Υπέρυθρο διαστημικό τηλεσκόπιο Spitzer – Τέλος εποχής, αποσύρεται από τη NASA μετά από 16 χρόνια

Κοσμολογία
Μοιραστείτε το:

Ολοκλήρωσε την αποστολή του μετά από 16 χρόνια

Ύστερα από 16 χρόνια παρακολούθησης του σύμπαντος στο υπέρυθρο τμήμα του ηλεκτρομαγνητικού φάσματος και μια σειρά από ανακαλύψεις στο ηλιακό σύστημα μας και πέρα από αυτό, το διαστημικό τηλεσκόπιο Spitzer της Αμερικανικής Διαστημικής Υπηρεσίας (NASA) έφθασε στο τέλος της αποστολής του και σταμάτησε την Πέμπτη όλες τις επιστημονικές λειτουργίες του.

Το Spitzer, που είχε εκτοξευθεί το 2003, είχε μέγεθος αυτοκινήτου και μπορούσε να «δει» αντικείμενα πιο ψυχρά από τα άστρα που εκπέμπουν ορατό φως, υπήρξε ένα από τα τέσσερα βασικά αμερικανικά διαστημικά τηλεσκόπια, μαζί με τα Hubble (οπτικό), Chandra (ακτίνων-Χ) και Compton (ακτίνων-γ). Μεταξύ άλλων, μελέτησε με τις υπέρυθρες κάμερες του κομήτες και αστεροειδείς στη «γειτονιά» μας, πιο μακρινά άστρα, πλανήτες και γαλαξίες, ενώ βρήκε και ένα νέο δακτύλιο γύρω από τον Κρόνο.

Η πιο γνωστή ανακάλυψη του ήταν η ανίχνευση επτά εξωπλανητών με μέγεθος ανάλογο της Γης γύρω από το κοντινό άστρο Trappist-1.

Το Spitzer, που κόστισε περίπου 1,5 δισεκατομμύρια δολάρια κατά την 16χρονη λειτουργία του (έναντι 8 δισ. δολάρια του Hubble) και παρείχε στοιχεία σε περισσότερες από 8.700 ερευνητικές δημοσιεύσεις επιστημόνων, έχει πια τεθεί σε κατάσταση περιορισμένης λειτουργίας (safe mode), σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων. Μετά τις τελευταίες εντολές που δέχτηκε από το κέντρο ελέγχου στο Εργαστήριο Αεριώθησης (JPL) της NASA στην Καλιφόρνια, θα συνεχίσει να απομακρύνεται από τη Γη.

Το Hubble και το Chandra συνεχίζουν τις παρατηρήσεις τους, με το πρώτο να γιορτάζει φέτος τα 30ά γενέθλια του, ενώ το Compton είχε τεθεί εκτός λειτουργίας από το 2000. Το επόμενο μεγάλο διαστημικό τηλεσκόπιο της NASA θα είναι το πολύ ισχυρότερο James Webb, που -μετά από διαδοχικές καθυστερήσεις- προγραμματίζεται πλέον για εκτόξευση το 2021, χωρίς πάντως να αποκλείεται μια νέα καθυστέρηση.

Πηγή: newsbeast.gr

Μοιραστείτε το:
Tagged