ανώνυμες εταιρείες και την εταιρική διακυβέρνηση. Συγκεκριμένα:

  • Ορίζεται ότι το ανώτατο όργανο του ΤΑΙΠΕΔ είναι η Γενική Συνέλευση, η οποία είναι αποκλειστικά αρμόδια να αποφασίζει για θέματα τα οποία, σύμφωνα με τη νομοθεσία περί ανωνύμων εταιρειών, υπάγονται στην αποκλειστική αρμοδιότητά της.

Προβλέπεται ότι ο καθορισμός του αριθμού των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου και η εξειδίκευση σε εκτελεστικά και μη εκτελεστικά μέλη καθορίζονται εφεξής με το Καταστατικό της Εταιρείας, ύστερα από απόφαση της Γενικής Συνέλευσης του Ταμείου.

Σήμερα ορίζεται ρητά σε 5 ο αριθμός των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου του ΤΑΙΠΕΔ.

Επίσης, δίνεται η δυνατότητα η σύνθεση του Διοικητικού Συμβουλίου να μπορεί να περιλαμβάνει περισσότερα ανεξάρτητα μη εκτελεστικά μέλη για την καλύτερη εποπτεία του έργου του Διοικητικού Συμβουλίου και τη συγκρότηση επιτροπών του Διοικητικού Συμβουλίου, κατά τα πρότυπα του Ν. 4706/2020, όπως είναι η Επιτροπή Ελέγχου.

Πέραν των ανωτέρω ρυθμίσεων που αφορούν το ΤΑΙΠΕΔ, με την παρούσα τροπολογία το Υπουργείο Οικονομικών ενσωματώνει μία σειρά νέων, καινοτόμων και ευνοϊκών μέτρων στο Πρόγραμμα «ΓΕΦΥΡΑ 2».

Μέτρων ιδιαίτερα ωφέλιμων για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις που έχουν πληγεί από την πανδημία του κορονοϊού και τα οποία ενεργοποιούνται, για πρώτη φορά, στη χώρα μας.

Συγκεκριμένα:

1ον. Προβλέπεται η μείωση του επιτοκίου της ρύθμισης για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια που εντάσσονται στο εν λόγω Πρόγραμμα, κατά το διάστημα της επιδότησης και της περιόδου παρακολούθησης, σε ποσοστό τουλάχιστον 10% επί του προβλεπόμενου στην οικεία δανειακή σύμβαση.

2ον. Αναγνωρίζεται δικαίωμα στον χρηματοδοτικό φορέα να συμφωνήσει με τον οφειλέτη – για τη βιωσιμότητα της ρύθμισης – μέτρα, όπως:

  • Διαγραφή ποσοστού τόκων υπερημερίας και εξωλογιστικών τόκων.
  • Διαγραφή κεφαλαίου.
  • Επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής, υπό τους ειδικώς αναφερόμενους όρους.

Προβλέπονται συγκεκριμένοι περιορισμοί στην αναδιαμόρφωση των καταβαλλόμενων δόσεων στο πλαίσιο της εν λόγω συμφωνίας.

3ον. Ορίζεται ρητά, ειδικώς για τα εξυπηρετούμενα δάνεια που υπάγονται στο εν λόγω Πρόγραμμα, ότι δεν είναι επιτρεπτή η τροποποίηση των ουσιωδών όρων της σύμβασης (ως προς το κεφάλαιο, την τιμολόγηση και τη διάρκεια του δανείου) κατά τρόπο δυσμενέστερο για τον οφειλέτη, για όσο χρόνο διαρκεί η επιδότηση και η περίοδος παρακολούθησης.

4ον. Προβλέπεται η χορήγηση χρονικού διαστήματος 30 ημερών μετά την ολοκλήρωση της επιδότησης, για την τακτοποίηση τυχόν μη καταβεβλημένων ποσών από πλευράς του οφειλέτη, ώστε να μην εκπέσει της ρύθμισης.

Σημειώνεται ότι τα νέα μέτρα θα ισχύσουν για το σύνολο των επιχειρήσεων που υπέβαλαν μέχρι χθες, 31.05.2021, αίτηση στο πρόγραμμα «ΓΕΦΥΡΑ 2».

Δεδομένων των ανωτέρω εξελίξεων, η πληρωμή της 1ης δόσης θα πραγματοποιηθεί στα τέλη Ιουνίου, και θα αφορά αναδρομικά και τον μήνα Μάιο.

Τέλος, με την υπό συζήτηση τροπολογία επεκτείνεται η προθεσμία επίτευξης ρύθμισης δανείων μεταξύ χρηματοδοτικών φορέων και οφειλετών του προγράμματος «ΓΕΦΥΡΑ» έως τις 31.07.2021, από τις 31.03.2021 που ισχύει σήμερα.

Ενώ, προβλέπεται η συνέχιση της καταβολής της συνεισφοράς του Δημοσίου στο πρόσωπο του συζύγου ή συμβίου, σε περίπτωση θανάτου του αιτούντος.

Με την παρούσα τροπολογία το Υπουργείο Οικονομικών, και συνολικά η Κυβέρνηση, αποδεικνύουν ότι, μέσω της περαιτέρω αναβάθμισης του ρόλου του ΤΑΙΠΕΔ, επιδιώκουν την επιτάχυνση της ολοκλήρωσης διαδικασιών σε έργα και συμβάσεις στρατηγικής σημασίας για την αναπτυξιακή πορεία της χώρας.

Ενώ, επιπλέον, ενισχύουν έμπρακτα το πλέγμα μέτρων στήριξης των επιχειρήσεων που πλήττονται από τις οικονομικές επιπτώσεις της υγειονομικής κρίσης, προκειμένου να ξεπεράσουν τις παρούσες δυσκολίες το συντομότερο δυνατό.

Με τις συγκεκριμένες παρεμβάσεις δημιουργούμε πρόσθετες προϋποθέσεις για επίτευξη ταχείας ανάκαμψης και ισχυρής ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας.

Μοιραστείτε το:
Tagged